V posledních komentářích se objevily žádosti o recept na chutný bezlepkový chléb. Tento se velmi povedl, byl krásně nadýchaný a díky formě i atraktivní na pohled. Nejlepší bezlepkový chléb, jaký jsem kdy udělala.

 

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné rýže vařené
  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku kvásku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření (kmín, anýz, koriandr)
  • 4 lžíce semínek (sezam, len, slunečnice, dýně)

Postup

  1. Oživíme kvásek přidáním vody a mouky. Necháme ho vyběhnout a uvaříme rýži, případně odložíme zbytky z předchozího vaření. To vše můžeme udělat klidně den předem a druhý den z kvásku a rýže rychle zadělat na chléb.
  2. Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, vodu, koření a olej.
  3. Propláchneme semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
  4. Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul).
  5. Důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
  6. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
  7. Přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy
  8. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin.
  9. Zapneme troubu, aby byla připravená pro pečení.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Špejlí ověříme, zda je chléb propečený až do středu.
  11. Krájíme až po vychladnutí.

Praktické

  • Pokud máte dostatečně velký hrnec a chcete chléb připravit zdravější a vláčnější, napařte ho. Pro napařování budeme potřebovat hrnce větší než je forma. Dáme do ní jen tolik vody, aby při vložení formy a vaření nenatekla do těsta. Na dno hrnce můžeme dát utěrku, aby forma nerámusila poskakováním po dně. Vodu podle potřeby dolijeme. Napařujeme na mírném plameni cca 1 hodinu pod pokličkou, ke konci odklopíme a napařujeme bez pokličky, aby se udělala suchá kůrka. Že je chléb propaření a těsto již nelepí ověříme píchnutím špejle do nejvyššího místa. Napařený chléb můžeme dát na chvíli zapéct do trouby, aby byla kůrka křupavější.
  • Pokud chléb nesníte tak rychle jako my a je je už trochu tvrdší, napaříte asi 10 minut v hrnci na pařáčku. Bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro malé děti je napařená verze bezlepkového chleba ideální variantou jak jim nabídnout pečivo, když po něm začnou toužit.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...
  1. Chlebik je moc dobrý jenom přemýšlím jak poznám, ze je upečený? Je vlhký oproti klasickému a tak si říkám, kdy je v pořádku a kdy je nedopeceny :-)? Pecu 15min na 200 a pak utlumení na 170 a dopekam 45min, pecu ve formě na hřbet…

    • Já testuji špejlí, aby se nelepil. Jinak vlhčí to děláme všechno záměrně, je to stravitelnější, méně to zatěžuje játra. Někdy to ale netrefím a je to pak fakt morké :)) Chce to vyzkoušet, co vám vyhovuje. Mě už klasické pečivo, byť ze zdravé výživy kváskové, přijde šíleně suché a odře mi patro :-)

        • Ono zase když je tam to obilí, tak část už je vařená, takže nehrozí, že by to bylo celé syrové :-)

  2. Takze klasicky rozmichat 1/2 hrnku kvasku v 1 hrnku vody a primichat 2 hrnky mouky a nechat pres noc vybehnout a druhy den zadelavat? Taky by me zajimalo, zda jde pohankova nahradit jinou moukou, pohankova mi taky moc nejede.. ale kazda mouka se chova jinak mi prijde, tak jak pripadne odhadnout mnozstvi jine mouky (sla by treba jahlova?)

    • Ano, postup je přesně takový. Jáhlovou jsem nezkoušela, ale dělám třeba z kukuřičného kvásku a taky dobré.

      • Chystám se zkusit, prosím jak přesně tedy postupovat, pokud chci nechat přes noc? 1/2 hrnku kvásku, 1 hrnek vody, 2 hrnky mouky a ráno jen smíchat s rýží, kořením a olejem (mouku už nepřidávám) a rovnou péct? Nebo ještě nechat i pak kynout ve formě? Nebude to pak moc kyselé? Díky za rady!

        • Lado, všechno s kváskem je nakyslé a čím déle kvasí, tím je kyselejší. Klidně se může nechat těsto nechat kynout přes noc nebo jen pár hodin přes den, my doporučujeme těch 6 – 8 a podívat se, jak vypadá. Když je dost pěkný, tak upéct.

  3. Vidím, že jsem stále mladej a mám se pořád co učit :-) Využít bábovkovou formu na pečení chleba je fakt skvělý, neboť dílky pro krájení jsou tam již vytvořený :-) A recept také bezva :-)

    • Dobrý, že jo? Jsem si pořád říkala, co já s těma formama, když skoro nepeču :-))

  4. O naparenem chlebu a sladkostech uvazuji jiz dlouho,ale kde vzit bezlepkovy kvasek? A lze nahradit pohankovou mouku jinou bezlepkovou? Pohankova nam nechutna, vyzkouselajsem nekolik druhu, i v bio kvalite a vsechny maji tu pachut.

  5. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený nákyp z černých fazolí a červené řepy
Další článekJak zdravě jíst na Silvestra?