Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dušený batát Katmandu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Ingredience
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1 lžička pikantního kari
  • špetka kurkumy
  • špetka mletého koriandru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sušené mleté červené řepy
  • 100 g červené loupané čočky
  • 80 g červených fazolí
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1 mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • tamari
  • umeocet
  • 1 středně velký batát
  • sůl
  • čerstvá jarní cibulka

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Jak připravit dušenou zeleninovou směs s batáty

  1. Uvařte fazole, které jste si dali na noc namáčet.
  2. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte kmín a fenykl. Lehce orestujte. Na orestované koření přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, batát, česnek a znovu lehce osmahněte.
  3. Posypejte kurkumou, skořicí a kari. Přidejte sušené shiitake. Zamíchejte a podlijte vodu. Duste 10 minut. Poté přidejte červenou čočku a vařené fazole. Osolte a dochuťte umeoctem. Duste asi 15 minut, pokud vše není měkké a omáčka hustá. Ochuťte pomocí tamari, přidejte prášek z červené řepy a posypejte čerstvou jarní cibulkou.

Praktické

  • Pro urychlení vařte fazole v tlakovém hrnci. Pokud si chcete přípravu urychlit ještě více a nemáte fazole uvařené předem, můžete je úplně vynechat.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Skvěle se hodí k jakékoliv obilovině (při bezlepkové dietě použijte jako přílohu obilovinu bez lepku) nebo těstovinám.

Obměna

  • Jako posypku místo cibulky můžete použít koriandr nebo petrželku či pažitku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jíme Jinak Ivana
25. 2. 2023

Skvělý pokrm. U nás bez shitake a s bílými fazolemi. Velmi chutné a v podstatě jednoduché. Určitě budu vařit častěji. Díky za recept 😊

Jaroslav Hlávka
13. 6. 2022

Příště už musím opravdu dělat poloviční dávku, zase jsem se společně se ženou parádně přejedl 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...