- rýže (ideálně natural, ale může být jakákoli jiná)
- voda
- špetka soli
- kousek mořské řasy
(doporučujeme kombu)
Jak připravit rýžovou kaši
- Hrnek rýže důkladně propereme ve vodě.
- Na dno hrnce dáme kousek mořské řasy a přidáme 10 hrnků vody. Pokud chceme mít menší množství kaše, upravíme úměrně množství rýže a vody, vždy v poměru 1:10.
- Když se voda vaří, stáhneme plamen přidáme špetku soli.
- Na mírném ohni vaříme, až se voda vstřebá.
Praktické
- Doporučujeme vysoký čtyřlitrový hrnec, aby z hrnce neutíkala pěna, která se při vaření tvoří. Pokud je pěna šedá, sebereme ji sítkem. Kaši si můžeme navařit na několik dní dopředu a skladovat v lednici.
- Nejedná se o žádnou kulinářskou lahůdku, kaše je víceméně bez chuti. Mohou ji kojenci již od 6. měsíce, může být i jako základ obilného mléka. Je vhodná při rekonvalescenci, průjmech, akutních i chronických nemocí zažívacího systému, redukční dietě, na pročištění a jako jídlo při půstu. Zkrátka zdravá snídaně i pro dny, kdy vám není nejlépe. Congee vytváří čchi i šťávy, je zde totiž dokonalá harmonie mezi jin a jang.
Kombinujeme
- Kaši můžeme posypat praženými semínky (slunečnice, sezam atd.), kořením, vařenou zeleninou, kvašenou zeleninou, luštěninami nebo kompotem.
Obměna
- Rýžovou kaši Congee můžeme připravit i z ostatních druhů obilí.
Děti
- Mohou ji kojenci již od 6. měsíce (bez soli), může být i jako základ obilného mléka.
PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁
Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!
Komentáře
Dobry den, v popisu receptu neni napsano, ze by se ryze (jde mi o natural verze) mela pred varenim namocit. Opravdu se v tomto pripade ryze nenamaci, jak je tomu u bezne pripravy (tam doporucujete minimalne 5 hodin, ale klidne i pres noc)? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, já vařím nejčastěji jáhly způsobem, že je přes noc namočím s trochou jablečného octa. Ráno 3 x propláchnu, osolím a vařím na minimum zakryté pokličkou 35 minut bez odkrývání a míchání, aby neunikla energie. Bylo mi to doporučeno, že takto se to v Číně také vaří. Máte s tím někdo zkušenosti? Přijde mi to jako taková rychlovarianta congee.