Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podávat jako omáčku ala koprovka.

Ingredience
  • 400 g celeru
  • 400 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 cibule
  • 4 stonky kopru
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky jalovce
  • jablečný ocet
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • pražená slunečnicová semínka

Jak snadno připravit polévku ala koprová z celeru

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli a celer nakrájíme na kostky, kopr nasekáme na jemno.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli se solí. Za občasného míchání osmahneme.
  4. Přidáme celer a promícháme, krátce společně orestujeme a podlijeme horkým vývarem jen tolik, aby vývar nepřesáhl zeleninu. Raději dáme méně a v případě potřeby doředíme.
  5. Přiklopíme pokličkou a 10 – 15 minut dusíme do měkka. Píchneme vidličkou na zkoušku, že je celer měkký.
  6. Vypneme, vybereme koření, rozmixujeme. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme trochu vývaru, aby se dala dobře rozmixovat a byla hladká.
  7. Ochutnáme. Polévka je totiž výborná tak jak je. Pokud chceme, přidáme trošku jablečného octa (kyselá a sladká chuť) nebo umeocta (kyselá a slaná chuť), já dávám trošinku od obou.
  8. Do hotové omáčky vmícháme nasekaný kopr a na závěr ozdobíme snítkou kopru a praženými semínky.

 

Praktické

  • Semínka v našem receptu jsou na závěr pražený zakápnutá umecotem, proto vypadají jinak a jsou slaná – naprostá delikatesa, ale můžete dát i běžně opražená semínka.
  • Dávám tolik zeleniny, že není potřeba zahušťovat, polévka je díky rozmixování krásně jemná a má jednotnou konzistenci. Pokud máte výkonný mixér, tak získáte krásnou bílou homogenní hmotu.
  • Pokud dáte moc vývaru, bude řídká a bude se na krajích talíře oddělovat voda od tuhé části, proto dávejte vývar po částech a podle potřeby dořeďte.
  • Pro dojem polévky zahuštěné moukou můžete na závěr zavařit lžičku nebo dvě kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
  • Polévka je sama o sobě velmi chutná, dokonce i když vynecháte koření a dochucovadla, takže pokud spěcháte, můžete uvařit i bez koření.
  • Omáčka sama o sobě působí jako smetanová, pokud chcete, můžete ji ještě zjemnit přidáním rostlinné smetany.

Obměna

  • Můžete z ní udělat křenovou, česnekovou nebo bylinkovou podle nálady, stačí na závěr přidat jiné bylinky než kopr.

Děti

  • Tato omáčka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí a olejem, nedáváme koření a octy. (Můžeme takto připravit pro celou rodinu – dětem odebereme a dospělým dochutíme pomocí octů). Miminkům mladším než 12 měsíců vaříme bez tuku a zcela bez soli, bez koření a octů, pak se skvěle hodí na první příkrmy.

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Fantastický program, všetko chutí a pri tom chudnem (Daniela)

Daniela: Fantastický program, všetko chutí, pôst som dala úplne...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Zhubla jsem, jsem svěží a ráno vstávám s radostí (Věra)

Věra: Milá Evi, jídla výborná a skvělé recepty. Jsem...
    • Tak ta je vážně hustá, Jardo !! 😃😃👍 Děkujeme za fotku a pochvalu 😉

  1. Plha se hlásí , v bodě 8 píšete o omáčce a v sekci praktické na konci taky píšete , ze omáčka ….. a je to teda polevka ? :))))))))))) jinak pozítří je na programu už se těšíme

    • …taky je psáno že podle toho jak se zahustí :)
      Já dělam koprovku i jen z cukety nebo i petržele a dost na ní ujíždím :) a s bílou fazolí je to fakt mňamka :)

    • Je to přesně tak, jak píše Spenito… může to být omáčka nebo polévka, záleží, jak hustou ji uděláte 😉 Přejeme dobrou chuť 😉

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLéčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu
Další článekPrvní hodina plavání s miminkem v domácím prostředí