Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Pikantní zimní tempeh s černými nudlemi

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Co myslíte, může se člověk zamilovat do tempehu, sečuánského pepře či shiitake? Za nás rozhodně ano. Ochutnejte toto lahodné asijské jídlo, které je za použití nudlí soba vyráběných z pohanky vhodné i pro bezlepkovou dietu. Omáčka je báječná a i když obsahuje spoustu ingrediencí, je na přípravu velice jednoduchá. Kdo miluje asijskou kuchyni, měl by ho určitě vyzkoušet. Tak do toho!

Ingredience
1 porce
  • 1 tempeh natural
  • černé rýžové nudle King Soba
  • šťáva z 1 pomeranče
  • mizuna
  • olej
  • trochu sečuánského pepře
  • 4 g sušených hub shiitake
  • pár kousků hlívy ústřičné
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička datlového sirupu
  • 1 čajová lžička tamarindové omáčky
  • 2 lžíce tamari
  • sůl
  • chilli paprička
  • sezamová semínka
  • gomasio
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky tandoori masala
  • 1/2 čajové lžičky kari
  • 1 čajová lžička vloček z mořské řasy nori
  • 2 čajové lžičky tapiokového škrobu

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na

Jak připravit soba nudle s tempehem v pikantní omáčce

  1. Namočte sušené houby shiitake do teplé vody.
  2. Tapiokový škrob rozpusťte v cca 1,5 dl vody. Omáčku připravte v misce smícháním tamari, datlového sirupu, tamarindové omáčky, pomerančové šťávy, prolisovaného česneku, strouhaného zázvoru, kari, tandoori masala, sezamových semínek a tapiokového škrobu rozpuštěného ve vodě. Zamíchejte a odložte stranou.
  3. Do woku nalijte olej, rozpalte ho, přidejte hlívu, shiitake, mandle a cibuli nakrájenou na proužky. V hmoždíři rozdrťte sečuánský pepř s chilli. Začněte restovat na vyšším plameni. Poté zalijte připravenou omáčkou a nechte ještě několik minut vařit do zhoustnutí
  4. Připravte nudle, jak je uvedeno na obalu. Po uvaření je propláchněte studenou vodou, aby se nelepily, přidejte pro jistotu ještě pár kapek oleje a posypejte je vločkami nori. Dejte stranou.
  5. Nasekejte mizunu. Chcete-li nudle teplejší, trošičku je ohřejte na pánvi. Naservírujte nudle s připravenou směsí, posypejte je gomasiem a nasekanou mizunou.

Praktické

  • Při nákupu tamarindové pasty kontrolujte pečlivě složení. Některé jsou plné nežádoucích ingrediencí, éček a cukru!
  • Pro dosažení dokonalé chuti omáčky je důležité nevynechat žádné koření.
  • Pro verzi bez sóji místo tempehu použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv nudle, které máte k dispozici. Pro bezlepkovou verzi se kromě soba nudlí hodí např. rýžové.
  • Místo tapiokového škrobu, můžete použít kukuřičný nebo i rýžový.
  • Místo datlového sirupu použijte jakékoliv sladidlo nebo mirin.
  • Mizunu můžete vyměnit za rukolu nebo jinou sezónní listovou zeleninu.

Děti

  • Pikantní a kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Paní Viero, moc děkuji, právě vařím, jen ať čtu jak čtu, nemůžu najít kdy se přidá tempeh. Dala jsem ho do pánve po chvíli k cibuli atd. … snad je to tak správně :-)

Michaela
28. 11. 2023

Viero, dnes jsem si to uvařila a je to moc dobré😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ramen nudle se zeleninou

Super rychlé, teplé, zahřívající jídlo, které oceníte, když nemáte na přípravu pokrmu mnoho času. Skvělé například jako rychlá večeře.

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Houbové congee

Kaše jsou jednoduché, dají se obměňovat do nekonečna, mohou být tedy pokaždé jiné a člověka nikdy nemůžou omrzet. Pokud patříte mezi milovníky hub, nenecht...
11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...