Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýžová léčebná kaše – Congee

Uvařeno
bez lepku

Tradiční čínská každodenní snídaně. Velmi výživná, dobře stravitelná a jednoduchá.

Ingredience
  • rýže (ideálně natural, ale může být jakákoli jiná)
  • voda
  • špetka soli
  • kousek mořské řasy (doporučujeme kombu)

Trápily mě neustálé bolesti hlavy a chtěla jsem to konečně vyřešit. Také jsem potřebovala shodit. Pustila jsem se do ...

Jak připravit rýžovou kaši

  1. Hrnek rýže důkladně propereme ve vodě.
  2. Na dno hrnce dáme kousek mořské řasy a přidáme 10 hrnků vody. Pokud chceme mít menší množství kaše, upravíme úměrně množství rýže a vody, vždy v poměru 1:10.
  3. Když se voda vaří, stáhneme plamen přidáme špetku soli.
  4. Na mírném ohni vaříme, až se voda vstřebá.

Praktické

  • Doporučujeme vysoký čtyřlitrový hrnec, aby z hrnce neutíkala pěna, která se při vaření tvoří. Pokud je pěna šedá, sebereme ji sítkem.  Kaši si můžeme navařit na několik dní dopředu a skladovat v lednici.
  • Nejedná se o žádnou kulinářskou lahůdku, kaše je víceméně bez chuti. Mohou ji kojenci již od 6. měsíce, může být i jako základ obilného mléka. Je vhodná při rekonvalescenci, průjmech, akutních i chronických nemocí zažívacího systému, redukční dietě, na pročištění a jako jídlo při půstu. Zkrátka zdravá snídaně i pro dny, kdy vám není nejlépe. Congee vytváří čchi i šťávy, je zde totiž dokonalá harmonie mezi jin a jang.

Kombinujeme

  • Kaši můžeme posypat praženými semínky (slunečnice, sezam atd.), kořením, vařenou zeleninou, kvašenou zeleninou, luštěninami nebo kompotem.

Obměna

  • Rýžovou kaši Congee můžeme připravit i z ostatních druhů obilí.

Děti

  • Mohou ji kojenci již od 6. měsíce (bez soli), může být i jako základ obilného mléka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

80 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, já vařím nejčastěji jáhly způsobem, že je přes noc namočím s trochou jablečného octa. Ráno 3 x propláchnu, osolím a vařím na minimum zakryté pokličkou 35 minut bez odkrývání a míchání, aby neunikla energie. Bylo mi to doporučeno, že takto se to v Číně také vaří. Máte s tím někdo zkušenosti? Přijde mi to jako taková rychlovarianta congee.

Ako dlho asi treba kašu variť?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...
13
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...