Milujeme koprovou omáčku a máme nadbytek cuket. Takže děláme koprovku poměrně často a v různých kombinacích. Dneska byla cuketa a petržel a zase jí nebylo dost :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 1/2 cukety
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 lžíce sladěnky
  • 3 stonky čerstvého kopru
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Postup

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nasekáme kopr.
  6. Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dosladíme sladěnkou, dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
  7. Na závěr přidáme sekaný kopr.

Praktické

 

Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme kopr.

Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.

Začátečníkům může přijít omáčka příliš zeleninová, proto si mohou chuť vylepšit přidáním rostlinné smetany. Přidáváme do vypnuté omáčky, aby se nesrazila.

Pokud chceme zachovat bílou barvu omáčky, oloupeme cuketu.

Obměna

Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...
    • Sama jsem byla překvapená, když jsem zkoušela různé zeleniny. Petrže je omáčková hvězda ;-)

  1. Vážené dámy :o) Evičko a Helenko. Super receptík !!!!!! Koprovka je úžasná z jakékoli zeleniny a uvařím jí i když se zdá, že doma není z čeho uvařit :o). Holkám vařím bohužel klasický knedlík, ale omáčka jim chutná a tempeh též. Já si dělám vaše knedlíky a dnes jsem si dala cizrnové placičky :o)

    • Evi, děkujeme za pochvalu naší oblíbené omáčky, jsme rádi, že chutná i ve vaší rodině :-)

  2. ahojte, tak akurat som ju dovarila. dala som aj rastlinu smotanu ?skvela je, nabuduce dam menej soli,akosi kbcas zabudnem,ze ume je slany ? robila som naparovany knedlik z pohanky. Len co k tomu? nemate tip na nieco ako vajicko? u nas sa toto jedlo vzdy s vajickom natvrdo. dik

  3. Jak ja miluji koprovku….ale po pravdě ji nikdy nemám takovou tu „jako od maminky“…dnes jsem udělala tu VAŠI…a málem jsem padla na zadek..luxus…ještě nikdy nebyla tak dobá )) díky moc za tipy..dala jsem tam petržel, porek, jarní cibuli, cuketu a celer…

    • Tak to jsme rádi, že chutná. Já už taky dávám rostlinnou smetanu málokdy, ale na začátku šla do všeho :-)

  4. Miluji tuhle Vasi uzasnou koprovku. Delala jsem ji uz tolikrat a nikdy nezklamala. Tentokrat jsem vsak nemela petrzel, tak prisel na radu korenovy celer, ktereho mam momentalne nadbytek (vsak uz tu vsichni vite :D ). No, musim rict, ze omacka byla naprosto famozni. Mela jsem strach to delat z celeru, ale vysledek predcil ocekavani. Pridala jsem nakonec jen trosku sojove smetany a kapku umeocta – to spis jen ze zvyku, protoze tahle omacka opravdu nepotrebovala vubec dochucovat. Obesli jsme se i bez sladenky. Zkratka, nebedujte pokud zrovna nemate po ruce petrzel, i s celerem je to VYNIKAJICI!!! ;)

    • Děkujeme za zkušenost, já už koprovku zkoušela s kdečím, ale celeru jsem se vždycky bála. Nejraději do koprovky mám všechnu světlou zeleninu, zelí, cuketu….

  5. Miluji kopr a na tuto omáčku se vždy strašně těším. Jelikož u nás jí také není nikdy dost, dělám rovnou dvojitou dávku.
    Letos jsem navíc přemluvila rodiče, aby si na zahrádce vysadili kopr i cukety (ani jedno nejedí, ale co by neudělali pro vnoučátka :-)), tak z toho mám radost.
    Jinak moji kluci o této omáčce říkají, že je mňamkózní :-). A dnes byla navíc ještě s knedlíkem – kopřivákem :-).

  6. Už dávno som chcela komentovať túto vynikajúcu omáčku, dnes, aj keď mám málo času, musím už tak urobiť. Nikdy by som si nemyslela, že s minimom prísad dokážem uvariť chuťovo a i výživne plnohodnotnú omáčku, ktorou nepohrdne ani všežravec, Pre mňa – jedna z jednotiek v jedálničku!

    • Dašo, díky! Pro nás je to taky mňamka a děláme ji na sto způsobů zas a znovu :-)

  7. no musím říct, že jsem byla ze začátku rozpačitá, jak takováhle omáčka bude chutnat, ovšem po dnešní zkušednosti můžu říct, že je dokonalá! Opravdu jsem si moc pochutnala a dala si dokonce i 3letá dcera, která omáčkami dost opovrhuje. Koupila jsem pro jistotu rostlinnou smetanu, ale vůbec jsem ji nepřidala, omáčka byla výtečná i jen tak ze zeleniny! Díky za recept!:)

    • Nic není jen jin nebo jang, záleží s čím to porovnáváte. Kopr je víc jin proti např. masu, síru ap. ale víc jang proti třeba cukru…

  8. Z omáčky je celá rodina absolutně nadšená a já taky. Udělali jsme si k ní řepné karbanátky a špaldové kernoto s fazolkou. K tomu trošku kvašené kedlubny. Byla to dobrota. Díky za úžasný recept.

  9. U nás včera cibule, petržel, patizon a též se vydařila! Akorát každému strávníkovi jinak dochucuji, ale to už je jen chvilička a všichni jsme spokojeni :)

  10. Zobrazit všech 26 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvačiny (nejen) pro děti III.
Další článekJak se v kurzu orientovat