Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!
Rezervovat místo zdarma
Jak udělat výborné kari z hrachu
- Zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky.
- V hrnci nejprve orestujeme cibuli se solí, pak přidáme zbylou zeleninu a společně za občasného míchání osmažíme.
- Pak zeleninu trošku podlijeme vodou a necháme podusit cca 20 minut do měkka.
- Když je zelenina měkká, přidáme vařený hrách, podle potřeby vodu z hrachu, kari pastu a kokosové mléko.
- Vše společně promícháme a necháme prohřát.
- Pokud je potřeba zahustit, rozmícháme škrob ve studené vodě a zavaříme do jídla. Stačí minuta a zhoustne.
- Chuť doladíme přidáním trochy umeoctu a jablečného octu.
Praktické
- Pokud nemáte uvařený hrách nebo ho nestíháte vařit, můžete použít loupanou červenou čočku a dát ji přímo do zeleniny, uvaří se společně. Je to dobré řešení pro naprosté začátečníky, kteří luštěniny vůbec nejí. Červená čočka je totiž trochu lépe stravitelná než hrách. Kdo má velké problémy se zažíváním, může použít tofu nebo tempeh místo hrachu či jiné luštěniny.
- Kari koření si můžete doma namíchat sami z těchto bylinek: mletý koriandr, kurkuma, mletý římský kmín, mletá hořčice, sladká paprika, tymián, rozmarýn
- Černé kousky, které vidíte na fotce, jsou řasa hijiky, kterou jsem použila při vaření hrachu. Dávám ji pak do jídla spolu s hrachem. Komu by se černé kousky v jídle nelíbily, musí řasu vyndat, ale jinak černá barva podporuje ledviny a řasa je plná minerálů.
- Dejte pozor, jakou kari pastu použijete – existují ostré i jemné. Vybírejte takovou, kde ve složení není cukr a další nežádoucí látky.
- Pokud potřebujete pokrm zahustit a nechcete dávat škrob, můžete použít šťouchadlo na brambory nebo ponorný mixér a část hrnce rozmixovat. Ne všechnu, abyste neměli místo kari s kousky zeleniny a hrachu jen hrachovou kaši.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
- Místo hrachu můžete zvolit jinou luštěninu, stejně tak zeleninu volte podle sezóny.
- Nemáte-li kari pastu, použijte kari koření, směs koření sladké curry nebo třeba jen kurkumu a vaše oblíbené bylinky k tomu.
- Místo kokosového mléka můžete použít rostlinnou smetanu, případně ji zcela vynechat.
Kombinujeme
- Cizrnové kari podáváme s vařenou obilovinou, obilným knedlíkem nebo nákypem.
- Pro dokonalost přidáme čerstvou a kvašenou zeleninu a zelené posypky.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku až 2 let podle toho, zda už běžně jí menší druhy luštěnin jako je čočka a cizrna. Dětem v jídle ubereme koření, dochudovadla, sůl a olej.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Výborné jídlo. Vařila jsem s pár obměnami (místo dýně a květáku jsem přidala hrášek a brokolici a doplnila černou fazolí). Poprvé v životě se učím vařit a ne všechno se mi zatím daří dochucovat k dokonalosti, ale tento recept se mi povedl a já si moc pochutnala. :) Učím se jíst i očima (nejen čichem a chutí) a tak se ráda inspiruju krásně zdobenými talíři p. Hlávky, děkuji, že je s námi sdílíte. :)
Prostě výborné a velmi rychlé kari 🙂