Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Glazované cukety

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Cuketa je geniální zelenina. Je naprosto univerzální a má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví i štíhlou linii. Zkuste ji třeba v této nové netradiční úpravě.

Ingredience
  • cukety
  • olej
  • datlový sirup/slad/rýžový sirup
  • miso pasta
  • umeocet
  • stroužek prolisovaného česneku
  • trochu čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • sezamové semínko
  • voda podle potřeby
  • sůl podle potřeby

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak připravit pečené glazované cukety

  1. V misce připravte marinádu. Smíchejte podle oka a podle chuti miso, umeocet, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, datlový sirup nebo jiné sladidlo. Promíchejte a podle potřeby nařeďte troškou vody.
  2. Cukety rozřízněte podélně a pak na kousky. Napíchněte na špejli.
  3. Pokapejte cukety olejem a dejte na 10 minut péct. Poté je vyndejte a pomažte marinádou a posypte sezamovým semínkem.
  4. Pečte dalších asi 10 minut. Pozor marináda se nesmí spálit, ale musí zhoustnout.

Praktické

  • Výborné s plackami nebo k rýži.
  • Marináda nesmí být příliš řídká.
  • Nerozvařte cuketu, musí zůstat křupavější.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít jiné oblíbené zdravé sladidlo jako je ječný slad, rýžový sirup apod.
  • Zázvor můžete použít i v prášku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Výborná a rychlá večeře. S rýží ideál. Dělala jsem už několikrát.

Vierka, ďakujem za recept. Skvelá chuť, budem robiť častejšie (vzhľadom k počtu cukiet na záhrade) 🙂
Jediným nedostatkom je rozpaľovanie trúby v tomto horúcom počasí 🙉

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Krémový mangold

Mangold zapečený s bešamelem je výborný jako příloha a nebo náplň do placek. Základem receptu je bešamel, který si připravíte velmi snadno i v bezlepkové v...

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...