Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Květák na kari s tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Rychlé, barevné a moc dobré kari z tofu a květáku, které zahřeje, dodá energii a povzbudí.

Ingredience
2 porce
  • kus květáku
  • 1/2 uzeného tofu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky kari (nepálivé)
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • kadeřávek/špenát
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • uvařené jáhly (není nutné)
  • rostlinná smetana (není nutné)
  • sůl

Diet jsem kvůli váze vyzkoušela hodně, s váhou to bylo vždycky jak na houpačce. Výsledkem byly bolavé kotníky, strhan...

Jak připravit květákové kari s tofu

  1. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a posolíme.
  2. V jiném hrnci si v osolené vodě povaříme květák do změknutí.
  3. K cibulce přidáme na kostičky nakrájené tofu a květák a osmažíme.
  4. Zasypeme kořením, zakapeme sojovou omáčkou a minutu orestujeme a zalijeme vývarem z květáku.
  5. Přidáme prolisovaný česnek, nakrájený kadeřávek nebo špenát.
  6. Dusíme 2 minuty, aby kadeřávek trošku povolil.
  7. Zalijeme troškou smetany (já použila kokosovou, ale ani není nutné ji přidávat) a zahustíme uvařenými jáhlami.
  8. Vypneme a případně ještě dochutíme dle chuti.

Praktické

  • Pokud bychom chtěli mít kari hustší, ale nechceme přidávat obilovinu, zahustíme škrobem.

Obměna

  • Místo květáku můžete použít brokolici.
  • Místo tofu se hodí i cizrna, tempeh, fazole a jiné luštěniny.
  • Smetanu můžete nahradit za kokosové mléko.
  • Pokud máme rádi, můžeme kari ochutit špetkou vajíčkové soli kala namak.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Myslela jsem, že to bude hladové jídlo. Ale zasytilo tedy řádně. Místo římského kmínu jsem dala obyčejný a místo špenátu polníček. Byla to mňamka 😋 Děkujeme 😊

Mila Beata
30. 8. 2021

Moc jsme si pochutnali , moc velká dobrota , pravda jsem to trosku přehnala s tofu a sojovkou , tak je to trosku tmavě , ale takova mnamkkaaaaaa S ryzí a domácí kvašáčky oh ♥️ Děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená čočka se sladkou zeleninou a quinoa se lněným semínkem

Když si uděláte sladce upravené hlavní jídlo, sníží se potřeba mlsat sladkosti přes den a večer.

Smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tuto mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!