Pečená cizrna je zdravá obdoba chipsů či popcornu k televizi nebo třeba inspirace na sváteční stůl na slané mlsání pro děti i dospělé.

Ingredience
na 1 porci

  • 100 g uvařené cizrny
  • 1-2 lžíce olivového oleje (dle množství cizrny)
  • větší špetka soli
  • 1 lžíce sladké papriky mleté (můžete namixovat s paprikou uzenou)
  • 2-3 lžíce lahůdkového droždí (lze vynechat)
  • lžíce shoyu

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Cizrnu si uvaříme dle návodu, necháme zchládnout, scedíme a dáme do mísy.
  3. Přidáme olej a sůl a cizrnu obalíme.
  4. Poté přidáme všechny zbývající ingredience a nejlépe prsty cizrnu v koření obalíme.
  5. Cizrnu dáme na pečící papír a pečeme 40-45 min.

Praktické

  • Tyto křupavé kuličky cizrny se skvěle hodí nejen jako slané pohoštění nebo mlsání k televizi, ale také jako posyp polévek nebo různých dalších hlavních jídel, salátů, pečené zeleniny atp.
  • Pokud nemáte rádi slané, zkuste tento recept ve sladké verzi – místo soli dejte oblíbený obilný sirup a místo koření třeba: skořici, kakao, karob, zázvor, kardamom nebo perníkové koření nebo rozemleté na mouku mrazem sušené ovoce.
  • Děti určitě potěší barevná verze ve sladké či slané verzi – pro žlutou barvu přidejte k cizrně kurkumu, pro zelenou sušený prášek z mladé pšenice, matcha nebo ječmene, pro červenou pak šťávu z červené řepy.

Obměna

  • Zkuste experimentovat s kořením a vytvořit několik variant, můžete použít například: garam masalu, kari, česnek, grilovací koření, chilli, provensálské koření. Nebo zkuste sladkou verzi se sirupem a sladkým kořením nebo kakaem.

Děti

  • Tyto křupky dáváme dětem až od 2. roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

16 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Chuťově byly kuličky výborný! 🙂 Poprvé jsem otevřela lahůdkové droždí a nevycházím z údivu, jak je to dobrý.
    Akorát jsem je neměla křupavé. Asi moje trouba méně peče, chtělo to asi víc času? Anebo je máte taky křupavé jen na povrchu a vevnitř je to prostě klasická měkká cizrna? 🙂

    • Záleží, jak moc se upečou, ale ano, uvnitř je to stále cizrna s takovou tou typickou moučností 🙂

  2. Našeho mladšího to tak nadchlo, že chodil po bytě a každého vybízel: to musíš ochuznat. Žel to nadšení s ním sdílím jen já.

      • Už jsem v této situaci viděl spoustu žen, o kterých jsem si myslel, že jedí velmi střídmě a divil jsem se, jaktože nejsou štíhlé. 🙂
        Vlastně si sám vzpomínám na jednu kamarádku, měla potíže s ledvinami a slané v podstatě odmítala.
        Přeji Vám i Helence Krásné svátky.

  3. Nevím, čím to bylo, nám cizrna v troubě nestřílí…
    Každopádně pečenou cizrnu doporučuju! je to dobrá křupavá pochoutka i pro ty, co normálně luštěniny nejedí.

  4. Znám recept už z dřívějška, zkoušela jsem 2x, ale nechápu, proč mi cizrna v troubě puká a střílí??? Měla jsem troubu celou zadělanou……… 🤤

    • Taky mi nikdy nestřílela. I když jsem dala vyšší teplotu (když jsem potřebovala mít cizrnu hodně křupavou, dala jsem i 250 °C, ale je třeba hlídat, rychle se pálí).

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdyž brambory, tak chytře skladované
Další článekDobrý slad – Dobroslad