"My máme paštiku?!" divil se před několika lety můj muž, když jsem tuhle pomazánku dělala poprvé. Cizrnová pomazánka je hitem jak u nás doma, tak na akcích mezi běžně se stravujícími kamarády. Víte, jak ji dochutit, aby připomínala paštiku?
Ingredience
  • šálek uvařené cizrny
  • 2 lžíce sezamového oleje (může být i olivový)
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 cibule
  • sůl
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • citronová šťáva

Jak připravit pomazánku z cizrny

  1. Pokrájíme cibuli na kostičky, rozehřejeme na pánvi olej
  2. Přidáme cibuli, trochu osolíme a osmažíme jí do sklovata.
  3. Přisypeme vařenou cizrnu a necháme prohřát (bude se lépe mixovat).
  4. Odstavíme, přidáme tahiny, sojovou omáčku a umeocet podle chuti a rozmixumeje do hladka.
  5. Podle chuti můžeme přidat ještě citronovou šťávu.

Obměna

  • Paštikovější chuť dostaneme, když na závěr přidáme rozmačkaný česnek a majoránku a rozmixujeme.

Praktické

  • Kdo nemá po ruce uvařenou cizrnu, může stejnou pomazánku udělat z lupané červené čočky, která je za 15 minut uvařená.

Kombinujeme

  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • S minimálním množstvím oleje, koření a dochucovadel je vhodná pro děti od 1,5 roku. Ideáílní varianta je oddělit porci pro dítě a dospělému pak dochutit podle potřeby. S dochudovadly a kořením je vhodná cca od 2 let, ale nepřeháníme to s jejich množstvím!

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...
  1. Ahoj, pomazánku dělám, je dobrá. Vychází z receptu na hummus. Já občas přidávám i lžičku bezEčkové hořčice. Má to rád 16ti letý syn, který si dává pozor na to, abych mu nevařila moc zdravě. 🙂 Mám prosbu. Uvítala bych v receptu link na recept na chleba, placky apod., abych nemusela hledat zdravou a vhodnou přílohu ve všech receptech, nebo pročítat diskuze, jak zní také jedna rada. Myslím, že v novějších receptech to tak už děláte, že dáte odkaz na jiné přílohy apod. Děkuji Blanka

  2. Super. Za nasi rodinu muzu sdilet jedine pozitivni zkusenosti. Podobne pomazanky vyrabime u nas doma a jime je taky bez peciva jako dip k nakrajene zelenine na dlouhe tycky. Deti to zboznuji a taky tak sni jeste vice zeleniny. S pozdravem Tereza

  3. Dobry den, co delam spatne – pomazanku mam takovou sypkou:-/ nepoužila jsem tahini (neměla jsem), muze to byt tim? Dekuji za odpověď.

    • Může to být tím, protože tahini je velmi mastné. Taky záleží, jak byla uvařená cizrna, zda byla dost měkká, aby se dala dobře rozmixovat. Zkuste přidat vodu nebo dát do základu víc oleje, na tahini to nestojí,ale mazlavost dělá tuk.

  4. Nikdy bych neřekla,že budu robit luštěninové pomazánky,moje mamka je nedělala.Ale s vaším recepisem:),celé rodině cizrnová chutnala a dnes můj 3letý Vojtík si pochutnal na pomazánce z červené čočky,takže velký dík vašim nápadům:).

    • Jolano já jsem semlela sezamová semínka na mlýnku na mák. Jde to. Na jednu lžíci pasty potřebuješ semlít asi dvě až dvě a půl lžíce semínek. 🙂

  5. Dneska dělali cizrnovou pomazánku v Sama Doma (bohužel jsem to zapla později, tak jsem nestačila zaregistrovat jméno paní kuchařky, ale byl to někdo, kdo propaguje živou RAW stravu) a dělali to z naklíčené cizrny. Vypadalo to skvělé. Jak je to v souladu s JJ 🙂 ???

    • Raw je energeticky nevyvážená. Je tam moc energie jin – syrové, uvolňující, ochlazující, chybí tam druhá energie jang – zahřívající, stahující, vysušující… Lidem kteří jedli potraviny spíše stahující jako maso,pečivo ap. raw ze začátku udělá moc dobře a cítí se jak znovuzrození. Je to logické, vyrovnají si tím svoje energie, jenže časem se to překlopí do druhého extrému. Bude jim zima, hubnou… v našem podnebí potřebujeme i druhou zahřívající energii, takže dlouhodobě se to moc držet nedá, ale na ozdravení a odvykání živočišných potravin je to krátkodobě dobré. A mají úžasné raw dezerty!!!

  6. Holky, já jsem šťastná 🙂 Dnes jsem vyzkoušela podle tohodle receptu pomazánku z červené čočky. A moje dítko – Marek 8 let, který ještě nedávno čočku (běžnou) nevzal do pusy se pomazánky může ujíst :-). Červenou čočku už jsme párkrát propašovala, ale pomazánku jsem zkoušela poprvé a poprvé nadšení z toho co uvařím dle JJ 🙂

  7. Ahoj, snažím se sebe i své dva kluky (1 a 3 roky) živit vašim způsobem. Tatínek samozřejmě stagnuje:-( Doteď jsem brala hlavní inspiraci v knížkách paní doktorky Strnadelové a pana Zerzána, ale nedávno jsem objevila tyto stránky. Tak bych hned měla dotaz k této pomazánce: nevadí, že je v tom ta cibulka a pak se to jí za studena? Já se totiž snažím zeleninku vůbec neohřívat, když dělám pomazánky na potom, tak právě tu cibulku vynechávám. Ale třeba ta z tofu není bez cibule nic moc. Samozřejmě by to byla na výlety velká pomoc, jestli tam ta cibule být může i za studena:-) Teď v zimě nám vařím večeře teplé, protože jsme víc doma, ale na léto by se hodilo v lednici něco předpřipraveného, co se může, když by jsme od někud dorazili později. Předem díky za odpověď Katka

    • Milá Katko, dokonalé je to tak, jak píšete, ani cibule by se neměla ohřívat, takže ideálně by se pomazánka měla sníst do 2 hodin. Jenže nežijeme v ideálním světě a často je potřeba volit menší zlo. Takže co je lepší? Stres z toho, že musíme domů dřív, že nesmíme včas večeři, která bude sice dokonalá podle zásad, nebo že vše bude v pohodě, užijeme si výlet a kousek cibule v celé pomazánce nás holt malinko překyselí? Pro mě je jasná druhá volba a když rychle k pomazánce napaříte kousek čerstvé zeleniny (brokolice je za 10 minut) a přidáte pár lžic kvašené, tak se ten kousek cibule úplně ztratí. Já tyhle drobnosti neřeším, když mi zbude kousek čočkové sekané od oběda, ve které je také jedna cibule, neřeším to, ohřeji ji k večeři, ale udělám čerstvý salát a napařím novou zeleninu. Jiná situace by byla, kdybych měla doma někoho těžce nemocného, tam už není prostor na kompromisy tohoto typu. Ale to je můj názor a moje zkušenost. Prostě to dělám jak nejlíp to jde a když to nejde, tak si vyberu to nejlepší co je v té situaci možné a co mi nezpůsobí zbytečný stres, který je horší než špatné jídlo.

      • Díky moc za odpověď. Já vím, že pořád je lepší pomazánka s cibulkou než třeba rohlík s párkama a podobně, což my nejíme ani vyjímečně. Vím, že je nejdůležitější, co jíme běžně než to, co jíme právě vyjímečně. Já jen, že v létě je těch akcí, výletů a příchodů později celkem dost, takže pak je i víc těch “vyjímečně” víc. Proto jsem se na to chtěla zeptat. Asi by mi prospěl váš přístup, budu to muset trošku přehodnotit. Kluci jsou naštěstí celkem zdraví, hlavně od té doby, co jíme jinak.

        • Fakt to tolik neřešte, trocha den staré cibulky v jinak vyváženém jídle nemůže udělat nic zásadního i kdyby to bylo ob den. Když to pokaždé doplníte kvašenou zeleninou, možná kyselost se víc než vyrovná. Důležité je být hlavně v pohodě.

  8. Teeeda, vskutku vynikající… Před chvíli jsme s malým dosvacili kvaskovy zitny chlebik s touto pomazankou a on ještě ted, co chystám uz polévku, porad chodi a ukazuje na hrnecek od pomazánky a křičí “HAM HAM” ;-))) no za chvíli bude dynova polevečka, tak si musi holt počkat ;-o moc dobry receptík, uz se těším, az si s temi dvěma staršími vyzkousime tu s cesnekem…
    Užívejte navrátivší se zimu a my se dnes ještě zahrejeme pohankovymi plackami 😉 všechny zdravím

  9. V receptu píšete o chlebu. Jak je to vlastně s chlebem? Ten “normální” není povolený a existuje nějaký, který je ok? Uvítala bych třeba recept na domácí pečení chleba, protože prostě občas nějaké to pečivo do ruky nakonec vezmu, tak by bylo fajn mít při ruce zdravé 🙂

  10. Ahoj holky, zdravím vás obě a chci Vám jen říci, že jsem právě dosvačila v práci tuto Vaši cizrnovou pomazánku posypanou gomasiem (sama jsem si ho udělala:-) a ještě teď se oblizuji:-). Dělala jsem i tu cizrnovu s česnekem je také výborná, ale musím ji udělat zase někdy znovu a tentokrát tam dát méně česneku minule jsem to nějak přehnala a nebylo to ono:-). Tak se mějte pa.

    • Ahoj Marti, díky za zpětnou vazbu. To jsme rády, že Ti chutnalo. Za domácí gomasio máš extra pochvalu!

  11. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSilvestrovský nealko svařák pro děti i dospělé
Další článekDětská strava I. – obilniny