Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Hrachové kari na indický způsob

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Hrách většinou připravujeme s česnekem a majoránkou. Tentokrát jsem ho ale připravila na indický způsob, s kari a kokosovým mlékem. Nesmírně jsme si pochutnali.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařeného hrachu (nebo syrová červená čočka)
  • 1/2 květáku
  • voda z hrachu na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty nebo kari koření
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu vody na rozmíchání škrobu
  • olej
  • sůl

Jarda se pustil do změny životního stylu a říká: “Jíme Jinak změnilo můj život”. A právě proto jsme ho v ...

Jak udělat výborné kari z hrachu

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách, podle potřeby vodu z hrachu, kari pastu a kokosové mléko.
  5. Vše společně promícháme a necháme prohřát.
  6. Pokud je potřeba zahustit, rozmícháme škrob ve studené vodě a zavaříme do jídla. Stačí minuta a zhoustne.
  7. Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu a jablečného octu.

Praktické

  • Pokud nemáte uvařený hrách nebo ho nestíháte vařit, můžete použít loupanou červenou čočku a dát ji přímo do zeleniny, uvaří se společně. Je to dobré řešení pro naprosté začátečníky, kteří luštěniny vůbec nejí. Červená čočka je totiž trochu lépe stravitelná než hrách. Kdo má velké problémy se zažíváním, může použít tofu nebo tempeh místo hrachu či jiné luštěniny.
  • Kari koření si můžete doma namíchat sami z těchto bylinek: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, mletá hořčice, sladká paprika, tymián, rozmarýn
  • Černé kousky, které vidíte na fotce, jsou řasa hijiky, kterou jsem použila při vaření hrachu. Dávám ji pak do jídla spolu s hrachem. Komu by se černé kousky v jídle nelíbily, musí řasu vyndat, ale jinak černá barva podporuje ledviny a řasa je plná minerálů.
  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Pokud potřebujete pokrm zahustit a nechcete dávat škrob, můžete použít šťouchadlo na brambory nebo ponorný mixér a část hrnce rozmixovat. Ne všechnu, abyste neměli místo kari s kousky zeleniny a hrachu jen hrachovou kaši.
    2. Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

    Obměna

    • Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření, směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
    • Místo kokosového mléka můžete použít rostlinnou smetanu, případně ji zcela vynechat.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou, obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku až 2 let podle toho, zda už běžně jí menší druhy luštěnin jako je čočka a cizrna. Dětem v jídle ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.

    PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

    Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    59 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Výborné jídlo. Vařila jsem s pár obměnami (místo dýně a květáku jsem přidala hrášek a brokolici a doplnila černou fazolí). Poprvé v životě se učím vařit a ne všechno se mi zatím daří dochucovat k dokonalosti, ale tento recept se mi povedl a já si moc pochutnala. :) Učím se jíst i očima (nejen čichem a chutí) a tak se ráda inspiruju krásně zdobenými talíři p. Hlávky, děkuji, že je s námi sdílíte. :)

    Jaroslav Hlávka
    15. 1. 2024

    Prostě výborné a velmi rychlé kari 🙂

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Pohanková bramboračka s houbami

    Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

    Dýňové kari

    Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

    Dýňovo-špenátové kari s čočkou

    Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

    Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

    V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

    Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

    Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

    Houbové rizoto s tymiánem

    Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.