Milujeme koprovou omáčku a máme nadbytek cuket. Takže děláme koprovku poměrně často a v různých kombinacích. Dneska byla cuketa a petržel a zase jí nebylo dost :-)
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 1/2 cukety
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 lžíce sladěnky
  • 3 stonky čerstvého kopru
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Postup

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nasekáme kopr.
  6. Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dosladíme sladěnkou, dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
  7. Na závěr přidáme sekaný kopr.

Praktické

 

Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme kopr.

Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.

Začátečníkům může přijít omáčka příliš zeleninová, proto si mohou chuť vylepšit přidáním rostlinné smetany. Přidáváme do vypnuté omáčky, aby se nesrazila.

Pokud chceme zachovat bílou barvu omáčky, oloupeme cuketu.

Obměna

Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...
    • Sama jsem byla překvapená, když jsem zkoušela různé zeleniny. Petrže je omáčková hvězda 😉

  1. Vážené dámy :o) Evičko a Helenko. Super receptík !!!!!! Koprovka je úžasná z jakékoli zeleniny a uvařím jí i když se zdá, že doma není z čeho uvařit :o). Holkám vařím bohužel klasický knedlík, ale omáčka jim chutná a tempeh též. Já si dělám vaše knedlíky a dnes jsem si dala cizrnové placičky :o)

    • Evi, děkujeme za pochvalu naší oblíbené omáčky, jsme rádi, že chutná i ve vaší rodině 🙂

  2. ahojte, tak akurat som ju dovarila. dala som aj rastlinu smotanu ?skvela je, nabuduce dam menej soli,akosi kbcas zabudnem,ze ume je slany ? robila som naparovany knedlik z pohanky. Len co k tomu? nemate tip na nieco ako vajicko? u nas sa toto jedlo vzdy s vajickom natvrdo. dik

  3. Jak ja miluji koprovku….ale po pravdě ji nikdy nemám takovou tu “jako od maminky”…dnes jsem udělala tu VAŠI…a málem jsem padla na zadek..luxus…ještě nikdy nebyla tak dobá )) díky moc za tipy..dala jsem tam petržel, porek, jarní cibuli, cuketu a celer…

    • Tak to jsme rádi, že chutná. Já už taky dávám rostlinnou smetanu málokdy, ale na začátku šla do všeho 🙂

  4. Miluji tuhle Vasi uzasnou koprovku. Delala jsem ji uz tolikrat a nikdy nezklamala. Tentokrat jsem vsak nemela petrzel, tak prisel na radu korenovy celer, ktereho mam momentalne nadbytek (vsak uz tu vsichni vite 😀 ). No, musim rict, ze omacka byla naprosto famozni. Mela jsem strach to delat z celeru, ale vysledek predcil ocekavani. Pridala jsem nakonec jen trosku sojove smetany a kapku umeocta – to spis jen ze zvyku, protoze tahle omacka opravdu nepotrebovala vubec dochucovat. Obesli jsme se i bez sladenky. Zkratka, nebedujte pokud zrovna nemate po ruce petrzel, i s celerem je to VYNIKAJICI!!! 😉

    • Děkujeme za zkušenost, já už koprovku zkoušela s kdečím, ale celeru jsem se vždycky bála. Nejraději do koprovky mám všechnu světlou zeleninu, zelí, cuketu….

  5. Miluji kopr a na tuto omáčku se vždy strašně těším. Jelikož u nás jí také není nikdy dost, dělám rovnou dvojitou dávku.
    Letos jsem navíc přemluvila rodiče, aby si na zahrádce vysadili kopr i cukety (ani jedno nejedí, ale co by neudělali pro vnoučátka :-)), tak z toho mám radost.
    Jinak moji kluci o této omáčce říkají, že je mňamkózní :-). A dnes byla navíc ještě s knedlíkem – kopřivákem :-).

  6. Už dávno som chcela komentovať túto vynikajúcu omáčku, dnes, aj keď mám málo času, musím už tak urobiť. Nikdy by som si nemyslela, že s minimom prísad dokážem uvariť chuťovo a i výživne plnohodnotnú omáčku, ktorou nepohrdne ani všežravec, Pre mňa – jedna z jednotiek v jedálničku!

    • Dašo, díky! Pro nás je to taky mňamka a děláme ji na sto způsobů zas a znovu 🙂

  7. no musím říct, že jsem byla ze začátku rozpačitá, jak takováhle omáčka bude chutnat, ovšem po dnešní zkušednosti můžu říct, že je dokonalá! Opravdu jsem si moc pochutnala a dala si dokonce i 3letá dcera, která omáčkami dost opovrhuje. Koupila jsem pro jistotu rostlinnou smetanu, ale vůbec jsem ji nepřidala, omáčka byla výtečná i jen tak ze zeleniny! Díky za recept!:)

    • Nic není jen jin nebo jang, záleží s čím to porovnáváte. Kopr je víc jin proti např. masu, síru ap. ale víc jang proti třeba cukru…

  8. Z omáčky je celá rodina absolutně nadšená a já taky. Udělali jsme si k ní řepné karbanátky a špaldové kernoto s fazolkou. K tomu trošku kvašené kedlubny. Byla to dobrota. Díky za úžasný recept.

  9. U nás včera cibule, petržel, patizon a též se vydařila! Akorát každému strávníkovi jinak dochucuji, ale to už je jen chvilička a všichni jsme spokojeni 🙂

  10. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvačiny (nejen) pro děti III.
Další článekPo kurzu jsem o 5,5 kilo lehčí