Burgery milujeme pro jejich skvělou chuť (a vůbec v nich nemusí být ani maso, ani vejce), rychlou přípravu a variabilitu. Stačí vždy trochu obměnit náplň, přidat jiné koření a na své si přijde každý. Pak už jen stačí dobrá bulka, zdravá majonéza, zelenina a hurá na ně! Pojďte se s námi naučit dělat ty nejlepší letní burgery!

1Burger z falešného „mletého masa“

Tento burger skvěle nahradí (jak vzhledově, tak chuťově), ba i předčí klasický burger z mletého masa. V housce se salátem, cibulí, rajčetem a zdravou majonézou se bude vyjímat! A navíc jistě potěší všechny, kteří si hlídají postavu do plavek, protože je z velké části tvořený zeleninou. A pokud byste chtěli ještě dietnější verzi, stačí ho upéct v troubě.

Ingredience
na klasický plech
  • 5 ks červené řepy (cca 1/2 kg)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek kukuřičné/pohankové mouky
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení
  1. Do mísy dáme chia semínka a hrnek vody a necháme bobtnat. V případě potřeby promícháme.
  2. Oloupeme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, přidáme do mísy.
  3. Nasekáme lístečky rozmarýnu na drobno a přidáme do směsi v míse.
  4. Přidáme prolisovaný česnek a sojovou omáčku.
  5. Přidáme mouku a promícháme.
  6. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  7. Lžící vybíráme z těsta nočky, které mokrýma rukama tvarujeme do malých karbanátků a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje.
  8. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

2Bezlepkový „masový“ burger z červené čočky

Velmi chutná a bílkovinami nabitá alternativa k masovým burgerům. Tyto burgery jsou bezlepkové, veganské a chutnají jako masové. Návštěvy si zaručeně pochutnají. Do bulky se k nim hodí salát, rukola, rajče, cibulka a hořčice nebo zdravá majonéza.

Ingredience
na cca 25 kusů
  • 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
  • 1 lžička majoránky
  • olej na smažení
  1. V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
  2. Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
  3. Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
  4. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

3Orientální burger alias falafel

Falafel chutná i zarytým masožravcům. V bulce spolu s hummusem, tahini nebo tzatziki a obložený kvašenou okurkou, cibulkou, rajčetem a salátem je naprostá pecka.

Ingredience
na cca 30 falafelů
  • cca 500g suché nevařené cizrny (2 šálky)
  • 1 malá cibule, nasekaná nahrubo
  • 1/4 šálku nasekané zelené petrželky (není nutné)
  • 3-5 stroužků česneku (může být i opečený)
  • 1 a půl lžíce hladké pšeničné mouky
  • 1 a 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného / mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • špetka mletého kardamomu
  • Rostlinný olej na smažení (kokosový, slunečnicový či řepkový)

  1. Cizrnu si (přes noc, alespoň na 12 hodin) namočíme do studené vody. Vodu posléze vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
  2. Cizrnu (nevařenou!) a ostatní suroviny nasypeme do robota a rozmixujeme na hrubou směs. Ta by měla vypadat jako něco mezi kuskusem a pastou. V průběhu si pomáháme stěrkou, aby se směs dobře promixovala. Směs by měla být taková, aby z ní bylo možno tvořit „karbanátky“.
  3. Jakmile požadované textury směsi dosáhneme, přesypeme ji do mísy, ještě promícháme a odstraníme při tom větší kusy cizrny.
  4. Zakryjeme mísu potravinářskou folií a dáme na 1-2 hodiny vychladit.
  5. Do pánve nalijeme cca 4 cm oleje a necháme jej rozpálit na středním plameni. Jakmile se bude zdát, že je teplota vhodná ke smažení, uděláme první „testovací“ falafel.
  6. Směs ve dlani lehce zmáčkneme a lžící dotvarujeme.
  7. Syrové falafely jsou poměrně křehké, ale nenecháme se odradit, jakmile se je podaří přemístit na pánev  a začnou se smažit, pěkně se zpevní.
  8. Při vhodné teplotě oleje trvá zhnědnutí jedné strany „testovacího“ falafelu cca 2-3 minuty. Pokud by to trvalo kratší dobu, může se stát, že falafel bude sice na povrchu hotový, ale vevnitř nedodělaný. Smažení jednoho falafelu (do zlatohněda) by nemělo trvat déle než 6 minut. Na jednu dávku doporučujeme smažit max. 5-6 kousků.
  9. Hotové falafely vyndáme z pánve a necháme okapat na papírovém ubrousku. Nejlépe chutnají ještě teplé.

Nezapomeňte na salát

Pokud chcete hamburger zařadit jako hlavní chod, nezapomeňte si k němu udělat velkou mísu čerstvého zeleninového salátu. Doporučujeme třeba Coleslaw, Dalmácký nebo ředkvičkový, který pomůže s trávením smaženého burgeru.

Pokračování zase příště… Těšte se na recept na zdravé kváskové burgerové housky

Lámete si hlavu nad tím, do čeho burgery dát, když pečivo ze supermarketu je plné éček a ve zdravé výživě zrovna žádné nemají? Příště si ukážeme, jak si vytvořit zdravé domácí kváskové bulky, abyste si mohli hamburger bez výčitek dopřát i přes to, že si hlídáte postavu do plavek.

 
Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech
Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...
Díky vám trávím v kuchyni víc času
Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...
Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)
Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...
Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.
Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...
Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)
Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...
Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí
Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...
Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce
Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....
Je úžasné, jak jde váha sama dolů!
Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...
Moje tělo po vašem jídle přede blahem
Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...
I můj nastávající se oblizuje až za ušima
Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...
Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)
Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...
Krásně vedený kurz (Michaela)
Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...
Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády
Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...
Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala
Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...
Oooo, já vařím a peču (Soňa)
Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...
Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ
Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekEkologické nádobí, na kterém si pochutnáte
Další článekFazole černé oko na houbách