Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za použití nudlí soba vyráběných z pohanky vhodné i pro bezlepkovou dietu. Omáčka je báječná a i když obsahuje spoustu ingrediencí, je na přípravu velice jednoduchá. Kdo miluje asijskou kuchyni, měl by ho určitě vyzkoušet. Tak do toho!

Ingredience
1 porce
  • 1 tempeh natural
  • černé rýžové nudle King Soba
  • šťáva z 1 pomeranče
  • mizuna
  • olej
  • trochu sečuánského pepře
  • 4 g sušených hub shiitake
  • pár kousků hlívy ústřičné
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička datlového sirupu
  • 1 čajová lžička tamarindové omáčky
  • 2 lžíce tamari
  • sůl
  • chilli paprička
  • sezamová semínka
  • gomasio
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky tandoori masala
  • 1/2 čajové lžičky kari
  • 1 čajová lžička vloček z mořské řasy nori
  • 2 čajové lžičky tapiokového škrobu

Jak připravit soba nudle s tempehem v pikantní omáčce

  1. Namočte sušené houby shiitake do teplé vody.
  2. Tapiokový škrob rozpusťte v cca 1,5 dl vody. Omáčku připravte v misce smícháním tamari, datlového sirupu, tamarindové omáčky, pomerančové šťávy, prolisovaného česneku, strouhaného zázvoru, kari, tandoori masala, sezamových semínek a tapiokového škrobu rozpuštěného ve vodě. Zamíchejte a odložte stranou.
  3. Do woku nalijte olej, rozpalte ho, přidejte hlívu, shiitake, mandle a cibuli nakrájenou na proužky. V hmoždíři rozdrťte sečuánský pepř s chilli. Začněte restovat na vyšším plameni. Poté zalijte připravenou omáčkou a nechte ještě několik minut vařit do zhoustnutí
  4. Připravte nudle, jak je uvedeno na obalu. Po uvaření je propláchněte studenou vodou, aby se nelepily, přidejte pro jistotu ještě pár kapek oleje a posypejte je vločkami nori. Dejte stranou.
  5. Nasekejte mizunu. Chcete-li nudle teplejší, trošičku je ohřejte na pánvi. Naservírujte nudle s připravenou směsí, posypejte je gomasiem a nasekanou mizunou.

Praktické

  • Při nákupu tamarindové pasty kontrolujte pečlivě složení. Některé jsou plné nežádoucích ingrediencí, éček a cukru!
  • Pro dosažení dokonalé chuti omáčky je důležité nevynechat žádné koření.
  • Pro verzi bez sóji místo tempehu použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv nudle, které máte k dispozici. Pro bezlepkovou verzi se kromě soba nudlí hodí např. rýžové.
  • Místo tapiokového škrobu, můžete použít kukuřičný nebo i rýžový.
  • Místo datlového sirupu použijte jakékoliv sladidlo nebo mirin.
  • Mizunu můžete vyměnit za rukolu nebo jinou sezónní listovou zeleninu.

Děti

  • Pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jsem myšlenkou Jíme Jinak unešená (Veronika)

Veronika: Ahoj všichni z Jíme Jinak. Ačkoliv jsem nejela...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)

Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Bez Jíme Jinak si to už s partnerem neumíme představit (Jitka)

Jitka: Dnes se mě partner po opět skvělé večeři...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Díky změně stravy se mi podařilo otěhotnět (Lucka)

Lucka: Já se přidávám s díkem i za dnešní...
  1. Paní Viero, opět super recept, jenom jsem ho zvládla až napodruhé, poprvé jsem to přehnala s pikantností a pálivost mi přebila tu úžasnou chuťovou harmonii omáčky. A z receptu vám vypadl tempeh, ale předpokládám, že ho chvíli marinujete v omáčce, než ji přidáte do woku?
    Moc díky
    Ivana

    • Omlouvám se. Ano v postupu jsem zapomněla na tempem. Nechat marinovat v omáčce a přidat do do pánve při restovani.

  2. Recept som vyskúšala a ako vždy nesklamal. Môžem povedať „ďalší obľúbený“. Pou
    žila som síce soba rezance pohánkové a miesto hlivy „judášové“ ucho, ale chuť bola fantastická. Teším sa na ďalšie recepty od Viery. Ste pre mňa veľkou inšpiráciou. ďakujem

  3. Asijský jídla miluju, soba nudle máme doma, tak dokoupím tempeh a už se těším.
    Místo mizuny bude třeba komatsuna.
    Děkuji za krásný recept!

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVe Francii mají první vegan restauraci s michelinskou hvězdou
Další článekZdravá strava pro děti – kdy zařadit první příkrmy (1.díl)