Vydatné, chutné a krásně barevné, takové jsou "nokokoule" s pestem z natí, napařenou brokolicí a tofu posypkou. Hlavně červená řepa je vděčná a super zdravá ingredience a zaslouží si v jídelníčku své místo. I přesto, že ji třeba dvakrát nemusíte, dejte jí šanci, třeba budete mile překvapeni.

Ingredience
2 porce

Na pesto:

  • 1 hrnek lístků z mrkvové natě (bez stonků)
  • 1 polévková lžíce nasekaných mandlí
  • 75 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, nakrájený
  • sůl
  • lahůdkové droždí dle chuti

Nokokoule:

  • 1 menší uvařená červená řepa
  • 1/2 – 3/4 hrnku pšeničné celozrnné mouky
  • sůl

Tofu posypka:

  • 50 g bílého tofu
  • 1/2 čajové lžičky umeocta
  • sůl (stačí špetka)
  • pepř
  • lahůdkové droždí

+ 1/2 hrnku růžiček z brokolice

Jak připravit noky z řepy s pestem z natí a posypkou z tofu

  1. Všechny ingredience na pesto dáme do vysoké nádoby a rozmixujeme tyčovým mixerem.
  2. Tofu nadrobíme do misky, ochutíme solí, pepřem, umeoctem a lahůdkovým droždím, promícháme. Pesto i posypku dáme zatím stranou
  3. Červenou řepu nastrouháme najemno, přidáme zatím jen půl hrnku mouky, osolíme a dle potřeby mouku přidáváme. Vytvoříme těsto a z těsta tvarujeme menší koule, které vaříme v lehce osolené vodě asi 5 minut. Zároveň si v jiném hrnci napaříme brokolici.
  4. Na talíř dáme noky s brokolicí, zakápneme pestem a posypeme tofu posypkou. Dle chuti můžeme posypat i nasekanými mandlemi.

 

Praktické

  • Vždy si z těsta udělám jen jeden nok, který uvařím, abych věděla, jestli má těsto požadovanou konzistenci. Pokud mi vyhovuje, ušoulám i zbytek noků a pokud ne, přidám víc mouky nebo těsto zvláčním vodou.
  • Pokud máte přebytky natí, pesto si můžete udělat i do zásoby. Zalité olejem vydrží v lednici i několik týdnů.
  • Uvádím, že ingredience vyjdou na 2 porce, ovšem počítejte s tím, že budou menší. My si dáváme k jídlu salát, takže pro nás byly dostačující. Pokud jste jedlíci, použijte velkou řepu a přidejte si i napařené brokolice.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Pokud máte alergii na ořechy, nahraďte mandle v pestu slunečnicovými semínky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)

Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Pochutnávám si a přitom hubnu (Kamila)

Kamila: Stále objevuji nové suroviny, které jsem nikdy dřív...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....
    • Nemám vyzkoušeno, ale myslím si, že by to mohlo fungovat. Jen budete muset vychytat množství pro správnou konzistenci, proto než všechny noky ušouláte a uvařovat, zkuste jedsn zkušební a dle toho buď přidejte mouku či trosku vody.

  1. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTradiční strava našich předků
Další článekŽivá zahrada aneb naše zahrada není sterilní