Hrách většinou připravujeme s česnekem a majoránkou. Tentokrát jsem ho ale připravila na indický způsob, s kari a kokosovým mlékem. Nesmírně jsme si pochutnali.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1/2 květáku
  • voda z hrachu na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty (nebo sušené koření)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu vody na rozmíchání škrobu
  • olej
  • sůl

Jak udělat výborné kari z hrachu

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách, podle potřeby vodu z hrachu, kari pastu a kokosové mléko.
  5. Vše společně promícháme a necháme prohřát.
  6. Pokud je potřeba zahustit, rozmícháme škrob ve studené vodě a zavaříme do jídla. Stačí minuta a zhoustne.
  7. Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu a jablečného octu.

Praktické

  • Černé kousky, které vidíte na fotce, jsou řasa hijiky, kterou jsem použila při vaření hrachu. Dávám ji pak do jídla spolu s hrachem, komu by se černé kousky v jídle nelíbily, musí řasu vyndat.
  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Pokud potřebujete pokrm zahustit a nechcete dávat škrob, můžete použít šťouchadlo na brambory nebo ponorný mixér a část hrnce rozmixovat. Ne všechnu, abyste neměli místo kari s kousky zeleniny a hrachu kaši.

    Obměna

    • Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření, směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou, obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.

    Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

    Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

    První týden kurzu a 2 kg dole!

    Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

    Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

    Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

    Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

    Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

    Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

    Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

    Výborné recepty

    Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

    Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

    Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

    Hubnutí jde samo

    Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

    Všechny vaše recepty jsou úžasné

    Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

    Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

    Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

    Vaříte super

    Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

    Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

    Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

    Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

    Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

    Mám ohromnou radost, že hubnu

    Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

    Konečně více vnímám své tělo

    Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

    Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

    Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
    1. Tak dnes jsem vařila svoje první jídlo podle jíme jinak. Hrách se mi trochu rozvařil, ale chuťově výborné, jen jsem toho udělala jak pro rotu vojáků

      • Já ho rozvařuju schválně, chutná mi to víc :-))) Tak zítra bude hrachová polévka nebo pomazánka? :-))

    2. protože jsem nestíhala tak jsem použila červenou loupanou čočku (neměla jsem uvařený hrách) a byla to mňamina. Ráno je to sice fofr k kuchyni ale holky my to dáme …..

    3. Dnes poprvé vyzkoušeno (z jídelníčku podzimního detoxu). Nevěřila jsem, ze to bude taaaak dobrý 🤩

    4. vyzkoušeno, zajímavý recept, chutnalo celý rodině. měli jsme variantu s cizrnou pže hrách došel, kurkumou a smetanou 🙂

      • Tisk se dělá buď výběrem z menu prohlížeče (ty tři tečky nahoře v internetovém prohlížeči), kde se v nabídce vybere “tisk” nebo zkratkou přes klávesy ctrl a k tomu zmáčknout klávseu s písmenem p .

    5. Kari jsem zkoušela dnes, mě osobně to moc nechutná, dala jsem tam kokosové mléko a úplně to tomu zkazilo chut. Jsem zvědavá co na to manžel až přijde domů. Ještě jsem si moc nezvykla na takový velký přísun zeleniny co se týče vašich jídel, zkouším obědy, dezerty na sladko to je v pohodě to můžu, ale nedokážu si představit si dát po ránu polévku.

      • Raduno, berte to pomalu a podle sebe. Jestli vám to chutná bez kokos. mléka, tak ho tam nedávejte. Ušetříte 🙂 Pro nás je to lahůdka a do kari se dává, ale já na pravidla kašlu a taky si dávám co kam chci. Hlavně aby nám to chutnalo. Takže si osolte, ochuťte, dobylinkujte podle potřeby, abyste u jídla netrpěla. Zelenina je pro většinu lidí šok 🙂 Ale ona je taak důležitá. Jestli je to na vás moc, tak uberte na množství, ale určitě ji zcela nevynechávejte, ona pomůže s váhou, psychikou (je uvolňjící) i detoxikací organismu. Já si polévku po ránu taky neuměla představit a teď si neumím představit ráno bez polévky :-)) Dejte tomu čas, zatím snídejte třeba kaši nebo kváskové pečivo.

    6. Evičko stalo se ti, že ti nešel uvařit hrách? Já ho vařím 2 hodiny a pořád je takový cinkavý a tuhý. Do máslova mi to nejde 🙁 . Tak jsem měla místo indického kari, thajské kari bez hrachu, ale pochutnala jsem si. Vypadá to že si jedním receptem vystačím na celý týden 🙂 , protože zítra budu muset uvařit z toho hrachu jestli změkne ….:-). Jestli mi to takhle půjde tak vystačím s jídelníčkem do velikonoc :-)))

      • Ha ha, to máš nějaký kamenný hrách, Moni. Může se to stát, když je to přesušené. Nevím, jestli pomůže déle máčet a déle vařit, tuhle jedna paní psala, že měla takové fazole a že ani po několika hodinách nezměkly.

    7. Dobry den, na tento recept se chystam zitra a mam nekolik dotazu. Je mozne pouzit i jinou morskou rasu, nez uvadite, a pripadne jake mnozstvi rasy cca dat k 1 hrnku sucheho hrachu? Jeste prosim o informaci, jestli k rase pridavate i sul. Predem moc diky za odpoved a hezky den preji.

      • Zlabeo, v tomto receptu ani žádnou další řasu nepřidávám, tu tam mám z toho, jak jsem vařila hrách 🙂 Do vaření luštěnin přidávám řasu, na kterou mám zrovna chuť, někdo dává jen bylinky, to je na vás a není to tak podstatné. Množství? Kousek nebo pár nitek, podle toho, kterou vezmete. Na vaření luštěnin se sůl nedává, aby se dobře provařily, návod máte jako bonus v prvním týdnu Solíme až když děláme tento pokrm, hned zkraje při smažení cibule. Dejte vědět, jak chutnalo 🙂

    8. První obýdek mám za sebou a musím se pochválit za hrachové karí…mooooc výborné,takže se mi to povedlo…a vařila jsem od oka 🙂

    9. Dobrý večer, mám dotaz prosím. Když je v receptu napsáno 2 hrnky vařeného hrachu, kolik hrnků hrachu mám dát uvařit? Dnes jsem dělala jahlové placky a protože jsem nevěděla kolik hrnků za syrova jsou 3 hrnky uvařených jahel, měla jsem jich nakonec plnej hrnec :DD Tak z toho ráno udělám jáhlovou kaši :)) Děkuji za odpověď. A předpokládám, že ten hrách mám dát teď už namočit?

      • Mirko, loupaný hrách nabude asi o polovinu, neloupaný o něco méně. Na dva hrnky vařeného hrachu namočte tedy 1 hrnek suchého. Já všechno dělám ve velkém a od oka, protože u nás se vaří každý den několikrát, takže případně přebytky přidávám do polévek nebo z nich dělám pomazánky. Jáhly nabudou skutečně hodně, snad třikrát, jestli se nepeltu 😉 tak to jste to skvěle vyřešila, přesně jako u nás doma. Nic se nevyhazuje. A hrách namočit aspoň na pár hodin, já dávám přes noc a pak vařím druhý den v nové vodě k obědu.

    10. Zobrazit všech 26 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekBylinkový “sýr” z cukety (bez ořechů)
    Další článekZačínáme