Jak se přijde ochlazení, sáhnu po pohance. Dnes skončila v obědové polévce. Měla jsem chuť na něco hutnějšího a smetanového. Povedlo se, všem moc chutnalo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce pohanky (světlé kroupy)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 list kapusty
  • 1/2 batátu
  • cca hrnek pokrájeného květáku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • uvařená řasa kombu z vývaru
  • 2 lžíce rostlinné smetany (ovesná, rýžová, mandlová, sojová) nebo obilného mléka
  • na dochucení: sojová omáčka a umeocet

Jak připravit smetanovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli, mrkev a batát na kostičky, kapustu na proužky, květák na menší růžičky, kombu na nudličky).
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli.
  4. Maličko osolíme a orestujeme.
  5. Přidáme zbývající zeleninu, kombu, mletý kmín a pohanku, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  6. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  7. Na závěr přidáme do vypnuté polévky podle chuti obilné mléko či rostlinnou smetanu a umeocet.
  8. Polévku ozdobíme – my jsme použili klíčky mungo a sekanou petrželkou.

Praktické

  • Smetanu přidávám až na závěr do vypnuté polévky, aby se nám nesrazila.

Obměna

  • Vyměňte zeleninu za jinou a máte novou polévku. Místo smetany můžete dát bílou miso pastu.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst „stejné jídlo“.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Výsledky předčily má očekávání (Ivana)

Ivana: Musím se přiznat, že jsem se hlásila "jen...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Jíst Jinak mě baví, nabíjí energií a je mi neskutečně dobře (Pavlína)

Pavlína: Zdravím všechny vespolek :-) V první řadě bych...
  1. Docela se bavím porovnáváním výsledků mého vaření a fotkou. Někdy je to srovnatelné, ale někdy to vypadá skoro na jiné jídlo – jako třeba v případě této polivecky😂😂 dobra vsak byla 👍

  2. Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto polévku (ani ochucená nebyla), naznal, že si ji dá a uklidil sáčkovou!!!!, kterou si pořídil, aby mohl mít svoji podle sebe.

      • Měla jsem radost obrovskou. Večer pak dělal perníkovou chaloupku, ktreou máme koupenou už z loňska z IKEA. Bylo mi smutno, když chtěl koupit moučkový cukr, ale radovala jsou se, když oba kluci uviděli, kolik toho cukru na polevu padne, divlili se velice a pak když ochutnávali, tak říkali fuj, jak je to hrozně sladké. Snad jim to vydrží.

    • Nemusí se namáčet, je uvařená rychle. Máčet se může, dá se z ní pak dělat těsto, chléb apod.

  3. Za tento recept jsem vám nesmírně vděčná!!! Polévku vařím s různými obměnami pomalu každý den a díky tomu dostanu do dětí teplou zeleninu. Někdy jim tam propašuji i rozmixovanou cizrnu, jáhly, atd., prostě věci, které by normálně ani neochutnaly. Často ale remcají, tak je nechávám rozhodovat, jakou chtějí zavářku. Aby to bylo zajímavější, tak jsme zavedli nová označení, např. amarant = „písek“, quinoa = „hadí ocásky“, atd. Jsem moc ráda, že jsem se díky vám naučila uvařit zdravou polévku!

  4. Evi, vynikající. Místo pohanky to zahustila hmota nastrouhaného lotosu, z kterého jsem vymackala rano šťávu na čaj. Moc povedená a chutná polévka :-)

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak se vám daří zvládat reakce okolí?
Další článekKrémová polévka z velké dýně s bílou miso pastou