Domů > Magazín > Blog

Rýžovar

Často mi píšete o informace, jaký že používám rýžovar. Vše jsem pro vás tedy shrnula a přináším zprávu o přístroji, který používám a o tom, jak jsem ho vybírala. Pro mě je tento pomocník opravdu nepostradatelný, samozřejmě existuje mnoho značek, pročtěte si recenze na webu a vyberte si ten svůj. Já jsem si vybrala tento a nedám na něj dopustit.

Jak jsem rýžovar vybírala

Co jsem od rýžovaru chtěla a co jsem naopak nechtěla:

  • Chtěla jsem multifunkční přístroj, který by rozeznal několik druhů rýže a podle toho vařil.
  • Nechtěla jsem utratit hory peněz, ale ani koupit něco za facku a pak toho litovat. Zvolila jsem zlatou střední cestu a zaplatila 89,60 euro.
  • Chtěla jsem kvalitní vnitřní nádobu, žádný hliník nebo teflon.
  • Důležitý je objem. Tady jsem váhala dlouho, měla jsem vyhlídnutý rýžovar s větším objemem, ale stejně vařím spíš porce pro 2 až 3 osoby, kupovat něco velkého by tedy asi nemělo smysl. Proto jsem se rozhodla pro objem 0,6 l.

Nakonec jsem si ho vybrala. Mým pomocníkem na vaření rýže se stal: Yum Asia Panda Mini

Jaké má funkce

  • SHORT GRAIN –  určeno pro jakýkoli typ bílé rýže s krátkými zrny, jako je kulatá nebo sushi rýže
  • LONG GRAIN –  určeno k vaření dlouhozrnné bílé rýže, například basmati, jasmínové nebo thajské rýže
  • BROWN – slouží k vaření dlouhé nebo krátké celozrnné rýže
  • QUICK COOK (pouze pro bílou rýži), slouží pro případy, kdy chcete, aby rýže byla vařená o něco rychleji
  • SLOW COOK – pomalejší vaření, např. na curry, dhal, lušteniny atd.
  • STEAM COOK – vaření v páře
  • CAKE – příprava dortíků
  • PORRIDGE – příprava kaše

Technické parametry

  • Název a číslo modelu: Panda, YUM-EN06
  • Kapacita 0,6 litru vařiče rýže (1 až 3,5 šálky) nebo 1,75 litru pomalý vařič
  • AC 220-240V, 50-60 Hz
  • Spotřeba elektrické energie: 350 W
  • Průměrná spotřeba elektřiny při programu “KEEP WARM” (udržování teploty po uvaření) : 15 W 
  • Země výroby: Čína
  • Délka napájecího kabelu: 0,9 m
  • Vnější rozměry (přibližné): 30 cm (délka) x 22,5 cm (šířka) x 21 cm (výška)
  • Hmotnost (přibližná hodnota): 2,36 kg
  • ADVANCED FUZZY LOGIC RICE COOKER TECHNOLOGY – mikro-počítačová technologie řídící teplotu pro efektivní vaření mnoha různých druhů rýže, včetně dlouhé, krátké a celozrnné rýže. Tato technologie umožňuje různé způsoby a délky vaření. Panda je navržena tak, aby vařila rýži pomocí 7 různých stupňů, aby výsledkem byla vždy perfektní rýže a zůstaly uchovány všechny živiny. Těmito fázemi jsou předehřívání, absorce vody, ohřívání, vaření, pára a udržování uvařené rýže v teple. Toto fázové vaření a nastavení teploty jsou řízeny pomocí fuzzy logického procesoru Pappa a vždy zaručují dokonale vařenou rýži.
  • 24 hodin udržování v teple / časovač . Jedinečné pro vařiče rýže Yum Asia je 24 hodinové automatické ohřívání – udržuje rýži při teplotě ideální pro podávání. Během cyklu vaření je k dispozici indikátor odpočítávání a když je rýže hotová, je vydán zvukový signál a automaticky se zapíná režim udržování teploty. Pro větší pohodlí je k dispozici funkce odloženého startu, kterou lze nastavit až 24 hodin předem, takže si můžete  přístroj naprogramovat podle svých potřeb a mít po ruce lahodnou rýži, když přijdete z práce nebo dobrou teplou kaši čekající na vás ráno.
  • Panda má jedinečný asijský styl s robustním, odolným a snadno čistitelným termoplastickým polymerovým povrchem. Má ovládací panel „Smart Button“ navržený v Koreji, s velkým LED displejem, který je velmi přehledný a dobře čitelný. Panda je malinká, najde své místo i v nejmenších kuchyních a je ideální pro jednotlivce i páry..

Keramická mísa Ninj

Právě kvůli téhle misce padlo moje rozhodnutí právě na Pandu. Pětivrstvá odolná vnitřní miska má keramický povrch o tloušťce 2 mm, bez BPA a PTFE. Keramická vrstva zajišťuje zdravé vaření jídla pro vás a vaši rodinu. Součásti jako vnitřní kryt, parní uzávěr i sběrač kondenzátu jsou vyjímatelné a tím pádem snadno omyvatelné.

Co vše můžete v Pandě vařit

V tomto rýžovaru můžete vařit na páře i menší množství zeleniny. Dokonce si můžete připravit i dortík. V Pandě je možné vařit další obiloviny a luštěniny, je nutné experimentovat s regulací hladiny vody a výběrem správného cyklu vaření. 

Moje zkušenosti s Pandou

Jsem moc ráda, že vám Viera sepsala na četné žádosti, jak rýžovar využívá. Všem, co teď propadají panice, že bez rýžovaru nebudou moci dělat kaše a že tenhle v ČR neprodávají, chci říct, že rýžovar vůbec není podmínka. Je to fajn pomocník, ale já ho nemám. Chuťově i zdravotně preferuji vaření na plynu, rýži vařím v hrnci a když spěchám nebo chci udělat měkounkou kaši, použiji tlakový hrnec. Kaše vařím od roku 2009 i bez rýžovaru. Takže nebojte, jde to i bez něj. Eva, zakladatelka Jíme Jinak

Chce to trochu praxe a znát i rýži, kterou v něm připravujeme, můžete podle chuti dát více nebo méně vody a podle toho ovlivnit konzistenci rýže.

Kdy už je rýže skoro hotová, rozsvítí se timer a odpočítává posledních deset minut. Po uvaření se zapne program udržování teploty. Takže rýže bude teplá, dokud jí nenaservírujete. To je skvělé a hodně užitečné.

V manuálu se uvádí, že přístroj je vhodný pro jednotlivce, pár a nebo 3 lidi. No, pokud tedy nechcete jíst pouze rýži tak tomu moc nevěřte. Klidně v něm uvaříte rýži na 5-6 porcí. Proto jsem nakonec byla ráda, že jsem si vybrala právě tento malý model.

Nejvíce mě nadchla funkce “porridge” (kaše). Pokud máte rádi kaše, tak tento program hodně využijete. A to nemluvím o možnosti si naplánovat a naprogramovat vaření na určitou hodinu. Můžete pak jít spát, odejít do práce a po návratu máte rýži vařenou.

Nemám vyzkoušený program “cake” (dortík), což mě z nějakého důvodu zatím neláká. Ani program rychlé vaření jsem ještě nezkoušela. S ostatním si Panda poradila opravdu na jedničku, až jsem tomu nemohla věřit. Dokonce zvládla na výbornou celozrnnou rýži, kterou ráda a často používám. O tom jsem docela pochybovala, ale výsledek je super. 

Tento přístroj není vhodný pro vaření různých předvařených nebo nějakým způsobem zpracovaných typů rýže. Vyhněte se proto rýži PARBOILED, kde je na balení psáno hotová za 10 minut a podobným.

Oceňuji jednoduchou obsluhu, možnost dokoupení náhradních dílů na stránkách výrobce, nádherný design. Pro mě je to po všech stránkách jedinečný pomocník do kuchyně. Jsem moc a moc spokojená.

Je zajímavé, že o tomto rýžovaru jsem se na českých webech nedočetla, chtěla jsem vám na něm ovšem demonstrovat, na co se zaměřit při výběru a co hledat a na koukat při výběru toho vašeho. Věřím, že vám moje rady budou užitečné.

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Paní Viero, koukám po rýžovaru a podmínka je keramický povrch nádoby. Nicméně mě znejistilo technický popis rýžovaru. Upřímně řečeno, takto podrobně popsat má v krvi muž a né žena. Tu technické parametry naprosto nezajímají…
Jinak děkuji za inspraci.

Krásné. A kde se to dá koupit prosím?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžová kaše s červenou řepou a wasabi

Super snídaně pro pozdní léto a začátek podzimu. Tahle porridge vám určitě trochu připomene sushi. Velký podíl na to má gomasio, tamari a wasabi.
5
31

Rýžová kaše s olejnatými semínky

Kaše plná zdravých tuků a minerálů z mořské řasy je lahodná a voňavá díky citrónu. Určitě ji vyzkoušejte, pokud máte strach, že by vám kaše naslano nechutn...
48
3

Podzimní rýžová kaše

Podzimní rýžová kaše, která vás zasytí a zahřeje. Pokud máte rádi dýni a houby, určitě si pochutnáte. Vyzkoušejte a posuďte sami.
13
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Rýžová kaše s omáčkou čtyř ingrediencí

Kompletní jídlo skvěle doladěné lahodnou omáčkou. Tato omáčka je velmi vhodná pro zimní období místo oleje v syrovém stavu, který ochlazuje organizmus.