Pečená cizrna je zdravá obdoba chipsů či popcornu k televizi nebo třeba inspirace na sváteční stůl na slané mlsání pro děti i dospělé.
Ingredience
na 1 porci

- 100 g uvařené cizrny
- 1-2 lžíce olivového oleje (dle množství cizrny)
- větší špetka soli
- 1 lžíce sladké papriky mleté (můžete namixovat s paprikou uzenou)
- 2-3 lžíce lahůdkového droždí (lze vynechat)
- lžíce shoyu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Cizrnu si uvaříme dle návodu, necháme zchládnout, scedíme a dáme do mísy.
- Přidáme olej a sůl a cizrnu obalíme.
- Poté přidáme všechny zbývající ingredience a nejlépe prsty cizrnu v koření obalíme.
- Cizrnu dáme na pečící papír a pečeme 40-45 min.
Praktické
- Tyto křupavé kuličky cizrny se skvěle hodí nejen jako slané pohoštění nebo mlsání k televizi, ale také jako posyp polévek nebo různých dalších hlavních jídel, salátů, pečené zeleniny atp.
- Pokud nemáte rádi slané, zkuste tento recept ve sladké verzi – místo soli dejte oblíbený obilný sirup a místo koření třeba: skořici, kakao, karob, zázvor, kardamom nebo perníkové koření nebo rozemleté na mouku mrazem sušené ovoce.
- Děti určitě potěší barevná verze ve sladké či slané verzi – pro žlutou barvu přidejte k cizrně kurkumu, pro zelenou sušený prášek z mladé pšenice, matcha nebo ječmene, pro červenou pak šťávu z červené řepy.
Obměna
- Zkuste experimentovat s kořením a vytvořit několik variant, můžete použít například: garam masalu, kari, česnek, grilovací koření, chilli, provensálské koření. Nebo zkuste sladkou verzi se sirupem a sladkým kořením nebo kakaem.
Děti
- Tyto křupky dáváme dětem až od 2. roku.
Dnes mi zbyla cizrna a tak jsem udělala podle receptu, ale na pánvi. manžel chodí a pořád ujídá, prý to ujde. Přeloženo znamená vynikající :-) Já tomu už věřím, že ho naučím jíst zdravěji.
Já taky, Věrko. Ty to bereš tak pěkně, že on to určitě vezme taky v pohodě 👍
Chuťově byly kuličky výborný! :) Poprvé jsem otevřela lahůdkové droždí a nevycházím z údivu, jak je to dobrý.
Akorát jsem je neměla křupavé. Asi moje trouba méně peče, chtělo to asi víc času? Anebo je máte taky křupavé jen na povrchu a vevnitř je to prostě klasická měkká cizrna? :)
Záleží, jak moc se upečou, ale ano, uvnitř je to stále cizrna s takovou tou typickou moučností :-)
Našeho mladšího to tak nadchlo, že chodil po bytě a každého vybízel: to musíš ochuznat. Žel to nadšení s ním sdílím jen já.
Aspoň vám toho víc zbude :-)
A muze se takto pripravit na panvi? Bylo by to rychlejsi:-)
Jasně, děláme tak i hrášek :-)
„Pokud nemáte rádi slané“… To mne zaujalo. Znáte někoho takového, Ajko? :-)
Já se hlásím, mě slané nebere. Ale zkuste přede mě postavit něco sladkého :-))
Už jsem v této situaci viděl spoustu žen, o kterých jsem si myslel, že jedí velmi střídmě a divil jsem se, jaktože nejsou štíhlé. :-)
Vlastně si sám vzpomínám na jednu kamarádku, měla potíže s ledvinami a slané v podstatě odmítala.
Přeji Vám i Helence Krásné svátky.
Děkujeme :-)
Nevím, čím to bylo, nám cizrna v troubě nestřílí…
Každopádně pečenou cizrnu doporučuju! je to dobrá křupavá pochoutka i pro ty, co normálně luštěniny nejedí.
Můžu potvrdit. Syn ani manžel nedají normálně cizrnu do pusy a o tohle se na Silvestra přetahovali.
U nás taky byla bitva o poslední kuličky :-)
Znám recept už z dřívějška, zkoušela jsem 2x, ale nechápu, proč mi cizrna v troubě puká a střílí??? Měla jsem troubu celou zadělanou……… ?
Taky mi nikdy nestřílela. I když jsem dala vyšší teplotu (když jsem potřebovala mít cizrnu hodně křupavou, dala jsem i 250 °C, ale je třeba hlídat, rychle se pálí).
Asi to byla nějaká agresivní odrůda cizrny :-)