Bábovka jako od babičky.

Ingredience
na 1 bábovku

  • mouka celozrnná pšeničná jemně mletá (1,5 hrnku)
  • mouka celozrnná pšeničná hrubě mletá, případně bílá polohrubá (půl hrnku)
  • jeden bezfosfátový prášek do pečiva nebo vinný kámen
  • slunečnicový olej (1/2 hrnku)
  • obilné nebo sójové mléko, případně stačí voda (1,5 hrnku)
  • ječmenný slad – 400g
  • kakao
  • strouhaný kokos
  • sůl mořská (špetka)

Jak vytvořit bábovku bez cukru

  1. Do mísy dejte mouky, pečící prášek, sůl a promíchejte.
  2. Přilijte olej, mléko a slad.
  3. Utřete hladké, řídké těsto (mírně hustší než na palačinky) a nalijte do olejem vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy.
  4. Část těsta můžete obarvit kakaem.
  5. Vložte do studené trouby a pečte na 160 °C asi 60 minut.

Praktické

Každá mouka je jiná, proto je občas třeba přidat více mouky nebo naopak vody.

Obměna

  • Část mouky lze nahradit kukuřičnou krupicí. Bábovka pak bude žlutá, celá sluníčková.
  • Do těsta lze přidat nastrouhanou mrkev, namleté nebo sekané ořechy či namletý mák.
  • Kakao lze vyměnit za karob nebo přidat i kousky hořké čokolády.

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...
    • Kdo chce hodně sladkou sladovou bábovku, ten dá hodně sladu. Je potřeba vzít v potaz, jak je kdo zvyklý sladit a jak má kdo rád sladké. Na začátku jsme dávali všeho všude hodně, teď už nám stačí pár lžic ne pekáč buchty 😉

    • Kukuřičná polenta se prodává jako instantní verze. Obvykle se vaří jen minutku (mrkněte na obal, někde jsou dvě, někde tři) v horké vodě a je kaše či příloha hotová. Oproti tomu kukuřici je potřeba namočit a dlouho vařit, aby byla stravitelná. Do dezertů apod., kde je krátká doba přípravy a varu/pečení proto dáváme raději tu instantní.

  1. Tuhle bábovku jsem už dělala xkrat. Dnes po delší době a přidala jsem silken tofu. Moc velká dobrota. Slovy mě pětileté dcery: „Ta babovka je vynikající “ ?

  2. Dělala jsem trochu improvizovanou verzi, ale dopadla výborně. Mouky od každé po půlce hrnku – ječná, rýžová a celozrnná pšeničná.

  3. Děkuji za recept. To je přesně ta bábovka k nedělnímu kafi u babičky :-). Nesmím pšenici, takže jsem namíchala ječnou, kukuřičnou, rýžovou a jáhlovou mouku. Sladu by mohlo být i míň. Je vláčná, nadýchaná a díky karobu se mi povedla i mozaika. Doporučuji 😉

    • Dobrý den. Množství sladidla je vždy relativní – každý jsme zvyklý na jinou intenzitu sladkosti. Pokud sladíte málo, klidně uberte a dolaďte konzistenci obilným mlékem či vodou…

  4. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak naučit nekojené děti na obilné mléko
Další článekCo dokáže jídlo – přednáška v Plzni