Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomazánky. Pomazánka bude mít rozkošnou pastelovou barvu a bude chutnat jako tvarohová, přestože v ní není ani kousek tvarohu.

Ingredience
  • hrst čerstvé kopřivy
  • 1 cibule
  • 1 bílé tofu (cca 200 g)
  • 1 lžička hořčice bez cukru
  • 1-2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • pažitka

Jak připravit tvarohovou pomazánku s kopřivou

  1. Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
  2. Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
  3. Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
  4. Odstavíme a rozmixujeme společně česnekem a hořčicí.
  5. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním  vývaru.
  6. Chuť doladíme přidáním umeocta.
  7. Do hotové horké pomazánky přimixujeme hrst čerstvé kopřivy.

Praktické

  • Mladé kopřivy můžeme dát celé, u starších dáváme jen listy, aby pomazánka neobsahovala tuhá vlákna.
  • Já kopřivu předem nespařuji, nasekám ji na kousky a přenesu lopatko na zeleninu, abych se nespálila.
  • Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).
  • Kopřivu přidávejte po troškách a ochutnávejte, pokud děláte pomazánku poprvé. Kopřiva chutná podobně jako špenát a někomu nemusí chutnat, když ji bude v pomazánce moc. Pokud ji dáte trochu, nebude tam vůbec poznat.
  • Já jsem dala velkou hrst na jedno tofu a vyhovuje nám to, ale už je tam kopřiva dost cítit.

Obměna

  • Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
  • Kvašenou okurku nebo cuketu můžeme nahradit i jinou kvašenou zeleninou nebo ji v receptu vynechat.
  • Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
  • Místo česneku a pažitky můžete dál bazalku apod.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se ubere česnek, umeocet a sůl.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVegan kraslice na Velikonoce
Další článekVelikonoční cukrovinky: Dejte si u nich pozor na tato umělá barviva!