Jak se přijde ochlazení, sáhnu po pohance. Dnes skončila v obědové polévce. Měla jsem chuť na něco hutnějšího a smetanového. Povedlo se, všem moc chutnalo.
Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce pohanky (světlé kroupy)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 list kapusty
  • 1/2 batátu
  • cca hrnek pokrájeného květáku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • uvařená řasa kombu z vývaru
  • 2 lžíce rostlinné smetany (ovesná, rýžová, mandlová, sojová) nebo obilného mléka
  • na dochucení: sojová omáčka a umeocet

Jak připravit smetanovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli, mrkev a batát na kostičky, kapustu na proužky, květák na menší růžičky, kombu na nudličky).
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli.
  4. Maličko osolíme a orestujeme.
  5. Přidáme zbývající zeleninu, kombu, mletý kmín a pohanku, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  6. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  7. Na závěr přidáme do vypnuté polévky podle chuti obilné mléko či rostlinnou smetanu a umeocet.
  8. Polévku ozdobíme – my jsme použili klíčky mungo a sekanou petrželkou.

Praktické

  • Smetanu přidávám až na závěr do vypnuté polévky, aby se nám nesrazila.

Obměna

  • Vyměňte zeleninu za jinou a máte novou polévku. Místo smetany můžete dát bílou miso pastu.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...
  1. Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto polévku (ani ochucená nebyla), naznal, že si ji dá a uklidil sáčkovou!!!!, kterou si pořídil, aby mohl mít svoji podle sebe.

      • Měla jsem radost obrovskou. Večer pak dělal perníkovou chaloupku, ktreou máme koupenou už z loňska z IKEA. Bylo mi smutno, když chtěl koupit moučkový cukr, ale radovala jsou se, když oba kluci uviděli, kolik toho cukru na polevu padne, divlili se velice a pak když ochutnávali, tak říkali fuj, jak je to hrozně sladké. Snad jim to vydrží.

    • Nemusí se namáčet, je uvařená rychle. Máčet se může, dá se z ní pak dělat těsto, chléb apod.

  2. Za tento recept jsem vám nesmírně vděčná!!! Polévku vařím s různými obměnami pomalu každý den a díky tomu dostanu do dětí teplou zeleninu. Někdy jim tam propašuji i rozmixovanou cizrnu, jáhly, atd., prostě věci, které by normálně ani neochutnaly. Často ale remcají, tak je nechávám rozhodovat, jakou chtějí zavářku. Aby to bylo zajímavější, tak jsme zavedli nová označení, např. amarant = “písek”, quinoa = “hadí ocásky”, atd. Jsem moc ráda, že jsem se díky vám naučila uvařit zdravou polévku!

    • Jitko to jsou nádherná přirovnání! Výborný nápad jak děti zapojit a dostat do nich zdravé potraviny.

  3. Evi, vynikající. Místo pohanky to zahustila hmota nastrouhaného lotosu, z kterého jsem vymackala rano šťávu na čaj. Moc povedená a chutná polévka 🙂

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrok 1: Co mi vadí
Další článekKrémová polévka z velké dýně s bílou miso pastou