Domů > Zdravé recepty > Pečivo

Bezlepkový chléb v troubě se semínky a rýží

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
V posledních komentářích se objevily žádosti o chutný recept na bezlepkový chléb semínkový dělaný v troubě. Tento se velmi povedl, byl krásně nadýchaný a díky formě i atraktivní na pohled. Nejlepší bezlepkový chléb, jaký jsem kdy udělala.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné rýže vařené
  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku kvásku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření (kmín, anýz, koriandr)
  • 4 lžíce semínek (sezam, len, slunečnice, dýně)

Vážné onemocnění a to, že jsem díky lékům přibrala 10 kg, bylo pro mě velkým impulsem ke změně. Díky úpravě jídelníčk...

Tento recept na bezlepkový chléb v troubě může vypadat i jako slaná bábovka.

Recept na bezlepkový chléb v troubě

  1. Oživíme kvásek přidáním vody a mouky. Necháme ho vyběhnout a uvaříme rýži, případně odložíme zbytky z předchozího vaření. To vše můžeme udělat klidně den předem a druhý den z kvásku a rýže rychle zadělat na chléb.
  2. Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, vodu, koření a olej.
  3. Propláchneme semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
  4. Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul).
  5. Důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
  6. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
  7. Přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy
  8. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin.
  9. Zapneme troubu, aby byla připravená pro pečení.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Špejlí ověříme, zda je chléb propečený až do středu.
  11. Krájíme až po vychladnutí.

Rady, aby se chléb v troubě povedl

  • Pokud máte dostatečně velký hrnec a chcete chléb připravit zdravější a vláčnější, napařte ho. Pro napařování budeme potřebovat hrnce větší než je forma. Dáme do ní jen tolik vody, aby při vložení formy a vaření nenatekla do těsta. Na dno hrnce můžeme dát utěrku, aby forma nerámusila poskakováním po dně. Vodu podle potřeby dolijeme. Napařujeme na mírném plameni cca 1 hodinu pod pokličkou, ke konci odklopíme a napařujeme bez pokličky, aby se udělala suchá kůrka. Že je chléb propaření a těsto již nelepí ověříme píchnutím špejle do nejvyššího místa. Napařený chléb můžeme dát na chvíli zapéct do trouby, aby byla kůrka křupavější.
  • Pokud chléb nesníte tak rychle jako my a je je už trochu tvrdší, napaříte asi 10 minut v hrnci na pařáčku. Bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro malé děti je napařená verze bezlepkového chleba ideální variantou jak jim nabídnout pečivo, když po něm začnou toužit.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
26. 11. 2021

MŇÁÁÁAM , začínám uvažovat , ze budu vařit chleba častěji , takova dobrota na páře , minule jsem vařila než formy a normálně se udělala kůrčička
Tenhle se taky povedl a je úplně nejlepčí co jsem snad kdy jedla , to kořeni a seminka a vůbec. A miluju , ze se nespali i když budu vařit 3 hodiny 😂😂😂 ♥️ Děkujeme JJ ♥️

Chlebik je moc dobrý jenom přemýšlím jak poznám, ze je upečený? Je vlhký oproti klasickému a tak si říkám, kdy je v pořádku a kdy je nedopeceny :-)? Pecu 15min na 200 a pak utlumení na 170 a dopekam 45min, pecu ve formě na hřbet…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...