Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za použití nudlí soba vyráběných z pohanky vhodné i pro bezlepkovou dietu. Omáčka je báječná a i když obsahuje spoustu ingrediencí, je na přípravu velice jednoduchá. Kdo miluje asijskou kuchyni, měl by ho určitě vyzkoušet. Tak do toho!
Ingredience
1 porce
- 1 tempeh natural
- černé rýžové nudle King Soba
- šťáva z 1 pomeranče
- mizuna
- olej
- trochu sečuánského pepře
- 4 g sušených hub shiitake
- pár kousků hlívy ústřičné
- 1 lžíce mandlí
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 čajová lžička datlového sirupu
- 1 čajová lžička tamarindové omáčky
- 2 lžíce tamari
- sůl
- chilli paprička
- sezamová semínka
- gomasio
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1/2 čajové lžičky tandoori masala
- 1/2 čajové lžičky kari
- 1 čajová lžička vloček z mořské řasy nori
- 2 čajové lžičky tapiokového škrobu
Jak připravit soba nudle s tempehem v pikantní omáčce
- Namočte sušené houby shiitake do teplé vody.
- Tapiokový škrob rozpusťte v cca 1,5 dl vody. Omáčku připravte v misce smícháním tamari, datlového sirupu, tamarindové omáčky, pomerančové šťávy, prolisovaného česneku, strouhaného zázvoru, kari, tandoori masala, sezamových semínek a tapiokového škrobu rozpuštěného ve vodě. Zamíchejte a odložte stranou.
- Do woku nalijte olej, rozpalte ho, přidejte hlívu, shiitake, mandle a cibuli nakrájenou na proužky. V hmoždíři rozdrťte sečuánský pepř s chilli. Začněte restovat na vyšším plameni. Poté zalijte připravenou omáčkou a nechte ještě několik minut vařit do zhoustnutí
- Připravte nudle, jak je uvedeno na obalu. Po uvaření je propláchněte studenou vodou, aby se nelepily, přidejte pro jistotu ještě pár kapek oleje a posypejte je vločkami nori. Dejte stranou.
- Nasekejte mizunu. Chcete-li nudle teplejší, trošičku je ohřejte na pánvi. Naservírujte nudle s připravenou směsí, posypejte je gomasiem a nasekanou mizunou.
Praktické
- Při nákupu tamarindové pasty kontrolujte pečlivě složení. Některé jsou plné nežádoucích ingrediencí, éček a cukru!
- Pro dosažení dokonalé chuti omáčky je důležité nevynechat žádné koření.
- Pro verzi bez sóji místo tempehu použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Můžete použít jakékoliv nudle, které máte k dispozici. Pro bezlepkovou verzi se kromě soba nudlí hodí např. rýžové.
- Místo tapiokového škrobu, můžete použít kukuřičný nebo i rýžový.
- Místo datlového sirupu použijte jakékoliv sladidlo nebo mirin.
- Mizunu můžete vyměnit za rukolu nebo jinou sezónní listovou zeleninu.
Děti
- Pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.
Paní Viero, opět super recept, jenom jsem ho zvládla až napodruhé, poprvé jsem to přehnala s pikantností a pálivost mi přebila tu úžasnou chuťovou harmonii omáčky. A z receptu vám vypadl tempeh, ale předpokládám, že ho chvíli marinujete v omáčce, než ji přidáte do woku?
Moc díky
Ivana
Omlouvám se. Ano v postupu jsem zapomněla na tempem. Nechat marinovat v omáčce a přidat do do pánve při restovani.
Recept som vyskúšala a ako vždy nesklamal. Môžem povedať „ďalší obľúbený“. Pou
žila som síce soba rezance pohánkové a miesto hlivy „judášové“ ucho, ale chuť bola fantastická. Teším sa na ďalšie recepty od Viery. Ste pre mňa veľkou inšpiráciou. ďakujem
To vždy hodně potěší 🥰
Na tohle se těším, díky za inspiraci
Asijský jídla miluju, soba nudle máme doma, tak dokoupím tempeh a už se těším.
Místo mizuny bude třeba komatsuna.
Děkuji za krásný recept!
I Komatsu je ok. A nebo i rukola.
Komatsuna
No to vypadá skvostně. Viera je neutuchající studnice krásných receptů Díky
Jsem ráda,že můžu přispět na Jíme Jinak. Děkuji.