Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Houbové congee

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenechte si ujít tuto houbou verzi. Je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Ingredience
1 porce
  • 80 g kulaté rýže
  • hlíva ústřičná
  • houby Cyclocybe aegerita nebo jakékoliv jiné
  • česnek
  • červená čekanka
  • červená mizuna
  • zelená mizuna
  • tamari
  • sůl
  • olej
  • 6 vlašských ořechů
  • 1 hrst hrášku
  • fenyklová nať

Aneta byla krev a mléko jako všechny ženy v otcově linii. Jenže pak táta po 49 letech kvůli cukrovce shodil 35 kg a z...

Jak připravit rýžovou kaši s houbami

  1. Rýži propláchněte studenou vodou, dejte do hrnce, přidejte vodu v poměru 1 díl rýže na 10 dílů vody, přiveďte k varu a vařte, dokud se voda nevstřebá. Ideální je vařit ji s kouskem mořské řasy. Případně použijte rýžovar.
  2. Nalijte olej do pánve, rozehřejte, přidejte česnek (lze použít čerstvé zelené listy). Mírně osmahněte. Přidejte vlašské ořechy, hrášek a houby.
  3. Osolte, promíchejte a orestujte.
  4. Nasekejte listy čekanky, fenyklu a mizuny.
  5. Vložte rýžovou kaši do misky, přidejte houby, posypejte čerstvými bylinkami a dochuťte tamari.

Praktické

  • K vaření rýže doporučujeme dostatečně velký hrnec, aby z hrnce neutíkala pěna, která se při vaření tvoří. Pokud je pěna šedá, sebereme ji sítkem. Kaši si můžeme navařit na několik dní dopředu a skladovat v lednici. Pokud budete mít rýži uvařenou předem, je příprava tohoto jídla otázkou několika minut.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv houby.
  • K přípravě rýžové kaše je vhodná také rýže natural nebo jakákoliv jiná.
  • K houbám a ořechům ladí nahořklá červená čekanka, ale lze nahradit i třeba rukolou, nebo petrželkou. To samé platí o mizuně.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Celozrnné těstoviny s krémovou hlívou

Lahodné krémové a voňavé těstovinové jídlo, zcela bez sóji a při použití správných ingrediencí i bez lepku. Pokud si připravíte pesto a mléko předem, bude ...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...