Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme čerstvou energií, železem a spoustou vitamínů. Tato polévka je velmi sytá.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 hrst další plané zelenina podle možností (jitrocel, pampeliškové listy, bršlice, žabinec,…)
  • 1 litr vývaru nebo horké vody
  • 1/2 hrnku uvařené červené čočky
  • 1/2 hrnku uvařené rýže
  • sůl
  • olej
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • na ozdobení: sedmikrásky, pražená semínka, rostlinná smetana nebo domácí obilné mléko

Jak připravit krémovou polévku z divokých bylinek

  1. Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
  2. Ohřejeme vývar nebo uvaříme vodu.
  3. Kopřivy a veškerou planou zeleninu omyjeme ve studené vodě  (kopřivy můžete spařit vařící vodou, aby vás nepálily při krájení). Vše nakrájíme na menší kousky a přidáme k restované zelenině.
  4. Po chvilce restování zalijeme vroucím vývarem a povaříme pár minut, aby mrkev změkla.
  5. Přidáme uvařenou červenou čočku, rýži a česnek, necháme prohřát a vypneme. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme umeoctem, případně kapkou sojové omáčky.
  6. Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce uvařenou čočku a rýži, dáme je vařit spolu s ostatní zeleninou. V tom případě musíme použít bílou rýži, která se vaří cca 14 minut.

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát petržel, místo čočky fazolky a místo rýže jáhly. Žádná kombinace vás nezklame, nebojte se improvizovat.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s olejem, solí, česnekem a octem.
  • Menším dětem připravujeme bez dochucovadel jen na vodě/vývaru.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Váha mi ukazuje o 3,4 kg méně, nemohu tomu uvěřit (Monika)

Monika: Krásné ráno, váha mi ukazuje o 3,4 kg...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...
  1. Dobrý den, ráda bych u těchto stránek seděla mnohem déle, ale i takto po kapkách už teď jsem nadšená, jsem ráda, že jsem se konečně odhodlala přidat se k Vám. Přestože mi pan doktor ortoped i paní doktorka cévařka na můj dotaz, zda své problémy mohu ovlivnit stravou, odpověděli, že ne a možná právě proto, jsem zde. Další problémy- nadýmání jsem už stihla pochopit -snídám dlouhodobě ovesnou nebo pohankovou kaši s ovocem a celou dobu jsem si myslela, jak zdravě snídám. Moje břicho bylo samozřejmě jiného názoru a Vy jste mu dali za pravdu. Takže začínám změny a zdá se, že i mému vnukovi dnes velmi chutnalo. Už bych fakt potřebovala být v důchodu – starat se o staré rodiče a pomáhat mladým se dvěma prťaty. Jenže to si ještě počkám, tak alespoň usím být fit, abych to vše i s prací zvládala. A jak jinak, než stravou, myslí a energií, že ? Takže díky, jsem Vaše :-)

  2. Dnes jsem vařila poprvé. Byla jsem na ni moc zvědavá, protože kopřivy zbožňuji. Kopřiv jsem na zahradě našla zatím jen malou hrstičku a zbytek jsem nastavila jedlým „zeleným plevelem“, co nám již na zahradě vyrašil. Polévka byla mňamózní!

  3. Jak často vaříte kopřivy? Já bych je mohla každý den, ovšem nevím, jestli už těch minerálů a vitamínů nebude moc:)

    • Já taky, ale nestíhám to, takže je máme tak 3x týdně, někdy více někdy méně. Minerálů není nikdy dost :-) Někteří říkají, že plané rostliny jsou silné a že stačí párkrát týdně. N

      • Jak jsem s dcerou doma, tak jsme pořád na chalupě, takže stačí vyjít před barák a hned mám plný sáček. Je to paráda, ráno tři kroky pro ptačinec na posyp na polévku, před obědem pro kopřivy a spol. na špenát. Užívám si to náramně a vůbec se netěším na konec rodičovské a návrat do města.

        • Tuto polévku jsem si fakt oblíbila, nyní ji snídám s tříletým rošťákem několikrát do týdne. I když po zbytek dne není jídlo úplně ideální, mám aspoň ráno dobrý pocit, že jíme dobře a po ranní kávě už ani nevzdechnu. „Maminko, jdeme sbírat kopšivy?“ Chodíme spolu večer, dnes jsme kvůli dešti nebyli, tak musím vymyslet na ráno něco jiného :)))

    • My říkáme tomu nejprotivnějšímu plevelu kerhartka. A teď koukám, že je to zřejmě bršlice a že se to dá jíst… :-)

  4. To je ale náhoda! Ten článek jsem nenapsala já? ;-) Zrovna včera jsme totiž velice podobnou polívku taky vařili. Ozdobená byla semínky, smetanou a pampeliškama a potvrzuju, je to luxusní lahoda.

  5. Planá zelenina je skvělá věc! U nás vede bršlice s kopřivami připravená jako špenát s kukuřičnými těstovinami ve smetanové omáčce :-) Myslím, že to bylo rozhodující jídlo, které mého muže přesvědčilo, že si opravdu „žeru“ :-D

  6. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrnovo-batátové pyré s pažitkou
Další článekPesto z česnekových výhonků