Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek, tak nakládáme a nakládáme. Je to raz dva hotové a za pár dní máte zdravou mňamku hotovou.

Ingredience
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
  • mrkev a cuketa na naložení

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí.
  2. Než se voda uvaří, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  3. Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
  4. Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
  6. Zalijeme horkým nálevem (ne vroucím, cca 85°C), zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  7. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  8. Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
  9. Po týdnu ochutnáme  – pokud už jsou dostatečně kvašené, přendáme je do chladu, abychom zastavili kvašení.

Praktické

  • Rychlost kvašení ovlivňuje teplota v místnosti, kde lahve stojí. V horkých dnech jsou kvašáky hotové rychleji, v chladnějších někdy až po 14 dnech.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.

Obměna

  • Stejným způsobem můžete naložit okurky.
  • Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
  • Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

V každém kurzu se naučím něco nového (Marcela)

Marcela: Dobrý den všem, kdo se podílí na těchto...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Krevní tlak už mám v pořádku a beru minimum léků (Hana)

Hana: Zeleninový vývar mám odzkoušený i na mé fence...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Hubnu a jsem svěžejší (Klára)

Klára: Tak dneska 11. den a mám 1,2 kg...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...
  1. Musim rict, ze je ta cuketa tak dobra, ze se ji uz treti den doslova cpu. Prekvapilo me, jak je krasne krupava. Priste si budu muset udelat vetsi zasobu:)

    • Děkujeme Maki 😍 Já to mám podobně, když se do ní pustím, nevím, kdy přestat 😂

  2. Dnes jsem poprvé dělala kvašáky z cukety,už se na ně moc těším.Chci se zeptat:když bude cuketa kvasit a voda vytékat ven,mám nechad pořád sklenice zavíčkované,nebo otevřít a dolít :))

  3. Už jsem dlouho nic nepsala tak to musím napravit. Dělala jsem poprvé kvašáky z cukety a vypadají skvěle. Už brzy ochutnám a věřím, že budu mile překvapená :-) Jsem zvědavá, jestli chlapi doma ochutnají, moc tomu nevěřím, ale manžel pikles se mnou jí a chutná mu. Tak uvidíme. Nikoho nenutím, jejich chyba :-)

    • Pochybuji, že odolají, chlapi většinou tyhle kvašené věci milují 😉😂

      • Samozřejmě jste měli pravdu :-) Kvašáky hotové, připravila jsem si k obědu a manžel říká, co to máš? Kvašenou cuketu s chilli papričkami. Jak slyšel chilil, tak hned říká jestli může ochutnat. Můžeš, ale pozor na cuketu :-) Prý je to dobrý, to nečekal :-) Cuketu zásadně nejí, protože je bez chuti a „hnusná“ :-) Když to shrnu, tak opět měla Evička pravdu, nikoho nenutit a čekat.

  4. Evi kvasila jsem okurky, nechala jsem to 5 dní a pak dala do sklepa, a sklenice se chytly, jsou teď jako zavařené, chci se zeptat, zda máš zkušenost, zda ty okurky stejně časem změknou když jsou v takovém stavu? Jinak jsou výborné…

    • Řekla bych, že už jsem ti to psala, ale teď tady tu odpověď nevidím :-o) Je to tak, že v čím větším budou chladu, tím více vydrží pevné. Jak je teplota vyšší, tak stále měknu a kvasí.

  5. Evi a jak staré cukety dáváš kvasit. Já to měla po vykvašení na kaši, rozhodně by se nedalo říct, že bych si to mohla splést s okurkou. Byla to jedna z mála věcí, která mi nechutnala. Teď jsem se musela usmát, vzpomněla jsem si, jak jsem se tvářila když jsem to ochutnala a zbytek rodiny když to viděl, naznal, že raději ani neochutná. Zkusila jsem na rady ostatních ten patizon, ale ani ten mi nechutnal. kluci se musejí moc obětovat, aby snědli patizon jako řízeček, takže když mi to nejelo, ani jsem nedoufala, že by to aspoň ochutnali. TAk se aspoň těším na ty okurky.

    • Různě, ale je potřeba studenou vodu a pak skladovat v lednici, aby z toho nebyla kaše. Mě se do lednice nevejdou, takže ty poslední z loňska už taky jíme tekuté 😃

      • Jo taaaak. No, už to zkoušet nebudu, fakt jsem to vyprskla. Mám tendenci když se něco nepovede to použít jinak, ale toto by byla hrozná křeč. Ty patizony jsem propláchla studenou vodou a nechala je v ní chvíli stát a pak jsem je osmažila, ale ostatní v tom tu kyselost cítili, tak půlka skleničky taky letěla. Ani kvašená rajčata mi nechutnala. No, nemůžu být dokonalá, taky mu musí něco nechutnat :-))

    • Nakládám letos podruhé, někdy před týdnem jsem otevřela poslední sklenici z loňska a všechno drží pohromadě jak má. Míchala jsem dohromady mladou cuketu a salátovou okurku na kolečka i se slupkou, cibuli, mrkev, kopr, libeček a hořčičné semínko. Je možné, že něco z toho má stejnou vlastnost jako křen, o kterém se říká, že zajistí křupavé nakládačky. Nikdy by mě ale nenapadlo, že takhle zkvašená zelenina vydrží ve sklepě rok… Je to vynikající a stále po ruce.

      • Super, když je zelenina v chladu, tak fakt neměkne a je chutná 👍 Díky za potvrzení, že to funguje i u vás.

  6. Dá se vynechat česnek a dát jen hořčičné semínko a kopr? Myslím, že se kvašáky povedly, ale pořád mi tam něco chuťově vadilo a zjistila jsem, že je to ten česnek (mám ho ráda zásadně orestovaný na oleji).

  7. Ahoj Evi,
    prosím tě, víčka se mají nechat povolené, nebo normálně utáhnout?
    Naložila jsem okurky, pořád je ještě sbírám, už třetí měsíc:)
    Zavařených už máme dostatek, tak jsem zkusila kvašáky.
    Pamatuji si, že je mamka nakládala do kameňáčku a balila do bílého hadříku kousek chleba a přidávala to tam.Ale nevím, jak to přesně dělala, tak vyzkouším tento tvůj recept.
    Díky za něj, hezké babí léto:)
    Eva

  8. Jo jo, letos budu muset pohledat kde seženu hromadu Hokkaida, neb bez toho bychom zimu nepřežili :-) Já to mamce říkala, že prostě musí koupit v pytlíku a nedala si to vymluvit. Tak pro příště alespoň ví z vlastní zkušenosti. Ale kvašený patizon je opravdu výborný.

    • Kvašená patizon mě baví :-) To je vidět, že už fakt nevíte, co s ním :-))) To my tak řízečky….

    • Tyhle jsou na pár týdnů až měsíců, ale dají se udělat i na rok viz poslední recept :-)

  9. Evi díky za tip. Kvašené okurky milujeme a cuketa mně nenapadla. Tak příští rok, cukety už nemáme :-)

    • tak jsem letos zkusila cukety, máme z toho spíš kvašenou kaši – na nás moc měkké. Ale vyzkoušela jsem udělat patizony a naprostá lahoda – na 1 skleničku jsem přidala 2 feferonky pro chuť. Tak máme využití na patizony, kterých máme letos mraky, neb nám babička v dobré víře nasadila dýně Hokkaida z loňských nasušených semínek, a ze všech jsou patizony :-(

      • Mapavčo, tak to by mě kleplo – místo dýní kupa patizónů :-))) Nic proti nim, ale hokkaido je hokkaido, má láska! :-)

      • tak aspoň patizony. Já letos dostala pár semínek z výzkumáku, prý novošlechtěné dýně typu hokaido a spol. Pěkně jsem je opečovávala, při přesazování se podivovala nad zvláštním tvarem listů, ale pěkně rostly a teď jimi mám popnutou celou terasu. V červnu začaly kvést, ale ty květy byly nějaké droboučké. Trvalo mi ještě pěkných pár dní než mi došlo, že jsem si terasu pro hraní tří malých dětí nechala porůst psím vínem :) Podsázela jsem je hokaidem, ale to bohužel ještě ani nekvete, takže z toho už letos nic nebude.

  10. Zobrazit všech 35 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí lékárnička z bylinek