Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Glazované cukety

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Cuketa je geniální zelenina. Je naprosto univerzální a má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví i štíhlou linii. Zkuste ji třeba v této nové netradiční úpravě.

Ingredience
  • cukety
  • olej
  • datlový sirup/slad/rýžový sirup
  • miso pasta
  • umeocet
  • stroužek prolisovaného česneku
  • trochu čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • sezamové semínko
  • voda podle potřeby
  • sůl podle potřeby

Nadšení střídají slzy. Tak nějak by se daly popsat moje začátky, když jsem doma udělala revoluci a začala jíst jinak....

Jak připravit pečené glazované cukety

  1. V misce připravte marinádu. Smíchejte podle oka a podle chuti miso, umeocet, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, datlový sirup nebo jiné sladidlo. Promíchejte a podle potřeby nařeďte troškou vody.
  2. Cukety rozřízněte podélně a pak na kousky. Napíchněte na špejli.
  3. Pokapejte cukety olejem a dejte na 10 minut péct. Poté je vyndejte a pomažte marinádou a posypte sezamovým semínkem.
  4. Pečte dalších asi 10 minut. Pozor marináda se nesmí spálit, ale musí zhoustnout.

Praktické

  • Výborné s plackami nebo k rýži.
  • Marináda nesmí být příliš řídká.
  • Nerozvařte cuketu, musí zůstat křupavější.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít jiné oblíbené zdravé sladidlo jako je ječný slad, rýžový sirup apod.
  • Zázvor můžete použít i v prášku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná a rychlá večeře. S rýží ideál. Dělala jsem už několikrát.

Vierka, ďakujem za recept. Skvelá chuť, budem robiť častejšie (vzhľadom k počtu cukiet na záhrade) 🙂
Jediným nedostatkom je rozpaľovanie trúby v tomto horúcom počasí 🙉

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Zapékané cukety

Letní recept, do kterého bezvadně zužitkujete větší cukety a náramně si pochutnáte.

Kořeněné cukety s fazolemi a červenou rýží

Cukety jsou úžasné v tom, že si je můžeme dochutit podle svých preferencí. Třeba tyhle jsou pikantní a spolu s fazolemi a černou rýží naprosto delikatesní....

Černá rýže s pestem a fazolemi

Výborné zdravé a přirozeně bezlepkové jídlo, kde využijeme zásoby cuket. Díky konopnému semínku je pokrm i příjemně křupavý, určitě ho nevynechávejte.