Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Kopřivová pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomazánky. Pomazánka bude mít rozkošnou pastelovou barvu a bude chutnat jako tvarohová, přestože v ní není ani kousek tvarohu.

Ingredience
  • hrst čerstvé kopřivy
  • 1 cibule
  • 1 bílé tofu (cca 200 g)
  • 1 lžička hořčice bez cukru
  • 1-2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • pažitka

Naši rodiče a prarodiče nám v dětství chtěli dopřát vše, co sami neměli. Měli jsme krá...

Jak připravit tvarohovou pomazánku s kopřivou

  1. Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
  2. Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
  3. Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
  4. Odstavíme a rozmixujeme společně česnekem a hořčicí.
  5. Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním  vývaru.
  6. Chuť doladíme přidáním umeocta.
  7. Do hotové horké pomazánky přimixujeme hrst čerstvé kopřivy.

Praktické

  • Mladé kopřivy můžeme dát celé, u starších dáváme jen listy, aby pomazánka neobsahovala tuhá vlákna.
  • Já kopřivu předem nespařuji, nasekám ji na kousky a přenesu lopatko na zeleninu, abych se nespálila.
  • Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).
  • Kopřivu přidávejte po troškách a ochutnávejte, pokud děláte pomazánku poprvé. Kopřiva chutná podobně jako špenát a někomu nemusí chutnat, když ji bude v pomazánce moc. Pokud ji dáte trochu, nebude tam vůbec poznat.
  • Já jsem dala velkou hrst na jedno tofu a vyhovuje nám to, ale už je tam kopřiva dost cítit.

Obměna

  • Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
  • Kvašenou okurku nebo cuketu můžeme nahradit i jinou kvašenou zeleninou nebo ji v receptu vynechat.
  • Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
  • Místo česneku a pažitky můžete dál bazalku apod.

Děti

  • Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se ubere česnek, umeocet a sůl.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
19. 4. 2021

Komu se nelení tomu se zelení 😀 Testování nové pomazánky. Napařený květák, baby špenát, kimchi a dnes upečený kváskový chléb. Chutná a rychlá pomazánka, stále mi to přišlo málo výrazné, tak jsem dal 4 hrsti kopřiv 🙂 To pak byla jízda 😀

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu

Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala n...

Domácí tatarka

Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po téhle v...

Našlehaný česnekový tofu dip

Jemně česnekový dip nejen k zelenině, dá se mazat na chléb nebo použít jako krémovou omáčku na těstoviny.

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Těstoviny ve “vajíčku” (vegan)

Těstoviny nebo nudle ve vajíčku. Česká tradiční rychlovka v rostlinné podobě (bez vejce) – potěší malé i velké a je hotová do 15 minut.