V posledních komentářích se objevily žádosti o recept na chutný bezlepkový chléb. Tento se velmi povedl, byl krásně nadýchaný a díky formě i atraktivní na pohled. Nejlepší bezlepkový chléb, jaký jsem kdy udělala.

 

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné rýže vařené
  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku kvásku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření (kmín, anýz, koriandr)
  • 4 lžíce semínek (sezam, len, slunečnice, dýně)

Postup

  1. Oživíme kvásek přidáním vody a mouky. Necháme ho vyběhnout a uvaříme rýži, případně odložíme zbytky z předchozího vaření. To vše můžeme udělat klidně den předem a druhý den z kvásku a rýže rychle zadělat na chléb.
  2. Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, vodu, koření a olej.
  3. Propláchneme semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
  4. Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul).
  5. Důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
  6. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
  7. Přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy
  8. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin.
  9. Zapneme troubu, aby byla připravená pro pečení.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Špejlí ověříme, zda je chléb propečený až do středu.
  11. Krájíme až po vychladnutí.

Praktické

  • Pokud máte dostatečně velký hrnec a chcete chléb připravit zdravější a vláčnější, napařte ho. Pro napařování budeme potřebovat hrnce větší než je forma. Dáme do ní jen tolik vody, aby při vložení formy a vaření nenatekla do těsta. Na dno hrnce můžeme dát utěrku, aby forma nerámusila poskakováním po dně. Vodu podle potřeby dolijeme. Napařujeme na mírném plameni cca 1 hodinu pod pokličkou, ke konci odklopíme a napařujeme bez pokličky, aby se udělala suchá kůrka. Že je chléb propaření a těsto již nelepí ověříme píchnutím špejle do nejvyššího místa. Napařený chléb můžeme dát na chvíli zapéct do trouby, aby byla kůrka křupavější.
  • Pokud chléb nesníte tak rychle jako my a je je už trochu tvrdší, napaříte asi 10 minut v hrnci na pařáčku. Bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro malé děti je napařená verze bezlepkového chleba ideální variantou jak jim nabídnout pečivo, když po něm začnou toužit.

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Chlebik je moc dobrý jenom přemýšlím jak poznám, ze je upečený? Je vlhký oproti klasickému a tak si říkám, kdy je v pořádku a kdy je nedopeceny :-)? Pecu 15min na 200 a pak utlumení na 170 a dopekam 45min, pecu ve formě na hřbet…

    • Já testuji špejlí, aby se nelepil. Jinak vlhčí to děláme všechno záměrně, je to stravitelnější, méně to zatěžuje játra. Někdy to ale netrefím a je to pak fakt morké :)) Chce to vyzkoušet, co vám vyhovuje. Mě už klasické pečivo, byť ze zdravé výživy kváskové, přijde šíleně suché a odře mi patro 🙂

      • Díky Evi, jj je to mokré ale chutná mi jenom jsem si říkala aby byl dopeceny 🙂 Dávám ho raději do lednice když je tam to obilí…

        • Ono zase když je tam to obilí, tak část už je vařená, takže nehrozí, že by to bylo celé syrové 🙂

  2. Takze klasicky rozmichat 1/2 hrnku kvasku v 1 hrnku vody a primichat 2 hrnky mouky a nechat pres noc vybehnout a druhy den zadelavat? Taky by me zajimalo, zda jde pohankova nahradit jinou moukou, pohankova mi taky moc nejede.. ale kazda mouka se chova jinak mi prijde, tak jak pripadne odhadnout mnozstvi jine mouky (sla by treba jahlova?)

    • Ano, postup je přesně takový. Jáhlovou jsem nezkoušela, ale dělám třeba z kukuřičného kvásku a taky dobré.

  3. Vidím, že jsem stále mladej a mám se pořád co učit 🙂 Využít bábovkovou formu na pečení chleba je fakt skvělý, neboť dílky pro krájení jsou tam již vytvořený 🙂 A recept také bezva 🙂

    • Dobrý, že jo? Jsem si pořád říkala, co já s těma formama, když skoro nepeču :-))

    • Aby těsto bylo vláčné. Určitě to půjde i bez něj, ale počítejte, že bude sušší.

  4. O naparenem chlebu a sladkostech uvazuji jiz dlouho,ale kde vzit bezlepkovy kvasek? A lze nahradit pohankovou mouku jinou bezlepkovou? Pohankova nam nechutna, vyzkouselajsem nekolik druhu, i v bio kvalite a vsechny maji tu pachut.

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové rizotko s čerstvou kopřivou
Další článekJak zdravě jíst na Silvestra?