- 100 g celozrnné špaldy (v suchém stavu)
- 80 g fazole borlotti (v suchém stavu)
- 100 g tempehu
- cibule
- 5 žampionů
- pažitka
- tamari
- olej
- sůl
- sladká mletá paprika
- kmín
- 2 lžíce kyselého zelí
Jak připravit zdravý veganský Šumajstr
- Večer namočte fazole a špaldu. Druhý den je uvařte, vařte odděleně. Špalda je hotová za 45 minut, fazole cca za 80 minut.
- Na pánev nalijte olej, rozehřejte, přidejte kmín a nechte trochu orestovat. Pak přidejte nakrájenou cibuli, houby, tempeh na kostičky a orestujte. Posypejte paprikou a znovu orestujte. Ochuťte tamari a vařte pár minut. Ochutnejte a případně dosolte.
- Nyní přidejte vařenou špaldu, vařené fazole a zelí a vařte 5 minut, aby se chutě dobře propojily. Na talíři posypejte čerstvou pažitkou.
Praktické
- Dobu vaření obilí a fazolí si můžete zkrátit použitím tlakového hrnce. Pokud máte obojí uvařené předem, bude příprava jídla opravdová rychlovka.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Při bezlepkové dietě nahraďte špaldu bezlepkovou obilovinou.
Obměna
- Houby můžete vynechat, nejsou ani v originálním receptu.
- Místo špaldy můžete použít celozrnnou rýži nebo kroupy.
- Můžete použít jakékoliv jiné fazole.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Komentáře
Tak dneska jsem sjela snad všechny zbytky na tenhle recept 😁 Od předvčerejška kroupy, od včera černá rýže, poslední zbytek žampionů, místo fazolí zbytek vařeného hrachu, kimči dobráno, ředkvičky a načatá brokolice taky 😁 Bylo to výborné a mega rychlé 😁 Děkujeme 😊
Další testování receptu od velmi oblíbené autorky 🙏 Zamluvil jsem si ve zdravé výživě tempeh natural, použil jsem žampiony Portobello a byla to prostě paráda. Můj druhý recept se špaldou a znovu od Vierky, každý recept je vymazlený a já je moc rád zkouším. Děkuji 💗