Domů > Zdravé recepty > Omáčky > Zeleninová omáčka

Celerová polévka s koprem

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podávat jako omáčku ala koprovka.

Ingredience
  • 400 g celeru
  • 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 cibule
  • 4 stonky kopru
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky jalovce
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • pražená slunečnicová semínka

Martinova váha se blížila 125 kg. Začali se ženou v programu Hubneme do plavek kvůli její intoleranci mléka a ani si ...

Jak snadno připravit polévku ala koprová z celeru

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli a celer nakrájíme na kostky, kopr nasekáme na jemno.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli se solí. Za občasného míchání osmahneme.
  4. Přidáme celer a promícháme, krátce společně orestujeme a podlijeme horkým vývarem jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu. Raději dáme méně a v případě potřeby doředíme.
  5. Přiklopíme pokličkou a 10 – 15 minut dusíme do měkka. Píchneme vidličkou na zkoušku, že je celer měkký.
  6. Vypneme, vybereme koření, rozmixujeme. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme trochu vývaru, aby se dala dobře rozmixovat a byla hladká.
  7. Ochutnáme. Polévka je totiž výborná tak jak je. Pokud chceme, přidáme trošku jablečného octa (kyselá a sladká chuť) nebo umeocta (kyselá a slaná chuť), já dávám trošinku od obou.
  8. Do hotové omáčky vmícháme nasekaný kopr a na závěr ozdobíme snítkou kopru a praženými semínky.

 

Praktické

  • Semínka v našem receptu jsou na závěr pražený zakápnutá umecotem, proto vypadají jinak a jsou slaná – naprostá delikatesa, ale můžete dát i běžně opražená semínka.
  • Dávám tolik zeleniny, že není potřeba zahušťovat, polévka je díky rozmixování krásně jemná a má jednotnou konzistenci. Pokud máte výkonný mixér, tak získáte krásnou bílou homogenní hmotu.
  • Pokud dáte moc vývaru, bude řídká a bude se na krajích talíře oddělovat voda od tuhé části, proto dávejte vývar po částech a podle potřeby dořeďte.
  • Pro dojem polévky zahuštěné moukou můžete na závěr zavařit lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Polévka je sama o sobě velmi chutná, dokonce i když vynecháte koření a dochucovadla, takže pokud spěcháte, můžete uvařit i bez koření.
  • Omáčka sama o sobě působí jako smetanová, pokud chcete, můžete ji ještě zjemnit přidáním rostlinné smetany.

Obměna

  • Můžete z ní udělat křenovou, česnekovou nebo bylinkovou podle nálady, stačí na závěr přidat jiné bylinky než kopr.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí a olejem, nedáváme koření a octy. (Můžeme takto připravit pro celou rodinu – dětem odebereme a dospělým dochutíme pomocí octů). Miminkům mladším než 12 měsíců vaříme bez tuku a zcela bez soli, bez koření a octů, pak se skvěle hodí na první příkrmy.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
10. 7. 2022

Jedna ranní polívečka pro dobrý start 😀

Klub
Krákora
1. 2. 2022

Můžu se prosím zeptat, pro kolik porcí je myšlen rozpis receptu? Vím, že každý sní jiné množství, ale přece jen, polévky běžně vařím pro 4 dospělé a jedno dítě z cca 1 litru tekutiny, někdy i víc, a ráda bych toto nabídla ještě návštěvě, upřímně nevím, kolik čeho, aby konzistence nebyla přeředěná a stačilo to pro 7 lidí? Díky moc.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Cizrnové kari pro chladné dny

Cizrnové kari patří k oblíbeným jídlům a v rodinách, kde zdravá výživa zrovna nefrčí. My v něm máme hodně zeleniny, takže je lehoučké a velmi chutné.