Toto kedlubnové zelí je opravdu dobrota. Milují ho všichni, kdo ho ochutnají. A navíc je úplně jednoduché a rychlé!

Ingredience
  • 1 kedlubna
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 lžičky mahá koření
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu + 2 lžíce studené vody
  • na dochucení: sůl, umeocet, rýžový ocet

Jak připravit zelí z kedlubny

  1. Kedluben oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  2. Na pánvičce rozehřejeme olej a vsypeme kedlubnu.
  3. Ihned ji posolíme a restujeme, až trochu zezlátne.
  4. Posypeme mahá a kmínem a zalijeme vývarem nebo vodou.
  5. Přiklopíme pokličkou a necháme na nejmenším plameni dusit do změknutí (cca 3-5 minut).
  6. V hrníčku rozmícháme maizenu ve vodě a nalijeme na pánev ke kedlubně.
  7. Jakmile se kedlubna zahustí, vypneme plamen.
  8. Dochutíme umeoctem a rýžovým octem dle chuti.
  9. Podáváme například s knedlíky, těstovinami, uvařenou obilovinou a třeba uzeným tofu nebo tempehem.

Praktické

  • Pokud jste ke kedlubně přidali hodně vody, přidejte víc škrobu, aby se zahustila. Pokud se vařením z kedlubny voda vypařila, přilijte ji. Měla by vzniknout pěkná „omáčka“.

Obměna

  • Takto se dá připravit zelí i z cukety, košťálů z brokolice nebo řepy.
  • Mahá koření můžeme zcela vynechat a místo toho použít mletý kmín (nebo celý, pokud ho máte rádi).
  • Pokud nemáte rýžový ocet, použijte jablečný ocet, ale doporučujeme ho přidat v průběhu vaření, jeho chuť je více kyselá.
  • Okyselit zelí můžete i šťávou z pickles nebo kvašeného zelí.
  • Další možností a obměnou je na oleji osmahnout cibulku a poté přidat kedluben a pokračovat v dušení. Nebo můžete zlatavou cibulku vmíchat do hotového zelí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roka.

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSoutěž o sadu BIO koření značky Benkor
Další článekNejrychlejší hummus – z červené čočky