Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek, tak nakládáme a nakládáme. Je to raz dva hotové a za pár dní máte zdravou mňamku hotovou.

Ingredience
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
  • mrkev a cuketa na naložení

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí.
  2. Než se voda uvaří, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  3. Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
  4. Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
  6. Zalijeme horkým nálevem (ne vroucím, cca 85°C), zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  7. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  8. Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
  9. Po týdnu ochutnáme  – pokud už jsou dostatečně kvašené, přendáme je do chladu, abychom zastavili kvašení.

Praktické

  • Rychlost kvašení ovlivňuje teplota v místnosti, kde lahve stojí. V horkých dnech jsou kvašáky hotové rychleji, v chladnějších někdy až po 14 dnech.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.

Obměna

  • Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
  • Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...
  1. Evi a jak staré cukety dáváš kvasit. Já to měla po vykvašení na kaši, rozhodně by se nedalo říct, že bych si to mohla splést s okurkou. Byla to jedna z mála věcí, která mi nechutnala. Teď jsem se musela usmát, vzpomněla jsem si, jak jsem se tvářila když jsem to ochutnala a zbytek rodiny když to viděl, naznal, že raději ani neochutná. Zkusila jsem na rady ostatních ten patizon, ale ani ten mi nechutnal. kluci se musejí moc obětovat, aby snědli patizon jako řízeček, takže když mi to nejelo, ani jsem nedoufala, že by to aspoň ochutnali. TAk se aspoň těším na ty okurky.

    • Různě, ale je potřeba studenou vodu a pak skladovat v lednici, aby z toho nebyla kaše. Mě se do lednice nevejdou, takže ty poslední z loňska už taky jíme tekuté 😃

      • Jo taaaak. No, už to zkoušet nebudu, fakt jsem to vyprskla. Mám tendenci když se něco nepovede to použít jinak, ale toto by byla hrozná křeč. Ty patizony jsem propláchla studenou vodou a nechala je v ní chvíli stát a pak jsem je osmažila, ale ostatní v tom tu kyselost cítili, tak půlka skleničky taky letěla. Ani kvašená rajčata mi nechutnala. No, nemůžu být dokonalá, taky mu musí něco nechutnat :-))

  2. Dá se vynechat česnek a dát jen hořčičné semínko a kopr? Myslím, že se kvašáky povedly, ale pořád mi tam něco chuťově vadilo a zjistila jsem, že je to ten česnek (mám ho ráda zásadně orestovaný na oleji).

  3. Ahoj Evi,
    prosím tě, víčka se mají nechat povolené, nebo normálně utáhnout?
    Naložila jsem okurky, pořád je ještě sbírám, už třetí měsíc:)
    Zavařených už máme dostatek, tak jsem zkusila kvašáky.
    Pamatuji si, že je mamka nakládala do kameňáčku a balila do bílého hadříku kousek chleba a přidávala to tam.Ale nevím, jak to přesně dělala, tak vyzkouším tento tvůj recept.
    Díky za něj, hezké babí léto:)
    Eva

  4. Jo jo, letos budu muset pohledat kde seženu hromadu Hokkaida, neb bez toho bychom zimu nepřežili 🙂 Já to mamce říkala, že prostě musí koupit v pytlíku a nedala si to vymluvit. Tak pro příště alespoň ví z vlastní zkušenosti. Ale kvašený patizon je opravdu výborný.

    • Kvašená patizon mě baví 🙂 To je vidět, že už fakt nevíte, co s ním :-))) To my tak řízečky….

    • Tyhle jsou na pár týdnů až měsíců, ale dají se udělat i na rok viz poslední recept 🙂

  5. Evi díky za tip. Kvašené okurky milujeme a cuketa mně nenapadla. Tak příští rok, cukety už nemáme 🙂

    • tak jsem letos zkusila cukety, máme z toho spíš kvašenou kaši – na nás moc měkké. Ale vyzkoušela jsem udělat patizony a naprostá lahoda – na 1 skleničku jsem přidala 2 feferonky pro chuť. Tak máme využití na patizony, kterých máme letos mraky, neb nám babička v dobré víře nasadila dýně Hokkaida z loňských nasušených semínek, a ze všech jsou patizony 🙁

      • Mapavčo, tak to by mě kleplo – místo dýní kupa patizónů :-))) Nic proti nim, ale hokkaido je hokkaido, má láska! 🙂

      • tak aspoň patizony. Já letos dostala pár semínek z výzkumáku, prý novošlechtěné dýně typu hokaido a spol. Pěkně jsem je opečovávala, při přesazování se podivovala nad zvláštním tvarem listů, ale pěkně rostly a teď jimi mám popnutou celou terasu. V červnu začaly kvést, ale ty květy byly nějaké droboučké. Trvalo mi ještě pěkných pár dní než mi došlo, že jsem si terasu pro hraní tří malých dětí nechala porůst psím vínem 🙂 Podsázela jsem je hokaidem, ale to bohužel ještě ani nekvete, takže z toho už letos nic nebude.

  6. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek9. Vaše úkoly pro tento týden
Další článek10. Bonus navíc – Jak na luštěniny