Milujeme koprovou omáčku a máme nadbytek cuket. Takže děláme koprovku poměrně často a v různých kombinacích. Dneska byla cuketa a petržel a zase jí nebylo dost :-)

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 1/2 cukety
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 lžíce sladěnky
  • 3 stonky čerstvého kopru
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení

Postup

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Nasekáme kopr.
  6. Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dosladíme sladěnkou, dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
  7. Na závěr přidáme sekaný kopr.

Praktické

 

Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme kopr.

Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.

Začátečníkům může přijít omáčka příliš zeleninová, proto si mohou chuť vylepšit přidáním rostlinné smetany. Přidáváme do vypnuté omáčky, aby se nesrazila.

Pokud chceme zachovat bílou barvu omáčky, oloupeme cuketu.

Obměna

Místo petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Cítím se skvěle a 4 kg za 10 dní je super výsledek (Monika)

Monika: Tak mám za sebou půst. Mám sice pouze...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...
  1. Koprová omáčka naprosto vynikající! Udělala jsem k tomu Rychlé knedlíčky z ovesných vloček a trochu pečené dýně+batátu. Doplnila jsem o domácí křepelčí vajíčka, což teda není už podle zásad JJ, ale snad nebude fotka vadit 😉 když se vezme v potaz, že se stravovaním JJ začínáme. Každopádně muž i 3 letý syn se oblizovali až za ušima :)

    • Sama jsem byla překvapená, když jsem zkoušela různé zeleniny. Petrže je omáčková hvězda ;-)

  2. Vážené dámy :o) Evičko a Helenko. Super receptík !!!!!! Koprovka je úžasná z jakékoli zeleniny a uvařím jí i když se zdá, že doma není z čeho uvařit :o). Holkám vařím bohužel klasický knedlík, ale omáčka jim chutná a tempeh též. Já si dělám vaše knedlíky a dnes jsem si dala cizrnové placičky :o)

    • Evi, děkujeme za pochvalu naší oblíbené omáčky, jsme rádi, že chutná i ve vaší rodině :-)

  3. ahojte, tak akurat som ju dovarila. dala som aj rastlinu smotanu ?skvela je, nabuduce dam menej soli,akosi kbcas zabudnem,ze ume je slany ? robila som naparovany knedlik z pohanky. Len co k tomu? nemate tip na nieco ako vajicko? u nas sa toto jedlo vzdy s vajickom natvrdo. dik

  4. Jak ja miluji koprovku….ale po pravdě ji nikdy nemám takovou tu „jako od maminky“…dnes jsem udělala tu VAŠI…a málem jsem padla na zadek..luxus…ještě nikdy nebyla tak dobá )) díky moc za tipy..dala jsem tam petržel, porek, jarní cibuli, cuketu a celer…

    • Tak to jsme rádi, že chutná. Já už taky dávám rostlinnou smetanu málokdy, ale na začátku šla do všeho :-)

  5. Miluji tuhle Vasi uzasnou koprovku. Delala jsem ji uz tolikrat a nikdy nezklamala. Tentokrat jsem vsak nemela petrzel, tak prisel na radu korenovy celer, ktereho mam momentalne nadbytek (vsak uz tu vsichni vite :D ). No, musim rict, ze omacka byla naprosto famozni. Mela jsem strach to delat z celeru, ale vysledek predcil ocekavani. Pridala jsem nakonec jen trosku sojove smetany a kapku umeocta – to spis jen ze zvyku, protoze tahle omacka opravdu nepotrebovala vubec dochucovat. Obesli jsme se i bez sladenky. Zkratka, nebedujte pokud zrovna nemate po ruce petrzel, i s celerem je to VYNIKAJICI!!! ;)

    • Děkujeme za zkušenost, já už koprovku zkoušela s kdečím, ale celeru jsem se vždycky bála. Nejraději do koprovky mám všechnu světlou zeleninu, zelí, cuketu….

  6. Miluji kopr a na tuto omáčku se vždy strašně těším. Jelikož u nás jí také není nikdy dost, dělám rovnou dvojitou dávku.
    Letos jsem navíc přemluvila rodiče, aby si na zahrádce vysadili kopr i cukety (ani jedno nejedí, ale co by neudělali pro vnoučátka :-)), tak z toho mám radost.
    Jinak moji kluci o této omáčce říkají, že je mňamkózní :-). A dnes byla navíc ještě s knedlíkem – kopřivákem :-).

  7. Už dávno som chcela komentovať túto vynikajúcu omáčku, dnes, aj keď mám málo času, musím už tak urobiť. Nikdy by som si nemyslela, že s minimom prísad dokážem uvariť chuťovo a i výživne plnohodnotnú omáčku, ktorou nepohrdne ani všežravec, Pre mňa – jedna z jednotiek v jedálničku!

    • Dašo, díky! Pro nás je to taky mňamka a děláme ji na sto způsobů zas a znovu :-)

  8. no musím říct, že jsem byla ze začátku rozpačitá, jak takováhle omáčka bude chutnat, ovšem po dnešní zkušednosti můžu říct, že je dokonalá! Opravdu jsem si moc pochutnala a dala si dokonce i 3letá dcera, která omáčkami dost opovrhuje. Koupila jsem pro jistotu rostlinnou smetanu, ale vůbec jsem ji nepřidala, omáčka byla výtečná i jen tak ze zeleniny! Díky za recept!:)

    • Nic není jen jin nebo jang, záleží s čím to porovnáváte. Kopr je víc jin proti např. masu, síru ap. ale víc jang proti třeba cukru…

  9. Z omáčky je celá rodina absolutně nadšená a já taky. Udělali jsme si k ní řepné karbanátky a špaldové kernoto s fazolkou. K tomu trošku kvašené kedlubny. Byla to dobrota. Díky za úžasný recept.

  10. U nás včera cibule, petržel, patizon a též se vydařila! Akorát každému strávníkovi jinak dochucuji, ale to už je jen chvilička a všichni jsme spokojeni :)

  11. Zobrazit všech 30 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSvačiny (nejen) pro děti III.
Další článekJak se v kurzu orientovat