Vydatné, chutné a krásně barevné, takové jsou "nokokoule" s pestem z natí, napařenou brokolicí a tofu posypkou. Hlavně červená řepa je vděčná a super zdravá ingredience a zaslouží si v jídelníčku své místo. I přesto, že ji třeba dvakrát nemusíte, dejte jí šanci, třeba budete mile překvapeni.

Ingredience
2 porce

Na pesto:

  • 1 hrnek lístků z mrkvové natě (bez stonků)
  • 1 polévková lžíce nasekaných mandlí
  • 75 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, nakrájený
  • sůl
  • lahůdkové droždí dle chuti

Nokokoule:

  • 1 menší uvařená červená řepa
  • 1/2 – 3/4 hrnku pšeničné celozrnné mouky
  • sůl

Tofu posypka:

  • 50 g bílého tofu
  • 1/2 čajové lžičky umeocta
  • sůl (stačí špetka)
  • pepř
  • lahůdkové droždí

+ 1/2 hrnku růžiček z brokolice

Jak připravit noky z řepy s pestem z natí a posypkou z tofu

  1. Všechny ingredience na pesto dáme do vysoké nádoby a rozmixujeme tyčovým mixerem.
  2. Tofu nadrobíme do misky, ochutíme solí, pepřem, umeoctem a lahůdkovým droždím, promícháme. Pesto i posypku dáme zatím stranou
  3. Červenou řepu nastrouháme najemno, přidáme zatím jen půl hrnku mouky, osolíme a dle potřeby mouku přidáváme. Vytvoříme těsto a z těsta tvarujeme menší koule, které vaříme v lehce osolené vodě asi 5 minut. Zároveň si v jiném hrnci napaříme brokolici.
  4. Na talíř dáme noky s brokolicí, zakápneme pestem a posypeme tofu posypkou. Dle chuti můžeme posypat i nasekanými mandlemi.

 

Praktické

  • Vždy si z těsta udělám jen jeden nok, který uvařím, abych věděla, jestli má těsto požadovanou konzistenci. Pokud mi vyhovuje, ušoulám i zbytek noků a pokud ne, přidám víc mouky nebo těsto zvláčním vodou.
  • Pokud máte přebytky natí, pesto si můžete udělat i do zásoby. Zalité olejem vydrží v lednici i několik týdnů.
  • Uvádím, že ingredience vyjdou na 2 porce, ovšem počítejte s tím, že budou menší. My si dáváme k jídlu salát, takže pro nás byly dostačující. Pokud jste jedlíci, použijte velkou řepu a přidejte si i napařené brokolice.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Pokud máte alergii na ořechy, nahraďte mandle v pestu slunečnicovými semínky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Mám 6 kg dole a obrovskou chuť do života (Ivana, 71 let)

Ivana: I mně se podařilo za 2 měsíce dát...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Shodila jsem 3 kg a cítím se skvěle (Alena)

Alena: V prvé řadě chci poděkovat za vzorně vedený...

9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)

Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Manžel sa pomaly a isto pridáva k môjmu stravovaniu (Iveta)

Iveta: Ahoj. Môžem povedať, že som dosiahla 14. deň...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Namísto pilulky na bolest hlavy hodina s Jíme Jinak (Lenka)

Lenka: Krásný den, chtěla jsem poděkovat všem, kteří tady...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...
  1. Dosť dlho som sa odhodlávala k vyskúšaniu receptu a bola som dosť skeptická (nie som vegan). Teraz ľutujem, že som nevyskúšala skôr, absolútne výborné

    • Lindo moc děkuji za komentář, ani nevíte, jak mě potěšil a jsem ráda, že Vám chutnalo ❤

    • Nemám vyzkoušeno, ale myslím si, že by to mohlo fungovat. Jen budete muset vychytat množství pro správnou konzistenci, proto než všechny noky ušouláte a uvařovat, zkuste jedsn zkušební a dle toho buď přidejte mouku či trosku vody.

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTradiční strava našich předků
Další článekŽivá zahrada aneb naše zahrada není sterilní