Bábovka jako od babičky.

Ingredience
na 1 bábovku

  • mouka celozrnná pšeničná jemně mletá (1,5 hrnku)
  • mouka celozrnná pšeničná hrubě mletá, případně bílá polohrubá (půl hrnku)
  • jeden bezfosfátový prášek do pečiva nebo vinný kámen
  • slunečnicový olej (1/2 hrnku)
  • obilné nebo sójové mléko, případně stačí voda (1,5 hrnku)
  • ječmenný slad – 400g
  • kakao
  • strouhaný kokos
  • sůl mořská (špetka)

Jak vytvořit bábovku bez cukru

  1. Do mísy dejte mouky, pečící prášek, sůl a promíchejte.
  2. Přilijte olej, mléko a slad.
  3. Utřete hladké, řídké těsto (mírně hustší než na palačinky) a nalijte do olejem vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy.
  4. Část těsta můžete obarvit kakaem.
  5. Vložte do studené trouby a pečte na 160 °C asi 60 minut.

Praktické

Každá mouka je jiná, proto je občas třeba přidat více mouky nebo naopak vody.

Obměna

  • Část mouky lze nahradit kukuřičnou krupicí. Bábovka pak bude žlutá, celá sluníčková.
  • Do těsta lze přidat nastrouhanou mrkev, namleté nebo sekané ořechy či namletý mák.
  • Kakao lze vyměnit za karob nebo přidat i kousky hořké čokolády.

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

  1. Kukuřičnou krupicí je myšlena polenta? Popravdě nevím, jaký je mezi kukuřičnou krupicí a polentou rozdíl… Děkuji předem za objasnění.

    • Kukuřičná polenta se prodává jako instantní verze. Obvykle se vaří jen minutku (mrkněte na obal, někde jsou dvě, někde tři) v horké vodě a je kaše či příloha hotová. Oproti tomu kukuřici je potřeba namočit a dlouho vařit, aby byla stravitelná. Do dezertů apod., kde je krátká doba přípravy a varu/pečení proto dáváme raději tu instantní.

  2. Tuhle bábovku jsem už dělala xkrat. Dnes po delší době a přidala jsem silken tofu. Moc velká dobrota. Slovy mě pětileté dcery: “Ta babovka je vynikající ” ?

  3. Dělala jsem trochu improvizovanou verzi, ale dopadla výborně. Mouky od každé po půlce hrnku – ječná, rýžová a celozrnná pšeničná.

  4. Děkuji za recept. To je přesně ta bábovka k nedělnímu kafi u babičky :-). Nesmím pšenici, takže jsem namíchala ječnou, kukuřičnou, rýžovou a jáhlovou mouku. Sladu by mohlo být i míň. Je vláčná, nadýchaná a díky karobu se mi povedla i mozaika. Doporučuji 😉

    • Dobrý den. Množství sladidla je vždy relativní – každý jsme zvyklý na jinou intenzitu sladkosti. Pokud sladíte málo, klidně uberte a dolaďte konzistenci obilným mlékem či vodou…

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak naučit nekojené děti na obilné mléko
Další článekCo dokáže jídlo – přednáška v Plzni