Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.
Ingredience
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička semínek fenyklu
- 1 lžička pikantního kari
- špetka kurkumy
- špetka mletého koriandru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička sušené mleté červené řepy
- 100 g červené loupané čočky
- 80 g červených fazolí
- 7 g sušených hub shiitake
- 1 mrkev
- 4 stroužky česneku
- olej
- tamari
- umeocet
- 1 středně velký batát
- sůl
- čerstvá jarní cibulka
Jak připravit dušenou zeleninovou směs s batáty
- Uvařte fazole, které jste si dali na noc namáčet.
- Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte kmín a fenykl. Lehce orestujte. Na orestované koření přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, batát, česnek a znovu lehce osmahněte.
- Posypejte kurkumou, skořicí a kari. Přidejte sušené shiitake. Zamíchejte a podlijte vodu. Duste 10 minut. Poté přidejte červenou čočku a vařené fazole. Osolte a dochuťte umeoctem. Duste asi 15 minut, pokud vše není měkké a omáčka hustá. Ochuťte pomocí tamari, přidejte prášek z červené řepy a posypejte čerstvou jarní cibulkou.
Praktické
- Pro urychlení vařte fazole v tlakovém hrnci. Pokud si chcete přípravu urychlit ještě více a nemáte fazole uvařené předem, můžete je úplně vynechat.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Skvěle se hodí k jakékoliv obilovině (při bezlepkové dietě použijte jako přílohu obilovinu bez lepku) nebo těstovinám.
Obměna
- Jako posypku místo cibulky můžete použít koriandr nebo petrželku či pažitku.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Příště už musím opravdu dělat poloviční dávku, zase jsem se společně se ženou parádně přejedl 🙂
Naramna dobrota!🤗
Dnes Jíme Jinak celá rodina 💗
Krátký sobotní výlet do Káthmándú 😀
Jasmínová rýže, posypka gomasio.
Že se v sobotu (13.3.), podívám do Nepálu jsem věděl už v pondělí, kdy jsem plánoval jídla na celý týden. Ale, že to bude až tak skvostné nepálské jídlo jsem tedy opravdu nečekal, ze srdce díky Viera Vodrazkova 🙏🌻 Rýže basmati. Naprosto neuvěřitelný koncert rozličných kořeněných chutí, který se spojí v zážitek jaký budete chtít znovu opakovat 🙂
Výborné jídlo 😍. Dcera prohlásila, že je tam pendrek se skořicí 😂. Zapomněla jsem na čočku🙉, tak jsem na konec přidala uzené tofu. I tak to bylo skvělé 😉
Vypadá to nádherně 👍👍
Pochutnali jsme si, skvělé indické jídlo. Místo shitake jsem dala sušenou směs lesních hub. Mohla jsem víc podlít a udělat vlhčí.
Parádní Zdeňko, děkujeme 😍👍
Perfektní, to vše se časem vypisuje. A obměna je taky ok. 🥰
Dnes jsem vařila, s žampiony, jinak dle receptu, dobré jídlo. Vždy mě překvapí, že je to chutné.
Děkuji za zprávu. 👍
Tak bez fazolí, s žampiony… kmen shitake ještě čeká na své probuzení… a s jáhlami ze včerejška a bylo to dobré 🙂
Můj kmen taky spí.. Bezva obměna👍