Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Houbové congee

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenechte si ujít tuto houbou verzi. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Ingredience
1 porce
  • 80 g kulaté rýže
  • hlíva ústřičná
  • houby Cyclocybe aegerita nebo jakékoliv jiné
  • česnek
  • červená čekanka
  • červená mizuna
  • zelená mizuna
  • tamari
  • sůl
  • olej
  • 6 vlašských ořechů
  • 1 hrst hrášku
  • fenyklová nať

Dříve jsem váhu nemusela řešit, pak přišel přechod, změna zaměstnání, stres a váha rostla. Zkoušela jsem různé diety,...

Jak připravit rýžovou kaši s houbami

  1. Rýži propláchněte studenou vodou, dejte do hrnce, přidejte vodu v poměru 1 díl rýže na 10 dílů vody, přiveďte k varu a vařte, dokud se voda nevstřebá. Ideální je vařit ji s kouskem mořské řasy. Případně použijte rýžovar.
  2. Nalijte olej do pánve, rozehřejte, přidejte česnek (lze použít čerstvé zelené listy). Mírně osmahněte. Přidejte vlašské ořechy, hrášek a houby.
  3. Osolte, promíchejte a orestujte.
  4. Nasekejte listy čekanky, fenyklu a mizuny.
  5. Vložte rýžovou kaši do misky, přidejte houby, posypejte čerstvými bylinkami a dochuťte tamari.

Praktické

  • K vaření rýže doporučujeme dostatečně velký hrnec, aby z hrnce neutíkala pěna, která se při vaření tvoří. Pokud je pěna šedá, sebereme ji sítkem. Kaši si můžeme navařit na několik dní dopředu a skladovat v lednici. Pokud budete mít rýži uvařenou předem, je příprava tohoto jídla otázkou několika minut.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv houby.
  • K přípravě rýžové kaše je vhodná také rýže natural nebo jakákoliv jiná.
  • K houbám a ořechům ladí nahořklá červená čekanka, ale lze nahradit i třeba rukolou, nebo petrželkou. To samé platí o mizuně.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Celozrnné těstoviny s krémovou hlívou

Lahodné krémové a voňavé těstovinové jídlo, zcela bez sóji a při použití správných ingrediencí i bez lepku. Pokud si připravíte pesto a mléko předem, bude ...

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje.

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...