Pečená cizrna je zdravá obdoba chipsů či popcornu k televizi nebo třeba inspirace na sváteční stůl na slané mlsání pro děti i dospělé.

Ingredience
na 1 porci

  • 100 g uvařené cizrny
  • 1-2 lžíce olivového oleje (dle množství cizrny)
  • větší špetka soli
  • 1 lžíce sladké papriky mleté (můžete namixovat s paprikou uzenou)
  • 2-3 lžíce lahůdkového droždí (lze vynechat)
  • lžíce shoyu

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Cizrnu si uvaříme dle návodu, necháme zchládnout, scedíme a dáme do mísy.
  3. Přidáme olej a sůl a cizrnu obalíme.
  4. Poté přidáme všechny zbývající ingredience a nejlépe prsty cizrnu v koření obalíme.
  5. Cizrnu dáme na pečící papír a pečeme 40-45 min.

Praktické

  • Tyto křupavé kuličky cizrny se skvěle hodí nejen jako slané pohoštění nebo mlsání k televizi, ale také jako posyp polévek nebo různých dalších hlavních jídel, salátů, pečené zeleniny atp.
  • Pokud nemáte rádi slané, zkuste tento recept ve sladké verzi – místo soli dejte oblíbený obilný sirup a místo koření třeba: skořici, kakao, karob, zázvor, kardamom nebo perníkové koření nebo rozemleté na mouku mrazem sušené ovoce.
  • Děti určitě potěší barevná verze ve sladké či slané verzi – pro žlutou barvu přidejte k cizrně kurkumu, pro zelenou sušený prášek z mladé pšenice, matcha nebo ječmene, pro červenou pak šťávu z červené řepy.

Obměna

  • Zkuste experimentovat s kořením a vytvořit několik variant, můžete použít například: garam masalu, kari, česnek, grilovací koření, chilli, provensálské koření. Nebo zkuste sladkou verzi se sirupem a sladkým kořením nebo kakaem.

Děti

  • Tyto křupky dáváme dětem až od 2. roku.

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento kurz, konečně zdravý jídelníček. Recepty mi moc chutnají. Mockrát děkuji!

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem byla od poloviny července - 14 dní jsem vařila podle kurzu, od té doby si jídla kombinuji sama, podle dostupnosti...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení, které tam už nějaký čas leželo. "Nějak" zmizelo 6 kg 🙂 děkuji za nakopnutí do "života".

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2 kg, úbytek v pase 2 cm, přes boky 1 cm. Cítím se skvěle, až na to, že mám pořád v...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak, abych byla zdravá. A k tomu jsem jako bonus hodně zhubla. Letos jsem v očistě, abych se opět dostala na...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak moc mi chyběla teplá zelenina. Váhala jsem, zda se připojit do program, ale jsem ráda, že jsem se k tomu...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu jarní očista a teď, když kurz skončil, nedokážu vařit jako dříve. Vím, co je špatné, nezdravé a něco mi brání...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za podporu v online programech.

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa, ale pohanky a ještě si přidával 🙂 První pokus o napařovanou bábovku z rýže se povedl a daří se mi do různých...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky, ale musím vám napsat velké díky za zpřístupnění filmů, propagaci, diskuse… Jste prostě skvělý, všechno stojí a padá na informacích...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty, většinou ženy, s některými se známe delší dobu. A nebylo jediné, která by si nevšimla, že jsem zhubla. Většinou tipovaly...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za Klub Jíme Jinak. Konečně mám všechny informace na jednom místě. Recepty, videorecepty, rozhovory, příběhy, očisty a ještě mnohem víc! Pořád...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde to říct jinak, než bomba. Všechny informace, které jsem si musela přečíst v několika knížkách souhrnně zde sepsané a ještě...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou práci, kterou dělají. Bez nich bych se se svým dvouletým synem už dávno utopila ve stereotypu. Díky za obrovskou inspiraci.

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou, který je nabitý tolika dobrými tipy, že jde z toho hlava kolem :-). Poslední dobou je každý nový článek pro...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního jarního kurzu a obzvláště Evku s Helčou. Všimla jsem si, že je nás tu docela hodně s magickým "po třetí" :)...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

16 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Chuťově byly kuličky výborný! 🙂 Poprvé jsem otevřela lahůdkové droždí a nevycházím z údivu, jak je to dobrý.
    Akorát jsem je neměla křupavé. Asi moje trouba méně peče, chtělo to asi víc času? Anebo je máte taky křupavé jen na povrchu a vevnitř je to prostě klasická měkká cizrna? 🙂

    • Záleží, jak moc se upečou, ale ano, uvnitř je to stále cizrna s takovou tou typickou moučností 🙂

  2. Našeho mladšího to tak nadchlo, že chodil po bytě a každého vybízel: to musíš ochuznat. Žel to nadšení s ním sdílím jen já.

      • Už jsem v této situaci viděl spoustu žen, o kterých jsem si myslel, že jedí velmi střídmě a divil jsem se, jaktože nejsou štíhlé. 🙂
        Vlastně si sám vzpomínám na jednu kamarádku, měla potíže s ledvinami a slané v podstatě odmítala.
        Přeji Vám i Helence Krásné svátky.

  3. Nevím, čím to bylo, nám cizrna v troubě nestřílí…
    Každopádně pečenou cizrnu doporučuju! je to dobrá křupavá pochoutka i pro ty, co normálně luštěniny nejedí.

  4. Znám recept už z dřívějška, zkoušela jsem 2x, ale nechápu, proč mi cizrna v troubě puká a střílí??? Měla jsem troubu celou zadělanou……… 🤤

    • Taky mi nikdy nestřílela. I když jsem dala vyšší teplotu (když jsem potřebovala mít cizrnu hodně křupavou, dala jsem i 250 °C, ale je třeba hlídat, rychle se pálí).

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdyž brambory, tak chytře skladované
Další článekDobrý slad – Dobroslad