V listopadu už je u nás na záhonech tak trochu prázdno, jsou tam jen pórky, petrželka, kapusty, mrkev. Zkrátka to, co vydrží mráz a dá se sklízet větší část zimy. Tentokrát se budu věnovat pouze jedné plodině a tou je česnek.

Vybereme si správný čas

Čeká nás zasazení asi tisícovky česneků :-). Zní to možná hrozně, ale ve dvou se to dá docela zvládnout. Jelikož se řídíme výsevními dny, tak výsadba dost často vychází asi na půlku listopadu v kořenových dnech. Ozimý česnek se může sázet i později, klidně v prosinci. Hlídáme počasí, popřípadě zakrýváme záhon fólií, aby nám nezmokl. Do bláta se opravdu sázet moc nedá.

Plánovat se vyplatí

Nejdříve si rozvrhneme, kde česnek bude zasazený. Velmi dodržuji, aby česnek nebyl po cibuli, pórku a hlavně po sobě dříve, jak za 4 roky. Tímto se právě eliminuje výskyt vlnovníka česnekového, o kterém se zmiňuji v minulém článku. Část záhonu, kde bude česnek, poházím kompostem a prokypřím do hloubky asi 15 cm a to už asi měsíc dopředu, aby zem trochu slehla a česnek pak nebyl zasazený mělko a také proto,  aby byly stroužky v  dobrém kontaktu s půdou pod sebou pro dobré zakořenění.
Je také dobré promyslet, jakou odrůdu česneku budeme pěstovat. My pěstujeme vždy ozimé odrůdy, s jarními nemám zkušenost, na jaře bych ho nestíhala sázet.

Vybíráme sadbu

A důležité je také obstarat si kvalitní sadbu a to je , řekla bych, docela nelehký úkol. Sadbu si buď vybírám z našeho česneku nebo pro ozdravení sadby koupím nový, ale upřímně, ozdravit si ho pak musím já :-). I letos se mi stalo, že ze zakoupené sadby mi zbyla půlka, je to jen odrůda na zkoušku, tak toho naštěstí nebylo moc. My pěstujeme Bjetin (je jemný a vždy je krásný), Vekan, Štěpán, Rusák, nově Karel IV. A Dukát.

Jdeme sázet

Když už máme tedy vybrané česneky, tak je před výsadbou rozdělíme na jednotlivé stroužky, můžeme to udělat i dopředu. Vybíráme jen pěkné, pevné stroužky, bez vady a pozorujeme, zda nejsou stroužky jakoby vyschlé – takové nevysazujeme – je tam podezření na vlnovníka. V den výsadby česnek namočím do čisté vody asi na 1 hodinu. Česnek sázíme do řádků vzdálených 30 cm od sebe a hluboko asi na spodní část lopatky . Nad stroužkem by mělo být asi 8 cm zeminy, nám to vychází trochu víc, ale děláme to tak vždy a česnek roste dobře.
Nejdříve si tedy vyznačíme řádkovačem řádky a pak děláme lopatkou hluboké rýhy. Jednotlivé stroužky dáváme spodní kořenovou  částí dolů, aby se česnek v zemi různě nekroutil. Stroužky dáváme asi 8-12cm od sebe, záleží na velikosti česneku. Nám vychází na osmimetrový řádek asi 70-78 stroužků. Stroužky nejdříve jen lehce zahrabeme, abychom je nepováleli a pokud je půda suchá, tak zalijeme a zahrneme zbylou hlínou. U nás ještě dáme k jednotlivým řádkům kapkovou závlahu a česnek zamulčujeme poslední trávou… a to je celé…:) Na jaře vyplejeme a pokud je potřeba, tak přemulčujeme.

A to, jak se o česnek staráme dál, je popsáno v předchozích článcích.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Zkusím česnek taky bez Sulky. Když se dívám Žakale na ty krásné fotky, ty máš životadarné ruce. Mé výpěstky jsou takové střídavé. Jen tak k přímé spotřebě.😄

    • Nadi, zkus, je ale opravdu potřeba střídat ta místa, kam česnek sázíš…pak je důležitá kvalitní sadba a malé stroužky nesázím, prostě takové akorátní..:) pak je opravdu důležité u těch paličáků někdy během června ulamovat květní stvoly, jakmile je to možné…
      A Nadi, minulý týden jsme sázeli česnek a fakt se s tím asi docela „mazlíme“..:)) děláme to, jak to nejlépe umíme…
      Už je i zamulčovaný poslední trávou s listím, tak je to takové vzdušné a vždy mi přijde, že ta hlína zůstává díky mulči stále prokypřená, není slehlá…no prostě , takto to děláme my..ale určitě je dalších X způsobů..:))

  2. Jani my ani sulku nepoužíváme , je teoreticky v ekologickém pěstování tolerovaná. My nemáme známku bio, ale dle bio zásad pěstujeme…máme vše postavené na důvěře zákazníků, tak se papíry nezabýváme, chuť zeleniny mluví za nás..:))))

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňové kari
Další článekTradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny