Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Nakládaná cuketa – kvašáky

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek, tak nakládáme a nakládáme. Je to raz dva hotové a za pár dní máte zdravou mňamku hotovou.

Ingredience
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
  • mrkev a cuketa na naložení

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Probl...

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí.
  2. Než se voda uvaří, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  3. Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
  4. Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
  6. Zalijeme horkým nálevem (ne vroucím, cca 85°C), zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  7. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  8. Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
  9. Po týdnu ochutnáme  – pokud už jsou dostatečně kvašené, přendáme je do chladu, abychom zastavili kvašení.

Praktické

  • Rychlost kvašení ovlivňuje teplota v místnosti, kde lahve stojí. V horkých dnech jsou kvašáky hotové rychleji, v chladnějších někdy až po 14 dnech.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.

Obměna

  • Stejným způsobem můžete naložit okurky.
  • Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
  • Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Iva Novotná
22. 8. 2021

Dnes jsem naložila na kvašení cuketu a jablečný ocet.S octem je to premiéra tak jsem zvědavá a natěšená zároveň😉

Klub

Musim rict, ze je ta cuketa tak dobra, ze se ji uz treti den doslova cpu. Prekvapilo me, jak je krasne krupava. Priste si budu muset udelat vetsi zasobu:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Video návod: Jak připravit pickles z mrkve

Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň lék to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou milé překvapené její je...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
28

Květák naložený v umeoctu

Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...

Pickles daikon-mrkev-cibule

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Kvašená červená řepa s křenem

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v ...