Tento recept je inspirovaný tradičním receptem na Šumajstr, který pochází z moravského Slovácka. Zkuste ho a uvidíte, že je skvělý i v této zdravé, odlehčené, bezmasé verzi.

Ingredience
2 porce
  • 100 g celozrnné špaldy (v suchém stavu)
  • 80 g fazole borlotti (v suchém stavu)
  • 100 g tempehu
  • cibule
  • 5 žampionů
  • pažitka
  • tamari
  • olej
  • sůl
  • sladká mletá paprika
  • kmín
  • 2 lžíce kyselého zelí

Jak připravit zdravý veganský Šumajstr

  1. Večer namočte fazole a špaldu. Druhý den je uvařte, vařte odděleně. Špalda je hotová za 45 minut, fazole cca za 80 minut.
  2. Na pánev nalijte olej, rozehřejte, přidejte kmín a nechte trochu orestovat. Pak přidejte nakrájenou cibuli, houby, tempeh na kostičky a orestujte. Posypejte paprikou a znovu orestujte. Ochuťte tamari a vařte pár minut. Ochutnejte a případně dosolte.
  3. Nyní přidejte vařenou špaldu, vařené fazole a zelí a vařte 5 minut, aby se chutě dobře propojily. Na talíři posypejte čerstvou pažitkou.

Praktické

  • Dobu vaření obilí a fazolí si můžete zkrátit použitím tlakového hrnce. Pokud máte obojí uvařené předem, bude příprava jídla opravdová rychlovka.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Při bezlepkové dietě nahraďte špaldu bezlepkovou obilovinou.

Obměna

  • Houby můžete vynechat, nejsou ani v originálním receptu.
  • Místo špaldy můžete použít celozrnnou rýži nebo kroupy.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Bolesti hlavy zmizely, krevní obraz výtečný (Lenka)

Lenka: Ahojte. Inspirovala mě kamarádka. Nesměle jsem k vám...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...
  1. Další testování receptu od velmi oblíbené autorky 🙏 Zamluvil jsem si ve zdravé výživě tempeh natural, použil jsem žampiony Portobello a byla to prostě paráda. Můj druhý recept se špaldou a znovu od Vierky, každý recept je vymazlený a já je moc rád zkouším. Děkuji 💗

    • Děkujeme Jaroslave za pochvalu i foto vašeho talíře. Mám z toho vždy obr radost.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMilé ženy, dnes je náš den!
Další článekKlíčíme cizrnu