Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dušený batát Katmandu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Ingredience
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 1 lžička pikantního kari
  • špetka kurkumy
  • špetka mletého koriandru
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička sušené mleté červené řepy
  • 100 g červené loupané čočky
  • 80 g červených fazolí
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 1 mrkev
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • tamari
  • umeocet
  • 1 středně velký batát
  • sůl
  • čerstvá jarní cibulka

Měla jsem myom a řadu dalších zdravotních potíží, proč jsem podle lékařů nemohla mít třetí dítě. Tak jsme si vzali do...

Jak připravit dušenou zeleninovou směs s batáty

  1. Uvařte fazole, které jste si dali na noc namáčet.
  2. Do pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte kmín a fenykl. Lehce orestujte. Na orestované koření přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, batát, česnek a znovu lehce osmahněte.
  3. Posypejte kurkumou, skořicí a kari. Přidejte sušené shiitake. Zamíchejte a podlijte vodu. Duste 10 minut. Poté přidejte červenou čočku a vařené fazole. Osolte a dochuťte umeoctem. Duste asi 15 minut, pokud vše není měkké a omáčka hustá. Ochuťte pomocí tamari, přidejte prášek z červené řepy a posypejte čerstvou jarní cibulkou.

Jarní únava? Potíže s trávením?
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma

Praktické

  • Pro urychlení vařte fazole v tlakovém hrnci. Pokud si chcete přípravu urychlit ještě více a nemáte fazole uvařené předem, můžete je úplně vynechat.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Skvěle se hodí k jakékoliv obilovině (při bezlepkové dietě použijte jako přílohu obilovinu bez lepku) nebo těstovinám.

Obměna

  • Jako posypku místo cibulky můžete použít koriandr nebo petrželku či pažitku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!

Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nevynechala jsem žádné koření a výsledek stál opravdu za to.😁 K tomu divoká rýže a ještě polévka :-) Děkuji!

Jaroslav Hlávka
25. 9. 2024

Tak jsem udělal poloviční dávku a bylo to moc fajn ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za pou...

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...