Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Bezlepkový chléb v troubě se semínky a rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
V posledních komentářích se objevily žádosti o chutný recept na bezlepkový chléb semínkový dělaný v troubě. Tento se velmi povedl, byl krásně nadýchaný a díky formě i atraktivní na pohled. Nejlepší bezlepkový chléb, jaký jsem kdy udělala.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné rýže vařené
  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku kvásku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření (kmín, anýz, koriandr)
  • 4 lžíce semínek (sezam, len, slunečnice, dýně)

K jedálníčku Jíme Jinak ma priviedly silné bolesti hlavy, k čomu sa postupne pridali aj ťažkosti s pohybovým aparát &...

Tento recept na bezlepkový chléb v troubě může vypadat i jako slaná bábovka.

Recept na bezlepkový chléb v troubě

  1. Oživíme kvásek přidáním vody a mouky. Necháme ho vyběhnout a uvaříme rýži, případně odložíme zbytky z předchozího vaření. To vše můžeme udělat klidně den předem a druhý den z kvásku a rýže rychle zadělat na chléb.
  2. Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, vodu, koření a olej.
  3. Propláchneme semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
  4. Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul).
  5. Důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
  6. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
  7. Přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy
  8. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin.
  9. Zapneme troubu, aby byla připravená pro pečení.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Špejlí ověříme, zda je chléb propečený až do středu.
  11. Krájíme až po vychladnutí.

Rady, aby se chléb v troubě povedl

  • Pokud máte dostatečně velký hrnec a chcete chléb připravit zdravější a vláčnější, napařte ho. Pro napařování budeme potřebovat hrnce větší než je forma. Dáme do ní jen tolik vody, aby při vložení formy a vaření nenatekla do těsta. Na dno hrnce můžeme dát utěrku, aby forma nerámusila poskakováním po dně. Vodu podle potřeby dolijeme. Napařujeme na mírném plameni cca 1 hodinu pod pokličkou, ke konci odklopíme a napařujeme bez pokličky, aby se udělala suchá kůrka. Že je chléb propaření a těsto již nelepí ověříme píchnutím špejle do nejvyššího místa. Napařený chléb můžeme dát na chvíli zapéct do trouby, aby byla kůrka křupavější.
  • Pokud chléb nesníte tak rychle jako my a je je už trochu tvrdší, napaříte asi 10 minut v hrnci na pařáčku. Bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro malé děti je napařená verze bezlepkového chleba ideální variantou jak jim nabídnout pečivo, když po něm začnou toužit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
26. 11. 2021

MŇÁÁÁAM , začínám uvažovat , ze budu vařit chleba častěji , takova dobrota na páře , minule jsem vařila než formy a normálně se udělala kůrčička
Tenhle se taky povedl a je úplně nejlepčí co jsem snad kdy jedla , to kořeni a seminka a vůbec. A miluju , ze se nespali i když budu vařit 3 hodiny 😂😂😂 ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Chlebik je moc dobrý jenom přemýšlím jak poznám, ze je upečený? Je vlhký oproti klasickému a tak si říkám, kdy je v pořádku a kdy je nedopeceny :-)? Pecu 15min na 200 a pak utlumení na 170 a dopekam 45min, pecu ve formě na hřbet…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.