Falafel je prostě vynikající vege-fastfood.

Ingredience
30 ks
  • cca 500 g suché nevařené cizrny (2 šálky)
  • 1 malá cibule, nasekaná nahrubo
  • 1/4 šálku nasekané zelené petrželky (není nutné)
  • 3-5 stroužků česneku (může být i opečený)
  • 1 a půl lžíce hladké pšeničné mouky
  • 1 a 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného / mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky cayenského pepře (chilli)
  • špetka mletého kardamomu (nemusí být)
  • Rostlinný olej na smažení (kokosový, slunečnicový či řepkový)

Jak připravit falafel z cizrny

  1. Cizrnu si namočíme na min. 12 h. do studené vody.
  2. Vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
  3. Cizrnu (nevařenou!) a ostatní suroviny nasypeme do mixéru a rozmixujte na hrubou směs (něco mezi kuskusem a pastou, ne zcela na hummus).
  4. Směs přesypeme do mísy, promícháme a odstraníme větší kusy cizrny.
  5. Zakryjeme mísu potravinářskou folií a dáme na 1-2 hodiny vychladit.
  6. Do pánve nalijeme cca 4 cm oleje a necháme jej rozpálit na středním plameni.
  7. Uděláme první „testovací“ falafel.
  8. Cca 2 lžíce směsi ve dlani lehce zmáčkneme a lžící dotvarujeme. S tvarováním to nepřeháníme, jinak by se mohl rozpadnout.
  9. Syrové falafely jsou poměrně křehké, ale nenechte se odradit, jakmile se vám je podaří přemístit na pánev a začnou se smažit, pěkně se zpevní.
  10. Smažíme cca 2-3 minuty (max 5-6 kusů na jednu dávku).
  11. Hotové falafely vyndáme z pánve a necháme okapat na papírovém ubrousku.
  12. Nejlépe chutnají ještě teplé podávané s hummusem či tahini a nebo s libovolnou přílohou (pro inspiraci viz níže) v pita chlebu.

Praktické rady

  • Doporučujeme smažit 2-3 minuty. Pokud by to trvalo kratší dobu, může se stát, že falafel bude sice na povrchu hotový, ale vevnitř nedodělaný. Smažení jednoho falafelu (do zlatohněda) by nemělo trvat déle než 6 minut. Na jednu dávku doporučuji smažit max. 5-6 kousků.
  • Suchou cizrnu v tomto receptu rozhodně nenahrazujte konzervovanou nebo vařenou, protože ta v sobě má moc tekutiny a falafely by neměly tu správnou texturu (byly by mazlavé).
  • Někdo do falafelu přidává ještě jedlou sodu, aby byly nadýchanější, ale já jsem tuto verzi nezkoušela a myslím, že to ani není třeba, protože tyhle falafely jsou hezky nadýchané samy od sebe.
  • Pokud by vaše falafely opravdu špatně držely pohromadě, tak směs ještě jednou prožeňte mixérem a pokud by ani to nepomohlo, zkuste přidat ještě 2 lžíce mouky.
  • Vynikající variací jsou falafely obalené před smažením v sezamu. S trochou cviku se to daří poměrně dobře :-)
  • Můžete také přidat víc „zeleného“, měl by stačit hrnek nasekané petrželky navíc, myslím, že budou vynikající i se zeleným koriadrem.
  • Pokud by se vám zdál váš falafel na povrchu moc tvrdý nebo křupavý, tak zkuste směs jemněji rozmixovat. Je také možně, že cizrna, kterou jste použili, byla příliš stará a chtělo by to čerstvější.

Kombinujeme

  • K falafelu se hodí tahini, ledový salát, rajčata, cibule, nakládané okurky, hummus, tabouli, zeleninové hranolky.
  • Méně obvyklé, ale neméně chutné: klíčky, salátová okurka, pečená paprika, pečený lilek, slunečnicová semínka, rostlinný sýr feta, rostlinný jogurt, tzatziki.
  • Variace si může vytvořit každý dle svých chutí a dle mých zkušeností chutná i zarytým „masožravcům“ :-)

Děti

  • Falafel je vhodný pro děti až od 2 let a pouze malé množství, protože je smažený.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Za výsledky krevních testů jsem dostala pochvalu (Vlasta)

Vlasta: Ahoj všichni, moc děkuji za tento program. Moc...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...
  1. Tak tento falafel mal úspech aj manžela a dokonca u dcéry po ubezpečení že v tomto nie je žiadna cibuľa (samozrejme že bolo, cibuľu totiž oficiálne neje). Takže môžem odporúčať, nič sa mi nerozpadávalo.

    • Super Ingrid, to je fajn, že jste si pochutnali všichni.👍 A to s tou cibulí, tohle je pro mně to, čemu se říká milosrdná lež. Kdybyste jí to prozradila, nechtěla by to a připravila by se o mňamku 😉

      • A to se může dělat kolikrát, prosím? Já totiž v životě snažila (cokoli) tak dvakrát. Včetně toho včerejšího falafelu.

    • Evi, fafael vyborny, dala jsem pohankovou mouku a obalila v sezamu, drzelo to krasne a ani jsem nedavala do lednice, hned jsem smazila, moc jsem si pochutnala, dekuji 😋😋😋😋😋😋😋👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  2. Do faláfilu patří : nevařená namočená cizrna, cibule, česnek, hojně zelené petrželky, sůl, mletý koriandr, mletý římský kmín, další koření podle chuti, půl -1 lžička jedlé sody.
    Cizrnu pomel na masovém mlýnku spolu s pokrájenou petrželí, česnekem a cibulí (melu 2x aby těsto bylo jemnější). Přidej sůl, koření, jedlou sodu a trošku vody, aby se těsto dalo míchat lžící. Nech v chladničce odpočinout. Pomocí tvořítka a stěrky dělej placičky a smaž v oleji na středním plameni. Podávej s rajčetem,kys.okurkou, jogurtem s česnekem, tahini a solí zabalené v pita chlebu. Jez střídmě, jinak tě bude bolet břicho….

  3. Dělala jsem před dvěma týdny a byl výborný. Trochu jsem se bála, že se mi rozpadne, ale dopadlo to dobře. Nedávala jsem ani mouku. Zítra budu dělat znova a už se na něj moc těším.

  4. Musím uznat, že smažené jídlo zde mě překvapilo. :-) Smažení je pro mě obecně nevhodné vzhledem k tomu, že člověk zkonzumuje příliš tuku. Ale nějak mě to láká vyzkoušet :-D A ta cizrna se tím smažením udělá? Nedokážu si představit, když se po 12h namáčení musí ještě cca hodinu vařit, že pak tady stačí posmažit. :-)

    • Smažené jídlo jsem nikdy nevyhledávala, ale od té doby, co jím jinak a většina pokrmů na talíři je jen lehounká, tak kousíček smaženého tomu jen přidá tu správnou tečku. Smaženého by měl být vždy jen kousek, já smažené vždy nechám dobře okapat a ještě tuk odsaji ubrouskem. Šťáva ze zázvoru pomáhá na trávení, takže doporučuji smažené pokapat trochou zázvorové šťávy.

      • Tak jsem dnes dělala a bylo to dobré. :) Také jsem se bála rozpadnutí, ale nic takového se nekonalo. Jak často zařazujete kousek smaženého, ať už falafel, či nějaké placky?
        Smažila jsem v rýžovém oleji a po vychladnutí ho přecedila přes sítko do skleničky, dá se ještě na něco použít? Na restování zeleniny či smažení a jak dlouho vydrží v lednici? Děkuji. :-)

        • V lednici vydrží dlouho, že se zkazil byste poznala po čuchu. Četnost záleží spíš na naší schopnosti se s něčím patlat :-) Rodina by to snesla denně, ale to mají smůlu. Klidně několikrát týdně, pokud toho nesníte hromadu. Když to je kousek, tak klidně každý den v chladných měsících a pokud máte v pořádku játra.

          • Každý den (za uvedených okolností) mě skutečně překvapilo, čekala jsem jednou za 1-2 měsíce. :-D a každý den kousíček smaženého je menší zlo než každý den kousek domácího kváskového celožitného chleba nebo kousek kvalitního jogurtu?

            • To jste mě, Ivano, rozesmála. Jednou za měsíc až dva je zbytečně asketické. Pokud se začátečník snaží přeučit z masa a uzenin, pak právě denně kousíček smaženého může být uspokojivé řešení. Někdo má denně hranolky z faast foodu, tak proč ne jedno kolečko smažené řepy, jeden kousek smaženého květáku, dílek dýně nebo malý karbanátek místo toho. U nás je smažené tak jednou týdně, někdy víc, někdy méně. Podle počasí, nálady a času na vaření. Smažené si necháváme na zimní období, v létě prakticky nic nesmažíme, na jaře minimálně. Jogurt je zase lepší nechat na teplo a stejně jako kváskový chléb si ho nedávat denně, ale občas. Když je člověk zdravý, není problém, když je nemocný, musí leccos vynechat, při játrech a žlučníku i cokoli smaženého.

  5. Tak dnes vyzkoušeno, Neměla jsem sice koriandr ani kardamon, ale i tak výborné. Obalila jsem karbošky v sezamu. I bez mouky to pěkně drží pohromadě.Jen se nebojte osolit. Hlavně super rychlé jídlo. Ještě k tomu peču batáty na hranolky a vločkovou polévku a jde se baštit. No a samozřejmě zeleninku (i kvašenou).

  6. zapoměla jsem přidat mouku.vůbec nic se nestalo.manžel masožravec si liboval jak dobře chutná.mě chutnalo je mi vadí že se smaží.nezkoušel někdo v troubě upéct.

  7. Asi vám vypadlo dost zásadní slovo: ve falafelu, jakož i v celé blízkovýchodní a mediteránské kuchyni se nepoužívá KMÍN, nýbrž ŘÍMSKÝ KMÍN, je to dost rozdíl. Možná se autorka nechala zmást aj. slovem cumin v originále.

    • Dobrá poznámmka, Davide! Našla jsem Váš komentář ve spamu, tak ho honem pouštím ven, aby ženy věděly, že není kmín jako kmín. Já osobně ten římský používám moc ráda a dost často.

  8. Dnes jsem delala, ze hummusu uz mam plny zuby. A vysledek mnam! Jen mam jen tycovy mixer a s nim to nejde tak rychle. Potom na panvi to je ale rychlovka! Priste si k tomu koupim sojovy jogurt a bude to dokonale!

  9. Díky za tenhle recept, jí ho i muž masozravec. Přidala jsem trošku citronové šťávy, osvěží to chuť, myslím že jsem to viděla u Jamie Olivera, stačí jen trochu. A je to úžasně snadné, jen se namočí cizrna a pak to jen nasekám v sekacku a dochutím.

    • Zkusila jsem to s uvařenou cizrnou a fakt to nikomu nedoporučuji. Nejen, že při mixování lítaly drobky po celé kuchyni, ale při smažení se z nevzhlednych hromadek udělala jednolita hmota. ..☺
      Ale nevzdám to. Když jsem to nakonec ochutnala, pochopila jsem, proč to tady spousta lidí chválí. .. Takže příště z neuvarene cizrny. ?

      • Janule, tak tomu říkám echt pozitivní přístup! :-) Jdu to napsat přímo do receptu, abychom ochránili další kuchařky před podobným zážitkem.

    • Toto je recept od čtenářky, takže vycházím z popisu ne mojí praxe – vypadá to na namočnou a rozmixovanou cizrnu.

  10. Ta ciziny se miluje uvařená? Nepíše se to v receptu. Předpokládám že jo. Dělám ho poprvé tak děkuji za pochopení.

  11. Tento recept jsem dělala už několikrát s velkými úspěchy, mňam.
    Ohledně postupu – konzistenci mám- hrubou ale lepící se směs. Nepřidávám žádnou mouku ani vejce, jen dvě PL uvařené rýže. Těsto tvaruji vlhkýma rukama, nikdy se mi nic nerozpadlo. Pokud obaluji v sezamu, tak smažím až po těch neobalených v sezamu. Ať se podaří ;)

  12. Hurá, recept se vrátil, děkuji :-)
    Propaguji ho totiž všude možně i nemožně :-), tak jsem ráda, že opět mohu odkázat rovnou na Vaše stránky.

  13. Zobrazit všech 39 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak založit kvásek a jak se o něj starat – 2. díl
Další článekTři slečny v plavkách vyhrávají poukaz