Už dlouho jsme se s Romanem tak nezasmáli. Dnes jsme našli dotaz ve facebookové skupině Jíme Jinak, kde se paní ptala, jak se stravovat týden pod stanem. Dostala nás odpověď s těmito doporučeními:

Tak snídaně a večeře: pečivo s něčím, máslo,sýr, trv. salám, paštiky. Obědy rychlovky: maso z konzervy + gulášová polévka, přichutit a máte guláš. Lečo,do něj párky nebo jinou uzeninu a máte další oběd. Rizoto s masem z konzervy a stetrl. zelenina v mírně slaném nálevu v konzervě. Já tedy na dovolené pokud možno rychlé a jednoduché jídlo,i polévky z pytlíku. Domácí zavařené maso, houbová polévka a máte maso na houbách, možná přidáte i čerstvé,k tomu těstoviny.

Každý to má jinak

Takhle jsem nejedla ani před revolucí na střední. Ale uvědomuju si, soudě i podle dalších rad a komentářů, které se pod dotazem nasbíraly, že pro spoustu lidí je tohle pořád ještě normální – maso každý den. K obědu, k večeři. Bez masa není jídlo.

Nehodnotím to, neřeším, ať si každý jí, co uzná za vhodné. Jen mě takové rady v naší skupině překvapily a srdečně rozesmály. Roman se smál ještě víc, tak jsem si řekla, že vás to taky třeba pobaví. Ještě jsem si na tom příkladu z praxe znovu uvědomila, jak moc jinak a jak moc dlouho už jím jinak než někteří lidé. Ani v 15 bych takhle nejedla, protože to už jsem stravu a zdraví řešila velmi intenzivně. Když jsem začala jezdit na vandry se svou první láskou, vozili jsme s sebou ovesné vločky. Na vodu jsem táhla v sudu jogurty, rajčata, rýžové chlebíčky apod. Takhle, jak paní radí ve skupině tazatelce, jsme naposledy jedly možná jako malé děti s našima pod stanem někdy před více než 30 lety. 

Jíme jinak i na cestách

Vy, co sledujete naše články a případně naše fotky z cestování, které na FB vkládáme, víte, že i na cestách se dá jíst dobře a zdravě (viz články níže). Že sice při cestování děláme kompromisy, ale že to jde i bez salámů, paštik a masa v konzervě. Je zajímavé, že takové obilí a luštěniny jsou suché, relativně lehké do batohu a nevyžadují ledničku, přesto si kdekdo s sebou raději potáhne těžké masové konzervy.

Možná to není dokonalé, ale je to fajn

Tak to byl takový dnešní postřeh, o který jsem se s vámi, kdo nejste na FB chtěla podělit. Třeba se taky zasmějete a uvědomíte si, jak daleko už jste se svým jídelníčkem došli. Často tu totiž čtu, jak to ještě stále není dokonalé, jak to nestíháte podle svých představ nebo našich jídelníčků, ale jsem si jistá, že je to mnohem pestřejší a zdravější než ta rada v úvodu ;-)

Prima den,

Eva

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

V každém kurzu se naučím něco nového (Marcela)

Marcela: Dobrý den všem, kdo se podílí na těchto...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Pochutnávám si a přitom hubnu (Kamila)

Kamila: Stále objevuji nové suroviny, které jsem nikdy dřív...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

maják v mlze

Dobrý den, jíst jinak začínám, učím se a moc...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Dala jsem si dnes dárek k narozeninám podle svého gusta

Jsem už znalá života, proto mi je jasné, že...

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...
  1. Ahoj, zaujala ma fotka. S manželom sme blázni do opekania. No odkedy sme prestali jesť mäso a syr, nevieme, čo si opiecť. Zdá sa, že vegáni iba grilujú :( Máte nejaký opekací typ?

  2. Jedna věc je přiotrávit se na dovče něčím z prášku. Taky jsme jako mladý prošli závislostí na čínských polívkách na ohýnku v ešusu.(zdravý výživy už maj i polojedovatou variantu:-) Tyhle stránky jdou hlavně o zdraví a Evi klobouk dolů, sleduju tě už pár let a děláš to skvěle!!!
    Mě nejsmutnější příjde, jak lidi nevnímaj, že to maso v konzervě byla živá bytost, pro kterou nejsvětlejší bod v životě byla její hnusná smrt na jatkách. Že si právě bez toho kusu cizího zmučenýho těla nepředstavej ani jeden chod (ani snídani!!! ???)a to ani pod stanem. Kolik jich nepřemýšlí, nepochybuje o sobě a ještě má chuť jiným radit. Paní je se sebou jistě těžce spokojená:-)

    • Je to tak, Katko, to si většina lidí vůbec neuvědomuje. Maso je pro ně jen jídlo (mnohdy to hlavní, bez čeho se vlastně jídlo nedá nazývat jídlem) a něčí život strávený v betonové hale na nepřirozené výživě (což samozřejmě má vliv i na samotné strávníky) v permanentním stresu a strachu (což strávníky taky psychicky ovlivňuje) za tím vůbec nevidí 😒 Je to ještě asi běh na dlouhou trať než jako kolektiv prozřeme a začneme respektovat nejen sebe navzájem, ale i celou planetu a všechny tvory. Zatím pořád nechápeme jednotu a myslíme si, že jsme něco extra, něco víc, přitom jsme jen hloupoučká zvířátka, co chodí po dvou a podřezávají si pod sebou větev, na které sedí.

    • Kéž by, Šárko, ale četla jsem celou tu diskusi i to, jak ta paní vysvětlovala těm, co se podivili nad jejími doporučeními, že ona nehodlá na dovolené stravu nějak řešit. Takových rad je plný FB, lidé neznají souvislosti, ale tahle byla extra povedená 😉

  3. Evi, my tenkrát s manželem chodili přechody hor s batohem. Jednou jsme byli na 3 týdny v Kyrgyzstánu ještě s dalšími lidmi – řekněme zkušenými turisty a taky jsme se bavili… Já několik dní před odjezdem pytlikovala různé obiloviny, luštěniny, co se vaří kratkou dobu, pekla chleba a nakupovala ve zdravé výživě polotovary, co se nezkazí tak rychle. Zbytek osazenstva si už na letišti klepal na čelo, co to s sebou táhneme. Oni měli nachystané akorát hromady bramborové kaše z prášku a instantní pytlíky „Dobrý hostinec“ pod heslem, že v horách chutná po túře všechno skvěle. Po pár dnech se jim to začalo zajidat a po týdnu se jim při pohledu na pytlík dělalo zle a pokukovali po naší hostině. Každý přechod vždycky večer kňučeli, jak už chtějí být v civilizaci a dát si nějaké pořádné jídlo 😁

    • Tak to je hezký příklad ze života, Peťo 👍 Díky za tvoji zkušenost. Jo jo,není nad opravdové jídlo 😉

      • Tak samozřejmě člověk v horách nemá přísun zeleniny téměř žádný, ale myslím si, že i tam se to dá vyřešit mnohem lépe než instantními pytlíky 😉

    • Přejíst se dá i zdravý stravy. Úplně si pamatuju, jak jsme v horách měli na každý ráno ovesnou kaši s něčím a už jsme to nemohli ani vidět. Jen co se vytáhly vločky, už jsme křičeli, že snad ani nebudem snídat:-))

      Takže doporučuju i zdravý jídla různě střídat a obměňovat.
      Masový konzervy nechápu vůbec (a to maso občas jím), spíš bych třeba pochopila ochutnávání místní stravy, i když to neodpovídá všem pravidlům…

      • to věřím 😂😂😂To je jasné, proto je pestrost jedním ze základních pravidel jídelníčku na jíme jinak 😉

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekJak přežít týden v hotelu – tipy z praxe
Další článekSicilské arancini (bezlepkové)