Zdravá variace na oblíbené šulánky, tentokrát z květáku. Jednoduché a lahodné jídlo, po kterém se jen zapráší. Je skvělé jako rychlý oběd nebo večeře.

Ingredience
2 porce
  • půlka květáku
  • 1 čajová lžička psyllia + 50 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky + trochu na podsypání
  • 1 hrnek hladké celozrnné špaldové mouky
  • půl hrnku vlašských ořechů + trocha na posypku
  • 1 hrnek bazalky
  • 1 rostlinná smetana (200 ml)
  • 100 g uzeného tofu
  • 2 stroužky česneku

Jak připravit šulánky z květáku s omáčkou z oříšků a bazalky

  1. Psyllium necháme nabobtnat v 50 ml vody.
  2. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka, poté scedíme, osolíme, opepříme, přidáme nabobtnané psyllium a rozmixujeme dohladka.
  3. Ke květáku přidáme obě mouky, vytvoříme těsto a na pomoučené pracovní ploše tvarujeme šulánky, které vaříme v lehce osolené vodě cca 5-7 minut (až vyplavou).
  4. V blendru rozmixujeme oříšky a bazalku, směs přendáme do pánve, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a necháme probublat. Přidáme šulánky a společně promícháme tak, aby se obalily omáčkou.
  5. Na posypku nakrájíme tofu na drobno a orestujeme na pánvi dozlatova. Na poslední minutku přidáme oříšky a česnek.

 

Praktické

  • Květák se v šuláncích krásně „schová“ , nebojte se pokrm uvařit i jeho odpůrcům.
  • Vždy vyzkouším jeden šulánek, než si připravím všechny ostatní. Pokud by se mi nezdála konzistence, přidám do těsta mouku nebo jej zvláčním trochou vody. Šulánky by měly držet tvar, ale zároveň být uvnitř měkké.

Obměna

  • Místo bazalky můžete dát petrželku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Pochvala a prosba:)

Dobrý den oběma, psala jsem vám už 2x pochvalný...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Zlepšily se mi oči (Radmila)

Radmila: Oči mám stále jasnější, mám z toho radost.

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...
    • Bez toho nemám vyzkoušeno, dala jsem to tam pro jistotu jako “ vajíčko“ , takže bych nahradila mletým lněným semínkem.

  1. Vypadá to super! Jen naše rodina vyžaduje šulánky pořádně opečené do křupava – myslíte, že to půjde?

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDen ve městě (9. díl)
Další článekNápoj z pupalkových květů