Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme čerstvou energií, železem a spoustou vitamínů. Pokud použijete rýži a čočku, bude polévka velmi chutná, velmi vydatná a splní požadavek na kompletní talíř.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti kopřiv
  • další planá zelenina podle možností (jitrocel, pampeliškové listy, bršlice, žabinec,…)
  • 1 litr vývaru nebo horké vody
  • 1/2 hrnku uvařené červené čočky
  • 1/2 hrnku uvařené rýže
  • sůl
  • olej
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • na ozdobení: sedmikrásky, pražená semínka, rostlinná smetana nebo domácí obilné mléko

Jak připravit polévku z divokých bylinek

  1. Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
  2. Ohřejeme vývar nebo uvaříme vodu.
  3. Kopřivy a veškerou planou zeleninu omyjeme ve studené vodě a kopřivy spaříme vařící vodou, aby nás nepálily při krájení. Vše nakrájíme na menší kousky a přidáme k restované zelenině.
  4. Po chvilce restování zalijeme vroucím vývarem a povaříme pár minut, aby mrkev změkla.
  5. Přidáme uvařenou červenou čočku, rýži a česnek, necháme prohřát a vypneme. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme umeoctem, případně kapkou sojové omáčky.
  6. Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce uvařenou čočku a rýži, dáme je vařit spolu s ostatní zeleninou. V tom případě musíme použít bílou rýži, která se vaří cca 14 minut.
  • Nemáte-li obilné mléko, lze použít i lžíci sójové, nebo ovesné smetany (pozor na lepek!), ale není v receptu nutná.

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát petržel, místo čočky fazolky a místo rýže jáhly. Žádná kombinace vás nezklame, nebojte se improvizovat.

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dnes jsem vařila poprvé. Byla jsem na ni moc zvědavá, protože kopřivy zbožňuji. Kopřiv jsem na zahradě našla zatím jen malou hrstičku a zbytek jsem nastavila jedlým “zeleným plevelem”, co nám již na zahradě vyrašil. Polévka byla mňamózní!

  2. Jak často vaříte kopřivy? Já bych je mohla každý den, ovšem nevím, jestli už těch minerálů a vitamínů nebude moc:)

    • Já taky, ale nestíhám to, takže je máme tak 3x týdně, někdy více někdy méně. Minerálů není nikdy dost 🙂 Někteří říkají, že plané rostliny jsou silné a že stačí párkrát týdně. N

      • Jak jsem s dcerou doma, tak jsme pořád na chalupě, takže stačí vyjít před barák a hned mám plný sáček. Je to paráda, ráno tři kroky pro ptačinec na posyp na polévku, před obědem pro kopřivy a spol. na špenát. Užívám si to náramně a vůbec se netěším na konec rodičovské a návrat do města.

        • Tuto polévku jsem si fakt oblíbila, nyní ji snídám s tříletým rošťákem několikrát do týdne. I když po zbytek dne není jídlo úplně ideální, mám aspoň ráno dobrý pocit, že jíme dobře a po ranní kávě už ani nevzdechnu. “Maminko, jdeme sbírat kopšivy?” Chodíme spolu večer, dnes jsme kvůli dešti nebyli, tak musím vymyslet na ráno něco jiného :)))

    • My říkáme tomu nejprotivnějšímu plevelu kerhartka. A teď koukám, že je to zřejmě bršlice a že se to dá jíst… 🙂

  3. To je ale náhoda! Ten článek jsem nenapsala já? 😉 Zrovna včera jsme totiž velice podobnou polívku taky vařili. Ozdobená byla semínky, smetanou a pampeliškama a potvrzuju, je to luxusní lahoda.

  4. Planá zelenina je skvělá věc! U nás vede bršlice s kopřivami připravená jako špenát s kukuřičnými těstovinami ve smetanové omáčce 🙂 Myslím, že to bylo rozhodující jídlo, které mého muže přesvědčilo, že si opravdu “žeru” 😀

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRozmarýnová zelená čočka s řasou hiziky, mrkví a zelím
Další článekKoprová polévka z bílé ředkve (daikon) a celeru