Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Šumajstr jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Tento recept je inspirovaný tradičním receptem na Šumajstr, který pochází z moravského Slovácka. Zkuste ho a uvidíte, že je skvělý i v této zdravé, odlehčené, bezmasé verzi.

Ingredience
2 porce
  • 100 g celozrnné špaldy (v suchém stavu)
  • 80 g fazole borlotti (v suchém stavu)
  • 100 g tempehu
  • cibule
  • 5 žampionů
  • pažitka
  • tamari
  • olej
  • sůl
  • sladká mletá paprika
  • kmín
  • 2 lžíce kyselého zelí

Od mala jsem trpěla nadváhou a později se přidaly různé zdravotní potíže. Doktoři mi předpovídali, že se nedožiji mno...

Jak připravit zdravý veganský Šumajstr

  1. Večer namočte fazole a špaldu. Druhý den je uvařte, vařte odděleně. Špalda je hotová za 45 minut, fazole cca za 80 minut.
  2. Na pánev nalijte olej, rozehřejte, přidejte kmín a nechte trochu orestovat. Pak přidejte nakrájenou cibuli, houby, tempeh na kostičky a orestujte. Posypejte paprikou a znovu orestujte. Ochuťte tamari a vařte pár minut. Ochutnejte a případně dosolte.
  3. Nyní přidejte vařenou špaldu, vařené fazole a zelí a vařte 5 minut, aby se chutě dobře propojily. Na talíři posypejte čerstvou pažitkou.

Praktické

  • Dobu vaření obilí a fazolí si můžete zkrátit použitím tlakového hrnce. Pokud máte obojí uvařené předem, bude příprava jídla opravdová rychlovka.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Při bezlepkové dietě nahraďte špaldu bezlepkovou obilovinou.

Obměna

  • Houby můžete vynechat, nejsou ani v originálním receptu.
  • Místo špaldy můžete použít celozrnnou rýži nebo kroupy.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
6. 4. 2021

Další testování receptu od velmi oblíbené autorky 🙏 Zamluvil jsem si ve zdravé výživě tempeh natural, použil jsem žampiony Portobello a byla to prostě paráda. Můj druhý recept se špaldou a znovu od Vierky, každý recept je vymazlený a já je moc rád zkouším. Děkuji 💗

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Cizrnový nářez

Snadno obměnitelný recept, jednoduchý a rychlý na přípravu, výborný k například k salátům nebo k červenému zelí.