Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za použití nudlí soba vyráběných z pohanky vhodné i pro bezlepkovou dietu. Omáčka je báječná a i když obsahuje spoustu ingrediencí, je na přípravu velice jednoduchá. Kdo miluje asijskou kuchyni, měl by ho určitě vyzkoušet. Tak do toho!

Ingredience
1 porce
  • 1 tempeh natural
  • černé rýžové nudle King Soba
  • šťáva z 1 pomeranče
  • mizuna
  • olej
  • trochu sečuánského pepře
  • 4 g sušených hub shiitake
  • pár kousků hlívy ústřičné
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička datlového sirupu
  • 1 čajová lžička tamarindové omáčky
  • 2 lžíce tamari
  • sůl
  • chilli paprička
  • sezamová semínka
  • gomasio
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky tandoori masala
  • 1/2 čajové lžičky kari
  • 1 čajová lžička vloček z mořské řasy nori
  • 2 čajové lžičky tapiokového škrobu

Jak připravit soba nudle s tempehem v pikantní omáčce

  1. Namočte sušené houby shiitake do teplé vody.
  2. Tapiokový škrob rozpusťte v cca 1,5 dl vody. Omáčku připravte v misce smícháním tamari, datlového sirupu, tamarindové omáčky, pomerančové šťávy, prolisovaného česneku, strouhaného zázvoru, kari, tandoori masala, sezamových semínek a tapiokového škrobu rozpuštěného ve vodě. Zamíchejte a odložte stranou.
  3. Do woku nalijte olej, rozpalte ho, přidejte hlívu, shiitake, mandle a cibuli nakrájenou na proužky. V hmoždíři rozdrťte sečuánský pepř s chilli. Začněte restovat na vyšším plameni. Poté zalijte připravenou omáčkou a nechte ještě několik minut vařit do zhoustnutí
  4. Připravte nudle, jak je uvedeno na obalu. Po uvaření je propláchněte studenou vodou, aby se nelepily, přidejte pro jistotu ještě pár kapek oleje a posypejte je vločkami nori. Dejte stranou.
  5. Nasekejte mizunu. Chcete-li nudle teplejší, trošičku je ohřejte na pánvi. Naservírujte nudle s připravenou směsí, posypejte je gomasiem a nasekanou mizunou.

Praktické

  • Při nákupu tamarindové pasty kontrolujte pečlivě složení. Některé jsou plné nežádoucích ingrediencí, éček a cukru!
  • Pro dosažení dokonalé chuti omáčky je důležité nevynechat žádné koření.
  • Pro verzi bez sóji místo tempehu použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv nudle, které máte k dispozici. Pro bezlepkovou verzi se kromě soba nudlí hodí např. rýžové.
  • Místo tapiokového škrobu, můžete použít kukuřičný nebo i rýžový.
  • Místo datlového sirupu použijte jakékoliv sladidlo nebo mirin.
  • Mizunu můžete vyměnit za rukolu nebo jinou sezónní listovou zeleninu.

Děti

  • Pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

ivana.charvat
15. 8. 2021

Paní Viero, opět super recept, jenom jsem ho zvládla až napodruhé, poprvé jsem to přehnala s pikantností a pálivost mi přebila tu úžasnou chuťovou harmonii omáčky. A z receptu vám vypadl tempeh, ale předpokládám, že ho chvíli marinujete v omáčce, než ji přidáte do woku?
Moc díky
Ivana

Mária Chrapeková
28. 1. 2021

Recept som vyskúšala a ako vždy nesklamal. Môžem povedať “ďalší obľúbený”. Pou
žila som síce soba rezance pohánkové a miesto hlivy “judášové” ucho, ale chuť bola fantastická. Teším sa na ďalšie recepty od Viery. Ste pre mňa veľkou inšpiráciou. ďakujem

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sečuánská miska

Pikantní a velice voňavé, lehké asijské jídlo, ve kterém využijeme letní zeleninu.

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Kořeněná červená řepa s čočkou a kuskusem

Recept na snadné, rychlé, kořeněné, jemně pikantní jídlo vonící Indií.

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...