Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek, tak nakládáme a nakládáme. Je to raz dva hotové a za pár dní máte zdravou mňamku hotovou.
Ingredience
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
  • mrkev a cuketa na naložení

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí.
  2. Než se voda uvaří, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  3. Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
  4. Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
  6. Zalijeme horkým nálevem (ne vroucím, cca 85°C), zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  7. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  8. Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
  9. Po týdnu ochutnáme  – pokud už jsou dostatečně kvašené, přendáme je do chladu, abychom zastavili kvašení.

Praktické

  • Rychlost kvašení ovlivňuje teplota v místnosti, kde lahve stojí. V horkých dnech jsou kvašáky hotové rychleji, v chladnějších někdy až po 14 dnech.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.

Obměna

  • Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
  • Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Dá se vynechat česnek a dát jen hořčičné semínko a kopr? Myslím, že se kvašáky povedly, ale pořád mi tam něco chuťově vadilo a zjistila jsem, že je to ten česnek (mám ho ráda zásadně orestovaný na oleji).

  2. Ahoj Evi,
    prosím tě, víčka se mají nechat povolené, nebo normálně utáhnout?
    Naložila jsem okurky, pořád je ještě sbírám, už třetí měsíc:)
    Zavařených už máme dostatek, tak jsem zkusila kvašáky.
    Pamatuji si, že je mamka nakládala do kameňáčku a balila do bílého hadříku kousek chleba a přidávala to tam.Ale nevím, jak to přesně dělala, tak vyzkouším tento tvůj recept.
    Díky za něj, hezké babí léto:)
    Eva

  3. Jo jo, letos budu muset pohledat kde seženu hromadu Hokkaida, neb bez toho bychom zimu nepřežili 🙂 Já to mamce říkala, že prostě musí koupit v pytlíku a nedala si to vymluvit. Tak pro příště alespoň ví z vlastní zkušenosti. Ale kvašený patizon je opravdu výborný.

    • Kvašená patizon mě baví 🙂 To je vidět, že už fakt nevíte, co s ním :-))) To my tak řízečky….

    • Tyhle jsou na pár týdnů až měsíců, ale dají se udělat i na rok viz poslední recept 🙂

  4. Evi díky za tip. Kvašené okurky milujeme a cuketa mně nenapadla. Tak příští rok, cukety už nemáme 🙂

    • tak jsem letos zkusila cukety, máme z toho spíš kvašenou kaši – na nás moc měkké. Ale vyzkoušela jsem udělat patizony a naprostá lahoda – na 1 skleničku jsem přidala 2 feferonky pro chuť. Tak máme využití na patizony, kterých máme letos mraky, neb nám babička v dobré víře nasadila dýně Hokkaida z loňských nasušených semínek, a ze všech jsou patizony 🙁

      • Mapavčo, tak to by mě kleplo – místo dýní kupa patizónů :-))) Nic proti nim, ale hokkaido je hokkaido, má láska! 🙂

      • tak aspoň patizony. Já letos dostala pár semínek z výzkumáku, prý novošlechtěné dýně typu hokaido a spol. Pěkně jsem je opečovávala, při přesazování se podivovala nad zvláštním tvarem listů, ale pěkně rostly a teď jimi mám popnutou celou terasu. V červnu začaly kvést, ale ty květy byly nějaké droboučké. Trvalo mi ještě pěkných pár dní než mi došlo, že jsem si terasu pro hraní tří malých dětí nechala porůst psím vínem 🙂 Podsázela jsem je hokaidem, ale to bohužel ještě ani nekvete, takže z toho už letos nic nebude.

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPozor na slevy u knížek
Další článekDomácí pikantní sýr z tofu