Uchovejte si krásu jara v ledových kostkách - v létě vám v nápojích znovu ožijí.
Ingredience
pro cca 4 velké sklenice
- převařená voda
- jedlé květy
Jak připravit ledové květy
- Vodu převaříme a necháme vychladnout – v kostkách se nebudou dělat bublinky a zákal.
- Květy rozdělíme do tvořítek na led -větší květenství rozdělíme na jednotlivá kvítka.
- Nalijeme převařenou vodu a pokusíme se květy co nejvíce potopit, aby mrazem netmavly.
- Necháme zmrazit a použijeme jako dekoraci do letních nápojů.
Jaké jedlé květy můžeme použít
- Všechny jedlé divoké bylinky jako je sedmikráska, fialka neboli violka, maceška, petrklíče, plicník, kostival, pampeliškahluchavka, ptačinec, kozlíček, popenec, vlčí mák, kopretina apod.
- Jedlé květy keřů jako je šeřík, hloh, bezinka nebo ovocných keřů.
- Květy ovocných stromů jako je třešeň, jabloň či hrušeň nebo stromů voňavých jako je lípa.
- Jedlé květy okrasných květin, pokud jsou doma pěstované bez chemického ošetření jako je tulipán, mečík, begonie apod.Ty jsou do tvořítek velké, budete je muset nasekat na menší kousky.
Praktické
- Používejte jen květy rostlin, které bezpečně poznáte, i u nás se najde nějaká ta jedovatá kytička. Sice jeden kvítek v nápoji těžko někoho otráví, ale nač riskovat.
Vážně je tulipán jedlý?
Ano ale pozor, ne kupovany z kvetinarstvi! Pouze ze zahradky, chemicky neosetreny. Jedi se korunni platky bez prasniku a pestiku.