Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Smetanová polévka s pohankou, batátem, mrkví, květákem a kapustou

Uvařeno
bez mléka
sezóna zima

Jak se přijde ochlazení, sáhnu po pohance. Dnes skončila v obědové polévce. Měla jsem chuť na něco hutnějšího a smetanového. Povedlo se, všem moc chutnalo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce pohanky (světlé kroupy)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 list kapusty
  • 1/2 batátu
  • cca hrnek pokrájeného květáku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • uvařená řasa kombu z vývaru
  • 2 lžíce rostlinné smetany (ovesná, rýžová, mandlová, sojová) nebo obilného mléka
  • na dochucení: sójová omáčka a umeocet

Je víc věcí, které děláme jinak, nejen to, že jíme jinak. Třeba nemáme televizi, sedačku v obýváku, děti nemají v pok...

Jak připravit smetanovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli, mrkev a batát na kostičky, kapustu na proužky, květák na menší růžičky, kombu na nudličky).
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli.
  4. Maličko osolíme a orestujeme.
  5. Přidáme zbývající zeleninu, kombu, mletý kmín a pohanku, zastříkneme sójovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  6. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  7. Na závěr přidáme do vypnuté polévky podle chuti obilné mléko či rostlinnou smetanu a umeocet.
  8. Polévku ozdobíme – my jsme použili klíčky mungo a sekanou petrželkou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Smetanu přidávám až na závěr do vypnuté polévky, aby se nám nesrazila.
  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou omáčku a polévku více osolíme nebo zvolíme jinou verzi omáčky, která neobsahuje sóju (pohanková, hrachová apod.).
  • Pro bezlepkovou verzi polévky použijeme sójovou omáčku tamari nebo jinou nepšeničnou verzi omáčky na dochucení.

Obměna

  • Vyměňte zeleninu za jinou a máte novou polévku. Místo smetany můžete dát bílou miso pastu.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vůbec nechápu jak je možné, že je to tak jednoduché a dobré. Kompliment👍

Michaela
13. 11. 2022

Opravdu vynikající, moc jsme si pochutnali

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Fazolová polévka s párkem

Krémové polévky milujeme. A velké fazole taky. Párek tam byl kvůli návštěvě, ale sklidil nečekanou radost i u nás doma. Byl veganský a můžete ho klidně vyn...

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.