Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Domácí houbové koření z bedly

Uvařeno
bez sóji

Nestíháte smažit bedlové řízky nebo je vám líto nožiček, které se na smažení ani do polévky nehodí? Tak je neházejte na kompost, ale nasušte je. Získáte skvělé dochucovadlo do polévek, omáček i pomazánek.

Ingredience
  • čerstvé bedly
  • sušička
  • mixér
  • lahvička na koření

V mládí jsem se začala potýkat s různými vážnými zdravotními potížemi (zánět zrakovéh...

Jak vyrobit domácí houbové koření

  1. Houby očistěte, pokrájejte na menší kousky a dejte sušit do sušičky (do trouby, na mřížku apod.)
  2. Když jsou houby dokonalo suché, lámou se při přeložení.
  3. Rozmixujte houby v mixéru na jemno spolu.
  4. Skladujte v uzavřené nádobě.

Praktické

  • Než otevřete mixér, nechte koření spadnout. Rozmixované bedly totiž velmi “práší”.
  • Koření se hodí jako ochucení zeleninových polévek, houbových omáček, pod seitan i do zeleninových a luštěninových pokrmů, pomazánek, nádivek, karbenátků aj.

Obměna

  • K bedlám můžete přidat i jiné houby, není potřeba se omezovat jen na bedly. U bedel takto efektivně zpracujeme nožičky, které jinak přijdou nazmar.
  • Když do mixéru k houbám přidáte sůl a bylinky, dostanete hotovou kořenící směs, kterou můžete používat všude tam, kde jindy používáte kupované houbové koření. Tohle bude bez éček, s kvalitní solí a bez konzervantů.
  • Pokud máte přebytky zeleniny, můžete k houbám přidat také sušenou zeleninu a vyrobit si domácí houbovou vegetu.
  • Pokud máte rádi pikantnější koření, můžete přidat třeba sušenou chilli papriku nebo sušený česnek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Když smíchám se solí, nezvlhne to?

Dobrý den, bedlové koření jsem také vyzkoušela, ale přijde mi že po dokončení koření vůbec nevoní po houbách. Nevíte kde bych mohla dělat chybu? Všude jsem četla že koření by mělo být krásně voňavé. Děkuji za odpověď.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

10
3

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...
13
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Krkonošský hubník jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...