Tento recept na bezlepkový chléb v troubě může vypadat i jako slaná bábovka.
- 2 hrnky celozrnné rýže vařené
- 2 hrnky pohankové mouky
- 1 hrnek vody
- 1/2 hrnku kvásku
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžička chlebového koření (kmín, anýz, koriandr)
- 4 lžíce semínek (sezam, len, slunečnice, dýně)
Recept na bezlepkový chléb v troubě
- Oživíme kvásek přidáním vody a mouky. Necháme ho vyběhnout a uvaříme rýži, případně odložíme zbytky z předchozího vaření. To vše můžeme udělat klidně den předem a druhý den z kvásku a rýže rychle zadělat na chléb.
- Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, vodu, koření a olej.
- Propláchneme semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
- Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul).
- Důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
- Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
- Přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy
- Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin.
- Zapneme troubu, aby byla připravená pro pečení.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Špejlí ověříme, zda je chléb propečený až do středu.
- Krájíme až po vychladnutí.
Rady, aby se chléb v troubě povedl
- Pokud máte dostatečně velký hrnec a chcete chléb připravit zdravější a vláčnější, napařte ho. Pro napařování budeme potřebovat hrnce větší než je forma. Dáme do ní jen tolik vody, aby při vložení formy a vaření nenatekla do těsta. Na dno hrnce můžeme dát utěrku, aby forma nerámusila poskakováním po dně. Vodu podle potřeby dolijeme. Napařujeme na mírném plameni cca 1 hodinu pod pokličkou, ke konci odklopíme a napařujeme bez pokličky, aby se udělala suchá kůrka. Že je chléb propaření a těsto již nelepí ověříme píchnutím špejle do nejvyššího místa. Napařený chléb můžeme dát na chvíli zapéct do trouby, aby byla kůrka křupavější.
- Pokud chléb nesníte tak rychle jako my a je je už trochu tvrdší, napaříte asi 10 minut v hrnci na pařáčku. Bude chutnat jako čerstvý.
Kombinujeme
K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.
Děti
Pro malé děti je napařená verze bezlepkového chleba ideální variantou jak jim nabídnout pečivo, když po něm začnou toužit.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
MŇÁÁÁAM , začínám uvažovat , ze budu vařit chleba častěji , takova dobrota na páře , minule jsem vařila než formy a normálně se udělala kůrčička
Tenhle se taky povedl a je úplně nejlepčí co jsem snad kdy jedla , to kořeni a seminka a vůbec. A miluju , ze se nespali i když budu vařit 3 hodiny 😂😂😂 ♥️ Děkujeme JJ ♥️
Chlebik je moc dobrý jenom přemýšlím jak poznám, ze je upečený? Je vlhký oproti klasickému a tak si říkám, kdy je v pořádku a kdy je nedopeceny :-)? Pecu 15min na 200 a pak utlumení na 170 a dopekam 45min, pecu ve formě na hřbet…