Cuketa je geniální zelenina. Je naprosto univerzální a má spoustu pozitivních účinků na naše zdraví i štíhlou linii. Zkuste ji třeba v této nové netradiční úpravě.

Ingredience
  • cukety
  • olej
  • datlový sirup/slad/rýžový sirup
  • miso pasta
  • umeocet
  • stroužek prolisovaného česneku
  • trochu čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • sezamové semínko
  • voda podle potřeby
  • sůl podle potřeby

Jak připravit pečené glazované cukety

  1. V misce připravte marinádu. Smíchejte podle oka a podle chuti miso, umeocet, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, datlový sirup nebo jiné sladidlo. Promíchejte a podle potřeby nařeďte troškou vody.
  2. Cukety rozřízněte podélně a pak na kousky. Napíchněte na špejli.
  3. Pokapejte cukety olejem a dejte na 10 minut péct. Poté je vyndejte a pomažte marinádou a posypte sezamovým semínkem.
  4. Pečte dalších asi 10 minut. Pozor marináda se nesmí spálit, ale musí zhoustnout.

Praktické

  • Výborné s plackami nebo k rýži.
  • Marináda nesmí být příliš řídká.
  • Nerozvařte cuketu, musí zůstat křupavější.

Obměna

  • Místo datlového sirupu můžete použít jiné oblíbené zdravé sladidlo jako je ječný slad, rýžový sirup apod.
  • Zázvor můžete použít i v prášku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Jíst jinak si užívám společně s celou rodinou (Evka)

Evka: Ahoj Evi. Tento kurz som si kúpila pre...
  1. Vierka, ďakujem za recept. Skvelá chuť, budem robiť častejšie (vzhľadom k počtu cukiet na záhrade) 🙂
    Jediným nedostatkom je rozpaľovanie trúby v tomto horúcom počasí 🙉

  2. Vypadá to skvěle, ale šly by aspoň orientačně uvést poměry surovin na glazuru? Např. všeho tak zruba stejné množství? Vařit umím, ale poměr těchto zrovna těchto surovin si neumím představit, tak abych to pak nemusela vyhazovat protože je to moc slané nebo kyselé, děkuji moc :-)

    • Poměr si vážně nepamatuji. Zkus tak dvě lžíce, promíchejte s vodou. Ochutnat a doladit dle libosti.

  3. Prosím na kolik stupňů se to zhruba peče? Šlo by to i na gril? Díky za krásnou inspiraci. Cuketa je královna léta :)

    • Asi na 190-200 stupňů. Na Grill to vhodné není. Riskujete spálení sirupu, ale pokud chcete vyzkoušet…

  4. Jsem začátečník a s nadšením si prohlížím recepty na stránkách. No co mě trápí je, že obsahují fakt takové suroviny, které se jen tak nedají běžně sehnat. Nekritizuji, jenom konstatuji. Dost mě to odradí, když pak odškrtávám, tohle nemám doma, tohle taky ne, tohle taky, tak z toho nic nebude. Jen tenhle recept má minimálně tři položky, které jen tak neseženu. Možná by nebylo na škodu sepsat, co by se čím dalo v případě nouze nahradit.

    • Jak píšete, jste začátečník. Já že začátku taky spoustu ingrediencí doma neměla, chce tomu dát čas a postupně doplňovat spíž a lednici. Nevím které z těchto ingrediencí vám chybí. Ale myslím, že všechny co jsou v receptu, se používají na, JJ často. Jsou takovým základem. A něco opravdu těžko nahradíte, to by pak výsledek mohl být jiný a třeba pak by stě mohla říct, že vám to třeba nechutná. Pokud ještě všechny ingredience nemáte, vraťte se k receptu později. Podle mě je to lepší než měnit tři základní ingredience. 😉😉

    • Zapomněla jsem, všechno, ale opravdu všechno jde lehce sehnat v obchodech zdravé výživy. Když jsem byla asi před 4 roky v Praze i supermarkety měly zboží co kdysi nebývalo. A při nejhorším jsou tu eshopy, tam seženete opravdu všechno. Krásný den.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejlepší a nejjednodušší způsob, jak nakrájet meloun – 2 způsoby
Další článekBezlepkové kremrolky s čoko krémem