Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podávat jako omáčku ala koprovka.

Ingredience
  • 400 g celeru
  • 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 cibule
  • 4 stonky kopru
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky jalovce
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • pražená slunečnicová semínka

Jak snadno připravit polévku ala koprová z celeru

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli a celer nakrájíme na kostky, kopr nasekáme na jemno.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli se solí. Za občasného míchání osmahneme.
  4. Přidáme celer a promícháme, krátce společně orestujeme a podlijeme horkým vývarem jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu. Raději dáme méně a v případě potřeby doředíme.
  5. Přiklopíme pokličkou a 10 – 15 minut dusíme do měkka. Píchneme vidličkou na zkoušku, že je celer měkký.
  6. Vypneme, vybereme koření, rozmixujeme. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme trochu vývaru, aby se dala dobře rozmixovat a byla hladká.
  7. Ochutnáme. Polévka je totiž výborná tak jak je. Pokud chceme, přidáme trošku jablečného octa (kyselá a sladká chuť) nebo umeocta (kyselá a slaná chuť), já dávám trošinku od obou.
  8. Do hotové omáčky vmícháme nasekaný kopr a na závěr ozdobíme snítkou kopru a praženými semínky.

 

Praktické

  • Semínka v našem receptu jsou na závěr pražený zakápnutá umecotem, proto vypadají jinak a jsou slaná – naprostá delikatesa, ale můžete dát i běžně opražená semínka.
  • Dávám tolik zeleniny, že není potřeba zahušťovat, polévka je díky rozmixování krásně jemná a má jednotnou konzistenci. Pokud máte výkonný mixér, tak získáte krásnou bílou homogenní hmotu.
  • Pokud dáte moc vývaru, bude řídká a bude se na krajích talíře oddělovat voda od tuhé části, proto dávejte vývar po částech a podle potřeby dořeďte.
  • Pro dojem polévky zahuštěné moukou můžete na závěr zavařit lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Polévka je sama o sobě velmi chutná, dokonce i když vynecháte koření a dochucovadla, takže pokud spěcháte, můžete uvařit i bez koření.
  • Omáčka sama o sobě působí jako smetanová, pokud chcete, můžete ji ještě zjemnit přidáním rostlinné smetany.

Obměna

  • Můžete z ní udělat křenovou, česnekovou nebo bylinkovou podle nálady, stačí na závěr přidat jiné bylinky než kopr.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí a olejem, nedáváme koření a octy. (Můžeme takto připravit pro celou rodinu – dětem odebereme a dospělým dochutíme pomocí octů). Miminkům mladším než 12 měsíců vaříme bez tuku a zcela bez soli, bez koření a octů, pak se skvěle hodí na první příkrmy.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

5 kg pryč a výsledky krve perfektní (Ivana)

Ivana: Udělala jsem si s vámi podzimní detox, zhubla...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Moje hubnutí se znovu nastartovalo (Dana)

Dana: Tak jedu 10. den a první kilo dole....

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...
  1. Plha se hlásí , v bodě 8 píšete o omáčce a v sekci praktické na konci taky píšete , ze omáčka ….. a je to teda polevka ? :))))))))))) jinak pozítří je na programu už se těšíme

    • …taky je psáno že podle toho jak se zahustí :)
      Já dělam koprovku i jen z cukety nebo i petržele a dost na ní ujíždím :) a s bílou fazolí je to fakt mňamka :)

    • Je to přesně tak, jak píše Spenito… může to být omáčka nebo polévka, záleží, jak hustou ji uděláte 😉 Přejeme dobrou chuť 😉

  2. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRostlinná mozzarela
Další článekRychlý salát z vodnice, ředkviček, salátu a kvašené zeleniny