Často mi píšete o informace, jaký že používám rýžovar. Vše jsem pro vás tedy shrnula a přináším zprávu o přístroji, který používám a o tom, jak jsem ho vybírala. Pro mě je tento pomocník opravdu nepostradatelný, samozřejmě existuje mnoho značek, pročtěte si recenze na webu a vyberte si ten svůj. Já jsem si vybrala tento a nedám na něj dopustit.

Jak jsem rýžovar vybírala

Co jsem od rýžovaru chtěla a co jsem naopak nechtěla:

  • Chtěla jsem multifunkční přístroj, který by rozeznal několik druhů rýže a podle toho vařil.
  • Nechtěla jsem utratit hory peněz, ale ani koupit něco za facku a pak toho litovat. Zvolila jsem zlatou střední cestu a zaplatila 89,60 euro.
  • Chtěla jsem kvalitní vnitřní nádobu, žádný hliník nebo teflon.
  • Důležitý je objem. Tady jsem váhala dlouho, měla jsem vyhlídnutý rýžovar s větším objemem, ale stejně vařím spíš porce pro 2 až 3 osoby, kupovat něco velkého by tedy asi nemělo smysl. Proto jsem se rozhodla pro objem 0,6 l.

Nakonec jsem si ho vybrala. Mým pomocníkem na vaření rýže se stal: Yum Asia Panda Mini

Jaké má funkce

  • SHORT GRAIN –  určeno pro jakýkoli typ bílé rýže s krátkými zrny, jako je kulatá nebo sushi rýže
  • LONG GRAIN –  určeno k vaření dlouhozrnné bílé rýže, například basmati, jasmínové nebo thajské rýže
  • BROWN – slouží k vaření dlouhé nebo krátké celozrnné rýže
  • QUICK COOK (pouze pro bílou rýži), slouží pro případy, kdy chcete, aby rýže byla vařená o něco rychleji
  • SLOW COOK – pomalejší vaření, např. na curry, dhal, lušteniny atd.
  • STEAM COOK – vaření v páře
  • CAKE – příprava dortíků
  • PORRIDGE – příprava kaše

Technické parametry

  • Název a číslo modelu: Panda, YUM-EN06
  • Kapacita 0,6 litru vařiče rýže (1 až 3,5 šálky) nebo 1,75 litru pomalý vařič
  • AC 220-240V, 50-60 Hz
  • Spotřeba elektrické energie: 350 W
  • Průměrná spotřeba elektřiny při programu „KEEP WARM“ (udržování teploty po uvaření) : 15 W 
  • Země výroby: Čína
  • Délka napájecího kabelu: 0,9 m
  • Vnější rozměry (přibližné): 30 cm (délka) x 22,5 cm (šířka) x 21 cm (výška)
  • Hmotnost (přibližná hodnota): 2,36 kg
  • ADVANCED FUZZY LOGIC RICE COOKER TECHNOLOGY – mikro-počítačová technologie řídící teplotu pro efektivní vaření mnoha různých druhů rýže, včetně dlouhé, krátké a celozrnné rýže. Tato technologie umožňuje různé způsoby a délky vaření. Panda je navržena tak, aby vařila rýži pomocí 7 různých stupňů, aby výsledkem byla vždy perfektní rýže a zůstaly uchovány všechny živiny. Těmito fázemi jsou předehřívání, absorce vody, ohřívání, vaření, pára a udržování uvařené rýže v teple. Toto fázové vaření a nastavení teploty jsou řízeny pomocí fuzzy logického procesoru Pappa a vždy zaručují dokonale vařenou rýži.
  • 24 hodin udržování v teple / časovač . Jedinečné pro vařiče rýže Yum Asia je 24 hodinové automatické ohřívání – udržuje rýži při teplotě ideální pro podávání. Během cyklu vaření je k dispozici indikátor odpočítávání a když je rýže hotová, je vydán zvukový signál a automaticky se zapíná režim udržování teploty. Pro větší pohodlí je k dispozici funkce odloženého startu, kterou lze nastavit až 24 hodin předem, takže si můžete  přístroj naprogramovat podle svých potřeb a mít po ruce lahodnou rýži, když přijdete z práce nebo dobrou teplou kaši čekající na vás ráno.
  • Panda má jedinečný asijský styl s robustním, odolným a snadno čistitelným termoplastickým polymerovým povrchem. Má ovládací panel „Smart Button“ navržený v Koreji, s velkým LED displejem, který je velmi přehledný a dobře čitelný. Panda je malinká, najde své místo i v nejmenších kuchyních a je ideální pro jednotlivce i páry..

Keramická mísa Ninj

Právě kvůli téhle misce padlo moje rozhodnutí právě na Pandu. Pětivrstvá odolná vnitřní miska má keramický povrch o tloušťce 2 mm, bez BPA a PTFE. Keramická vrstva zajišťuje zdravé vaření jídla pro vás a vaši rodinu. Součásti jako vnitřní kryt, parní uzávěr i sběrač kondenzátu jsou vyjímatelné a tím pádem snadno omyvatelné.

Co vše můžete v Pandě vařit

V tomto rýžovaru můžete vařit na páře i menší množství zeleniny. Dokonce si můžete připravit i dortík. V Pandě je možné vařit další obiloviny a luštěniny, je nutné experimentovat s regulací hladiny vody a výběrem správného cyklu vaření. 

Moje zkušenosti s Pandou

Jsem moc ráda, že vám Viera sepsala na četné žádosti, jak rýžovar využívá. Všem, co teď propadají panice, že bez rýžovaru nebudou moci dělat kaše a že tenhle v ČR neprodávají, chci říct, že rýžovar vůbec není podmínka. Je to fajn pomocník, ale já ho nemám. Chuťově i zdravotně preferuji vaření na plynu, rýži vařím v hrnci a když spěchám nebo chci udělat měkounkou kaši, použiji tlakový hrnec. Kaše vařím od roku 2009 i bez rýžovaru. Takže nebojte, jde to i bez něj. Eva, zakladatelka Jíme Jinak

Chce to trochu praxe a znát i rýži, kterou v něm připravujeme, můžete podle chuti dát více nebo méně vody a podle toho ovlivnit konzistenci rýže.

Kdy už je rýže skoro hotová, rozsvítí se timer a odpočítává posledních deset minut. Po uvaření se zapne program udržování teploty. Takže rýže bude teplá, dokud jí nenaservírujete. To je skvělé a hodně užitečné.

V manuálu se uvádí, že přístroj je vhodný pro jednotlivce, pár a nebo 3 lidi. No, pokud tedy nechcete jíst pouze rýži tak tomu moc nevěřte. Klidně v něm uvaříte rýži na 5-6 porcí. Proto jsem nakonec byla ráda, že jsem si vybrala právě tento malý model.

Nejvíce mě nadchla funkce „porridge“ (kaše). Pokud máte rádi kaše, tak tento program hodně využijete. A to nemluvím o možnosti si naplánovat a naprogramovat vaření na určitou hodinu. Můžete pak jít spát, odejít do práce a po návratu máte rýži vařenou.

Nemám vyzkoušený program „cake“ (dortík), což mě z nějakého důvodu zatím neláká. Ani program rychlé vaření jsem ještě nezkoušela. S ostatním si Panda poradila opravdu na jedničku, až jsem tomu nemohla věřit. Dokonce zvládla na výbornou celozrnnou rýži, kterou ráda a často používám. O tom jsem docela pochybovala, ale výsledek je super. 

Tento přístroj není vhodný pro vaření různých předvařených nebo nějakým způsobem zpracovaných typů rýže. Vyhněte se proto rýži PARBOILED, kde je na balení psáno hotová za 10 minut a podobným.

Oceňuji jednoduchou obsluhu, možnost dokoupení náhradních dílů na stránkách výrobce, nádherný design. Pro mě je to po všech stránkách jedinečný pomocník do kuchyně. Jsem moc a moc spokojená.

Je zajímavé, že o tomto rýžovaru jsem se na českých webech nedočetla, chtěla jsem vám na něm ovšem demonstrovat, na co se zaměřit při výběru a co hledat a na koukat při výběru toho vašeho. Věřím, že vám moje rady budou užitečné.

 

  1. Dobry vecer Vierko, dnes jsem konecne ryzovar dostala od me milovane rodiny a chtela jsem Vas poprosit o radu, jakou ryzi pouzit na kasi nejlepe? Mohu pouzit celozrnnou kulatozrnnou? Nebo je lepsi nedelat kasi z celozrnne ryze? Moc Vam dekuji ❤️

    • Kulatozrnna je na kase nejlepší. A jde to i z celozrnné, jen konzistence bude trochu jiná.

  2. Ahoj, znovu jsem pozorně pročetla Viero příspěvek o tvém rýžovaru,kde píšeš že uvaří i jiné obiloviny. Zkoušila jsi v něm už vařit pohanku, čirok, jáhly, kroupy? Jak jsi byla s tímto spokojena? Díky za upřesnění.Moc se mi líbí a velmi o něm uvažuju.

  3. Samozřejmě, každý si zakoupí, co nejvíce využije. Já chtěla přístroj, co umí jednu věc a umí ji perfektně. U me by zase multifunkční hrnec byl nevyužitý.

  4. Ja nemam ryzovar, ale multifunkční hrnec, který slouží i jako ryzovar, ale má celkem 13 fci, treba jogurtivac, který nakonec rozhodl, ze jsem sla raději do multifunkčního než jen ryzovaru. Ksem s nim spokojená. Lze v něm uvarit kompletní jídlo za chvilku, chtělo se s tím trochu naučit, ale je to super pomocník.

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Viera
Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..
Předchozí článekJak se stravovat v těhotenství, při kojení a při nedostatku mateřského mléka
Další článekPikantní jáhlová kaše s dýní a hráškem