Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

3 TOP recepty na zdravé a chutné burgery

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Burgery milujeme pro jejich skvělou chuť (a vůbec v nich nemusí být ani maso, ani vejce), rychlou přípravu a variabilitu. Stačí vždy trochu obměnit náplň, přidat jiné koření a na své si přijde každý. Pak už jen stačí dobrá bulka, zdravá majonéza, zelenina a hurá na ně! Pojďte se s námi naučit dělat ty nejlepší letní burgery!

Ingredience
na klasický plech
  • 5 ks červené řepy (cca 1/2 kg)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek kukuřičné/pohankové mouky
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení
Ingredience
na cca 25 kusů
  • 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
  • 1 lžička majoránky
  • olej na smažení
Ingredience
na cca 30 falafelů
  • cca 500g suché nevařené cizrny (2 šálky)
  • 1 malá cibule, nasekaná nahrubo
  • 1/4 šálku nasekané zelené petrželky (není nutné)
  • 3-5 stroužků česneku (může být i opečený)
  • 1 a půl lžíce hladké pšeničné mouky
  • 1 a 3/4 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného / mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • špetka mletého kardamomu
  • Rostlinný olej na smažení (kokosový, slunečnicový či řepkový)

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Burger z falešného “mletého masa”

Tento burger skvěle nahradí (jak vzhledově, tak chuťově), ba i předčí klasický burger z mletého masa. V housce se salátem, cibulí, rajčetem a zdravou majonézou se bude vyjímat! A navíc jistě potěší všechny, kteří si hlídají postavu do plavek, protože je z velké části tvořený zeleninou. A pokud byste chtěli ještě dietnější verzi, stačí ho upéct v troubě.

  1. Do mísy dáme chia semínka a hrnek vody a necháme bobtnat. V případě potřeby promícháme.
  2. Oloupeme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, přidáme do mísy.
  3. Nasekáme lístečky rozmarýnu na drobno a přidáme do směsi v míse.
  4. Přidáme prolisovaný česnek a sojovou omáčku.
  5. Přidáme mouku a promícháme.
  6. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  7. Lžící vybíráme z těsta nočky, které mokrýma rukama tvarujeme do malých karbanátků a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje.
  8. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Bezlepkový “masový” burger z červené čočky

Velmi chutná a bílkovinami nabitá alternativa k masovým burgerům. Tyto burgery jsou bezlepkové, veganské a chutnají jako masové. Návštěvy si zaručeně pochutnají. Do bulky se k nim hodí salát, rukola, rajče, cibulka a hořčice nebo zdravá majonéza.

  1. V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
  2. Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
  3. Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
  4. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Orientální burger alias falafel

Falafel chutná i zarytým masožravcům. V bulce spolu s hummusem, tahini nebo tzatziki a obložený kvašenou okurkou, cibulkou, rajčetem a salátem je naprostá pecka.

  1. Cizrnu si (přes noc, alespoň na 12 hodin) namočíme do studené vody. Vodu posléze vylijeme a cizrnu dobře propláchneme.
  2. Cizrnu (nevařenou!) a ostatní suroviny nasypeme do robota a rozmixujeme na hrubou směs. Ta by měla vypadat jako něco mezi kuskusem a pastou. V průběhu si pomáháme stěrkou, aby se směs dobře promixovala. Směs by měla být taková, aby z ní bylo možno tvořit “karbanátky”.
  3. Jakmile požadované textury směsi dosáhneme, přesypeme ji do mísy, ještě promícháme a odstraníme při tom větší kusy cizrny.
  4. Zakryjeme mísu potravinářskou folií a dáme na 1-2 hodiny vychladit.
  5. Do pánve nalijeme cca 4 cm oleje a necháme jej rozpálit na středním plameni. Jakmile se bude zdát, že je teplota vhodná ke smažení, uděláme první “testovací” falafel.
  6. Směs ve dlani lehce zmáčkneme a lžící dotvarujeme.
  7. Syrové falafely jsou poměrně křehké, ale nenecháme se odradit, jakmile se je podaří přemístit na pánev  a začnou se smažit, pěkně se zpevní.
  8. Při vhodné teplotě oleje trvá zhnědnutí jedné strany “testovacího” falafelu cca 2-3 minuty. Pokud by to trvalo kratší dobu, může se stát, že falafel bude sice na povrchu hotový, ale vevnitř nedodělaný. Smažení jednoho falafelu (do zlatohněda) by nemělo trvat déle než 6 minut. Na jednu dávku doporučujeme smažit max. 5-6 kousků.
  9. Hotové falafely vyndáme z pánve a necháme okapat na papírovém ubrousku. Nejlépe chutnají ještě teplé.

Nezapomeňte na salát

Pokud chcete hamburger zařadit jako hlavní chod, nezapomeňte si k němu udělat velkou mísu čerstvého zeleninového salátu. Doporučujeme třeba Coleslaw, Dalmácký nebo ředkvičkový, který pomůže s trávením smaženého burgeru.

Pokračování zase příště… Těšte se na recept na zdravé kváskové burgerové housky

Lámete si hlavu nad tím, do čeho burgery dát, když pečivo ze supermarketu je plné éček a ve zdravé výživě zrovna žádné nemají? Příště si ukážeme, jak si vytvořit zdravé domácí kváskové bulky, abyste si mohli hamburger bez výčitek dopřát i přes to, že si hlídáte postavu do plavek.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Já bych se s dovolením s dotazem přidala, ta omáčka na karbanátku vypadá totiž famózně!

Šarika
8. 4. 2021

Prosím pěkně, můžu se zeptat na skladbu toho burgeru, který je vyfocen na té úvodní fotečce? :-) Ev. prosím o odkaz na jednotlivé komponenty :-) Díky!

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Bylinková veggie sekaná bez masa

Další verze lahůdkové sekané, která je výborná jak teplá, tak i studená. Proto se hodí i na piknik nebo na cesty.

Bezlepková čočková sekaná

Čočkovou sekanou milujeme, tak jsem se rozhodla vyzkoušet bezlepkovou verzi. Dopadlo to výborně, udělala jsem jí plech a měla jsem co dělat, aby ubránila a...

Grilovaný “steak” z tempehu

Léto je sezónou grilování a dobrého jídla. Ale co grilovat, když člověk jí jinak? Zkuste třeba právě tento namarinovaný tempeh. Je to skvělá alternativa kl...

Zeleninové Ikea kuličky (bez masa)

Máte rádi kuličky z Ikei? Tady je recept, jak si je udělat doma!

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...