dip
Domácí tatarka
Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po...
Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů
Další recept na výborné pesto z mědvědího česneku, které vám vydrží i několik měsíců.
Fazole s batátem a lopuchem
Rychlé jídlo z velkých bílých fazolí je skvělou alternativou ke guláši. Hodí se k plackám i k rýži.
Cizrnovo-batátové pyré s pažitkou
Jednoduché pyré z batátů a cizrny je raz dva hotové. Chutí připomíná bramborovou kaši, ale můžete si ho udělat ostřejší nebo dochutit jako hummus....
Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v...
Rizoto s kopřivovým pestem
Jaro už klepe na dveře a příroda se probouzí a nabízí nám své poklady. Využijte sílu mladých kopřiv a připravte si pesto, které skvělé...
Ředkvičková pomazánka
Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.
Sváteční předkrm z fazolí Cannellini
Jemný fazolový krém vhodný jako svačina nebo rychlé pohoštění pro návštěvu. Pokud si fazole uvaříte předem, máte výborný dip ke slaným krekrům nebo kváskovému...
4 tipy, díky kterým připravíte jídlo do 15 minut
Připravit večeři do 15 minut a ještě při tom stihnout uklidit kuchyň? Jde to. Stačí vám k tomu tyto suroviny a pár tipů, jak...
Špalda s dušenou zeleninou
Velmi jednoduché jídlo, ovšem i tak velice lahodné a plné chuti. Určitě nevynechejte dip, který výsledný pokrm nádherně doladí.
Znáte náš kurz Super saláty?
Nedávno jsme spustili zbrusu nový online kurz pro všechny, kteří nevědí, jak dělat chutné saláty nebo už je nebaví jedna a ta samá kombinace....
13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě
Celý den u vody a jíst zdravě? Žádný problém! Nespoléháme na stánky s občerstvením, kde většinou mají jen nezdravá a těžká jídla. Máme pro...
Luxusní cizrnová pomazánka
Cizrnovou pomazánku už asi znáte. Tahle je ovšem dokonale vylepšená! Nemusíte jí použít pouze na pečivo, ale i na pečenou zeleninu nebo zeleninu čerstvou....
Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou
Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné ... Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.
Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa
Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity - dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A...
Jak udělat zdravé jídlo na výlet – nudlový salát (fotopostup)
Máte v plánu kratší výlet a potřebujete oběd nebo večeři sebou? Těstovinový salát je tou pravou volbou. Takto jsem ho do pár minut sestavila...
Pomazánka z pečené řepy
Pokud máte rádi červenou řepu, tak si tento recept zamilujete. Pečením se zemitá chuť řepy ještě umocní a to dodá pomazánce charakter.
Letní saláty jako od profíka v 6 krocích
Naučte se připravovat zdravé saláty na mnoho různých způsobů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží letní saláty, které jsou lehké, ale zároveň...
Ředkvičkové tzatziki
Toto jarní ředkvičkové tzatziki je velmi svěží a rychlé na přípravu. Skvěle se hodí třeba jako dip k pečené zelenině nebo dalším pokrmům.
Pesto z černé kapusty
Černá kapusta je klasická zimní zelenina, velmi typická pro Toskánsko. V poslední době se s ní ale můžete setkat i v českých zahradách a...
Dušená cibule na fazolovém krému
Rychlá příloha nebo vynikající pomazánka s dušenou cibulí. Já jsem tento krém použila dokonce i jako náplň do pohankových bramboráčků a chutnalo všem. Jde...
Chimichurri – omáčka na argentinský způsob
Tak tuhle salsu v rodině milujeme všichni. Aspoň na nějakém receptu se shodneme. A dokonce jí schválil můj host z Argentiny, tak jsem z...
Cizrnová pomazánka s mrkví
Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky. Poslouží i jako náplň do tortill nebo palačinek.
Ředkvičkové tzatziki
Toto jarní ředkvičkové tzatziki je velmi svěží a rychlé na přípravu.
Arašídový hummus
Skvělá pomazánka na pečivo a placky, která má jemnou burákovou chuť. Příjemná změna, vyzkoušejte.
Kopřivová pomazánka
Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do...
Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)
Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali,...
Cizrnová pomazánka s mrkví
Rychlá pomazánka na pečivo nebo placky, případně dip k čerstvé zelenině či omáčka k hlavnímu chodu.
Hummus nažluto s pečenou zeleninou
Luxusní jemný a našlehaný cizrnový hummus s kurkumou z pečené zeleniny. Ideální jako pomazánka na pečivo nebo placky, anebo jako skvělý dip k čerstvé...
Krémové tahini těstoviny s batátem a kadeřávkem
Naše oblíbené krémové "smetanové" těstoviny s tahini omáčkou, sladkými batáty, kadeřávkem a uzeným tofu. Toto jídlo bychom mohli jíst denně. Tato omáčka je velmi...
11 tipů, jak chytře využít přístroj Nutramilk v kuchyni včetně postupů
Nutramilk jsme si u nás doma velmi oblíbili (a domluvili na něj pro vás i super slevu!). Není to jen přístroj k výrobě rostlinného...
19 tipů, jak použít oříšková másla v kuchyni
Koupili jste si oříškové máslo a přemýšlíte, co s ním kromě kaší? Inspirujte se těmito 19 praktickými tipy, kam všude semínková a oříšková másla...
Tahini-hořčičný dip na zeleninu i saláty (ze 4 ingrediencí)
Jednoduchý, rychlý a lahodný tahini dresink, který se hodí na cokoliv - od pečené zelenině, po saláty, buddha bowls, jako dip k namáčení, do...
Baba Ganoush z cukety
Baba Ganoush. V překladu znamená rozmazlený táta. Tak se pojďte také rozmazlit tímto orientálním dipem! Je luxusně nadýchaný, jemný a výborný. Místo původního lilku...
Jemně pikantní řepová pomazánka s křenem
Skvělá mírně pikantní zeleninová pomazánka na cokoliv, co se dá mazat - pečivo, tortilly, placky, palačinky nebo jako dip k zelenině. Svou krásnou růžovou...
Nejrychlejší hummus – z červené čočky
Nejrychlejší varianta na hummus je z půlené červené čočky! Ideální svačina, večeře nebo oběd s sebou. Přibalte placky, kváskový chleba nebo hranolky zeleniny a...
Tofunéza aneb tatarská omáčka z tofu
Máte rádi klasickou majonézu a tataskou omáčku z ní vyrobenou, ale chcete jíst zdravě? Připravte si velmi chutnou domácí tofunézu. Poprvé jsem ji udělala...
Vodácká pomazánka
Tahle pomazánka vznikla náhodou - ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.
Dokonalý mazací paprikový „sýr“ (bez mléka). Ze 4 ingrediencí.
Tato pomazánka je tak luxusní, že i návštěvy, které nejí zdravě, se oblizují a chtějí recept. Stačí vám na něj 4 ingredience a do...
Pestrý nudlový salát s kari dipem. Hotový do 10 minut.
Nudle a salát jsou ideální jídla do horkých dní. Tak proč to nespojit a neudělat si ultra rychlý, lehoučký a chuťově lahodný nudlový salát?...
Mexické smažené fazole
Typicky mexické jídlo - refried beans aneb smažená fazolová pasta z černých nebo pinto fazolí. Dá se použít buď jako dip, pomazánka, anebo součást...
Jogurtový dip s pažitkou (vegan)
Nejrychlejší dip vhodný k pečené a napařené zelenině, karbanátkům nebo do náplně na palačinky či jako dresink na salát. Pokaždé si ho můžete udělat...
Našlehaný česnekový tofu dip
Jemně česnekový dip nejen k zelenině, dá se mazat na chléb nebo použít jako krémovou omáčku na těstoviny.
Využití miso pasty v kuchyni: 8 tipů, kde udělá skvělou chuť
Miluji miso pastu a našla jsem pro ni uplatnění nejen v miso polévce, ale v mnoha různých jiných jídlech a receptech, kterým dodá ještě...
19 TOP tipů, jak využít sezamovou pastou tahini
Tahini nebo-li sezamové máslo se hodí téměř do každého receptu! Dodá krémovitost a pozvedne chuť každého pokrmu. Sdílíme s vámi 19 tipů, kam nejčastěji...
Kešu sýr s koprem
Sýry z kešu oříšků mají nespočet různých variant a všechny jsou výborné. Tento sýr je s příchutí kopru.
Pavoučí hummus
Hummus je oblíbeným občerstvením každé oslavy. Na halloween ho ale doporučujeme vhodně strašidelně ozdobit :-) Přidejte syrové nebo pečené hranolky se zeleniny a skvělá...
Křenový smetanový dip (bez laktózy)
Křen má antibiotické a desinfekční účinky na lidský organismus. Pomáhá posílit organismus a léčit rýmy, nachlazení, kašel a záněty dýchacích cest. Tento lahodný dip...
Mlsání bez výčitek? 8 nízkokalorických dobrot, po kterých nepřiberete
Máte chuť na něco dobrého sladkého či slaného, ale snažíte se hubnout? Ne všechny dobroty jsou kalorické, nezdravě tučné nebo plné cukru či soli! Vyzkoušejte...
Jemný křenový krém
Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako...
Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů
Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.
Jak na dresinky
Dresinky a zálivky se hodí jak na zeleninové nebo obilné saláty, tak na pečenou nebo napařenou zeleninu, nebo jako dip k namáčení zeleniny, tortil...
Voňavá omáčka z červené čočky s římským kmínem a kurkumou
Máte rádi voňavý římský kmín? Tato omáčka má nádech římského kmínu, je jemná a lahodná. Skvěle se hodí k pečené nebo napařené zelenině. Pokud...
Hummus z mungo fazolek a arašídového másla
Humus nemusí být jen z cizrny. Zkuste zajímavou kombinaci fazolek mungo, tymiánu a arašídového másla.
Fazolová pomazánka/dip nažluto
V teplých dnech přijde k chuti lehká pomazánka z bílých fazolí a kurkumy.
Fazolová paštika
Pomazánky z luštěnin jsou výborné, rychlé a navíc levné. Stačí přidat trochu zeleniny a koření a zdravá fazolová pomazánka je na světě.
Tapenáda z oliv a fazolí
Zdravá pomazánka, kterou určitě ohromíte i běžné strávníky.
Plněné tortilly pomazánkou z červené čočky
Chcete mít bleskovou a přitom chutnou večeři? Zkuste naplnit tortillu. Tortilla je druh tenkého chleba nebo-li placka vyrobená převážně z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Slouží...
Hummus z cizrny
Humus je skvělý pokrm původem z Blízkého Východu. Miluji jeho chuť a přemýšlela jsem, jak ho udělat zdravější, aby neobsahoval syrový olej a sůl....
Cizrnová pomazánka
"My máme paštiku?!" divil se před několika lety můj muž, když jsem tuhle pomazánku dělala poprvé. Cizrnová pomazánka je hitem jak u nás doma,...
„Tvarohová“ tofu pomazánka s mrkví
Bylo potřeba udělat honem něco slaného na oslavu. Za pár minut byla hotová tofu pomazánka a během ochutnávání se diktoval recept hostům.
Řepový hummus s ořechy
Humus nemusí být jen ten klasický z cizrny a Tahiny, ale je výborný, když se naředí nějakou chutnou zeleninou. Červená řepa v tomto receptu...
Česneková pomazánka
Pomazánka která konzistencí i chutí připomíná tvarohovou pomazánku. Je rychlá a chutná a pokud si odvykáte z mléčných výrobků, bude se vám hodit.
Cizrnová pomazánka s česnekem a kurkumou
Výborná jednoduchá pomazánka, která svojí jemnou chutí příjemně překvapí. Hodí se na celozrnné pečivo.
Majonézová pomazánka
Jedna z bleskových pomazánek, která se vám bude hodit jak na Silvestra tak na jinou příležitost, kdy času není nazbyt. Pokud máte doma ingredience...
Červený hummus z řepy s rozmarýnem
Když dochází zelenina jako mrkev, vznikají nové recepty. Dnes jsem zaimprovizovala s řepou a cizrnou a rodina byla velmi spokojená. Markétka sice hlásila, že...
Čočková pomazánka s dýní a cibulkou
Čočková pomazánka má mnoho využití. Náplň do palačinek či waflí, pomazánka na obilné placky nebo prostě forma luštěniny v kompletním talíři, která nahrazuje omáčku.
„Humrová“ pomazánka z tofu
Výborná pomazánka, která chutí připomíná falešnou humrovou. Je vhodná na chleba, pufované pečivo či kneckebrot.