Falafel je prostě vynikající vege-fastfood.
Ingredience
30 ks
  • cca 500 g suché nevařené cizrny (2 šálky)
  • 1 malá cibule, nasekaná nahrubo
  • 1/4 šálku nasekané zelené petrželky (není nutné)
  • 3-5 stroužků česneku (může být i opečený)
  • 1 a půl lžíce hladké pšeničné mouky
  • 1 a 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného / mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky cayenského pepře (chilli)
  • špetka mletého kardamomu (nemusí být)
  • Rostlinný olej na smažení (kokosový, slunečnicový či řepkový)

Jak připravit falafel z cizrny

  1. Cizrnu si namočíme na min. 12 h. do studené vody.
  2. Vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
  3. Cizrnu (nevařenou!) a ostatní suroviny nasypeme do mixéru a rozmixujte na hrubou směs (něco mezi kuskusem a pastou, ne zcela na hummus).
  4. Směs přesypeme do mísy, promícháme a odstraníme větší kusy cizrny.
  5. Zakryjeme mísu potravinářskou folií a dáme na 1-2 hodiny vychladit.
  6. Do pánve nalijeme cca 4 cm oleje a necháme jej rozpálit na středním plameni.
  7. Uděláme první “testovací” falafel.
  8. Cca 2 lžíce směsi ve dlani lehce zmáčkneme a lžící dotvarujeme. S tvarováním to nepřeháníme, jinak by se mohl rozpadnout.
  9. Syrové falafely jsou poměrně křehké, ale nenechte se odradit, jakmile se vám je podaří přemístit na pánev a začnou se smažit, pěkně se zpevní.
  10. Smažíme cca 2-3 minuty (max 5-6 kusů na jednu dávku).
  11. Hotové falafely vyndáme z pánve a necháme okapat na papírovém ubrousku.
  12. Nejlépe chutnají ještě teplé podávané s hummusem či tahini a nebo s libovolnou přílohou (pro inspiraci viz níže) v pita chlebu.

Praktické rady

  • Doporučujeme smažit 2-3 minuty. Pokud by to trvalo kratší dobu, může se stát, že falafel bude sice na povrchu hotový, ale vevnitř nedodělaný. Smažení jednoho falafelu (do zlatohněda) by nemělo trvat déle než 6 minut. Na jednu dávku doporučuji smažit max. 5-6 kousků.
  • Suchou cizrnu v tomto receptu rozhodně nenahrazujte konzervovanou nebo vařenou, protože ta v sobě má moc tekutiny a falafely by neměly tu správnou texturu (byly by mazlavé).
  • Někdo do falafelu přidává ještě jedlou sodu, aby byly nadýchanější, ale já jsem tuto verzi nezkoušela a myslím, že to ani není třeba, protože tyhle falafely jsou hezky nadýchané samy od sebe.
  • Pokud by vaše falafely opravdu špatně držely pohromadě, tak směs ještě jednou prožeňte mixérem a pokud by ani to nepomohlo, zkuste přidat ještě 2 lžíce mouky.
  • Vynikající variací jsou falafely obalené před smažením v sezamu. S trochou cviku se to daří poměrně dobře 🙂
  • Můžete také přidat víc “zeleného”, měl by stačit hrnek nasekané petrželky navíc, myslím, že budou vynikající i se zeleným koriadrem.
  • Pokud by se vám zdál váš falafel na povrchu moc tvrdý nebo křupavý, tak zkuste směs jemněji rozmixovat. Je také možně, že cizrna, kterou jste použili, byla příliš stará a chtělo by to čerstvější.

Kombinujeme

  • K falafelu se hodí tahini, ledový salát, rajčata, cibule, nakládané okurky, hummus, tabouli, zeleninové hranolky.
  • Méně obvyklé, ale neméně chutné: klíčky, salátová okurka, pečená paprika, pečený lilek, slunečnicová semínka, rostlinný sýr feta, rostlinný jogurt, tzatziki.
  • Variace si může vytvořit každý dle svých chutí a dle mých zkušeností chutná i zarytým “masožravcům” 🙂

Děti

  • Falafel je vhodný pro děti až od 2 let a pouze malé množství, protože je smažený.

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...
  1. Do faláfilu patří : nevařená namočená cizrna, cibule, česnek, hojně zelené petrželky, sůl, mletý koriandr, mletý římský kmín, další koření podle chuti, půl -1 lžička jedlé sody.
    Cizrnu pomel na masovém mlýnku spolu s pokrájenou petrželí, česnekem a cibulí (melu 2x aby těsto bylo jemnější). Přidej sůl, koření, jedlou sodu a trošku vody, aby se těsto dalo míchat lžící. Nech v chladničce odpočinout. Pomocí tvořítka a stěrky dělej placičky a smaž v oleji na středním plameni. Podávej s rajčetem,kys.okurkou, jogurtem s česnekem, tahini a solí zabalené v pita chlebu. Jez střídmě, jinak tě bude bolet břicho….

  2. Dělala jsem před dvěma týdny a byl výborný. Trochu jsem se bála, že se mi rozpadne, ale dopadlo to dobře. Nedávala jsem ani mouku. Zítra budu dělat znova a už se na něj moc těším.

  3. Musím uznat, že smažené jídlo zde mě překvapilo. 🙂 Smažení je pro mě obecně nevhodné vzhledem k tomu, že člověk zkonzumuje příliš tuku. Ale nějak mě to láká vyzkoušet 😀 A ta cizrna se tím smažením udělá? Nedokážu si představit, když se po 12h namáčení musí ještě cca hodinu vařit, že pak tady stačí posmažit. 🙂

    • Smažené jídlo jsem nikdy nevyhledávala, ale od té doby, co jím jinak a většina pokrmů na talíři je jen lehounká, tak kousíček smaženého tomu jen přidá tu správnou tečku. Smaženého by měl být vždy jen kousek, já smažené vždy nechám dobře okapat a ještě tuk odsaji ubrouskem. Šťáva ze zázvoru pomáhá na trávení, takže doporučuji smažené pokapat trochou zázvorové šťávy.

      • Tak jsem dnes dělala a bylo to dobré. 🙂 Také jsem se bála rozpadnutí, ale nic takového se nekonalo. Jak často zařazujete kousek smaženého, ať už falafel, či nějaké placky?
        Smažila jsem v rýžovém oleji a po vychladnutí ho přecedila přes sítko do skleničky, dá se ještě na něco použít? Na restování zeleniny či smažení a jak dlouho vydrží v lednici? Děkuji. 🙂

        • V lednici vydrží dlouho, že se zkazil byste poznala po čuchu. Četnost záleží spíš na naší schopnosti se s něčím patlat 🙂 Rodina by to snesla denně, ale to mají smůlu. Klidně několikrát týdně, pokud toho nesníte hromadu. Když to je kousek, tak klidně každý den v chladných měsících a pokud máte v pořádku játra.

          • Každý den (za uvedených okolností) mě skutečně překvapilo, čekala jsem jednou za 1-2 měsíce. 😀 a každý den kousíček smaženého je menší zlo než každý den kousek domácího kváskového celožitného chleba nebo kousek kvalitního jogurtu?

            • To jste mě, Ivano, rozesmála. Jednou za měsíc až dva je zbytečně asketické. Pokud se začátečník snaží přeučit z masa a uzenin, pak právě denně kousíček smaženého může být uspokojivé řešení. Někdo má denně hranolky z faast foodu, tak proč ne jedno kolečko smažené řepy, jeden kousek smaženého květáku, dílek dýně nebo malý karbanátek místo toho. U nás je smažené tak jednou týdně, někdy víc, někdy méně. Podle počasí, nálady a času na vaření. Smažené si necháváme na zimní období, v létě prakticky nic nesmažíme, na jaře minimálně. Jogurt je zase lepší nechat na teplo a stejně jako kváskový chléb si ho nedávat denně, ale občas. Když je člověk zdravý, není problém, když je nemocný, musí leccos vynechat, při játrech a žlučníku i cokoli smaženého.

  4. Tak dnes vyzkoušeno, Neměla jsem sice koriandr ani kardamon, ale i tak výborné. Obalila jsem karbošky v sezamu. I bez mouky to pěkně drží pohromadě.Jen se nebojte osolit. Hlavně super rychlé jídlo. Ještě k tomu peču batáty na hranolky a vločkovou polévku a jde se baštit. No a samozřejmě zeleninku (i kvašenou).

  5. Moc ráda recept vyzkouším. Poprvé jsem falafel jedla v Praze, kde mi ho doporučila neteř. Mňam, byl v tortile a se zeleninou.

  6. zapoměla jsem přidat mouku.vůbec nic se nestalo.manžel masožravec si liboval jak dobře chutná.mě chutnalo je mi vadí že se smaží.nezkoušel někdo v troubě upéct.

  7. Asi vám vypadlo dost zásadní slovo: ve falafelu, jakož i v celé blízkovýchodní a mediteránské kuchyni se nepoužívá KMÍN, nýbrž ŘÍMSKÝ KMÍN, je to dost rozdíl. Možná se autorka nechala zmást aj. slovem cumin v originále.

    • Dobrá poznámmka, Davide! Našla jsem Váš komentář ve spamu, tak ho honem pouštím ven, aby ženy věděly, že není kmín jako kmín. Já osobně ten římský používám moc ráda a dost často.

  8. Dnes jsem delala, ze hummusu uz mam plny zuby. A vysledek mnam! Jen mam jen tycovy mixer a s nim to nejde tak rychle. Potom na panvi to je ale rychlovka! Priste si k tomu koupim sojovy jogurt a bude to dokonale!

  9. Díky za tenhle recept, jí ho i muž masozravec. Přidala jsem trošku citronové šťávy, osvěží to chuť, myslím že jsem to viděla u Jamie Olivera, stačí jen trochu. A je to úžasně snadné, jen se namočí cizrna a pak to jen nasekám v sekacku a dochutím.

    • Zkusila jsem to s uvařenou cizrnou a fakt to nikomu nedoporučuji. Nejen, že při mixování lítaly drobky po celé kuchyni, ale při smažení se z nevzhlednych hromadek udělala jednolita hmota. ..☺
      Ale nevzdám to. Když jsem to nakonec ochutnala, pochopila jsem, proč to tady spousta lidí chválí. .. Takže příště z neuvarene cizrny. ?

      • Janule, tak tomu říkám echt pozitivní přístup! 🙂 Jdu to napsat přímo do receptu, abychom ochránili další kuchařky před podobným zážitkem.

    • Toto je recept od čtenářky, takže vycházím z popisu ne mojí praxe – vypadá to na namočnou a rozmixovanou cizrnu.

  10. Ta ciziny se miluje uvařená? Nepíše se to v receptu. Předpokládám že jo. Dělám ho poprvé tak děkuji za pochopení.

  11. Tento recept jsem dělala už několikrát s velkými úspěchy, mňam.
    Ohledně postupu – konzistenci mám- hrubou ale lepící se směs. Nepřidávám žádnou mouku ani vejce, jen dvě PL uvařené rýže. Těsto tvaruji vlhkýma rukama, nikdy se mi nic nerozpadlo. Pokud obaluji v sezamu, tak smažím až po těch neobalených v sezamu. Ať se podaří 😉

  12. Hurá, recept se vrátil, děkuji 🙂
    Propaguji ho totiž všude možně i nemožně :-), tak jsem ráda, že opět mohu odkázat rovnou na Vaše stránky.

  13. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak založit kvásek a jak se o něj starat – 2. díl
Další článekTři slečny v plavkách vyhrávají poukaz