Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu v sezamové krustě

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Ingredience
  • 50 g arašídového másla
  • 1 balení tofu
  • 1 lžíce tamari
  • 1 malá lžíce rýžového sladu
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 čajová lžička čerstvé zázvorové šťávy
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička gochugaru (chilli na kimchi)
  • sezamová semínka
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 60 g vroucí vody
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvá petrželka
  • Ramen nudle 

Tereza je maminkou tří holčiček. První dcerku trápily dutiny a skončilo to ...

Jak připravit křupavé tofu v sezamové krustě

  1. Do mísy dejte arašídové máslo, slad, tamari, prolisovaný česnek, zázvorovou šťávu, gochugaru a dobře promíchejte. Přidejte vroucí vodu a znovu promíchejte. Omáčka je hotová.
  2. Tofu dvě minuty blanšírujte ve vroucí vodě a nakrájejte na silné plátky.
  3. Vezměte pár lžic omáčky a vmíchejte lžičku kukuřičného škrobu. Tofu namočte do omáčky a obalte sezamovými semínky.
  4. Pečte ve fritéze při teplotě 170°C podobu 10 minut.
  5. Uvařte nudle, dochu je jarní cibulkou a petrželkou.
  6. Vše naservírujte a přelijte omáčkou.

Praktické

  • Můžete péct i v klasické troubě.
  • Tofu nemusíte blanšírovat. Já to dělám, tofu má pak konzistenci, která mi vyhovuje a je i lépe stravitelné.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro verzi bez lepku podávejte s bezlepkovými nudlemi, např. rýžovými.

Obměna

  • Místo gochugaru můžete použít třeba trošku chilly pasty nebo nějakou pikantní papričku.
  • Místo rýžového sladu můžete použít jakýkoliv slad nebo sirup.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

18 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Vietnamské bezlepkové cá kèo chay

Cá kèo chay by v překladu mohlo znamenat víceméně něco jako veganské ryby. A ono to opravdu tak chutná. Tak pojďme společně navštívit Vietnam.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Křupavé tofu v krustě z quinoy

Jednoduchý a rychlý recept, při kterém můžete využít přebytky quinoy z předchozího vaření. Quinoa vytvoří na tofu křupavou krustičku, koření mu dodá lahodn...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Zapečené jáhelné koule

Jednoduché, lahodné a přitom efektní jídlo, kterým jistě potěšíte celou rodinu. Náplň si můžete uzpůsobit podle vlastní chuti. Recept je připravený pro hor...