Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Ingredience
1 porce
Na kaši:
  • 100 g kulatá celozrnná rýže
  • 1 bílá cibule
  • 1 malá červená řepa
  • kus dýně
  • tymián
  • olej
  • rozmarýn
  • sójová omáčka dle chuti (např. tamari)
  • konopné semínko
  • dýňové semínko
  • sůl
Na pesto:
  • 2 hrsti listů řapíkatého celeru
  • 1 hrst petrželky
  • 2 hrsti kešu
  • 2 kostky ledu
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej podle potřeby
  • sůl

Petra si vyzkoušela low carb stravu, paleo, raw i whole 30. Až čtvrté dítě ji díky atopickému ekzému a opožděnému výv...

Jak připravit rýžovou kaši s pečenou zeleninou a pestem

  1. Nejdříve připravte pesto. Do mixéru dejte všechny ingredience a rozmixujte na konzistenci, která vám vyhovuje.
  2. Dejte vařit rýži na kaši.
  3. Poté nakrojte cibuli na 8 dílků, ale nedokrajujte do konce. Posolte, pokapejte olejem, dejte na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Nakrájenou řepu, osolte, pokapejte olejem, přidejte bylinky, promíchejte a dejte na plech k cibuli.
  5. Dýni nakrájejte na kousky, přidejte bylinky, sůl, olej, promíchejte a dejte na plech k ostatnímu.
  6. Pečte do měkka, doba pečení bude záležet na troubě a na velikosti zeleniny.
  7. Když je vše připravené, dejte na talíř kaši, doprostřed dejte cibuli, přidejte ostatní pečenou zeleninu, posypte konopným a dýňovým semínkem, přidejte pesto a dochuťte sójovou omáčkou.

Praktické

  • Led do pesta dáváme kvůli barvě, bude hezky zelená.
  • Pesto můžete uchovat v lednici a použít i do dalších receptů.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sojové omáčky více soli nebo nesójovou slanou přírodní omáčku, např. hrachovou.

Obměna

  • Použijte jakoukoliv sezonní zeleninu, kterou rádi pečete.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Havranice
6. 11. 2023

Vierčiny recepty mám moc ráda, po letech marných rozpačitých pokusů konečně jedno vegan jídlo za druhým, které nejenom, že chutná výborně, ale vyživí a hojí 🙏❤️ Tohle byla opravdu dobrota! 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...
13
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Pečený květák s indickou omáčkou

Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.