Bábovka jako od babičky.

Ingredience
na 1 bábovku

  • mouka celozrnná pšeničná jemně mletá (1,5 hrnku)
  • mouka celozrnná pšeničná hrubě mletá, případně bílá polohrubá (půl hrnku)
  • jeden bezfosfátový prášek do pečiva nebo vinný kámen
  • slunečnicový olej (1/2 hrnku)
  • obilné nebo sójové mléko, případně stačí voda (1,5 hrnku)
  • ječmenný slad – 400g
  • kakao
  • strouhaný kokos
  • sůl mořská (špetka)

Jak vytvořit bábovku bez cukru

  1. Do mísy dejte mouky, pečící prášek, sůl a promíchejte.
  2. Přilijte olej, mléko a slad.
  3. Utřete hladké, řídké těsto (mírně hustší než na palačinky) a nalijte do olejem vymazané a kokosem vysypané bábovkové formy.
  4. Část těsta můžete obarvit kakaem.
  5. Vložte do studené trouby a pečte na 160 °C asi 60 minut.

Praktické

Každá mouka je jiná, proto je občas třeba přidat více mouky nebo naopak vody.

Obměna

  • Část mouky lze nahradit kukuřičnou krupicí. Bábovka pak bude žlutá, celá sluníčková.
  • Do těsta lze přidat nastrouhanou mrkev, namleté nebo sekané ořechy či namletý mák.
  • Kakao lze vyměnit za karob nebo přidat i kousky hořké čokolády.

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky? Krásně se...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

15 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Kukuřičnou krupicí je myšlena polenta? Popravdě nevím, jaký je mezi kukuřičnou krupicí a polentou rozdíl… Děkuji předem za objasnění.

    • Kukuřičná polenta se prodává jako instantní verze. Obvykle se vaří jen minutku (mrkněte na obal, někde jsou dvě, někde tři) v horké vodě a je kaše či příloha hotová. Oproti tomu kukuřici je potřeba namočit a dlouho vařit, aby byla stravitelná. Do dezertů apod., kde je krátká doba přípravy a varu/pečení proto dáváme raději tu instantní.

  2. Tuhle bábovku jsem už dělala xkrat. Dnes po delší době a přidala jsem silken tofu. Moc velká dobrota. Slovy mě pětileté dcery: “Ta babovka je vynikající ” ?

  3. Dělala jsem trochu improvizovanou verzi, ale dopadla výborně. Mouky od každé po půlce hrnku – ječná, rýžová a celozrnná pšeničná.

  4. Děkuji za recept. To je přesně ta bábovka k nedělnímu kafi u babičky :-). Nesmím pšenici, takže jsem namíchala ječnou, kukuřičnou, rýžovou a jáhlovou mouku. Sladu by mohlo být i míň. Je vláčná, nadýchaná a díky karobu se mi povedla i mozaika. Doporučuji 😉

    • Dobrý den. Množství sladidla je vždy relativní – každý jsme zvyklý na jinou intenzitu sladkosti. Pokud sladíte málo, klidně uberte a dolaďte konzistenci obilným mlékem či vodou…

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak naučit nekojené děti na obilné mléko
Další článekCo dokáže jídlo – přednáška v Plzni