Křenová omáčka připravená pouze ze zeleniny, dobrých dochucovadel a čerstvého křenu je lahodná a lehce pikantní.

Ingredience
  • 1 větší petržel nebo pastiňák
  • 1 cibule
  • čerstvý nastrouhaný křen asi 5 cm (lze nahradit křenem v lahvičce, ale pozor na cukry a éčka, zvláště u malých dětí)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • cca 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • umeocet
  • jablečný ocet

Příprava křenové omáčky

  1. Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme.
  3. Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou.
  4. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka.
  5. Na závěr přidáme nastrouhaný křen a necháme jen chvilečku přejít varem.
  6. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob.
  7. Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce, přidáme rozmíchaný škrob a necháme ještě minutku povařit, aby škrob nebyl cítit.
  8. Stáhneme z plotny a přidáme smetanu nebo kokosové mléko, pokud chceme smetanovou chuť omáčky. Omáčka je dobrá i bez smetany a pro malé děti je bez ní vhodnější.
  9. Na samý závěr dochutíme umeoctem a jablečným octem podle toho, zda chceme omáčku sladší či kyselejší. Křen se nesmí dlouho vařit, jinak zhořkne.

Pro smetanovou chuť a bílou barvu můžeme přidat cca 3 lžíce kokosového mléka nebo rostlinné smetany.

Praktické

Dětem do roka nepřidáváme ani křen, ani sojovou smetanu či umeocet. Křen můžeme přidat cca od 1,5 roku, ale rozhodně necháme přejít chvilečku varem. Ke konci druhého roku věku už můžeme přidávat i umeocet a smetanu.

Kombinujeme

Křenová omáčka se skvěle hodí ke knedlíkům nebo těstovinám a plátkům seitanu, tempehu nebo pečeným karbanátkům.

Obměna

Místo křenu můžeme požít jiné čerstvé bylinky, které máme rádi, nebo česnek a dostat česnekovou omáčku.

Křenová omáčka pro lenochy

Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájené petržele, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit cca 20 minut. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Podzimní detox umí zázraky (Hanka)

Hanka: Musím vás pochválit a poděkovat za tento článek....

Dole 2 kg a spoustu cm a pokračuji dál

Ivana L.: Mám dole 2 kg. Ale zato těch...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Miso polévky jí se mnou i manžel (Sára)

Sára: Ahoj, také teď snídám zeleninovou miso polévku a...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Přítel zhubnul 18 kg, oba se cítíme skvěle (Paní M.)

Paní M.: Investice do klubu Jíme Jinak a Jarní...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...
  1. Prave jsem dojedl. Jeste jsem plny dojmu 🙂. Kren jsem mel uz trochu scvrkly, ale vubec to nebylo hořke. Dal jsem si k tomu ryzi a tempeh. Dobre jsem se nadlabnul. Dekuji za recept.

    • Tak to je prima, Martine, že omáčka vyšla a že chutnalo. Díky za skvělou zprávu :-)

    • Nastrouhat křen ručně na struhadle. Ale několikrát jsem dala do omáčky a rozmixovala a taky se nic nestalo. Asi musí být hlavně zdravý křen ;-)

      • Mám zkušenost, že musí být čerstvý/pevný/světlý, jakmile se byť jen trochu scvrkne, většinou už je minimálně nahořklý. Poté, co jsem ho jednou dala do polévky a byla hořká, raději si líznu nebo ochutnám než ho použiji. Našla jsem na netu i rady, jak uchovávat křen, tak přemýšlím, že ho zkusím naložit.

  2. Jakmile jsem viděla doporučené recepty pro tento týden, hned mi bylo jasný co mám k obědu. Křen nebyl tak jsem udělala koprovku. K tomu pečená dýně a nebyl seitan tak tofu a bylo to vynikající. Holky děkuji …výborný ..:-*

  3. Holky já tu Vaší křenovku prostě zbožňuju. Dnes jsem jí měla k obědu a když jsem jídlo vyklepávala z Esbitky, tak jsem se přistihla, že slintám :-). ….a nikdy by mě nenapadlo, že budu jíst křenovku s napařenou zeleninou a bude to prostě mňamina. :-)

    • Já jsem taky křen objevila až s touhle stravou a zrovna tu jeden mám a už se na něj dlouho chystám. Vlastně bych jen potřebovala, aby mi ho někdo nastrouhal :-)

      • Jj, ja som sa pokusala chren nastruhat mojim mixerom, ktory ma aj struhak na mrkvu, na tekvicu a este jeden taky medzivelkostny. Ale vobec mi to neslo. Evi, struhas zrejme rucne na struhadle?

        • Přesně tak, jemně na struhadle, mám dokonce dojem, že při strouhání na elektrice zhořkne (bez záruky :-).

  4. No ani není poznat, že ta koprovka je jiná než z kravského mléka. Je navíc lehčí a chutnější. Vlastně to bylo první jídlo, které jsem rodině vyměnila :-D

  5. Tuhle omáčku jsem dělala poprvé minulý týden a byla výborná:-) Protože jsem chtěla komletní talíř, tak jsem do omáčky najemno natrouhala i tofu natural, pak všechno projela ponorným mixérem a bylo hotovo:-)

  6. A kolik tak zhruba toho křenu na 1 cibul a 1 petržel použijete? Samozřejmě asi záleží na kazdem, ale nemám vůbec představu, jelikož jsem krenovku ještě nedělala, tak abych to neprehnala, zvlášť kdyz je malému 20 měsíců :-) díky za tip
    … a dnešní pohankove placicky se zeleninou byly opět vynikající :-D všichni se olizovali a z 10 placek pro 3 nezbyla ani jedna :o ty si v různých obmenach s redkvi, cuketou, kedlubnou, apod budeme určitě dělat často ;-) skvělá inspirace a za to Vam patrí veliký dik

    • Na jednu cibuli a petržel bych to viděla tak 2cm kořenu. Záleží jak moc chcete mít omáčku silnou. Jen dlouho nevařit, pak křen hořkne.

  7. výborný recept… děkuji, za posunutí české kuchyně o stupínek ke zdravějšímu a plnohodnotnějšímu stravování :-) super nápad: dát místo jíšky petržel, fakt

  8. To nebude tou petrželí, pokud nebyla fakt černá :-) Pozor na křen – jednou jsme ji také měli hořkou, protože byl hořký, asi starý křen. A že jsme ho dali hodně, byla nahořklá i omáčka. Zamaskovaly jsme to umeoctem a smetanou :-)

  9. Právě jsem dovařila tuto křenovou omáčku. Vynikající… by byla, kdyby mi nezhořkla. Nevíte, čím? Pravděpodobně jsem petržel osmahla víc než bych měla. Ale nezdálo se mi, musela být jen maličko přismahlá… A jinak jsem zahušťovala jen lžičkou žitné mouky. Konzistence byla dokonalá, barva taky… Ale ta chuť. Moje chyba. Recept je perfektní. :) K omáčce jsem udělala knedlíky z rýže a jáhlů podle Vašeho receptu a byly super, ani se nerozpadly. I přítel si moc povhutnal. Zkrátka nemůže všechno na poprvé vyjít bez chybičky :)

    • Přesně tak Veroniko, nebo houbová i svíčková….s tempehem, nebo seitanem místo masa je to VÝBORNÉ!!!

  10. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninová Dashi polévka
Další článekMarodím JINAK (Jitka, 38 let)