- tempeh natural
- papriky
- cuketa
- okurka (nejlépe nakládačka)
- česnek
- černá sezamová semínka
- koření pěti vůní
- několik celých bobulí sečuánského pepře
- extra panenský olivový olej
- mandle
- kajenský pepř
- 1 polévková lžíce rýžového sirupu
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce tamari
- voda
- nudle pro Ramen
Jak připravit pikantní zeleninu s nudlemi a tempehem po sečuánsku
- Papriky, cukety a okurky nakrájejte na malé kousky.
- Do woku nebo pánve nalijte olej, rozpalte ho, přidejte nakrájenou zeleninu, tempeh, mandle, sečuánský pepř, česnek, čínské koření (5 vůní), sezamová semínka a kajenský pepř. Začněte restovat na vysoké teplotě.
- V malé misce dobře promíchejte tamari, rýžový ocet a rýžový sirup s trochou vody.
- Přiveďte k varu vodu na nudle. Nudle by se měly vařit cca 4 minuty, záleží na značce.
- Když je zelenina a tempeh dobře opečen, přidejte připravenou zálivku a na prudkém ohni pár minut povařte.
- Do misky dejte nudle a přelijte obsahem pánve. Smíchejte a vychutnejte si.
Praktické
- Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
- Tyto ingredience jsou pro letní přípravu, neboť obsahují papriky a cukety. V zimě použijte zeleninu jinou.
- Nevynechte pokud možno žádné koření.
- Sečuánský pepř, nejstarší čínské koření, má tak specifickou chuť, že prostě nejde nahradit. Vůně sečuánského pepře je štiplavá a osvěžující, s tóny citrusů a kafru. Chuť je silná, ale ne pálivá. Doporučuji všem toto koření mít v kuchyni, protože pokud máte rádi čínskou a japonskou kuchyni, tak prostě nesmí chybět.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Při bezlepkové dietě použijte bezlepkové nudle (např. rýžové).
Obměna
- Jakékoliv nudle pro čínskou kuchyni.
Děti
- Pikantní jídlo nevhodné pro děti.
Komentáře
To je Vierko, taková dobrota, že jsem si ji uvařila už 2x. Děkuji
Včera mi toto jídlo připravila dcera, když jsem dlouho do večera pracovala a už se chtěla něčím odbýt.
Mana nembeská jako vždy Vierko. Díky, že s námi sdílíš recepty.