V posledních komentářích se objevily žádosti o recept na chutný bezlepkový chléb. Tento se velmi povedl, byl krásně nadýchaný a díky formě i atraktivní na pohled. Nejlepší bezlepkový chléb, jaký jsem kdy udělala.

 

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné rýže vařené
  • 2 hrnky pohankové mouky
  • 1 hrnek vody
  • 1/2 hrnku kvásku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička chlebového koření (kmín, anýz, koriandr)
  • 4 lžíce semínek (sezam, len, slunečnice, dýně)

Postup

  1. Oživíme kvásek přidáním vody a mouky. Necháme ho vyběhnout a uvaříme rýži, případně odložíme zbytky z předchozího vaření. To vše můžeme udělat klidně den předem a druhý den z kvásku a rýže rychle zadělat na chléb.
  2. Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, vodu, koření a olej.
  3. Propláchneme semínka pod studenou vodou a přidáme do mísy k ostatním ingrediencím.
  4. Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul).
  5. Důkladně promícháme, aby v chlebu nebyly hrudky.
  6. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto.
  7. Přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy
  8. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin.
  9. Zapneme troubu, aby byla připravená pro pečení.
  10. Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 1 hodinu. Špejlí ověříme, zda je chléb propečený až do středu.
  11. Krájíme až po vychladnutí.

Praktické

  • Pokud máte dostatečně velký hrnec a chcete chléb připravit zdravější a vláčnější, napařte ho. Pro napařování budeme potřebovat hrnce větší než je forma. Dáme do ní jen tolik vody, aby při vložení formy a vaření nenatekla do těsta. Na dno hrnce můžeme dát utěrku, aby forma nerámusila poskakováním po dně. Vodu podle potřeby dolijeme. Napařujeme na mírném plameni cca 1 hodinu pod pokličkou, ke konci odklopíme a napařujeme bez pokličky, aby se udělala suchá kůrka. Že je chléb propaření a těsto již nelepí ověříme píchnutím špejle do nejvyššího místa. Napařený chléb můžeme dát na chvíli zapéct do trouby, aby byla kůrka křupavější.
  • Pokud chléb nesníte tak rychle jako my a je je už trochu tvrdší, napaříte asi 10 minut v hrnci na pařáčku. Bude chutnat jako čerstvý.

Kombinujeme

K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.

Děti

Pro malé děti je napařená verze bezlepkového chleba ideální variantou jak jim nabídnout pečivo, když po něm začnou toužit.

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak, abych byla zdravá. A k tomu jsem jako bonus hodně zhubla. Letos jsem v očistě, abych se opět dostala na...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky by mohly být povzbuzením těm co to máte taky, ať již z jakýchkoliv důvodů, těžší a zatím se obrovského povzbuzení...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct, že zánět močového měchýře je pryč. Držela jsem se všech doporučených rad a výsledky jsou v pořádku, takže to opravdu...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned první den, ale tentokrát je to jiný, těším se na každé nové jídlo! Konečně se mi daří vstávat dřív než...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka 🙂 Potěšilo mne, že i moje máma, která má názor "tzv. jíst se má všechno :-)" (a chuťově výborně a...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k obědu kompletní talíř, už konečně nepotřebuji mezitím nic sladkého zobat a přešly mě ty úděsné chutě "z nudy". Také odpadly...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila pohled na jídlo. Naučila jsem se na stravování a na souvislosti s jídlem dívat jinak. Naučila jsem se vyčlenit se...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden po týdnu jsem sledovala tak trochu jak z rychlíku, ale i přesto mi to v mnohém pomohlo, nakoplo mě to...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu, včetně videí a všech informací. Jsem za to moc vděčná a hlavně jsem ráda, že jsem do toho šla. Hodně...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a manžel říkal doslova: “hodně dobrý”. Jsem v klubu nově a moc mně to baví, děkuji 🙂

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne o recepty, díky kterým se snažím naučit vařit jídlo, které mi chutná a doufám, že díky této stravě získám chybějící...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie. Čtu a poslouchám to každý den, abych to nevzdala.

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše stránky. O zdravější život se snažím už pár let, ale tak nějak stylem dva kroky vpřed, jeden zpět. Děkuji, že...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to baví, hlavně když pak na sobě cítím, jak to všechno krásně do sebe zapadá. Chce to zpočátku trošku úsilí, u...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol tento jedálniček krásnym spestrením mojej už fádnej stravy. Mám veľkú rodinu - veľa chlapov doma. Nijako som ich nenútila jesť...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě stravování dle jíme jinak nadchlo. Ačkoli jsem již 3 roky na vegan stravě tak s recepty dle JJ jsem se...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

14 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Chlebik je moc dobrý jenom přemýšlím jak poznám, ze je upečený? Je vlhký oproti klasickému a tak si říkám, kdy je v pořádku a kdy je nedopeceny :-)? Pecu 15min na 200 a pak utlumení na 170 a dopekam 45min, pecu ve formě na hřbet…

    • Já testuji špejlí, aby se nelepil. Jinak vlhčí to děláme všechno záměrně, je to stravitelnější, méně to zatěžuje játra. Někdy to ale netrefím a je to pak fakt morké :)) Chce to vyzkoušet, co vám vyhovuje. Mě už klasické pečivo, byť ze zdravé výživy kváskové, přijde šíleně suché a odře mi patro 🙂

      • Díky Evi, jj je to mokré ale chutná mi jenom jsem si říkala aby byl dopeceny 🙂 Dávám ho raději do lednice když je tam to obilí…

        • Ono zase když je tam to obilí, tak část už je vařená, takže nehrozí, že by to bylo celé syrové 🙂

  2. Takze klasicky rozmichat 1/2 hrnku kvasku v 1 hrnku vody a primichat 2 hrnky mouky a nechat pres noc vybehnout a druhy den zadelavat? Taky by me zajimalo, zda jde pohankova nahradit jinou moukou, pohankova mi taky moc nejede.. ale kazda mouka se chova jinak mi prijde, tak jak pripadne odhadnout mnozstvi jine mouky (sla by treba jahlova?)

    • Ano, postup je přesně takový. Jáhlovou jsem nezkoušela, ale dělám třeba z kukuřičného kvásku a taky dobré.

  3. Vidím, že jsem stále mladej a mám se pořád co učit 🙂 Využít bábovkovou formu na pečení chleba je fakt skvělý, neboť dílky pro krájení jsou tam již vytvořený 🙂 A recept také bezva 🙂

    • Dobrý, že jo? Jsem si pořád říkala, co já s těma formama, když skoro nepeču :-))

    • Aby těsto bylo vláčné. Určitě to půjde i bez něj, ale počítejte, že bude sušší.

  4. O naparenem chlebu a sladkostech uvazuji jiz dlouho,ale kde vzit bezlepkovy kvasek? A lze nahradit pohankovou mouku jinou bezlepkovou? Pohankova nam nechutna, vyzkouselajsem nekolik druhu, i v bio kvalite a vsechny maji tu pachut.

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové rizotko s čerstvou kopřivou
Další článekJak zdravě jíst na Silvestra?