Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Domácí houbové koření z bedly

Uvařeno
bez sóji

Nestíháte smažit bedlové řízky nebo je vám líto nožiček, které se na smažení ani do polévky nehodí? Tak je neházejte na kompost, ale nasušte je. Získáte skvělé dochucovadlo do polévek, omáček i pomazánek.

Ingredience
  • čerstvé bedly
  • sušička
  • mixér
  • lahvička na koření

Do kurzu jsme se přihlásili společně motivováni touhou zlepšit si svoje zdraví a postavu a nyní bychom se s vámi rádi...

Jak vyrobit domácí houbové koření

  1. Houby očistěte, pokrájejte na menší kousky a dejte sušit do sušičky (do trouby, na mřížku apod.)
  2. Když jsou houby dokonalo suché, lámou se při přeložení.
  3. Rozmixujte houby v mixéru na jemno spolu.
  4. Skladujte v uzavřené nádobě.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Než otevřete mixér, nechte koření spadnout. Rozmixované bedly totiž velmi “práší”.
  • Koření se hodí jako ochucení zeleninových polévek, houbových omáček, pod seitan i do zeleninových a luštěninových pokrmů, pomazánek, nádivek, karbenátků aj.

Obměna

  • K bedlám můžete přidat i jiné houby, není potřeba se omezovat jen na bedly. U bedel takto efektivně zpracujeme nožičky, které jinak přijdou nazmar.
  • Když do mixéru k houbám přidáte sůl a bylinky, dostanete hotovou kořenící směs, kterou můžete používat všude tam, kde jindy používáte kupované houbové koření. Tohle bude bez éček, s kvalitní solí a bez konzervantů.
  • Pokud máte přebytky zeleniny, můžete k houbám přidat také sušenou zeleninu a vyrobit si domácí houbovou vegetu.
  • Pokud máte rádi pikantnější koření, můžete přidat třeba sušenou chilli papriku nebo sušený česnek.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak koření je hotové 💚

Když smíchám se solí, nezvlhne to?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Salát z daikonu, okurky a kysaného zelí

Dnes jsem udělala salát ze samé strouhané zeleniny a rodina byla nadšena ze zcela “nového typu salátu”.  Kokosový krém vyvolal dojem luxusní do...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...