Připravte se na podzim a na zimu. Udělejte si rýmovníkový sirup proti kašli, rýmám a nachlazení. Jeho účinky jsou zázračné a zmírní Vám nepříjemné projevy nachlazení. Sirup můžete používat do čaje, vody nebo jen tak po lžičkách. Chutná dětem, protože je sladký. Pomáhá při kašli, horečkách, rýmě a bolestech hlavy.

Ingredience
  • cca 40 listů rýmovníku
  • 4 až 5 litrů vody
  • 1 litr sladu
  • 3 bio citróny

Jak udělat sirup z rýmovníku

  1. V cca 5 litrech vody svaříme asi litr sladu. Stačí přivést k varu, aby se slad rozpustil. Vodu se sladem necháme zcela vychladnout.
  2. Rýmovníkové listy opláchneme vodou, jen zlehka.
  3. Listy vhodíme do hrnce se svařenou vodou se sladem a necháme louhovat do druhého dne.
  4. Po cca 4 hodinách přidáme omyté bio citróny nakrájené na kolečka.
  5. Necháme vše louhovat asi 24 hodin.
  6. Vymačkáme listy i citróny a nalijeme do připravených čistých vyvařených sklenic.
  7. Pokud chceme, tak ještě sterilizujeme. Uchováváme v chladu a temnu.

Praktické

  • Sirup lze používat po lžičkách samotný nebo míchat s vodou, čajem, můžete s ním ochutit ranní kaši, přidat do dezertu, určitě Vás napadne další využití.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte rýžový slad.
  • Z rýmovníku si můžete udělat i mast. Doma ji už máme vyzkoušenou a opravdu funguje. Dcera si rozbila bradu a díky rýmovníkové mastičce se to zahojilo velmi rychle. Používáme i při rýmě, případně na jakékoliv pupínky.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Kontakt

Chcete spolupracovat? Ozvěte se.

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Alergie a průjmy mizí (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny a přeji krásný večer 🌞 Zahájila...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...
  1. Dobry den,ziji v zahranici a nejsem si uplne jista jestli tu sezenu slad. Da se to udelat i jinak? A kolik tech listu tak davate? Moc dekuji

  2. Dobry den, predem se omlouvam, zda muj dotaz vyzni hloupe, ale jsem zacatecnik v sirupech a nemam s kym bych se poradila. Listy se maji luhovat do druheho dne a pak ten druhy den pridat po 4h citron a nechat luhovat dalsich 24h (celkem dva dny luhovani) nebo citron pridat po 4h po vlozeni listu a luhovat jen 24h? 🙈🙈🙈 Nechci nic pokazit, protoze mam listy rymovniku pouze na jednu varku sirupu. A ztuhne sirup trosku a po jake dobe? Omlouvam se za muj dotaz, ale nikdy jsem zadny sirup nedelala ani nemela moznost nekomu koukat pod ruce. Predem dekuji za radu. Katka

  3. mě vydržel v lednici půl roku, sice cukr skrystalizoval, ale na újmu to nebylo. Vyléčil vnoučata, celou zimu žádná chřipka,angína. o sobě ani nemluvím.

      • Díky a pokud by měl vydržet na zimu, tak klasicky zavařit? Nebo by stačilo zahřát a horký nalít do vypařených lahviček a zatáhnout? Takto jsem vloni „zavařovala“ džemy a marmelády bez cukru a držely a drží stále skvěle :-)

        • Sterilovat je jistota, ale mnohdy skutečně stačí to zatažení. Nemám vyzkoušeno, tak udělejte radši půl tak a půl tak, ať to nepřijde na zmar a to nezavařené spotřebujte dřív ;-)

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLéčebná strava pro JIN a zároveň JANG kondici a nemoci
Další článekTomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!