Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Květákové šulánky s bazalkovo-oříškovou omáčkou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka

Zdravá variace na oblíbené šulánky, tentokrát z květáku. Jednoduché a lahodné jídlo, po kterém se jen zapráší. Je skvělé jako rychlý oběd nebo večeře.

Ingredience
2 porce
  • půlka květáku
  • 1 čajová lžička psyllia + 50 ml vody
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky + trochu na podsypání
  • 1 hrnek hladké celozrnné špaldové mouky
  • půl hrnku vlašských ořechů + trocha na posypku
  • 1 hrnek bazalky
  • 1 rostlinná smetana (200 ml)
  • 100 g uzeného tofu
  • 2 stroužky česneku

Marek je kamarád z party našich „zdravých kluků“, o které se často zmiňujeme ve článcích i na webu. Je to třicetilet...

Jak připravit šulánky z květáku s omáčkou z oříšků a bazalky

  1. Psyllium necháme nabobtnat v 50 ml vody.
  2. Květák rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka, poté scedíme, osolíme, opepříme, přidáme nabobtnané psyllium a rozmixujeme dohladka.
  3. Ke květáku přidáme obě mouky, vytvoříme těsto a na pomoučené pracovní ploše tvarujeme šulánky, které vaříme v lehce osolené vodě cca 5-7 minut (až vyplavou).
  4. V blendru rozmixujeme oříšky a bazalku, směs přendáme do pánve, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a necháme probublat. Přidáme šulánky a společně promícháme tak, aby se obalily omáčkou.
  5. Na posypku nakrájíme tofu na drobno a orestujeme na pánvi dozlatova. Na poslední minutku přidáme oříšky a česnek.

 

Praktické

  • Květák se v šuláncích krásně “schová” , nebojte se pokrm uvařit i jeho odpůrcům.
  • Vždy vyzkouším jeden šulánek, než si připravím všechny ostatní. Pokud by se mi nezdála konzistence, přidám do těsta mouku nebo jej zvláčním trochou vody. Šulánky by měly držet tvar, ale zároveň být uvnitř měkké.

Obměna

  • Místo bazalky můžete dát petrželku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavlína
18. 9. 2022

Úžasně chutné 👌, děkuji mockrát za skvělý recept 🤗. Na doporučení jsem je po uvaření osmahla na pánvi, a pak promíchala s omáčkou.

Ahoj lidičky, s čím prodáváte? Myslim obilovinu pro vyvazenist talíře a nekvasene zelí? Děkuji Radka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečený chřest s batátovým pyré, pepřovou omáčkou a tofu slaninou

Chřestová sezóna je v plném proudu, pojďme si ji užít. Vyzkoušejte třeba tuto pečenou verzi chřestu s pikantní pepřovou omáčkou. Se slaninou z tofu a batát...

Celozrnné špaldové fettuccine se zeleninou

Velmi rychlý, chutný a voňavý recept. Letní a italský, barevný a svěží, zkrátka výborný. Klidně si přizpůsobte recept podle toho, jakou zeleninu máte rádi ...

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

“Pizza” pomazánka

Rychlá a chutná pomazánka, k jejíž přípravě potřebujeme jen mixér a pár běžných ingrediencí. Díky koření a sušeným rajčatům trochu připomíná pizzu, odtud j...