Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Rýmovníkový sirup bez cukru

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka

Připravte se na podzim a na zimu. Udělejte si rýmovníkový sirup proti kašli, rýmám a nachlazení. Jeho účinky jsou zázračné a zmírní Vám nepříjemné projevy nachlazení. Sirup můžete používat do čaje, vody nebo jen tak po lžičkách. Chutná dětem, protože je sladký. Pomáhá při kašli, horečkách, rýmě a bolestech hlavy.

Ingredience
  • cca 40 listů rýmovníku
  • 4 až 5 litrů vody
  • 1 litr sladu
  • 3 bio citróny

Donedávna jsem si myslela, že jím celkem zdravě… Ale poslední dobou mi nebylo dobře. Místo snídaně jsem si bral...

Jak udělat sirup z rýmovníku

  1. V cca 5 litrech vody svaříme asi litr sladu. Stačí přivést k varu, aby se slad rozpustil. Vodu se sladem necháme zcela vychladnout.
  2. Rýmovníkové listy opláchneme vodou, jen zlehka.
  3. Listy vhodíme do hrnce se svařenou vodou se sladem a necháme louhovat do druhého dne.
  4. Po cca 4 hodinách přidáme omyté bio citróny nakrájené na kolečka.
  5. Necháme vše louhovat asi 24 hodin.
  6. Vymačkáme listy i citróny a nalijeme do připravených čistých vyvařených sklenic.
  7. Pokud chceme, tak ještě sterilizujeme. Uchováváme v chladu a temnu.

Praktické

  • Sirup lze používat po lžičkách samotný nebo míchat s vodou, čajem, můžete s ním ochutit ranní kaši, přidat do dezertu, určitě Vás napadne další využití.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte rýžový slad.
  • Z rýmovníku si můžete udělat i mast. Doma ji už máme vyzkoušenou a opravdu funguje. Dcera si rozbila bradu a díky rýmovníkové mastičce se to zahojilo velmi rychle. Používáme i při rýmě, případně na jakékoliv pupínky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsme Přéma a Evča, manželé, kteří milují dobré jídlo, zdravou domácnost a rodinnou pohodu.

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobry den, prosim, kdyz pouziju sypky slad, tak v jakem mnozstvi??
A mamka v sirupech listy nechava. Vadi to necemu?? Dekuji, V.

Mělo by stejný efekt listy odšťavnit s citrónem a přilít do zahřátého sladu s vodou? A pak zavařit? Zkoušel jste někdo?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si ...

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.