Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh s pomerančovou glazurou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem budete mít během chvíle na stole lahodný a voňavý pokrm, který vás zahřeje.

Ingredience
1 porce
  • 1 velký pomeranč – šťáva
  • šťáva z půlky citrónu
  • tempeh
  • sůl
  • 2 lžičky rýžového sirupu
  • pepř
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • fenykl
  • nudle na ramen
  • pažitka
  • shishimai papričky
  • černá sezamová semínka
  • olej
  • tamari
  • rozinky

Nejsem důsledná a nemám výdrž, sama sebe vnímám, že jsem zatím jen “zdolala první schod” a přemohla tu ne...

Jak připravit tempeh s omáčkou z citrusů a fenyklem

  1. Do mísy nalijte citrónovou a pomerančovou šťávu. Přidejte špetku soli, rozinky, škrob a promíchejte.
  2. V pánvi rozehřejte olej, přidejte plátky fenyklu a opečte, pak přidejte trochou vody, dokud se fenykl nepodusí a nevytvoří se trochu opečená kůrka.
  3. Na další pánev nalijte trochu oleje, přidejte tempeh nakrájený na ne příliš silné plátky a z obou stran opečte.
  4. Po opečení tempeh přelijte omáčkou a vařte, dokud omáčka trochu nezhoustne.
  5. Uvařte nudle podle návodu na obalu. Po uvaření  je zakápněte trochou tamari.
  6. Nudle, fenykl a tempeh s omáčkou posypte opečenými semínky sezamu, pažitkou a vločkami červené papriky.

Praktické

  • Omáčka musí být nepříliš hustá.
  • Množství ingrediencí upravte podle počtu strávníků.
  • Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilovin a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si takovou kombinaci můžeme dopřát, ale nemělo by to být pravidelně.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Pro bezlepkovou dietu použijte jako přílohu bezlepkové nudle (rýžové, kukuřičné apod.)

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv červenou i trochu pálivou papričku.
  • Jako přílohu můžete podávat jakékoliv nudle.
  • Místo tempehu můžete použít tofu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale vynechte pálivé papričky a pepř a uberte sůl a olej.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

33 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Karamelizované kimchi

Kimchi se velmi dobře hodí do receptů, není vždy nutné ho jíst jednoduše jako .. kimchi. Jste připraveni na kulinářský orgasmus? Pokud se pokusíte udělat t...

Podzimní strozzapreti s tempehem

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Zelenina s omáčkou Mitarashi

Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...