Jak se přijde ochlazení, sáhnu po pohance. Dnes skončila v obědové polévce. Měla jsem chuť na něco hutnějšího a smetanového. Povedlo se, všem moc chutnalo.
Ingredience
pro 4 porce
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/horké vody
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 lžíce pohanky (světlé kroupy)
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 list kapusty
  • 1/2 batátu
  • cca hrnek pokrájeného květáku
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • uvařená řasa kombu z vývaru
  • 2 lžíce rostlinné smetany (ovesná, rýžová, mandlová, sojová) nebo obilného mléka
  • na dochucení: sojová omáčka a umeocet

Jak připravit smetanovou zeleninovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Nakrájíme si omytou zeleninu (cibuli, mrkev a batát na kostičky, kapustu na proužky, květák na menší růžičky, kombu na nudličky).
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli.
  4. Maličko osolíme a orestujeme.
  5. Přidáme zbývající zeleninu, kombu, mletý kmín a pohanku, zastříkneme sojovou omáčkou a společně pár minut opékáme.
  6. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut vařit pod pokličkou.
  7. Na závěr přidáme do vypnuté polévky podle chuti obilné mléko či rostlinnou smetanu a umeocet.
  8. Polévku ozdobíme – my jsme použili klíčky mungo a sekanou petrželkou.

Praktické

  • Smetanu přidávám až na závěr do vypnuté polévky, aby se nám nesrazila.

Obměna

  • Vyměňte zeleninu za jinou a máte novou polévku. Místo smetany můžete dát bílou miso pastu.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

11 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto polévku (ani ochucená nebyla), naznal, že si ji dá a uklidil sáčkovou!!!!, kterou si pořídil, aby mohl mít svoji podle sebe.

      • Měla jsem radost obrovskou. Večer pak dělal perníkovou chaloupku, ktreou máme koupenou už z loňska z IKEA. Bylo mi smutno, když chtěl koupit moučkový cukr, ale radovala jsou se, když oba kluci uviděli, kolik toho cukru na polevu padne, divlili se velice a pak když ochutnávali, tak říkali fuj, jak je to hrozně sladké. Snad jim to vydrží.

    • Nemusí se namáčet, je uvařená rychle. Máčet se může, dá se z ní pak dělat těsto, chléb apod.

  2. Za tento recept jsem vám nesmírně vděčná!!! Polévku vařím s různými obměnami pomalu každý den a díky tomu dostanu do dětí teplou zeleninu. Někdy jim tam propašuji i rozmixovanou cizrnu, jáhly, atd., prostě věci, které by normálně ani neochutnaly. Často ale remcají, tak je nechávám rozhodovat, jakou chtějí zavářku. Aby to bylo zajímavější, tak jsme zavedli nová označení, např. amarant = “písek”, quinoa = “hadí ocásky”, atd. Jsem moc ráda, že jsem se díky vám naučila uvařit zdravou polévku!

    • Jitko to jsou nádherná přirovnání! Výborný nápad jak děti zapojit a dostat do nich zdravé potraviny.

  3. Evi, vynikající. Místo pohanky to zahustila hmota nastrouhaného lotosu, z kterého jsem vymackala rano šťávu na čaj. Moc povedená a chutná polévka 🙂

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrok 1: Co mi vadí
Další článekKrémová polévka z velké dýně s bílou miso pastou