- rýže (ideálně natural, ale může být jakákoli jiná)
- voda
- špetka soli
- kousek mořské řasy
(doporučujeme kombu)
Jak připravit rýžovou kaši
- Hrnek rýže důkladně propereme ve vodě.
- Na dno hrnce dáme kousek mořské řasy a přidáme 10 hrnků vody. Pokud chceme mít menší množství kaše, upravíme úměrně množství rýže a vody, vždy v poměru 1:10.
- Když se voda vaří, stáhneme plamen přidáme špetku soli.
- Na mírném ohni vaříme, až se voda vstřebá.
Praktické
- Doporučujeme vysoký čtyřlitrový hrnec, aby z hrnce neutíkala pěna, která se při vaření tvoří. Pokud je pěna šedá, sebereme ji sítkem. Kaši si můžeme navařit na několik dní dopředu a skladovat v lednici.
- Nejedná se o žádnou kulinářskou lahůdku, kaše je víceméně bez chuti. Mohou ji kojenci již od 6. měsíce, může být i jako základ obilného mléka. Je vhodná při rekonvalescenci, průjmech, akutních i chronických nemocí zažívacího systému, redukční dietě, na pročištění a jako jídlo při půstu. Congee vytváří čchi i šťávy, je zde totiž dokonalá harmonie mezi jin a jang.
Kombinujeme
- Kaši můžeme posypat praženými semínky (slunečnice, sezam atd.), kořením, vařenou zeleninou, kvašenou zeleninou, luštěninami nebo kompotem.
Obměna
- Rýžovou kaši Congee můžeme připravit i z ostatních druhů obilí.
Děti
- Mohou ji kojenci již od 6. měsíce (bez soli), může být i jako základ obilného mléka.
Komentáře
Vařím kaši podle receptu, hrnek kulatozrnné rýže natural v poměru 1:10 a po deseti hodinách se voda stále nevstřebala. Přitom probudláva na mírném stupni ohřevu. Kde je chyba?
Právě vařím rýži. Může se vařit kaše s pokličkou nebo bez ní? Přemýšlím zda by poklička změnila nějak energii… Děkuji za odpověď.