Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 100 g cibule
  • 100 g dýně
  • 50 g petržele
  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 30 g červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 PL oleje
  • sůl
  • litr zeleninového vývaru/horké vody
  • umeocet
  • na dochucení: zázvorová šťáva, rostlinná smetana
  • posypka: pražená sezamová semínka, petrželka

Jak připravit polévku z pečené zeleniny

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Z dýně vyndáme jadřinec, nakrájíme ji na větší kostky, stejně tak cibuli, petržel, celer a mrkev. Papriku nakrájíme na proužky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Nakrájenou zeleninu a česnek smícháme s olejem a solí a dáme na pekáček do trouby. Podlijeme asi deci vody nebo vývaru.
  4. Pečeme do změknutí zeleniny asi 40 minut. Pokud by se voda vyvařila, tak trochu podlijeme, aby se zelenina nepřipálila.
  5. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  6. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme asi litr vývaru nebo horké vody a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka. Konzistence polévky by měla být krémová, takže přidejte tolik vývaru, kolik bude potřeba.
  7. Povaříme asi 3 minuty, aby se chutě propojily, sundáme z ohně, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a ozdobíme trochou smetany.
  8. Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými sezamovými semínky.

Praktické

  • Pokud máte rádi pečenou zeleninu, upečte si zeleniny víc a polévku udělejte jen z části. Zbytek použijte jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Obměna

  • Je jedno, jakou zeleninu použijte. Stačí i dva, tři druhy. Výborná je v polévce pečená červená řepa a batáty.

Děti

  • Dětem mladším 1 roku zeleninu ještě nepečeme, ale uvaříme jen ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel, soli a oleje. Papriku vynecháme.
  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 14 měsíců věku, ale šetříme olejem a solí, dochucovadla používáme po kapkách.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...
  1. Další výborná polévka :) Já jsem ji pekla v troubě bez přidávání vody. Jen pokapáno olejem a solí na pečícím papíru zhruba 15min…zelenina byla měkká.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBiodožínky 8.9. 2019 v Nenačovicích (Beroun)
Další článek5 tipů, v čem dělat kvašenou zeleninu a jak vybrat tu pravou nádobu