Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Buddha bowl s konopným pestem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete.

Ingredience
  • rýže basmati
  • mrkev
  • cuketa
  • česnek
  • zelené fazolky
  • cibule
  • konopné semínko
  • olej
  • petrželka
  • cherry rajčátka
  • bylinky podle chuti
  • konopesto (nebo jiné pesto)
  • sůl

Změnu jídelníčku jsem podnikla kvůli manželovi, který je diabetik. Jeho stav se po prodělání obyčejné chřipky velmi z...

Jak připravit Buddha bowl s konopným pestem

  1. Dejte vařit rýži.
  2. Nakrájejte na velmi tenké plátky mrkev a cuketu. Osolte, zakápněte jablečným octem a nechte marinovat.
  3. Uvařte fazolky, nakrájejte cibuli, přidejte jí k fazolkám, osolte a zakápněte jablečným octem a olejem. Dejte stranou.
  4. Na plech dejte pečící papír, na něj rajčátka, pokapejte olejem, osolte, přidejte nasekaný česnek a čerstvé bylinky, podle toho, které máte k dispozici. Dejte péct na 200°C dozlatova.
  5. Na pánev dejte olej, nasekaný česnek a petrželku. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, osolte a rychle orestujete.
  6. Do misky naservírujte všechny připravené ingredience. Posypte jídlo konopným semínkem, na rýži přidejte konopesto a servírujte.

Praktické

  • Jídlo je skvělé jak teplé, tak vychladlé. V horkých dnech lze takováto jídla konzumovat při pokojové teplotě.
  • Pokud vám něco zbyde, můžete použít do jiných receptů.

Obměna

  • Kromě basmati můžete použít jakoukoliv jinou rýži či jinou obilovinu.
  • Pokud nemáte konopné pesto, tak můžete použít jiné pesto nebo si připravit jinou zálivku či dip podle našich receptů. Skvělá je např. domácí tofunéza.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Cuketové curry masala

Pikantní, kořeněné jídlo na indický způsob, který můžete podávat jak s rýží, tak jen s plackami. Zpracujeme do něj trochu větších, lehce přerostlých cuket,...

Bílé fazole po italsku

Lehký a osvěžující recept s typicky letní zeleninou.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.