Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 100 g cibule
  • 100 g dýně
  • 50 g petržele
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 30 g červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL oleje
  • sůl
  • litr zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet
  • na dochucení: zázvorová šťáva, rostlinná smetana
  • posypka: pražená sezamová semínka, petrželka

Jak připravit polévku z pečené zeleniny

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Z dýně vyndáme jadřinec, nakrájíme ji na větší kostky, stejně tak cibuli, petržel, celer a mrkev. Papriku nakrájíme na proužky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Nakrájenou zeleninu a česnek smícháme s olejem a solí a dáme na pekáček do trouby. Podlijeme asi deci vody nebo vývaru.
  4. Pečeme do změknutí zeleniny asi 40 minut. Pokud by se voda vyvařila, tak trochu podlijeme, aby se zelenina nepřipálila.
  5. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  6. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme asi litr vývaru nebo horké vody a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka. Konzistence polévky by měla být krémová, takže přidejte tolik vývaru, kolik bude potřeba.
  7. Povaříme asi 3 minuty, aby se chutě propojily, sundáme z ohně, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a ozdobíme trochou smetany.
  8. Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými sezamovými semínky.

Praktické

  • Pokud máte rádi pečenou zeleninu, upečte si zeleniny víc a polévku udělejte jen z části. Zbytek použijte jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Obměna

  • Je jedno, jakou zeleninu použijte. Stačí i dva, tři druhy. Výborná je v polévce pečená červená řepa a batáty.

Děti

  • Dětem mladším 1 roku zeleninu ještě nepečeme, ale uvaříme jen ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, soli a oleje. Papriku vynecháme.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 14 měsíců věku, ale šetříme olejem a solí, dochucovadla používáme po kapkách.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Další výborná polévka 🙂 Já jsem ji pekla v troubě bez přidávání vody. Jen pokapáno olejem a solí na pečícím papíru zhruba 15min…zelenina byla měkká.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPolévka s divokou zeleninou a rýžovými těstovinami
Další článekTy nejlepší švestkové dobroty jako od babičky