Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vitamínů pak je bohatý na vitaminy B, C, E, K. Navíc má léčivé účinky. Vyzkoušejte ho v tomto pikantním lahodném zeleninovém jídle vonícím Indií.

Ingredience
  • tuřín
  • zlatá řepa
  • cukety
  • jarní cibule
  • zelená listová čekanka
  • čočka
  • mandle
  • celozrnná červená rýže
  • olej
  • pískavice řecké seno
  • pálivé kari
  • koření garam masala
  • kmín
  • hořčičné semínko
  • česnek
  • čerstvý zázvor
  • umeocet
  • kuzu
  • sůl
  • tamari

Jak připravit pikantní tuřín po indicku

  1. Uvařte čočku a rýži zvlášť, protože mají odlišnou dobu vaření. Po uvaření dejte stranou.
  2. Mezitím dejte na pánev olej, rozpalte ho a přidejte na malé kostičky nakrájený tuřín a řepu, podle chuti trochu mandlí. Přidejte kmín, pískavici vcelku, hořčičné semínko, nastrouhaný čerstvý zázvor, cibulku a orestujte.
  3. Podlijte trochu vodou, osolte, přidejte umeocet a duste několik minut. Poté přidejte nasekanou čekanku, poprašte kořením garam masala a duste do změknutí. Nerozvařte tuřín ani řepu, zelenina má být měkká, ale křupavější. Nakonec vmíchejte na kostičky nakrájenou cuketu a nechte v jídle prohřát.
  4. Ve finále rozpusťte kuzu ve vodě, přidejte do pánve k zelenině a povařte do zhoustnutí.
  5. Nyní osolte čočku a rýži, pokapejte trochou tamari, polijte omáčkou a posypte cibulkou.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Použijte vždy jen sezonní zeleninu.
  • Koření je pro výslednou chuť velmi důležité, proto ho v receptu použijte.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari

Obměna

  • Použijte jakoukoliv rýži pokud nemáte doma červenou.
  • Namísto kuzu můžete na zahuštění použít kukuřičný škro.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Jarní očista mě skvěle nastarovala (Jana)

Jana: Moc vám děkuju opět za úžasný kurz!! Skvělá...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Po třech dnech kilo dole a hojí se mi akné (Libuše)

Libuše: Ahoj, dnes začínám čtvrtý den a už se...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekProč jíst třešně: 10 zajímavostí o třešních, které vás překvapí
Další článekJednoduchá třešňová buchta