Tenhle teplý pečený dezert musí nadchnout každého, kdo má rád hrušky nebo jablka a vůni skořice. V zimě je navíc pečení pro tělo zahřívající a takto upravené ovoce ho neochladí.
Pečená hruška
Pečená hruška

Ingredience pro 4 osoby

  • 2 velké nebo 4 menší hrušky
  • 80 g mandlí nebo vlašských ořechů
  • 100 g hrozinek
  • 2 lžíce marmelády bez cukru nebo jedna lžíce sladu
  • trocha skořice
  • špetka soli

Postup

Hrušky dobře umyjeme, rozpůlíme a vyndáme jadřinec. Osvědčilo se mi vyškrabat větší díru, aby se do hrušky vešlo více nádivky. Slupku neloupeme, drží hrušku pohromadě, pokud není hezká, nemusí se slupka jíst. Spařené hrozinky umeleme nebo nasekáme nahrubo, stejně tak mandle a smícháme je se 2 lžícemi marmelády, špetkou soli a skořicí. Nádivka by měla být hutnější, ne tekutá. Předehřejeme si troubu na 180°C a naplníme hrušky. Dáme na plech na pečící papír. Pečeme asi 30-40 minut do změknutí hrušky.

Praktické

Dejte pozor, aby hrušky byly opravdu dobře upečené, poznáte to podle toho, že jsou zcela měkká a začínají se rozpadat.

Na vyndavání jadřince se mi osvědčila lžička na melouny nebo obyčejná ostřejší lžíce.

Obměna

Úplně stejně jde naplnit jablíčka.

Děti

Pečené ovoce s ořechy je vhodné pro děti cca od 1,5 roku. Miminkům je možné hrušku napařit na pařáčku a nepotřebují k tomu ani nádivku.

23 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tahle senzační nádivka se dá použít též jako hmota na nepečené cukroví – kuličky obalené v kokosu nebo mletých mandlích. Vyzkoušeno a snědeno 🙂

  2. Opět nezklamaly, tentokrát v podobě jablíček. ještě jich pár z podzima ve sklepě zbylo, takže jak se tak dívám na tu chumelenici ven z okna, nejspíš nebyly naposledy 🙂

  3. Pečené ovoce je vynikající. Teď jsem namíchala jako nádivku krém z lískových oříšků s meruňkovou domácí marmeládou bez cukru, která byla trošku kyselejší. Výsledkem bylo něco jako čokoládový termix, jestli si ještě pamatuji, jak to chutná. Do toho jsem přidala trochu rozinek a posypala sekanými lískovými oříšky. Mňam

    • ahoj, můžu se zeptat jak jsi dělala ten krém z lískových oříšků ? zní to lákavě 🙂 jen jsem začátečník, tak se v tom ještě uplně neorientuju. A marmeládu máš svoji? já mám od babičky všchno s cukrem. Dá se koupit i bez cukru? Děkuji za odpověď.

      • Krém vyrábím takto: oříšku propláchnu ve studené vodě a na sucho opražím na pánvi nebo v troubě, až se začne slupka odlupovat. Zabalím do utěrky a válením po stole zbavím slupek, co se nesloupne takto, sloupnu nožem, jde to lehce. Pak zase zahřeji, aby byly oříšky opravdu horké a v nožovém mixéru mixuji až oříšky získají tekutější konzistenci, trvá to tak 10-20 minut, podle toho, jak jsou tučné. Marmeládu jsem měla svoji, ale běžně se dá koupit i v marketech marmeláda zn. Dalfoure, je to přislazováno jen hroznovou šťávou a ve zdravých výživách určitě taky něco budou mít.

  4. Velka mnamka, nastavila jsem to jeste hrsti slunecnicovych seminek, neplnila jsem vydlabane hrusky, ale zapekla jsem je pokrajene na platky a posypane “nadivkou”. Oblizovali jsme se az za usima, bylo to prekvapive velmi sladke, i kdyz jsem dala polovicni mnozstvi sladu. Dekuji za inspiraci.

  5. Právě jsem snědla tři kousky, to je tak dobrý, že nechápu, proč jsem tento recept tak dlouho přehlížela 😀 Do nádivky jsem přidala 6 kousků datlí, měla jsem 6 hrušek a stačilo to akorát. Ty jo, kam se hrabou všechny čokolády 😀

  6. teda mňaaaam! Měla jsem jen malé hrušky, tak jsem je oloupala, nakrájela, posypala skořicí a naskládala do vymazané zapékací misky a “nádivku” nakladla nahoru. Ta nádivková hmota je sama o sobě taková dobrota, že jsem to málem nedonesla do trouby 🙂 ale zapečené s hruškami to bylo ještě o řád lepší. Tohle nutně musí chutnat i mlsalům zvyklým na konvenční sladkosti. Jestli to honem někan neschovám, tak na manžela ani nezbyde!

    • Já vždycky chci udělat trochu navíc, abychom měli na druhá den….ale a´t udělám, kolik udělám, vždycky to sníme do posledního drobečku! 🙂

  7. Nemáte někdo inspiraci na vánoční sladkosti pro roční dítko? Sice vím, že je lepší dítka na sladkovsti nezvykat, ale když dospělí si dají na talířek, přece nemůžu říkat, když natahuje ručičky, nene, to není pro tebe. Jak udělat vánoční cukroví, abych nepoužila troubu a nedělala ho z mouky? To pro roční dítě z pohledu MB není ideální, že? Nejsem až tak kovaná, tak se ptám… I když budu mít napečené zdravé cukroví pro sebe, chtěla bych synkovi udělat taky nějaké mlsání. Vy jste dávali dětem vaše cukroví a neřešili jste, že v daném věku pro ně ještě není úplně vhodné (lepší zdravé cukroví než “obyčejné nezdravé”) nebo jste měli nějakou vhodnou dětskou náhradu?

    • Moje roční dítě skoro nic nejedlo jen se kojilo, takže jsem to nemusela řešit, ale opravdu bych ho to takhle brzy neučila, že když mají ostatní má něco podobného také, budete to pak mít pořád těžší. Nepečené jáhlové kuličky by asi byly ideální, ono by mu stačilo vykrojit z hrnce uvařených jáhel lžičkou nočky a mělo by něco. Jestli chcete kuličky, tak vařte jáhly s trochou sladu a hrozinkami do vyvaření vody a pak tvarujte kuličky, dají se obalit v kokosu, v semínkách sezamu ap, ale neobalujte to pro roční dítě.

      • Myslím, že pre dieťa ktoré sa učí čo je jedlé a čo nie, je dôležité aby malo aspoň podobné jedlo ako ostatní pri stole. Ak mu poviem že nie z môjho taniera nič nemôže tak ho učím že ja jem niečo špeciálne, nie dobré. A tak môže byť dieťa pomýlené (ako to že oni môžu niečo jesť a ja nie?) a možno že aj smutné(pretože my sme jeho vzorom a ono nas nemôže napodobnovať). Všetko sa dá premyslieť ,aby to bolo vhodne aj pre dietatko, ked sa chce…

        • To si nemyslím, malé dítě ani nemůže jíst to stejné co vy, na tom není nic divného, že má na talíři něco jiného, nebo ne vše, co máte k jídlu.

  8. Tak už jsou v troubě…;)Všeho jsem obětovala podstatně míň, sladěnky tak akorát, aby to drželo pohromadě a místo marmelády dvě sušené švestky. Zkusila jsem to na jablko i hrušku a uvidíme, které z nich to vyhraje. 🙂 Díky moc za bezva mňamku!;)

  9. Prosim co je to “obalena” lzice sladenky ? Znamena to ze ma byt uplne plna ? Diky moc za odpoved.pekny den j

    • To znamená, že lžící ponoříte do sladěnky, máte ji plnou dokola sladěnky a pak s ní točíte dokola, aby se sladěnka namotala a šlo to oddělit, pak je ta lžíce plně obalená a vydá asi za tři plné zarovnané lžíce.

  10. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBez masa je mi skvěle
Další článekLéčení a hýčkání žen aneb ženská bylinná napářka (Koubulka)