Hrách většinou připravujeme s česnekem a majoránkou. Tentokrát jsem ho ale připravila na indický způsob, s kari a kokosovým mlékem. Nesmírně jsme si pochutnali.

Ingredience
pro 4 porce

  • 2 hrnky vařeného hrachu
  • 1/2 květáku
  • voda z hrachu na podlití
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 1 lžíce jemné žluté kari pasty (nebo sušené koření)
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • trochu vody na rozmíchání škrobu
  • olej
  • sůl

Jak udělat výborné kari z hrachu

  1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
  2. V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
  3. Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
  4. Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách, podle potřeby vodu z hrachu, kari pastu a kokosové mléko.
  5. Vše společně promícháme a necháme prohřát.
  6. Pokud je potřeba zahustit, rozmícháme škrob ve studené vodě a zavaříme do jídla. Stačí minuta a zhoustne.
  7. Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu a jablečného octu.

Praktické

  • Černé kousky, které vidíte na fotce, jsou řasa hijiky, kterou jsem použila při vaření hrachu. Dávám ji pak do jídla spolu s hrachem, komu by se černé kousky v jídle nelíbily, musí řasu vyndat.
  • Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
    1. Pokud potřebujete pokrm zahustit a nechcete dávat škrob, můžete použít šťouchadlo na brambory nebo ponorný mixér a část hrnce rozmixovat. Ne všechnu, abyste neměli místo kari s kousky zeleniny a hrachu kaši.

    Obměna

    • Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
    • Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření, směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
    • Místo kokosového mléka můžete použít kokosovou smetanu, té bude stačit méně.
    • A nemáte-li ani jedno ani druhé, použijte jinou rostlinnou smetanu a kokos dejte do hrnce spolu se zeleninou.

    Kombinujeme

    • Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou, obilným knedlíkem nebo nákypem.
    • Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.

    Děti

    • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.

    Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

    Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

    materiály

    Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

    Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

    To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

    Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

    Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

    Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

    Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

    Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

    Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

    Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

    Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

    Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

    Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

    Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

    Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

    Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

    Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

    Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

    Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

    Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

    Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

    Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

    Konečně jím pořádně jídlo!

    Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

    Ještě, že tento web existuje!

    Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

    Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

    Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

    Úspěch – chutná i příteli

    Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

    Neuvěřitelných 63 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    1. Dneska toto první jídlo detoxu první den (přihlásila jsem se později) přesně podle JJ. Je to mňamka i moje dcera (10 let) se rozhodla jíst se mnou, skoro nic na talíři nezbylo 🙂👍

    2. Dobrý den, když si tisknu jídelníčky či recepty, tak mám vnitřní problém, že spotřebuji mnoho papíru. Pro tisk je to zbytečně roztažené a stačilo by mi to bez obrázků. Někdy na třetí stránku vyjde jedna věta. Je možnost, abych si to před tiskem upravila?

      • Zdravím, pro tisk bez obrázků bych poradila zkopírovat si čistě jen text do nějakého textového editoru a tam si to upravit podle svého a vytisknout 😉

          • Marti, kopírování textu jsme zrušili v momentě, kdy se naše recepty a články začali objevovat bez dovolení a udání zdroje na zcela cizích webech. Ale jde si printscreenem vyfotit danou stránku a pak si to upravit v počítači, když to někde nechce tak, jak to dělá tiskárna automaticky ze stránky. Recepty jsou dělány pro počítač, pro prohlížení ne pro tisk, my se snažíme šetřit papírem, odpadem a vším, takže to máme tak, aby se recepty dobře četli, byl vidět obrázek atd.

      • Ono je zbytečné to tisknout, protože recepty jsou na webu pořád, je to fakt škoda papíru. V nabídce tisku se dá nastavit, aby tiskárna vytiskla jen stránku, která se jí zadá, klidně jen jednu. Dá se nastavit černobílý tisk. Obrázky lze odstranit tak, že si člověk recept upraví v grafickém editoru a vybere si jen potřebnou část textu, která ho zajímá. Ale jak říkám, je to ztráta času i papíru, když jsou všechny recepty na stránkách. Ženy mají často recept otevřený na mobilu, telefonu nebo tabletu a vaří podle něj, pokud zatím nestačí jen přečíst postup.

        • Já si to musím do kuchyně přenést v hlavě nebo na papíře. Už jsem i přebíhala, ale je to blbé. Takže tisknu a chtěla bych tisknout úsporně.

    3. Ahoj Evo,jsem masožravec ,ale už nějakou dobu se snažím najít více dobrot z rostlinné říše.Myslím , že už jsem za ty roky vyzkoušela spoustu receptů, které byly dle autorů vynikající ,ale bohužel některá jídla se nedala někdy vůbec pozřít ,nebo jen s velkým odporem.
      Začínám vařit dle JJ. Dnes jsem uvařila kari a bylo OPRAVDU VYNIKAJÍCÍ!!!!A manžel se ptá , kdy už to zase uvařím !(taky masožravec)Tak takhle by to šlo….👍😀

    4. Ahoj všem kuchařinkám,
      mě i masožravému manželovi kari moc chutnalo! Hrachu jsem dala o polovinu méně a pro 2 stačilo. Místo květáku brokolička, kari sušené, trochu římského kmínu a dochutila jsem rýžovou smetanou, umeo octem a kokosovým mlékem. Jenže jsem se spletla a koupila kondenzované kokosové mléko slazené. Než jsem se zarazila, dala jsem tam 2 lžičky a tak jsem přidala více umeocta a bylo to výborné.
      Mám ještě dotaz na Lucku a to jaká veganská smetana je nejvhodnější? koupila jsem veganskou cuisine rice od Alpro, ale jsou tam emulgátory a stabilizátory.
      Děkuji a přeji všem veselé a chutné vaření.

      • Skvěle Vlaďko, dobře sis poradila. 👍 Jo jo, cukr se cpe do všeho, člověk fakt musí číst složení, aby se pak nedivil 😃 Složení se mění a málokdy je tam jen ta základní surovina. Čistá bývá ovesná smetana, docela dobrá je sojová, no někdy tam něco je, ale to se přivře oko, když jde o to zbavit se závislosti na mléku a smetaně. Nejlepší je doma vyrobená, ale je to nějaký čas a práce navíc, takže to nehrotíme a klidně dáme koupenou. Však se toho dává trošičku.

    5. Dobrý večer, jsem ráda za tak kladné ohlasy, chystám se hrachové kari vařit zítra, tak už se moc těším, jak si pochutnáme. Někdo se tady zmínil o kari pastě. Prosím, můžete doporučit nějakou osvědčenou???? Děkuji moc :-D

      • Iveto, tak s chutí do toho. Kari pasty se prodávají různé ( s éčky, bez éček, s cukrem i bez, je potřeba mrknout na složení), ale nemusíš ji mít, stačí mít doma suché koření, to preferuju já, protože se mi kari pasty ve velkém balení vždy zkazily dřív než jsem je stihla spotřebovat.

    6. Děkuji za recept. Po jedné návštěvě indické restaurace jsem dlouho neměla chuť na indické koření, na kari. Tentokrát jsem tu nechuť překonala a moc mi jídlo chutnalo. Pro manžela (uzenožravce :) )to bylo málo chuťové.

      • Máme radost, Jarko, že jste tu nechuť překonala a že vám chutná 😉👍 Manžel uzenožravec má body za to, že to aspoň zkusil. Určitě se najde něco, nad čím si bude mlaskat s vámi 😉

    7. Tak moje první vaření v podzimním detoxu, je to úžasné jídlo! Ale co se zbytkem? Snažila jsem se, protože vařím jen pro sebe, všechny ingredience ponížit, i tak mi zbylo. Co s tím?

    8. Děcka výborné! Dělala jsem z červené čočky a bez kokosového mléka kvůli malému, neboť ho nemusí a jedli mi to i ti největší fifraci 😉👌

      • Super, Šárko, jsem ráda, že sis to dokázala obměnit podle potřeby a že chutnalo 👍

    9. Evi, klobouk dolů, dnes jsem dělala 1. oběd a musím říct, že luxusní, má dcerku s histaminovou intolerancí, takže žádný jablečný ocet, ume, kvašená zelenina, miso ani kokosové mléko, jen sůl, bylinky a kurkuma..A musím říct, že mňaaam… Po jaké době mohu pro dceru (11 let) používat tyto zdravé dochucovadla?? Děkuji

    10. Tak dnes jsem vařila svoje první jídlo podle jíme jinak. Hrách se mi trochu rozvařil, ale chuťově výborné, jen jsem toho udělala jak pro rotu vojáků

      • Já ho rozvařuju schválně, chutná mi to víc :-))) Tak zítra bude hrachová polévka nebo pomazánka? :-))

    11. protože jsem nestíhala tak jsem použila červenou loupanou čočku (neměla jsem uvařený hrách) a byla to mňamina. Ráno je to sice fofr k kuchyni ale holky my to dáme …..

      • Tisk se dělá buď výběrem z menu prohlížeče (ty tři tečky nahoře v internetovém prohlížeči), kde se v nabídce vybere „tisk“ nebo zkratkou přes klávesy ctrl a k tomu zmáčknout klávseu s písmenem p .

    12. Kari jsem zkoušela dnes, mě osobně to moc nechutná, dala jsem tam kokosové mléko a úplně to tomu zkazilo chut. Jsem zvědavá co na to manžel až přijde domů. Ještě jsem si moc nezvykla na takový velký přísun zeleniny co se týče vašich jídel, zkouším obědy, dezerty na sladko to je v pohodě to můžu, ale nedokážu si představit si dát po ránu polévku.

      • Raduno, berte to pomalu a podle sebe. Jestli vám to chutná bez kokos. mléka, tak ho tam nedávejte. Ušetříte :-) Pro nás je to lahůdka a do kari se dává, ale já na pravidla kašlu a taky si dávám co kam chci. Hlavně aby nám to chutnalo. Takže si osolte, ochuťte, dobylinkujte podle potřeby, abyste u jídla netrpěla. Zelenina je pro většinu lidí šok :-) Ale ona je taak důležitá. Jestli je to na vás moc, tak uberte na množství, ale určitě ji zcela nevynechávejte, ona pomůže s váhou, psychikou (je uvolňjící) i detoxikací organismu. Já si polévku po ránu taky neuměla představit a teď si neumím představit ráno bez polévky :-)) Dejte tomu čas, zatím snídejte třeba kaši nebo kváskové pečivo.

    13. Evičko stalo se ti, že ti nešel uvařit hrách? Já ho vařím 2 hodiny a pořád je takový cinkavý a tuhý. Do máslova mi to nejde :-( . Tak jsem měla místo indického kari, thajské kari bez hrachu, ale pochutnala jsem si. Vypadá to že si jedním receptem vystačím na celý týden :-) , protože zítra budu muset uvařit z toho hrachu jestli změkne ….:-). Jestli mi to takhle půjde tak vystačím s jídelníčkem do velikonoc :-)))

      • Ha ha, to máš nějaký kamenný hrách, Moni. Může se to stát, když je to přesušené. Nevím, jestli pomůže déle máčet a déle vařit, tuhle jedna paní psala, že měla takové fazole a že ani po několika hodinách nezměkly.

    14. Dobry den, na tento recept se chystam zitra a mam nekolik dotazu. Je mozne pouzit i jinou morskou rasu, nez uvadite, a pripadne jake mnozstvi rasy cca dat k 1 hrnku sucheho hrachu? Jeste prosim o informaci, jestli k rase pridavate i sul. Predem moc diky za odpoved a hezky den preji.

      • Zlabeo, v tomto receptu ani žádnou další řasu nepřidávám, tu tam mám z toho, jak jsem vařila hrách :-) Do vaření luštěnin přidávám řasu, na kterou mám zrovna chuť, někdo dává jen bylinky, to je na vás a není to tak podstatné. Množství? Kousek nebo pár nitek, podle toho, kterou vezmete. Na vaření luštěnin se sůl nedává, aby se dobře provařily, návod máte jako bonus v prvním týdnu Solíme až když děláme tento pokrm, hned zkraje při smažení cibule. Dejte vědět, jak chutnalo :-)

    15. Dobrý večer, mám dotaz prosím. Když je v receptu napsáno 2 hrnky vařeného hrachu, kolik hrnků hrachu mám dát uvařit? Dnes jsem dělala jahlové placky a protože jsem nevěděla kolik hrnků za syrova jsou 3 hrnky uvařených jahel, měla jsem jich nakonec plnej hrnec :DD Tak z toho ráno udělám jáhlovou kaši :)) Děkuji za odpověď. A předpokládám, že ten hrách mám dát teď už namočit?

      • Mirko, loupaný hrách nabude asi o polovinu, neloupaný o něco méně. Na dva hrnky vařeného hrachu namočte tedy 1 hrnek suchého. Já všechno dělám ve velkém a od oka, protože u nás se vaří každý den několikrát, takže případně přebytky přidávám do polévek nebo z nich dělám pomazánky. Jáhly nabudou skutečně hodně, snad třikrát, jestli se nepeltu ;-) tak to jste to skvěle vyřešila, přesně jako u nás doma. Nic se nevyhazuje. A hrách namočit aspoň na pár hodin, já dávám přes noc a pak vařím druhý den v nové vodě k obědu.

    16. Zobrazit všech 63 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekBylinkový „sýr“ z cukety (bez ořechů)
    Další článekZačínáme