Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Nakládaná cuketa – kvašáky

Uvařeno
bez sóji
sezóna léto

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek, tak nakládáme a nakládáme. Je to raz dva hotové a za pár dní máte zdravou mňamku hotovou.

Ingredience
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
  • mrkev a cuketa na naložení

Principy Jíme Jinak znám už více než rok a postupně si je „zapracovávám“ pod kůži. ...

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí.
  2. Než se voda uvaří, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  3. Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
  4. Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
  6. Zalijeme horkým nálevem (ne vroucím, cca 85°C), zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  7. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  8. Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
  9. Po týdnu ochutnáme  – pokud už jsou dostatečně kvašené, přendáme je do chladu, abychom zastavili kvašení.
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!

Rezervovat místo zdarma

Praktické

  • Rychlost kvašení ovlivňuje teplota v místnosti, kde lahve stojí. V horkých dnech jsou kvašáky hotové rychleji, v chladnějších někdy až po 14 dnech.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.

Obměna

  • Stejným způsobem můžete naložit okurky.
  • Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
  • Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nadežda
29. 9. 2023

Robievam si klasické kvašáky a teraz sme skúsili tieto. Chutia výtečne. Už dojedám päťlitrový pohár, sám, manželka celkovo nemá rada kvašáky. Dnes idem založiť nový. Neviem sa ich dojesť. Sú skoro na nerozoznanie od klasiky, tieto môžem robiť po celý rok….a budem….vďaka za recept

Prosím vás, jak to děláte aby zelenina neplavala na povrchu a byla pod nálevem? A ještě jeden dotaz, můžu dát okurky + cuketu?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...

Video návod: Jak připravit pickles z mrkve

Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň je to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou mile překvapené její jem...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...