Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dušený batát Katmandu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Ingredience
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1 lžička pikantního kari
  • špetka kurkumy
  • špetka mletého koriandru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sušené mleté červené řepy
  • 100 g červené loupané čočky
  • 80 g červených fazolí
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1 mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • tamari
  • umeocet
  • 1 středně velký batát
  • sůl
  • čerstvá jarní cibulka

Celý dospělý život jsem držela dietu s nedobrými jídly. Bylo zdravé, ale nechutnalo mi. Úlety jsem doháněla sportem. ...

Jak připravit dušenou zeleninovou směs s batáty

  1. Uvařte fazole, které jste si dali na noc namáčet.
  2. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte kmín a fenykl. Lehce orestujte. Na orestované koření přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, batát, česnek a znovu lehce osmahněte.
  3. Posypejte kurkumou, skořicí a kari. Přidejte sušené shiitake. Zamíchejte a podlijte vodu. Duste 10 minut. Poté přidejte červenou čočku a vařené fazole. Osolte a dochuťte umeoctem. Duste asi 15 minut, pokud vše není měkké a omáčka hustá. Ochuťte pomocí tamari, přidejte prášek z červené řepy a posypejte čerstvou jarní cibulkou.

Praktické

  • Pro urychlení vařte fazole v tlakovém hrnci. Pokud si chcete přípravu urychlit ještě více a nemáte fazole uvařené předem, můžete je úplně vynechat.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Skvěle se hodí k jakékoliv obilovině (při bezlepkové dietě použijte jako přílohu obilovinu bez lepku) nebo těstovinám.

Obměna

  • Jako posypku místo cibulky můžete použít koriandr nebo petrželku či pažitku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
13. 6. 2022

Příště už musím opravdu dělat poloviční dávku, zase jsem se společně se ženou parádně přejedl 🙂

Klub

Naramna dobrota!🤗

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické ...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...
1
20

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...