Na kaši:
- 100 g kulatá celozrnná rýže
- 1 bílá cibule
- 1 malá červená řepa
- kus dýně
- tymián
- olej
- rozmarýn
- sójová omáčka dle chuti (např. tamari)
- konopné semínko
- dýňové semínko
- sůl
Na pesto:
- 2 hrsti listů řapíkatého celeru
- 1 hrst petrželky
- 2 hrsti kešu
- 2 kostky ledu
- 2 stroužky česneku
- olivový olej podle potřeby
- sůl
Jak připravit rýžovou kaši s pečenou zeleninou a pestem
- Nejdříve připravte pesto. Do mixéru dejte všechny ingredience a rozmixujte na konzistenci, která vám vyhovuje.
- Dejte vařit rýži na kaši.
- Poté nakrojte cibuli na 8 dílků, ale nedokrajujte do konce. Posolte, pokapejte olejem, dejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Nakrájenou řepu, osolte, pokapejte olejem, přidejte bylinky, promíchejte a dejte na plech k cibuli.
- Dýni nakrájejte na kousky, přidejte bylinky, sůl, olej, promíchejte a dejte na plech k ostatnímu.
- Pečte do měkka, doba pečení bude záležet na troubě a na velikosti zeleniny.
- Když je vše připravené, dejte na talíř kaši, doprostřed dejte cibuli, přidejte ostatní pečenou zeleninu, posypte konopným a dýňovým semínkem, přidejte pesto a dochuťte sójovou omáčkou.
Praktické
- Led do pesta dáváme kvůli barvě, bude hezky zelená.
- Pesto můžete uchovat v lednici a použít i do dalších receptů.
- Pro verzi bez sóji použijte místo sojové omáčky více soli nebo nesójovou slanou přírodní omáčku, např. hrachovou.
Obměna
- Použijte jakoukoliv sezonní zeleninu, kterou rádi pečete.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Buďte první, kdo napíše komentář