veganská jídla
Krémový mangold
Mangold zapečený s bešamelem je výborný jako příloha a nebo náplň do placek. Základem receptu je bešamel, který si připravíte velmi snadno i v...
Zelená panissa
Zelená verze tradičního italského receptu na vynikající luštěninovou přílohu, tentokrát ze sušeného hrachu.
Květákové šulánky s bazalkovo-oříškovou omáčkou
Zdravá variace na oblíbené šulánky, tentokrát z květáku. Jednoduché a lahodné jídlo, po kterém se jen zapráší. Je skvělé jako rychlý oběd nebo večeře.
Jáhlové kuličky s omáčkou
Rychlé a jednoduché jarní jídlo, které by mělo uspokojit všechny milovníky kuliček a svěží jarní zeleniny.
Těstoviny se slupkami okurek
Proč vyhazovat slupky z okurek, které jsou dobrým zdrojem minerálů, vitamínů, vlákniny, thiaminu, kyseliny listové, a kyseliny pantotenové? Pojďte je zužitkovat v tomto rychlém...
Těstoviny s makovou omáčkou a čočkou
Tento recept jsem si pro sebe nazvala Neobvyklá setkání. Spojení čočky, máku a těstovin je opravdu netradiční, ale funguje naprosto skvěle. Vyzkoušejte a dejte...
Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou
Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné ... Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.
Celozrnné závitky
Rychlé, snadné a vynikající křupavé závitky z papíru z celozrnné rýže. Můžete je připravit v horkovzdušné fritéze, pokud máte tu možnost, a nebo klasicky...
Špaldové špagety s kukuřicí
Jednoduchý, svěží, vymazlený recept z mála ingrediencí, který budete mít hotový během chvilky. Vzduchová fritéza upekla kukuřici k dokonalosti a jogurt v řeckém stylu...
Farfalle s červenou řepou
Těstoviny ve formátu motýlů vypadají vždy na talíři moc hezky a hodí se k nim prakticky všechno. Bude vám chutnat tato kombinace?
Arašídové stew
Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete obměňovat dle...
Slané plněné lívance (bez lepku)
Tyto plněné lívance vás překvapí nejen chutí, ale i svou jednoduchou přípravou. Jsou bez lepku a náplň je velmi variabilní. Pokaždé je tak můžete...
Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí
Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohoto...
Sladkokyselá červená řepa se špaldou
Vyzkoušejte tuto sladkokyselou variantu řepy a připravte si atraktivní, krásně barevné a chutné jídlo, které budete mít během pár minut na stole.
Galetky s bylinkami a cizrnou
Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako...
Jarní nářez s hráškovým krémem
Vyzkoušejte tuto lahodnou sekanou, která se skvěle hodí k různým omáčkám a krémům a protože je výborná i za studena, můžete si jí vzít...
Rýžové krokety
Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke...
Cibulový quiche se žampiony a smetanou
Zdravá verze oblíbeného francouzského slaného koláče bez mléka a vajec. Je vhodný jako rychlá večeře, svačina s sebou na cesty nebo slané pohoštění pro...
Řepa na fenyklu
V tomto krásně červeném receptu najdete spoustu chutí nejen díky použitému koření, ale i díky omáčce Teryiaki, která v žádném případě nesmí chybět.
Domácí udon nudle s arašídovou omáčkou – foto postup
Přestože asijské těstoviny jsou dnes k mání v mnoha obchodech, rozhodně stojí za to si je připravit sami. Není to složité a ten krásný...
Pečený celer na voňavém fazolovém krému
Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontrastuje s...
Karbanátky z fazolí a mrkve
Máte rádi karbanátky a chcete zkusit trochu netradiční úpravu? Zkuste tyto lahodné karbanátky zapečené v omáčce Teiyaki a určitě si pochutnáte.
Chilli z černých bobů
Chutné a velmi výživné jídlo díky černým bobům, které mají vysoký obsah bílkovin. Díky koření si určitě pochutnáte a ještě získáte polovinu doporučené denní...
Krémová polévka s divokou zeleninou
Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily, fialka...
Citrónové rizoto
Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.
Žlutá rýže s kurkumou, zázvorem a glazovaným tofu
Tohle jídlo, i když vypadá velmi svěže, dokáže krásně zahřát. Kardamom, kurkuma a zázvor se postarají o jedinečnou výraznou chuť rýže.
Rizoto s kopřivovým pestem
Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé...
Jogurtové palačinky s fazolemi a cibulí
Palačinky naslano s náplní z cibule a fazolí. Použité koření dodává tomuto jídlu jeho specifickou chuť, proto ho pokud možno nevynechejte.
Plněná indická placka Paratha
Pikantní indické placky inspirované receptem z knihy Indian Made Easy od autorky Amandip Uppal. Nelekejte se ingrediencí a přizpůsobte si je vlastní chuti a...
Cizrna na rozmarýnu s křupavými noky (bez lepku)
Cizrna na rozmarýnu je vydatné, ale zároven lehké jídlo, které není náročné na přípravu, ani na ingredience. Čerstvý rozmarýn pokrm krásně ovoní a v...
Smažený květák s domácí Teryiaki omáčkou
Máta rádi smažený květák a přitom chcete jíst zdravě? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a pochutnáte si víc, než na klasice. Teriyaki omáčka si s...
Zapečený květák
Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.
Bezlepkový quiche
Alternativa známého slaného koláče, tentokrát v bezlepkové variantě, skvěle poslouží jako večeře nebo i svačina do práce či na cesty. Koláč je variabilní a...
Oves se zelím a fazolovou drobenkou
Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci a obilí a zelí doplněnou netradiční drobenkou z fazolí a hub. Určitě si pochutnáte.
Veganský Mac and Cheese
Příznivci originálních receptů a tradic se asi chytnou za hlavu! Co má tohle společného s klasickým Mac and Cheese? Ochutnejte a posuďte sami.
Fusilli s květákem a fenyklem
Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem, doplněné milánskou...
Kari z červené řepy
Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?
Zapékané batáty
Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši...
Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)
Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se...
Kořeněný květák na zahřátí
Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu a přitom...
Cizrnové medailonky
Medailonky z cizrny, na kterých si jistě pochutná celá rodina a které budete mít během chvíle na stole. Tento jednoduchý recept si můžete obměnit...
Pečený knedlík
Tento trošku na přípravu netradiční, ovšem výborný knedlík máte nachystaný během chvilky. Skvěle se hodí k různým omáčkám a luštěninovým směsím.
Pikantní mexická kukuřice se „sýrovou“ omáčkou
Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.
Bezlepkový pizzakoláč
Rychlá a výborná varianta známé klasiky, která je bez lepku, klasického sýra i masa. Skvěle se hodí jako lehká večeře a díky své variabilitě...
Šafránové kuličky s kešu omáčkou
Tyto kuličky se výborně hodí k různým omáčkám a dipům, ale nezklamou ani na stole jen tak na zobání pro hosty. Jsou prostě luxusní,...
Kakaové tagliatelle
Tento recept je opravdu sváteční, pro zpestření menu nebo třeba jako netradiční pohoštění pro hosty. Věřte, že vás tato kombinace nezklame. Kakao si moc...
Dýňový indický Thoran
Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít rychle...
Fenyklové těstoviny
Fenykl je úžasná aromatická zelenina, která najde v kuchyni široké uplatnění. Dejte mu šanci a vyzkoušejte z něj třeba tuto lahodnou omáčku podávanou s...
Černé fazole s ovsem
Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři...
Risotto alla milanese s obalovaným tempehem
Risotto alla milanese je italská klasika. Jeho příprava je velice jednoduchá a z mála ingrediencí dostanete výborný voňavý talíř.
Houbová paštika
Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kvalitní...
Tuřín s červenou rýží a bílými fazolemi
Tuřín je zelenina doslova nabitá vitamíny a minerály a má blahodárné účinky na naše trávení. Zkuste ho třeba v tomto lahodném, voňavém a přirozeně...
Pikantní červený talíř
Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.
Prokládaná quinoa s růžovou salsou
Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické kari je příjemně...
Slané kváskové buchty
Buchty známe všichni, ale zkoušeli jste je někdy na slano? Je to opravdu lahůdka. Náplň lze měnit dle zásob, sezóny a chuti.
Špagety s černou cizrnou na kyselo
Černá cizrna je malé velikosti a pokrytá tmavou slupkou. Patří k velmi starobylé odrůdě typické pro střední a jižní Itálii. Chuť je intenzivnější a...
Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou
Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do...
Quiche s cibulí a špenátem
Slaný francouzský koláč je klasika, ale původní recept obsahuje vejce a mléčné výrobky. Tento quiche nepotřebuje ani vejce, ani mléko a přesto je skvělý.
Pšeničné tortilly
Tortilly určitě známe všichni a není nic jednoduššího, než si je pripravit doma. Potřebujeme pár základních surovin, kvalitní pánev a trošku trpělivosti při válení,...
Napařený sýr se sušenými rajčaty
V dnešní době už seženeme rostlinný sýr téměř v každém supermarketu, ovšem kvalita a složení za moc nestojí. Vyrobte si proto domácí alternativu sýra,...
Variace na stroganoff
Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu...
Bezlepkový pečený jáhlový burger
Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.
Cupcakes – Mini dortíky
Cupcakes nebo jinak mini dortíky zná určitě každý. Toto je recept na jejich zdravější verzi bez cukru, vajec a mléka, ale to jim vůbec...
Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí
Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm - lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z...
Batátové halušky s „bryndzou“ a vypraženou „slaninou“
Halušky s bryndzou a slaninou jsou prostě klasika, ale lze ji připravit i jinak, a to nejen bez mléka, ale i bez masa. Na...
Ďábelské fazole s červenou rýží
Barva ohně, tepla ... červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní jídlo...
Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu
Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti...
Bezlepkový „špekový“ knedlík
Knedlík je klasická příloha, která se perfektně hodí nejen k zelí a špenátu, ale i různým omáčkám. Tento je bez lepku i vajec a...
Sváteční cibulové sušenky
Jednoduché cibulové sušenky, které si můžete připravit předem. Vhodné k pomazánkám, nebo jen tak na mlsání. Když vám náhodou nějaké zbydou, hodí se i...
Tokyo balls (bezlepkové)
Tyhle kuličky jsou moc dobré, měkké, ale nerozpadají se. Skvělé se hodí jako zdravé a chutné občerstvení při různých oslavách. Skvěle se budou vyjímat...
Olive all’ascolana – sváteční plněné olivy (bez lepku)
Olivy Ascolanské jsou jistě nejreprezentativnějším tradičním pokrmem gastronomie oblasti Marche. Starodávný recept vznikl koncem 19. století a používá olivy „měkké Ascolane“, obvykle konzervované ve...
Silvestrovské Mozartovy koule – slané a bezlepkové
Někdy stojí za to si pohrát a třeba na svátky připravit něco méně klasického. Tyto Mozartovy koule nemají kromě tvaru a vrstvení s těmi...
Sváteční předkrm z fazolí Cannellini
Jemný fazolový krém vhodný jako svačina nebo rychlé pohoštění pro návštěvu. Pokud si fazole uvaříte předem, máte výborný dip ke slaným krekrům nebo kváskovému...
Sváteční ravioli s mandlovou ricottou
Na italském stole v období svátků nesmí chybět plněné těstoviny. Proč je nezkusit i u nás? Tento recept opravdu stojí to za to. Je...
Vánoční bezlepková kyselica trochu jinak
Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy...
Sváteční zapečené nadívené žampiony s čočkou a rýží
I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?
Vánoční salát jinak
Tento lahodný a zdravý salátek může být prima osvěžením sváteční tabule, ale je skvělý pro každou příležitost. Při použití bezlepkových obilovin je vhodný i...
Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě
Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.
Plněné jáhlové knedlíky s mungo kaší a lotosovým kořenem
Oblíbená česká klasika jinak a zdravěji. Zkuste tuto verzi plněných knedlíků bez lepku, v netradiční, ale lahodné kombinaci s kaší z mungo fazolek a...
Portobello katsu kari
Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také...
Houbové paté
Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití,...
Rychlý dýňový krém s čerstvou kurkumou a zázvorem
Máte doma čerstvý kořen kurkumy? Šup s ním do polévky. Kurkuma zvyšuje obranyschopnost, odolnost a regeneraci organizmu. A protože přináší úlevu i při emočním...
Špalda s dušenou zeleninou
Velmi jednoduché jídlo, ovšem i tak velice lahodné a plné chuti. Určitě nevynechejte dip, který výsledný pokrm nádherně doladí.
Tofu s tahini omáčkou
Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako...
Halušky miš maš
Mám ráda jídla typu "míchanice", tady je jedna z mých oblíbených. Pokud si uvaříme oves s předstihem, je jídlo i poměrně rychle hotové.
Pikantní jáhlová kaše s dýní a hráškem
Jáhlová kaše vhodná i s sebou i do krabičky nebo do sklenice. Můžete si ji vzít na cesty, do práce nebo výlet do přírody.
Krémový sýr v barevném pepři
Krémový sýr v pepři připravíte během chvíle a zaručeně si pochutnáte. Skvěle se hodí ke kváskovému pečivu či křupavým krekrům.
Donuty naslano
Donuty na slano? Proč ne. Poslouží jako skvělá svačinka na výlet či dětem do školy nebo jako lehká večeře. Ingredience můžete obměnit dle chuti...
Tempehová bašta
Tento recept je krásně podzimní a hřejivý. Až ho ochutnáte, snad nám dáte za pravdu, že jsme jednoduše nemohli zvolit jiný název.
Zapečené palačinky s houbami a špenátem
Velice snadný a chutný recept, na kterém si pochutná celá rodina. Připomíná zapečené lasagne. Je skvělý třeba i jako pohoštění pro návštěvu.
Středomořská roláda z chlebového těsta Coccoi
Vyzkoušejte tuto výtečnou středomořskou roládu, kterou spolehlivě okouzlíte každou návštěvu. Recept je velmi přizpůsobitelný, náplň můžete obměňovat jak vás napadne, možnosti jsou nekonečné. Buďte...
Pečený květák s indickou omáčkou
Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.
Podzimní talíř s kaštany a fenyklem
Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.
Batata Harra jinak
Recept na jednoduché pikantní jídlo, ideální jako zeleninová složka talíře, kterou je dobré zkombinovat s něčím, co její pálivost trošku zkrotí, např. s rýží.
Tofu s hatcho miso omáčkou
Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.
Alú rajma
V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou...
Podzimní kaše s pečenou zeleninou
Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje.
Horská čočka na smetaně
Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřejte...
Vypečená cizrnová bašta
Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten...
Krémové kroupy s černými fazolemi
Každé roční období má své kouzlo, ale jak umí kreslit podzim a co nám dává za barvy, to je prostě jedinečné. A takové je...
Celerová pečínka
Pokud milujete celer a nevadí vám trochu času navíc strávit v kuchyni, určitě si pochutnáte. Je to voňavé a chutné jídlo, z mála ingrediencí...
Kuskus s křupavým tofu
Vyzkoušejte tuto lahodnou verzi s křupavým opečeným tofu v kombinaci s rozinkami a oříšky. Jídlo je jednoduché a rychlé na přípravu a zdravý oběd...
Thajská polévka s kokosovým mlékem
Zeleninová varianta thajské polévky. Úžasně voní a chutná a na své si přijdou hlavně milovníci pikantních chutí.
Čočkové štamprle s jedlou krajkou
Pokud pořádáte nějakou slavnost, párty a chcete připravit pro hosty něco nového, zkuste tento finger food. Čočková pěna je jednoduchá a rychlá a krajka...
Mřížkový country koláč
Ochutnejte slané mřížkové koláče, které nejen dobře vypadají, ale i chutnají. Můžete jimi překvapit návštěvu, jsou také skvělou volbou pro zdravou svačinu na výlet...
Nuggets z černých fazolí
Tyto nugetky poslouží bezvadně i za studena, jako finger food a na různé hostiny a oslavy.
Podzimní ječmen s dýní
Na podzim je krása vařit, všude plno barev, chutí a zeleniny. Stačí použít fantazii, kombinovat a každý den můžeme jíst něco nového.
Cizrnový krém s houbami
Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.
Dlouhé batátové gnocchi s oříšky a houbami
Pro tento recept jsem zvolila velmi jednoduché ingredience, aby nepřebily chut batátových noků. Chce to jen trošku trpělivosti při přípravě.
Chalupářská bašta
Recept na rustikální, chalupářské, podzimní jídlo. Tento mix barev a chutí typických pro toto roční období si určitě zamilujete.
Dýňové kari
Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.
Kakaové donutky
Chcete si zdravě zamlsat? Zkuste tyto vynikající kakaové donuty. Jsou bez cukru, bez vajec, bez mléka a taaaak dobré!
Podzimní duet
Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochutnávejte...
Sytá zahřívací polévka
Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.
Špagety se „sýrovou“ omáčkou
Jednoduchý a rychlý recept pro všechny příznivce těstovin. Chutné lehké jídlo, které budete mít rychle na stole a pochutná si na něm celá rodina....
Tempeh katsu
Receptík ve stylu fusion, který v sobě snoubí indickou a japonskou kuchyni a k tomu osobní interpretaci.
Černá rýže s pestem a fazolemi
Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.
Hlíva na kari
Podzim je tady a přišel čas zahřívacích jídel. Hlíva ústřičná v kombinaci s kari to splňuje dokonale. Navíc pokud uvaříte fazole předem, máte rychle...
Podzimní košíčky – foto postup
Tyto košíčky jsou skvělé jako milé překvapení pro vaše hosty. Myslím, že jídlo připravené s nadšením a láskou chutná lépe, i když je s...