V posledních komentářích se objevily žádosti o recept na chutný bezlepkový chléb. Tento se velmi povedl, byl krásně nadýchaný a díky formě i atraktivní na pohled. Nejlepší bezlepkový chléb, jaký jsem kdy udělala.

 

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné rýže vařené
  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku kvásku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření (kmín, anýz, koriandr)
  • 4 lžíce semínek (sezam, len, slunečnice, dýně)

Postup

  1. Oživíme kvásek přidáním vody a mouky. Necháme ho vyběhnout a uvaříme rýži, případně odložíme zbytky z předchozího vaření. To vše můžeme udělat klidně den předem a druhý den z kvásku a rýže rychle zadělat na chléb.
  2. Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, vodu, koření a olej.
  3. Propláchneme semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
  4. Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul).
  5. Důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
  6. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
  7. Přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy
  8. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin.
  9. Zapneme troubu, aby byla připravená pro pečení.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Špejlí ověříme, zda je chléb propečený až do středu.
  11. Krájíme až po vychladnutí.

Praktické

  • Pokud máte dostatečně velký hrnec a chcete chléb připravit zdravější a vláčnější, napařte ho. Pro napařování budeme potřebovat hrnce větší než je forma. Dáme do ní jen tolik vody, aby při vložení formy a vaření nenatekla do těsta. Na dno hrnce můžeme dát utěrku, aby forma nerámusila poskakováním po dně. Vodu podle potřeby dolijeme. Napařujeme na mírném plameni cca 1 hodinu pod pokličkou, ke konci odklopíme a napařujeme bez pokličky, aby se udělala suchá kůrka. Že je chléb propaření a těsto již nelepí ověříme píchnutím špejle do nejvyššího místa. Napařený chléb můžeme dát na chvíli zapéct do trouby, aby byla kůrka křupavější.
  • Pokud chléb nesníte tak rychle jako my a je je už trochu tvrdší, napaříte asi 10 minut v hrnci na pařáčku. Bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro malé děti je napařená verze bezlepkového chleba ideální variantou jak jim nabídnout pečivo, když po něm začnou toužit.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...
  1. Chlebik je moc dobrý jenom přemýšlím jak poznám, ze je upečený? Je vlhký oproti klasickému a tak si říkám, kdy je v pořádku a kdy je nedopeceny :-)? Pecu 15min na 200 a pak utlumení na 170 a dopekam 45min, pecu ve formě na hřbet…

    • Já testuji špejlí, aby se nelepil. Jinak vlhčí to děláme všechno záměrně, je to stravitelnější, méně to zatěžuje játra. Někdy to ale netrefím a je to pak fakt morké :)) Chce to vyzkoušet, co vám vyhovuje. Mě už klasické pečivo, byť ze zdravé výživy kváskové, přijde šíleně suché a odře mi patro 🙂

        • Ono zase když je tam to obilí, tak část už je vařená, takže nehrozí, že by to bylo celé syrové 🙂

  2. Takze klasicky rozmichat 1/2 hrnku kvasku v 1 hrnku vody a primichat 2 hrnky mouky a nechat pres noc vybehnout a druhy den zadelavat? Taky by me zajimalo, zda jde pohankova nahradit jinou moukou, pohankova mi taky moc nejede.. ale kazda mouka se chova jinak mi prijde, tak jak pripadne odhadnout mnozstvi jine mouky (sla by treba jahlova?)

    • Ano, postup je přesně takový. Jáhlovou jsem nezkoušela, ale dělám třeba z kukuřičného kvásku a taky dobré.

  3. Vidím, že jsem stále mladej a mám se pořád co učit 🙂 Využít bábovkovou formu na pečení chleba je fakt skvělý, neboť dílky pro krájení jsou tam již vytvořený 🙂 A recept také bezva 🙂

    • Dobrý, že jo? Jsem si pořád říkala, co já s těma formama, když skoro nepeču :-))

  4. O naparenem chlebu a sladkostech uvazuji jiz dlouho,ale kde vzit bezlepkovy kvasek? A lze nahradit pohankovou mouku jinou bezlepkovou? Pohankova nam nechutna, vyzkouselajsem nekolik druhu, i v bio kvalite a vsechny maji tu pachut.

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečený nákyp z černých fazolí a červené řepy
Další článekJak zdravě jíst na Silvestra?