Hrách většinou připravujeme s česnekem a majoránkou. Tentokrát jsem ho ale připravila na indický způsob, s kari a kokosovým mlékem. Nesmírně jsme si pochutnali.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1/2 květáku
  • voda z hrachu na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty (nebo sušené koření)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu vody na rozmíchání škrobu
  • olej
  • sůl

Jak udělat výborné kari z hrachu

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách, podle potřeby vodu z hrachu, kari pastu a kokosové mléko.
  5. Vše společně promícháme a necháme prohřát.
  6. Pokud je potřeba zahustit, rozmícháme škrob ve studené vodě a zavaříme do jídla. Stačí minuta a zhoustne.
  7. Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu a jablečného octu.

Praktické

  • Černé kousky, které vidíte na fotce, jsou řasa hijiky, kterou jsem použila při vaření hrachu. Dávám ji pak do jídla spolu s hrachem, komu by se černé kousky v jídle nelíbily, musí řasu vyndat.
  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Pokud potřebujete pokrm zahustit a nechcete dávat škrob, můžete použít šťouchadlo na brambory nebo ponorný mixér a část hrnce rozmixovat. Ne všechnu, abyste neměli místo kari s kousky zeleniny a hrachu kaši.

    Obměna

    • Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření, směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou, obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.

    ⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

    Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)

    Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...

    Stačilo začít vařit jinak a 13 kg je dole (Slavomíra)

    Slavomíra: Stačí variť dle Jíme Jinak a prejde chuť...

    Vše výtečně chutná (Alexandra)

    Alexandra: Dnešní oběd a další skvělý recept - hlíva...

    Konečně jím pořádně jídlo!

    Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

    Méně únavy a čistší pleť (Daniela)

    Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...

    Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

    Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

    Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

    Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

    Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

    Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

    Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

    kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

    Po 5 letech bílé krvinky v normě (Jana)

    Jana: Ahojky Evi, Romane, všichni, moc děkuji za milou...

    Jsem ráda, že jsem do toho šla!

    Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

    V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

    Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

    Zbavila jsem se závislosti na kávě (Dana)

    Dana: Ahoj všem. Tak se mi zdá, že se...

    Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

    Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

    Děkuji moc za videa

    Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

    Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

    Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

    Neuvěřitelných 78 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    1. Výborný recept, místo květáku jsem dala cuketu a taky to fungovalo, překvapivě k tomu byl dobrý i celozrnný knedlík, který mi zbyl od včerejška :-)

    2. Vyborny obed, chutil, ako vzdy, aj manzelovi. 😋 Trosku som mala obavy z toho hrachu (taka ta typicka hrachova kasa nie je moje najoblubenejsie jedlo), ale bolo to skvele 🙂

    3. Můj první recept v Jimejinak – jsem nováček🙂 Dělala jsem z červené čočky a bylo to vynikající – povedlo se. Nemám to tak fotogenické – trochu jsem to i rozvařila a nemám ráda brokolici a nesehnala jsem ani kaderavek, takže bez zelené zeleniny, ale jsem ráda, že všem- i manželovi chutnalo – i když ten tedy naštěstí vybíraný není🙂…Dezert zkusím až zítra, ale ten má úspěch už zaručený- sladké u nás můžeme- to bude nás největší problém odbouravat, masa se zbavíme asi v pohodě- hrozně nerada ho vařím, takže ho spíš jíme jinde než doma, ale ryby po detoxu určitě občas zařadíme…🤔 Plno surovin je pro mě úplně nových- bylo náročné se rozhodnout, co presne koupit – ale postupně se to snad naucim pouzivat…Tak dekuji za kurz – moc se mi libi – sice je nerealne vse stihat a musím to dost zredukovat, protože mám doma malé dítě, ale když se zaměřím hlavně na vaření a na tipy pro úklid, tak to snad půjde- zbytek holt někdy příště…

    4. Neptejte se me jak jsem to uvařila a co všechno jsem neudělala podle pořadí v receptu a honila na poslední chvilku, co jsem omylem nekoupila a musela vymyslet obměnu… ale voní to báječně a je to vynikající. Nemocná dvouletá dcera i jeden smrkajici desetiletý syn jedli dnes se mnou a vsichni snědli a moc chutnalo. Já dokonce 2 porce…
      Ten curbes v kuchyni za to opět stal!

      • Jé to je kouzelné vidět, jak si holčička na tom pochutnává. U mé dcery (2r9m) zatím podle JJ jí ranní miso a kaši, ale obědy, večeře zatím nejí….tak když vidím, jak to jde, tak mám aspoň naději =)

    5. U nás prší a tak si zaletím na chvilku do Indie 😀
      Bezpluchý oves, napařený květák s brokolicí, pickles, posypka gomasio. Kombinace kokosového mléka, kari a dvou vynikajících octů, dává tušit skvostný výsledek. Tak jsem se zase parádně přejedl, mám velkou radost dalšího receptu s hrachem 😀

    6. Dneska toto první jídlo detoxu první den (přihlásila jsem se později) přesně podle JJ. Je to mňamka i moje dcera (10 let) se rozhodla jíst se mnou, skoro nic na talíři nezbylo 🙂👍

    7. Dobrý den, když si tisknu jídelníčky či recepty, tak mám vnitřní problém, že spotřebuji mnoho papíru. Pro tisk je to zbytečně roztažené a stačilo by mi to bez obrázků. Někdy na třetí stránku vyjde jedna věta. Je možnost, abych si to před tiskem upravila?

      • Zdravím, pro tisk bez obrázků bych poradila zkopírovat si čistě jen text do nějakého textového editoru a tam si to upravit podle svého a vytisknout 😉

          • Marti, kopírování textu jsme zrušili v momentě, kdy se naše recepty a články začali objevovat bez dovolení a udání zdroje na zcela cizích webech. Ale jde si printscreenem vyfotit danou stránku a pak si to upravit v počítači, když to někde nechce tak, jak to dělá tiskárna automaticky ze stránky. Recepty jsou dělány pro počítač, pro prohlížení ne pro tisk, my se snažíme šetřit papírem, odpadem a vším, takže to máme tak, aby se recepty dobře četli, byl vidět obrázek atd.

      • Ono je zbytečné to tisknout, protože recepty jsou na webu pořád, je to fakt škoda papíru. V nabídce tisku se dá nastavit, aby tiskárna vytiskla jen stránku, která se jí zadá, klidně jen jednu. Dá se nastavit černobílý tisk. Obrázky lze odstranit tak, že si člověk recept upraví v grafickém editoru a vybere si jen potřebnou část textu, která ho zajímá. Ale jak říkám, je to ztráta času i papíru, když jsou všechny recepty na stránkách. Ženy mají často recept otevřený na mobilu, telefonu nebo tabletu a vaří podle něj, pokud zatím nestačí jen přečíst postup.

        • Já si to musím do kuchyně přenést v hlavě nebo na papíře. Už jsem i přebíhala, ale je to blbé. Takže tisknu a chtěla bych tisknout úsporně.

    8. Výborné jídlo, jednoduché a báječné :) Až na krájení vší té zeleniny, jsou jídla velmi rychlá :)

    9. Ahoj Evo,jsem masožravec ,ale už nějakou dobu se snažím najít více dobrot z rostlinné říše.Myslím , že už jsem za ty roky vyzkoušela spoustu receptů, které byly dle autorů vynikající ,ale bohužel některá jídla se nedala někdy vůbec pozřít ,nebo jen s velkým odporem.
      Začínám vařit dle JJ. Dnes jsem uvařila kari a bylo OPRAVDU VYNIKAJÍCÍ!!!!A manžel se ptá , kdy už to zase uvařím !(taky masožravec)Tak takhle by to šlo….👍😀

    10. Ahoj všem kuchařinkám,
      mě i masožravému manželovi kari moc chutnalo! Hrachu jsem dala o polovinu méně a pro 2 stačilo. Místo květáku brokolička, kari sušené, trochu římského kmínu a dochutila jsem rýžovou smetanou, umeo octem a kokosovým mlékem. Jenže jsem se spletla a koupila kondenzované kokosové mléko slazené. Než jsem se zarazila, dala jsem tam 2 lžičky a tak jsem přidala více umeocta a bylo to výborné.
      Mám ještě dotaz na Lucku a to jaká veganská smetana je nejvhodnější? koupila jsem veganskou cuisine rice od Alpro, ale jsou tam emulgátory a stabilizátory.
      Děkuji a přeji všem veselé a chutné vaření.

      • Skvěle Vlaďko, dobře sis poradila. 👍 Jo jo, cukr se cpe do všeho, člověk fakt musí číst složení, aby se pak nedivil 😃 Složení se mění a málokdy je tam jen ta základní surovina. Čistá bývá ovesná smetana, docela dobrá je sojová, no někdy tam něco je, ale to se přivře oko, když jde o to zbavit se závislosti na mléku a smetaně. Nejlepší je doma vyrobená, ale je to nějaký čas a práce navíc, takže to nehrotíme a klidně dáme koupenou. Však se toho dává trošičku.

    11. Dobrý večer, jsem ráda za tak kladné ohlasy, chystám se hrachové kari vařit zítra, tak už se moc těším, jak si pochutnáme. Někdo se tady zmínil o kari pastě. Prosím, můžete doporučit nějakou osvědčenou???? Děkuji moc :-D

      • Iveto, tak s chutí do toho. Kari pasty se prodávají různé ( s éčky, bez éček, s cukrem i bez, je potřeba mrknout na složení), ale nemusíš ji mít, stačí mít doma suché koření, to preferuju já, protože se mi kari pasty ve velkém balení vždy zkazily dřív než jsem je stihla spotřebovat.

    12. Děkuji za recept. Po jedné návštěvě indické restaurace jsem dlouho neměla chuť na indické koření, na kari. Tentokrát jsem tu nechuť překonala a moc mi jídlo chutnalo. Pro manžela (uzenožravce :) )to bylo málo chuťové.

      • Máme radost, Jarko, že jste tu nechuť překonala a že vám chutná 😉👍 Manžel uzenožravec má body za to, že to aspoň zkusil. Určitě se najde něco, nad čím si bude mlaskat s vámi 😉

    13. Tak moje první vaření v podzimním detoxu, je to úžasné jídlo! Ale co se zbytkem? Snažila jsem se, protože vařím jen pro sebe, všechny ingredience ponížit, i tak mi zbylo. Co s tím?

    14. Děcka výborné! Dělala jsem z červené čočky a bez kokosového mléka kvůli malému, neboť ho nemusí a jedli mi to i ti největší fifraci 😉👌

      • Super, Šárko, jsem ráda, že sis to dokázala obměnit podle potřeby a že chutnalo 👍

    15. Evi, klobouk dolů, dnes jsem dělala 1. oběd a musím říct, že luxusní, má dcerku s histaminovou intolerancí, takže žádný jablečný ocet, ume, kvašená zelenina, miso ani kokosové mléko, jen sůl, bylinky a kurkuma..A musím říct, že mňaaam… Po jaké době mohu pro dceru (11 let) používat tyto zdravé dochucovadla?? Děkuji

    16. Tak dnes jsem vařila svoje první jídlo podle jíme jinak. Hrách se mi trochu rozvařil, ale chuťově výborné, jen jsem toho udělala jak pro rotu vojáků

      • Já ho rozvařuju schválně, chutná mi to víc :-))) Tak zítra bude hrachová polévka nebo pomazánka? :-))

    17. protože jsem nestíhala tak jsem použila červenou loupanou čočku (neměla jsem uvařený hrách) a byla to mňamina. Ráno je to sice fofr k kuchyni ale holky my to dáme …..

    18. vyzkoušeno, zajímavý recept, chutnalo celý rodině. měli jsme variantu s cizrnou pže hrách došel, kurkumou a smetanou :)

      • Tisk se dělá buď výběrem z menu prohlížeče (ty tři tečky nahoře v internetovém prohlížeči), kde se v nabídce vybere „tisk“ nebo zkratkou přes klávesy ctrl a k tomu zmáčknout klávseu s písmenem p .

    19. Kari jsem zkoušela dnes, mě osobně to moc nechutná, dala jsem tam kokosové mléko a úplně to tomu zkazilo chut. Jsem zvědavá co na to manžel až přijde domů. Ještě jsem si moc nezvykla na takový velký přísun zeleniny co se týče vašich jídel, zkouším obědy, dezerty na sladko to je v pohodě to můžu, ale nedokážu si představit si dát po ránu polévku.

      • Raduno, berte to pomalu a podle sebe. Jestli vám to chutná bez kokos. mléka, tak ho tam nedávejte. Ušetříte :-) Pro nás je to lahůdka a do kari se dává, ale já na pravidla kašlu a taky si dávám co kam chci. Hlavně aby nám to chutnalo. Takže si osolte, ochuťte, dobylinkujte podle potřeby, abyste u jídla netrpěla. Zelenina je pro většinu lidí šok :-) Ale ona je taak důležitá. Jestli je to na vás moc, tak uberte na množství, ale určitě ji zcela nevynechávejte, ona pomůže s váhou, psychikou (je uvolňjící) i detoxikací organismu. Já si polévku po ránu taky neuměla představit a teď si neumím představit ráno bez polévky :-)) Dejte tomu čas, zatím snídejte třeba kaši nebo kváskové pečivo.

    20. Evičko stalo se ti, že ti nešel uvařit hrách? Já ho vařím 2 hodiny a pořád je takový cinkavý a tuhý. Do máslova mi to nejde :-( . Tak jsem měla místo indického kari, thajské kari bez hrachu, ale pochutnala jsem si. Vypadá to že si jedním receptem vystačím na celý týden :-) , protože zítra budu muset uvařit z toho hrachu jestli změkne ….:-). Jestli mi to takhle půjde tak vystačím s jídelníčkem do velikonoc :-)))

      • Ha ha, to máš nějaký kamenný hrách, Moni. Může se to stát, když je to přesušené. Nevím, jestli pomůže déle máčet a déle vařit, tuhle jedna paní psala, že měla takové fazole a že ani po několika hodinách nezměkly.

    21. Dobry den, na tento recept se chystam zitra a mam nekolik dotazu. Je mozne pouzit i jinou morskou rasu, nez uvadite, a pripadne jake mnozstvi rasy cca dat k 1 hrnku sucheho hrachu? Jeste prosim o informaci, jestli k rase pridavate i sul. Predem moc diky za odpoved a hezky den preji.

      • Zlabeo, v tomto receptu ani žádnou další řasu nepřidávám, tu tam mám z toho, jak jsem vařila hrách :-) Do vaření luštěnin přidávám řasu, na kterou mám zrovna chuť, někdo dává jen bylinky, to je na vás a není to tak podstatné. Množství? Kousek nebo pár nitek, podle toho, kterou vezmete. Na vaření luštěnin se sůl nedává, aby se dobře provařily, návod máte jako bonus v prvním týdnu Solíme až když děláme tento pokrm, hned zkraje při smažení cibule. Dejte vědět, jak chutnalo :-)

    22. První obýdek mám za sebou a musím se pochválit za hrachové karí…mooooc výborné,takže se mi to povedlo…a vařila jsem od oka :-)

    23. Dobrý večer, mám dotaz prosím. Když je v receptu napsáno 2 hrnky vařeného hrachu, kolik hrnků hrachu mám dát uvařit? Dnes jsem dělala jahlové placky a protože jsem nevěděla kolik hrnků za syrova jsou 3 hrnky uvařených jahel, měla jsem jich nakonec plnej hrnec :DD Tak z toho ráno udělám jáhlovou kaši :)) Děkuji za odpověď. A předpokládám, že ten hrách mám dát teď už namočit?

      • Mirko, loupaný hrách nabude asi o polovinu, neloupaný o něco méně. Na dva hrnky vařeného hrachu namočte tedy 1 hrnek suchého. Já všechno dělám ve velkém a od oka, protože u nás se vaří každý den několikrát, takže případně přebytky přidávám do polévek nebo z nich dělám pomazánky. Jáhly nabudou skutečně hodně, snad třikrát, jestli se nepeltu ;-) tak to jste to skvěle vyřešila, přesně jako u nás doma. Nic se nevyhazuje. A hrách namočit aspoň na pár hodin, já dávám přes noc a pak vařím druhý den v nové vodě k obědu.

    24. Zobrazit všech 78 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekBylinkový „sýr“ z cukety (bez ořechů)
    Další článekZačínáme