Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Celozrnné palačinky s jablečným pyré

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Jednoduché a rychlé palačinky, samozřejmě bez mléka a vajec, ale k nerozeznání od těch normálních s vejcem a mlékem. Je to snadný a chutný dezert, potěší i hosty, které zdravá strava nebere. Kombinace ovoce a obiloviny není úplně ideální, proto je vhodná právě jen jednou za čas jako dezert a palačinky uděláme raději slabounké a ovoce větší vrstvu. Tím jsme udělali pro stravitelnost maximum a teď už si můžeme užívat mlsání :-)

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

Základní informace

Jednoduché a rychlé palačinky, samozřejmě bez mléka a vajec, ale k nerozeznání od těch normálních s vejcem a mlékem. Je to snadný a chutný dezert, potěší i hosty, které zdravá strava nebere. Budete si moci dát s nimi, přitom tam nebude špetka cukru či jiných nezdravostí. Kombinace ovoce a obiloviny není úplně ideální, proto je vhodná právě jen jednou za čas jako dezert a palačinky uděláme raději slabounké a ovoce větší vrstvu. Tím jsme udělali pro stravitelnost maximum a teď už si můžeme užívat mlsání :-)

Ingredience na mísu palačinek
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 2 hrnky hladké ječné mouky (nebo vynechat a dohromady 4 hrnky špaldové)
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • studená voda dle potřeba (1-1,5 litru)
  • olej (pokud nemáte kvalitní pánev, kde lze dělat palačinky bez oleje)
  • 2 jablka
  • hrst rozinek
  • skořice
  • na posypání: kokos a obilný sirup (doporučujeme rýžový)
Postup

Omytá jablka zbavíme jadřinců a včetně slupky je nastrouháme na hrubo na stuhadle. Můžeme použít i sekací příruční mixér, bude to rychlejší. Na dno kastrolku dáme takto nastrouhaná jablka, zasypeme je rozinkami propláchnutými ve studené vodě a přidáme trošku skořice pro vůni. Přidáme špetku soli pro zvýraznění chutě a sladkosti, přiklopíme a na mírném plameni dusíme zcela bez vody cca 15 až 20 minut.

V míse rozmícháme všechny mouky.  Postupně pak vmícháváme studenou vodu tak dlouho, až dostaneme velmi řídké těsto na palačinky. Na rozpálené pánvi pak smažíme tenké palačinky a obracíme v momentě, kdy se začnou odlupovat.

Praktické
  • Množství palačinek z tohoto těsta je dostatečné pro 4 lidi na najezení.
  • Dělám palačinek vždycky rovnou víc  – když náhodou zbydou, máme po ruce perfektní základ na svačinu po ruce.
  • Mně se osvědčilo “smažit” palačinky na nepřilnavé pánvi jen jednou vytřené olejem, pak už žádný nedávám. Drobečky, které se občas udělají z úlomků, utírám papírovým ubrouskem a mám krásně křupavé palačinky zcela bez oleje.
Kombinujeme
  • Palačinky můžeme podávat teplé na sladko jako dezert nebo na slano jako hlavní jídlo.
  • Zkombinujeme-li palačinku s luštěninovou pomazánkou a teplou zeleninou, dostaneme kompletní talíř a velmi rychlý oběd či večeři.
  • Palačinky můžeme dát dětem do školy či vzít s sebou na výlet místo chleba.
Obměna
  • Stejně dobře můžeme udělat palačinky jen z jednoho druhu mouky.
  • Místo jablek můžeme použít hrušky, švestky, meruňky, podle sezónní nabídky.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Palačinky bez mléka jen z vody??? Nejdříve jsem tomu nevěřila, ale musím říci, že snad konečně začnu doma dělat palačinky. Vždy jsem je dělala podle nějakého receptu, ale trhali se nebo se lámali, ale tyhle?? Vůbec nic!Šli krásně z pánve ale i rolovat… Tyhle jedině a už žádné jiné 😀

Vážení, musím vám oznámit a podělit se s vámi, že jsem dnes dělala poprvé celozrnné palačinky.Mám pánvičku,na které se dá smažit bez tuku..jen navíc jsem dala špetku soli😉..Palačinky se povedly, jsou vynikající, vláčné a chutné. Mám radost a budu jen a jen doporučovat 👌😊a jak se znám, až se
sní poslední kousek, opět udělám novou várku☺

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ovocný krém s vanilkou a jedlými květy

Ovocné dezerty jsou chutnou a zdravou variantou mlsání. Jsou rychle hotové a díky jedlým květům také krásné, takže je dáváme i návštěvám, které si vždy chv...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...

Čokoládový krém – kroupový s karobem a kokosem

Tenhle dezert máte za 5 minut v mističkách. Někdo sice kroupy nerad, ale v tomhle dezertu je u mě ještě nikdo neodhalil. Chutná jako čokoládový pudink, i k...