Pečená cizrna je zdravá obdoba chipsů či popcornu k televizi nebo třeba inspirace na sváteční stůl na slané mlsání pro děti i dospělé.

Ingredience
na 1 porci
  • 100 g uvařené cizrny
  • 1-2 lžíce olivového oleje (dle množství cizrny)
  • větší špetka soli
  • 1 lžíce sladké papriky mleté (můžete namixovat s paprikou uzenou)
  • 2-3 lžíce lahůdkového droždí (lze vynechat)
  • lžíce shoyu

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C.
  2. Cizrnu si uvaříme dle návodu, necháme zchládnout, scedíme a dáme do mísy.
  3. Přidáme olej a sůl a cizrnu obalíme.
  4. Poté přidáme všechny zbývající ingredience a nejlépe prsty cizrnu v koření obalíme.
  5. Cizrnu dáme na pečící papír a pečeme 40-45 min.

Praktické

  • Tyto křupavé kuličky cizrny se skvěle hodí nejen jako slané pohoštění nebo mlsání k televizi, ale také jako posyp polévek nebo různých dalších hlavních jídel, salátů, pečené zeleniny atp.
  • Pokud nemáte rádi slané, zkuste tento recept ve sladké verzi – místo soli dejte oblíbený obilný sirup a místo koření třeba: skořici, kakao, karob, zázvor, kardamom nebo perníkové koření nebo rozemleté na mouku mrazem sušené ovoce.
  • Děti určitě potěší barevná verze ve sladké či slané verzi – pro žlutou barvu přidejte k cizrně kurkumu, pro zelenou sušený prášek z mladé pšenice, matcha nebo ječmene, pro červenou pak šťávu z červené řepy.

Obměna

  • Zkuste experimentovat s kořením a vytvořit několik variant, můžete použít například: garam masalu, kari, česnek, grilovací koření, chilli, provensálské koření. Nebo zkuste sladkou verzi se sirupem a sladkým kořením nebo kakaem.

Děti

  • Tyto křupky dáváme dětem až od 2. roku.

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...
  1. Dnes mi zbyla cizrna a tak jsem udělala podle receptu, ale na pánvi. manžel chodí a pořád ujídá, prý to ujde. Přeloženo znamená vynikající :-) Já tomu už věřím, že ho naučím jíst zdravěji.

    • Já taky, Věrko. Ty to bereš tak pěkně, že on to určitě vezme taky v pohodě 👍

  2. Chuťově byly kuličky výborný! :) Poprvé jsem otevřela lahůdkové droždí a nevycházím z údivu, jak je to dobrý.
    Akorát jsem je neměla křupavé. Asi moje trouba méně peče, chtělo to asi víc času? Anebo je máte taky křupavé jen na povrchu a vevnitř je to prostě klasická měkká cizrna? :)

    • Záleží, jak moc se upečou, ale ano, uvnitř je to stále cizrna s takovou tou typickou moučností :-)

      • Už jsem v této situaci viděl spoustu žen, o kterých jsem si myslel, že jedí velmi střídmě a divil jsem se, jaktože nejsou štíhlé. :-)
        Vlastně si sám vzpomínám na jednu kamarádku, měla potíže s ledvinami a slané v podstatě odmítala.
        Přeji Vám i Helence Krásné svátky.

  3. Nevím, čím to bylo, nám cizrna v troubě nestřílí…
    Každopádně pečenou cizrnu doporučuju! je to dobrá křupavá pochoutka i pro ty, co normálně luštěniny nejedí.

  4. Znám recept už z dřívějška, zkoušela jsem 2x, ale nechápu, proč mi cizrna v troubě puká a střílí??? Měla jsem troubu celou zadělanou……… ?

    • Taky mi nikdy nestřílela. I když jsem dala vyšší teplotu (když jsem potřebovala mít cizrnu hodně křupavou, dala jsem i 250 °C, ale je třeba hlídat, rychle se pálí).

  5. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKdyž brambory, tak chytře skladované
Další článekDobrý slad – Dobroslad