Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Ingredience
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1 lžička pikantního kari
  • špetka kurkumy
  • špetka mletého koriandru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sušené mleté červené řepy
  • 100 g červené loupané čočky
  • 80 g červených fazolí
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1 mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • tamari
  • umeocet
  • 1 středně velký batát
  • sůl
  • čerstvá jarní cibulka

Jak připravit dušenou zeleninovou směs s batáty

  1. Uvařte fazole, které jste si dali na noc namáčet.
  2. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte kmín a fenykl. Lehce orestujte. Na orestované koření přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, batát, česnek a znovu lehce osmahněte.
  3. Posypejte kurkumou, skořicí a kari. Přidejte sušené shiitake. Zamíchejte a podlijte vodu. Duste 10 minut. Poté přidejte červenou čočku a vařené fazole. Osolte a dochuťte umeoctem. Duste asi 15 minut, pokud vše není měkké a omáčka hustá. Ochuťte pomocí tamari, přidejte prášek z červené řepy a posypejte čerstvou jarní cibulkou.

Praktické

  • Pro urychlení vařte fazole v tlakovém hrnci. Pokud si chcete přípravu urychlit ještě více a nemáte fazole uvařené předem, můžete je úplně vynechat.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Skvěle se hodí k jakékoliv obilovině (při bezlepkové dietě použijte jako přílohu obilovinu bez lepku) nebo těstovinám.

Obměna

  • Jako posypku místo cibulky můžete použít koriandr nebo petrželku či pažitku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Moje hubnutí se znovu nastartovalo (Dana)

Dana: Tak jedu 10. den a první kilo dole....

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Po pár dnech v kurzu mám energie na rozdávání (Aneta)

Aneta: Ještě před Covidem jsem byli párkrát v Asii...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...
  1. Že se v sobotu (13.3.), podívám do Nepálu jsem věděl už v pondělí, kdy jsem plánoval jídla na celý týden. Ale, že to bude až tak skvostné nepálské jídlo jsem tedy opravdu nečekal, ze srdce díky Viera Vodrazkova 🙏🌻 Rýže basmati. Naprosto neuvěřitelný koncert rozličných kořeněných chutí, který se spojí v zážitek jaký budete chtít znovu opakovat 🙂

  2. Výborné jídlo 😍. Dcera prohlásila, že je tam pendrek se skořicí 😂. Zapomněla jsem na čočku🙉, tak jsem na konec přidala uzené tofu. I tak to bylo skvělé 😉

  3. Zobrazit všech 13 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?
Další článekSleva 20% na ekosáčky a pytlíky pokračuje