Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomazánky. Pomazánka bude mít rozkošnou pastelovou barvu a bude chutnat jako tvarohová, přestože v ní není ani kousek tvarohu.

Ingredience
  • hrst čerstvé kopřivy
  • 1 cibule
  • 1 bílé tofu (cca 200 g)
  • 1 lžička hořčice bez cukru
  • 1-2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • pažitka

Jak připravit tvarohovou pomazánku s kopřivou

  1. Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
  2. Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
  3. Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
  4. Odstavíme a rozmixujeme společně česnekem a hořčicí.
  5. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním  vývaru.
  6. Chuť doladíme přidáním umeocta.
  7. Do hotové horké pomazánky přimixujeme hrst čerstvé kopřivy.

Praktické

  • Mladé kopřivy můžeme dát celé, u starších dáváme jen listy, aby pomazánka neobsahovala tuhá vlákna.
  • Já kopřivu předem nespařuji, nasekám ji na kousky a přenesu lopatko na zeleninu, abych se nespálila.
  • Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).
  • Kopřivu přidávejte po troškách a ochutnávejte, pokud děláte pomazánku poprvé. Kopřiva chutná podobně jako špenát a někomu nemusí chutnat, když ji bude v pomazánce moc. Pokud ji dáte trochu, nebude tam vůbec poznat.
  • Já jsem dala velkou hrst na jedno tofu a vyhovuje nám to, ale už je tam kopřiva dost cítit.

Obměna

  • Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
  • Kvašenou okurku nebo cuketu můžeme nahradit i jinou kvašenou zeleninou nebo ji v receptu vynechat.
  • Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
  • Místo česneku a pažitky můžete dál bazalku apod.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se ubere česnek, umeocet a sůl.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

S recepty z Jíme Jinak si přímo labužnicky dopřáváme (Janka)

Janka: Musím to jít někam napsat :-) Luxusní! Skvělé!...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Mám 6 kg dole a obrovskou chuť do života (Ivana, 71 let)

Ivana: I mně se podařilo za 2 měsíce dát...
  1. Komu se nelení tomu se zelení 😀 Testování nové pomazánky. Napařený květák, baby špenát, kimchi a dnes upečený kváskový chléb. Chutná a rychlá pomazánka, stále mi to přišlo málo výrazné, tak jsem dal 4 hrsti kopřiv 🙂 To pak byla jízda 😀

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCesta z města
Další článekNaučte se doma anglicky