Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje.

Ingredience
1 porce

Na kaši:

  • 100 g kulatá celozrnná rýže
  • 1 bílá cibule
  • 1 malá červená řepa
  • kus dýně
  • tymián
  • olej
  • rozmarýn
  • sójová omáčka dle chuti (např. tamari)
  • konopné semínko
  • dýňové semínko
  • sůl

Na pesto:

  • 2 hrsti listů řapíkatého celeru
  • 1 hrst petrželky
  • 2 hrsti kešu
  • 2 kostky ledu
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej podle potřeby
  • sůl

Jak připravit rýžovou kaši s pečenou zeleninou a pestem

  1. Nejdříve připravte pesto. Do mixéru dejte všechny ingredience a rozmixujte na konzistenci, která vám vyhovuje.
  2. Dejte vařit rýži na kaši.
  3. Poté nakrojte cibuli na 8 dílků, ale nedokrajujte do konce. Posolte, pokapejte olejem, dejte na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Nakrájenou řepu, osolte, pokapejte olejem, přidejte bylinky, promíchejte a dejte na plech k cibuli.
  5. Dýni nakrájejte na kousky, přidejte bylinky, sůl, olej, promíchejte a dejte na plech k ostatnímu.
  6. Pečte do měkka, doba pečení bude záležet na troubě a na velikosti zeleniny.
  7. Když je vše připravené, dejte na talíř kaši, doprostřed dejte cibuli, přidejte ostatní pečenou zeleninu, posypte konopným a dýňovým semínkem, přidejte pesto a dochuťte sójovou omáčkou.

Praktické

  • Led do pesta dáváme kvůli barvě, bude hezky zelená.
  • Pesto můžete uchovat v lednici a použít i do dalších receptů.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sojové omáčky více soli nebo nesójovou slanou přírodní omáčku, např. hrachovou.

Obměna

  • Použijte jakoukoliv sezonní zeleninu, kterou rádi pečete.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

3 kg dole a mé chuťové buňky jásají (Alexandra)

Alexandra: Všechny srdečně zdravím a dovoluji si sdílet mé...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHokkaido 3x jinak: oranžová, zelená a modrá. Jak se liší?
Další článekVajíčková pomazánka z dýně a tofu (veganská)