Domů > Magazín > Žijeme jinak > Ekozahrada

Zahrada v září a říjnu – děláme zásoby na zimu

Září i říjen jsou ve znamení uskladňování ovoce a zeleniny. Tento rok je to dost o kličkování mezi dešti. Jsem moc ráda, že jsme za ty roky půdu přeměnili tak, že i po vydatném dešti mohu druhý den do záhonu. Voda se krásně vsákne a s hlínou se dá pracovat. Postupně ubývá zelenina ze záhonů a průběžně odstraňuji plevel, aby mi záhony znovu nezarostly.

Na zimu do písku

Září a říjen je o sledování  nočních teplot a deště, abychom mohli ve vhodnou dobu sklidit vše, co chceme uložit na zimu.

Během září i října sklízíme u nás ve větším mrkev. Očistíme rukou od hlíny a skládáme do bedny s pískem. Dáváme je do písku tak, jak rostly na záhoně. Takto se dá průběžně kontrolovat, zda není nějaká špatná. Nať během zimy odstraňuji.
To samé dělám s petrželí, pastinákem, celerem a červenou řepouCeler si dávám jednotlivě do většího květináče. Je to pro mě dost praktické z hlediska místa. Vždy vezmu jeden květináč s celerem pro svoji potřebu do kuchyně a ve sklepě se udělá místo. :)
Takto uskladněnou zeleninu průběžně kropím vodou, aby písek zůstával vlhký. Zelenina mi vydrží do května i června.

Sklízíme česnek a cibuli

Dál uskladníme očištěný česnek a cibuli do přepravek v jedné vrstvě a dáme do chladné a suché místnosti. Letos jsme zkoušeli i jiné druhy cibule (Elista, Klaria, Lilia). Mají výborný zdravotní stav během růstu, ale vegetační doba je velmi dlouhá, tak uvidíme, jaká bude na skladování a zda bude mít smysl ji tímto způsobem pěstovat.
U česneku je chlad velmi důležitý. Po celém světě je rozšířený vlnovník česnekový, který je aktivní v teple. Pokud si necháte česnek v teple, tak se vám může stát, že brzy jakoby vyschne. Ve skutečnosti nevyschne, ale vlnovník ho vysaje. Je to živočich, co není okem vidět. Stroužek česneku je po oloupání na pohled perleťový, není hladký. Tento škůdce se dá eliminovat tím, že česnek budeme na jedno a to samé místo dávat při výsadbě nejdříve za 4 roky. Nebo se moří před výsadbou sulkou, což my neděláme.

Jak na dýně

Dál sklízíme dýně všeho druhu. Letos máme různé druhy – hokkaido, hokakido Amoro (u nás velmi oblíbený druh –  roste podobně, jako cuketa), grey queen, pink jumbo banana (letos poprvé – moc mi chutná), blue banana, baby blue, dýni olejnou, bush delicata (moc dobrá zapečená). Dýně sklízíme, když mají v ideálním případě suchou stopku, což v našich podmínkách není úplně tak reálné, tak alespoň, když je stopka žlutá. No prostě dýně necháme na záhoně  co nejdéle, ale musíme hlídat, zda se nám do nich nepouští myši a sledujeme noční  teplotu, aby nám dýně neomrzly při prvních mrazech, které mohou přijít koncem září. Jednoho dne se prostě rozhodneme a všechny dýně sklidíme. :)
Pro dýně je při uskladnění nejvhodnější stálá teplota kolem 15°C. Upřímně, takové podmínky nemáme. Ze zkušeností víme, že nejdéle vydrží dýně v paneláku.:))) My je máme při teplotách kolem 5°C, v suchu. U nás vydrží hokkaido tak do konce ledna a pak máme jednu dýni, GREY QUEEN, která i u nás vydrží až do května. Má silnější slupku, kterou je potřeba před vařením oloupat. Je výborná na jakékoli jídlo. 

Patizony skliďte včas

V průběhu celé sezóny sklízíme i patizony, které dáváme do sklepa. Je důležité patizony sklízet ve správnou dobu. A to je tehdy, když patizon přejde z mírně zelené barvy do bílé, v tu dobu ho sklidíme a dál nečekáme, zda vyroste. Pokud ho necháte na záhoně dlouho, tak ho v zimě nerozkrojíte – bude tvrdý jak kámen.:) Někteří už ví své.
Patizony máme ve sklepě a takto vydrží asi do konce ledna. 

Kukuřice

Začátkem září průběžně kontroluji kukuřici Malované hory, kterou pěstuji pro nás na mouku, je ve výsledku hezky růžová. :) Poslední roky tu máme ale trochu problém se zavíječem kukuřičným. Možná uděláme rok dva pauzu v pěstování a uvidíme. Barva klasů kukuřice je opravdu nádherná.

Co ještě sklidíme v září a říjnu

Během září i října ještě budeme sklízet kedlubny, zelí, kapusty, brokolici, saláty, ředkvičky, červenou řepu a když se zadaří a vše nám nesežerou miniaturní slimáčci, tak by mohly být ještě vodnice a ředkve.

Záhony na zimu neosiří

Na záhonech nám zůstanou listové kapusty, růžičková kapusta, kadeřávek, zimní pórek (letní je vhodné před mrazem sklidit a uložit taky do písku).

Nováček pro příští rok

Tento rok jsem ještě vypěstovala lopuch větší. Koupila jsem si v zimě kořen na jídlo, trochu jsem na něho zapomněla, začal rašit, tak jsem ho dala do květináče s pískem a na jaře přesunula na zahradu. Teď sbírám semínka a příští rok mám zase co zkoušet. :)

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma dvou skvělých kluků a manželka zahradníka, který mi nechává volnost ve všech mých tvůrčích pokusech ..:) Jsem vystudovaná textilní výtvarnice, která vždy tíhla k tomu být a žít venku. Díky mému muži už 20 let pronikám do pěstování květin, bylin a hlavně zeleniny a poznávám duši zahrady, ale i tu svou. Je to nekončící proces učení, vše se neustále proměňuje a nuda rozhodně nehrozí..:)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jani, když mi rajčata chytla plíseň, musí se nějak ošetřit půda, ve které byla, zasazená. nebo stačí, že projde v zimě mrazem?

Naděžda
10. 9. 2022

Jani, máš krásnou úrodu. Líbí se mně uskladnění kořenové zeleniny. U nás se taky dávala do písku, takhle na stojato je to lepší. A Jani, prosím tě, dostala jsem sazeničky rajčat. Jsou stejné, jako máš na fotce ale nevím, jak se jmenují. Jsou hodně plodné, dobře se rozvaří, říkám jim varhany 😀.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dvě nezbytnosti pro vaši zahradu

Aby vaše činnost na zahradě byla maximálně efektivní a sklizeň bohatá, je potřeba mít na paměti dvě základní věci.  Pojďme si říct, na co jsme při vlastní ...

Zahrada v červnu

Co v červnu na naší zahradě roste a co ještě budeme vysévat? Jak se správně o rostlinky starat, jak je vyvazovat, vyštipovat, jednotit a jak vysévat nové r...

Každá zahrada je jedinečná

Zahrada je jako člověk. Je živá, proměnlivá, nevyzpytatelná. Ale má ještě jiné vlastnosti, které my občas ztrácíme. Je uklidňující, nekritizující, je svá. ...

Listopad – sázíme česnek

V listopadu už je u nás na záhonech tak trochu prázdno, jsou tam jen pórky, petrželka, kapusty, mrkev. Zkrátka to, co vydrží mráz a dá se sklízet větší čás...

Zahrada v zimě – zahradník odpočívá

Nedávno jsem poslouchala na stránkách Jíme jinak rozhovor s Dášou Lužnou o pěti elementech a o tom, jak se moderní člověk vzdálil přirozeným rytmům. A já z...

Kalendář sázení a setí aneb připravujeme semínka na novou sezónu

Biologické jaro už ťuká na dveře. Máte připravená semínka? Poradíme vám z praxe, jaká kdy vyséváme, co dáváme do skleníku a do ven do půdy. A taky vám pora...