Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Řepové nokokoule s napařenou brokolicí, pestem z natí a tofu posypkou

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Vydatné, chutné a krásně barevné, takové jsou “nokokoule” s pestem z natí, napařenou brokolicí a tofu posypkou. Hlavně červená řepa je vděčná a super zdravá ingredience a zaslouží si v jídelníčku své místo. I přesto, že ji třeba dvakrát nemusíte, dejte jí šanci, třeba budete mile překvapeni.

Váhu řeším od puberty, hodně jsem nabrala během 3 těhotenství a váha nešla dolů. Zkusila jsem syrovou stravu, dala se...

Na pesto:

  • 1 hrnek lístků z mrkvové natě (bez stonků)
  • 1 polévková lžíce nasekaných mandlí
  • 75 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, nakrájený
  • sůl
  • lahůdkové droždí dle chuti

Nokokoule:

  • 1 menší uvařená červená řepa
  • 1/2 – 3/4 hrnku pšeničné celozrnné mouky
  • sůl

Tofu posypka:

  • 50 g bílého tofu
  • 1/2 čajové lžičky umeocta
  • sůl (stačí špetka)
  • pepř
  • lahůdkové droždí

+ 1/2 hrnku růžiček z brokolice

Jak připravit noky z řepy s pestem z natí a posypkou z tofu

  1. Všechny ingredience na pesto dáme do vysoké nádoby a rozmixujeme tyčovým mixerem.
  2. Tofu nadrobíme do misky, ochutíme solí, pepřem, umeoctem a lahůdkovým droždím, promícháme. Pesto i posypku dáme zatím stranou
  3. Červenou řepu nastrouháme najemno, přidáme zatím jen půl hrnku mouky, osolíme a dle potřeby mouku přidáváme. Vytvoříme těsto a z těsta tvarujeme menší koule, které vaříme v lehce osolené vodě asi 5 minut. Zároveň si v jiném hrnci napaříme brokolici.
  4. Na talíř dáme noky s brokolicí, zakápneme pestem a posypeme tofu posypkou. Dle chuti můžeme posypat i nasekanými mandlemi.

 

Praktické

  • Vždy si z těsta udělám jen jeden nok, který uvařím, abych věděla, jestli má těsto požadovanou konzistenci. Pokud mi vyhovuje, ušoulám i zbytek noků a pokud ne, přidám víc mouky nebo těsto zvláčním vodou.
  • Pokud máte přebytky natí, pesto si můžete udělat i do zásoby. Zalité olejem vydrží v lednici i několik týdnů.
  • Uvádím, že ingredience vyjdou na 2 porce, ovšem počítejte s tím, že budou menší. My si dáváme k jídlu salát, takže pro nás byly dostačující. Pokud jste jedlíci, použijte velkou řepu a přidejte si i napařené brokolice.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Pokud máte alergii na ořechy, nahraďte mandle v pestu slunečnicovými semínky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Dosť dlho som sa odhodlávala k vyskúšaniu receptu a bola som dosť skeptická (nie som vegan). Teraz ľutujem, že som nevyskúšala skôr, absolútne výborné

Da se použít místo pšeničné mouky třeba pohankova? Dekuji.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Karbanátky z fazolí a mrkve

Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Tempehový crumble

Crumble je známý spíše jako sladký ovocný dezert s křupavou drobenkou na povrchu. Ale zkusili jste ho už někdy naslano? V tomto receptu najdete inspiraci, ...

Květákové šulánky s bazalkovo-oříškovou omáčkou

Zdravá variace na oblíbené šulánky, tentokrát z květáku. Jednoduché a lahodné jídlo, po kterém se jen zapráší. Je skvělé jako rychlý oběd nebo večeře.

Dýňové ravioli s lískovými oříšky

Ravioli plněné dýní jsou italskou klasikou. Jde o zdravé, lehké a přitom chuťově i na pohled atraktivní jídlo, se kterým jistě zabodujete u celé rodiny neb...