Jaká je zahrada v srpnu? Mně vždy připadá, že v první půlce srpna se naše zahrada stává takovým malým rájem. Je k dispozici skoro všechna zelenina, jsou i letní jablka a je to neuvěřitelná hojnost, člověk neví, z čeho vařit dříve :-). Ale přijde mi, že je to opravdu jen takové krátké období, že vše dozrává a něco už zase pomalu končí a už budeme přemýšlet, co vše sklidíme a uskladníme v září a říjnu.

Co vysít a vysadit v srpnu

Na začátku srpna ještě můžeme vyset kopr, v půlce měsíce ředkvičky, ředkve, vodnice. Z dalších natí vyséváme rukolu, mizunu a červenou hořčici.
Ještě vysadíme sadbu jarní kapusty, letní zelí, kedlubny, brokolici, květák a ledové saláty (výsev pro tuto sadbu provádíme na konci června). Tato sadba je trochu ohroženější housenkami, než jarní. Ale vždy vyroste a třeba zelí můžeme naložit nebo chvíli uskladnit ve sklepě. Dál vysadíme sadbu petrželky, která nám vydrží až do jara dalšího roku (výsev této petrželky provádíme už v půlce června do truhlíku ve skleníku). A ještě vysadíme špenát ze sadbovače – výsev provádíme asi v půlce i ke konci července.

Uskladňujeme cibuli a česnek

Ke konci srpna chystáme i cibuli a česnek na uskladnění. Cibuli i česnek zbavíme natě, tak 3 cm nad cibulí, palicí, stříháme rovně, odstřihneme i kořeny a očistíme od vrchních slupek, které jdou lehce sundat. Takto očištěné cibule i česnek rovnáme v jedné vrstvě do bedniček. Můžeme je nechat dál dosoušet nebo už je schováme do suché a chladnější místnosti. Z česneku si vybereme ještě nejkvalitnější palice, které můžeme použít na sadbu v listopadu (platí pro ozimý česnek).

Stojí to za to

Teď, když píšu tyto řádky, tak si najednou uvědomuji, jak se mi sezóna jeví nějaká krátká. Člověk stále mulčuje, pleje, zalévá, jednotí a když už zahrada dosáhne té velké rozmanitosti, tak vše začíná pomalu končit. Ale ve sklepě jsou marmelády, kečup, kvašené okurky i zelí a různé jiné zavařeniny. Všechno vlastně směřuje k tomu, abychom měli zásoby na zimu, jak včelky :) a pak si teprve uvědomujeme, že nám za to ta práce stojí!

  1. Jani to je nádhera!!
    A té veškeré práce za tím kolik je!
    Díky za cenné informace.
    Můžu se tě zeptat – hlávky kapusty nebo zelí mám takový dost otevřený, né zabalený pevný, a mezi vrstvama listů mám nalezlý mini žížaly. Jako dost jich tam je..
    Pěstuju v hluboce zúrodněnejch záhonech. Nenapadá tě co jim schází nebo co dělám špatně?
    Díky a ať se daří:-)

    • Jani, můžeš to třeba vyfotit? Máš ty rostliny už velké?
      Může to být i tím, že byly na začátku poškozeny krytonoscem, ale to většinou netvoří žádné hlávky, je takové zakrnělé…nebo záleží jaká byla sadba? jestli už nebyla moc prokořenělá, ale to bys měla malé rostlinky…no zkusím ještě pohledat…a máš to u všech rostlin?

      • Jani díky za odpověď. Už jich na záhonků moc nemám. Letos moc nenarostly. Jednu kapustu jsem rozřízla, aby bylo vidět, že je taková řídká, otevřená… A jak na potvoru zrovna žádná žoužel – tak to hurá 😂😀

        • Hledala jsem a probirala i s manzelem a uprimne moc nevime,nemas zahony az moc vyzivne? Tak jedte neco trochu pro zamotani hkavy: my se dost snazime vse vysevat a sadit dle vysevnich dnu dle Marie Thunove…tak treba by toto mohla byt pricina 😊

          • To by, Jani, mohl být problém, když bych měla záhony až moc výživné? Jsou nově založený, hluboce zúrodněný do 50 cm (jak popisuje Jaroslav Svoboda).
            Děkuji moc za pomoc😀

            • No Jani, když je půda příliš výživná, rostliny jsou bujnější v růstu, jakoby se vytahují, jsou křehké…jenomže zrovna zelí atd. má rádo výživnou půdu, tak nevím…ale 50cm je tedy fakt dost…to máš vyvýšené záhony? Nevím, jak to dělá J. Svoboda…a co znamená hluboce zúrodněné do 50cm….

              • Diky Jani za odpověď.
                Tak to svedeme na letošní dlouho studený jaro… Vyřešeno 😀😀
                Příští rok ty hlávky třeba naprostou líp 😉😀
                Záhony nejsou vyvýšený, ale půl metru zakopaný.
                Tzn. vykopala sem celej záhon do 50 cm hloubky – takovej hrob. A začala postupně vrstvit: tlustý větve hnůj tenčí větvičky hnůj drny hnůj stará sláma hnůj a nahoru 15 cm hezké hlíny smíchané s kompostem. Všechno jsem to ještě prosypávala horší hlínou z výkopu a prolívala vodou.
                Makačka, ale rozdíl např. u rajčat veeelikej😀

  2. Jani, neříkej mi, že pěstujete i melouny?😍
    A jinak v těch fotkách vidím tolik lásky, péče a času, až mě to úplně dojalo a fakt lituju, že nebydlíme blíž, byla bych u vás pečená vařená😂

    • Naďo, melouny si pěstujeme jen pro nás, nebo občas někoho podarujeme… ale už několik let , no asi 10..:)) ale ve skleníku, nebo foliáku, venku ne..většinou jsou na místě, kde nemůže být nic jiného…no a na mě je vždy ta zodpovědnost poznat , kdy je zralý..:)))), a musím říct, že už mám po těch letech docela úspěch..:))).
      A tam u vás nikdo nic nepěstuje?

    • Katko, to je ropucha zelená, teď jsem se dočetla , že je to nejodolnější ropucha vůči suchu..
      Já ji viděla poprvé před x lety, a myslela jsem si , že je to nějaký cizokrajný druh, a to byla ještě výraznější, měla větší podíl červené barvy, to jsem tedy taky koukala..:))))
      je tu živo po všech stránkách, nedávno jsem potkala v červené řepě užovku obojkovou, na tu se vždy nemůžu vynadívat..:), ale ta je rychlá, tu jsem nestihla vyfotit..:)

      • tak to mě vážně překvapilo!
        asi tam máš dobrou energii
        ostatně je to vidět i číst z Tvých článků;)
        nádhera!
        u nás je taky živo.. včera jsem nasbírala po dešti půl kýble od balakrylu urostlých španěláků:-( jinak jen slepýši;)

        • My taky sbíráme, ale tolik jich nemáme, ale už nás to moc neba..já dnes zase ulovila jednoho hryzce…a jsou tu housenky všech možných druhů a teď nálet mandelinek ze sousedního pole,kde jim končí brambory… ty už taky nějak nestíháme sbírat…máme je přede dveřmi a všude možně…

  3. Evi krása, letos jsem poprvé zasadila i dýně hokaido, vypadá, že jich bude hodně, ale nemám zkušenost s tím, kdy je mám sklízet a uložit na použití v zimě. Na sazenicích je plno malých plodů a neďím, jestli mám nové výhony zkrátit, aby stačily dozrát jak se to dělá u rajčat. Děkuji za radu Laďka.

    • Laďko, my výhony nijak nezkracujeme ( jen co nám lezou za plot k sousedů, popř. pokud nám už přijde, že nám lezou až moc do trávníku..:), jinak s nimi opravdu nic neděláme. Hokkaida se dají sklízet i teď v létě, ale musí být opravdu oranžová, a stopka by měla být alespoň trochu nažloutlá. Sklízíme je až když je plod úplně oranžový a stopka suchá – to je ideál- ale když chci zachránit plody před mrazem, tak sklidím i méně zralé, dýně pak dozrají, ale mám je dané stranou a beru je přednostně. Pokud máš už na dýni velké plody a už oranžoví, tak ty malé tam klidně nech. My jsme opravdu nikdy s dýněmi nic nedělali, aby např. dozrávali, vždy prostě ty první úplně dozrají a ty menší prostě ne…ta dýně, kdyby mohla, tak bude růst pořád dál..:). Dýně potřebuje na uskladnění sucho a stálou teplotu, zjistila jsem, že nejlépe vydrží lidem v paneláku..:)), my nemáme dobré skladovací podmínky, ale i tak nám hokkaida vydrží do ledna, února, a pak máme ještě dýně ( Grey Queen), tak ta i nám ve špatných podmínkách vydrží třeba až do května..:)
      A letos zkoušíme ještě hromadu dalších odrůd, tak budu chytřejší zase příští rok..
      Jana

  4. To je nádhera, teda, jak se říká: Komu se nelení tomu se zelení. Všechno přenádherné, člověk neví, kam dřív se dívat. Ten bulvový celer, ten je super. Tady se mu nedaří a nebo to s ním neumím. Palec nahoru a ta hojnost je velká odměna za tu starost a péči. Jen kdo si pěstuje zeleninu, asi posoudí kolik času, trpělivosti to vyžaduje.

  5. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBuddha bowl s konopným pestem
Další článekMeruňky a jablka v citrónovém želé