Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Cappelletti s tuřínem a omáčkou citronette

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Domácí plněné těstoviny jsou o svátcích snad v každé italské domácnosti a nesmí chybět ani u mě. Kondiment je jednoduchý a rychlý a skvěle kontrastuje s ostaními částmi pokrmu.

Ingredience
Na těstoviny:
  • 270 g semolinové mouky
  • 30 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 3 lžíce oleje
  • 150 ml vody
Na náplň:
  • celer
  • tuřín
  • loupaná červená čočka
  • lahůdkové droždí
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • olej
  • 1 polévková lžíce kešu
  • 1 lžíce lískových ořechů
  • 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
Na omáčku:
  • olej
  • citrónová šťáva
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • pistácie
  • petržel
  • šalvěj
  • česnek

Jedna lékařka se divila, že  takovými výsledky vůbec chodím, druhá mi řekla, že takové bolesti mít nemůžu. Dostala js...

Jak připravit těstoviny s tuřínem a citrónovou omáčkou

  1. Nejdříve připravte těsto z uvedených ingrediencí. Těsto zabalte do folie a dejte odpočívat do lednice.
  2. Nyní připravte náplň. Nakrájejte tuřín a několik kousků celeru na kostičky a dejte vše na pánev s olejem. Tuřínu má být v receptu více než celeru. Dochuťte solí a pepřem, posypte muškátovým oříškem, přidejte také česnek. Jemně osmahněte, přikryjte poklicí a duste bez přidání vody pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne.
  3. Zatímco se zelenina dusí, uvařte červenou čočku a po uvaření ji nechte v cedníku okapat.
  4. Do směsi vložte všechny ořechy a rozmixujte.
  5. Jakmile je vše připraveno, vložte do mísy čočku, zeleninu a ořechy. Přidejte sůl, lahůdkové droždí a promíchejte, abyste získali směs, která nesmí být řídká.
  6. Těsto rozválejte, nakrájejte na čtverce, doprostřed dejte náplň a vytvarujte cappelletti. Nejdříve čtvereček vytvarujte do trojúhelníku, pak omotejte okolo ukazováku, spojte cípy a pořádně zmáčkněte, aby nikde nemohla náplň ven. Pokud by vám to nešlo, klidně udělejte jinou formu než cappelletti. Třeba ravioli.
  7. Nyní připravte omáčku. Ve skleničce připravte emulzi z citrónové šťávy a extra panenského olivového oleje.
  8. Uvařte cappelletti.
  9. Na pánvi opečte pistácie, přidejte trochu česneku, citrónovou kůru, emulgovaný olej a lístky šalvěje a osmahněte. Přidejte cappelletti, orestujte je na pánvi, podávejte posypané petrželkou.

Praktické

  • Emulzi můžete připravit ve skleničce a napěnit vidličkou. Nebo použít nádobku s víkem, nalít citrónovou šťávu a olej, uzavřít víčkem a pořádně protřepat. Poměr šťávy a oleje je asi 1:4. Citronette je omáčka nestabilní, připravte ji proto těsně před použitím a nebo jí před použitím znovu dobře protřepejte.
  • Lístky šalvěje musí být dobře osmahnuté. Syrová šalvěj opravdu není dobrá.
  • Pokud vám zbyde těsto, připravte nudle do polévky.
  • Pokud vám zbyde náplň, zakápněte citrónem a rozmixujte na pomazánku.
  • Cappelletti jsou pracnější na přípravu, klidně můžete udělat ravioli nebo i jiné formy.

Obměna

  • Jako kondiment si můžete upravit vše podle chuti, ale věřte, že citronette, šalvěj a pistácie jsou velmi lahodné.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Věrko, to už je vyšší dívčí, ale vypadá to nádherně.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...

Duté těstoviny s fazolovým krémem

Pro tento recept jsou velmi vhodné jakékoliv duté těstoviny, naplní se krémem a jsou lahodné. Krém je jemný a krásný kontrast chutí pokrmu dodají pikantní ...

Fusilli s květákem a fenyklem

Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem,...

Houbové ravioli (fotopostup)

Lahodný recept pro milovníky italské kuchyně, domácích těstovin a dobrého jídla. Vyzkoušejte tyto ravioli plněné houbami, jistě si na nich pochutná celá ro...

Okara kuličky

Měkkoučké a vláčné kuličky, na jejichž přípravu krásně využijeme drť zbylou z výroby z domácího oříškového mléka. Musím říct, že tohle jsou zatím ty nejlep...

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...