Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme čerstvou energií, železem a spoustou vitamínů. Tato polévka je velmi sytá.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 hrst další plané zelenina podle možností (jitrocel, pampeliškové listy, bršlice, žabinec,...)
  • 1 litr vývaru nebo horké vody
  • 1/2 hrnku uvařené červené čočky
  • 1/2 hrnku uvařené rýže
  • sůl
  • olej
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • na ozdobení: sedmikrásky, pražená semínka, rostlinná smetana nebo domácí obilné mléko

Andrea má 3 děti. Nejmladší dcera Tonička je postižená. Nemluví, neoblékne se, nena...

Jak připravit krémovou polévku z divokých bylinek

  1. Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
  2. Ohřejeme vývar nebo uvaříme vodu.
  3. Kopřivy a veškerou planou zeleninu omyjeme ve studené vodě  (kopřivy můžete spařit vařící vodou, aby vás nepálily při krájení). Vše nakrájíme na menší kousky a přidáme k restované zelenině.
  4. Po chvilce restování zalijeme vroucím vývarem a povaříme pár minut, aby mrkev změkla.
  5. Přidáme uvařenou červenou čočku, rýži a česnek, necháme prohřát a vypneme. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme umeoctem, případně kapkou sojové omáčky.
  6. Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce uvařenou čočku a rýži, dáme je vařit spolu s ostatní zeleninou. V tom případě musíme použít bílou rýži, která se vaří cca 14 minut.

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát petržel, místo čočky fazolky a místo rýže jáhly. Žádná kombinace vás nezklame, nebojte se improvizovat.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s olejem, solí, česnekem a octem.
  • Menším dětem připravujeme bez dochucovadel jen na vodě/vývaru.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
18. 4. 2021

Testování nového receptu, technická poznámka – jednou to jaro přijde 😀
Tohle je zase taková paráda, použil jsem kopřivy a listy pampelišek. Je to výborná a taková fresh záležitost 😀

Klub

Dobrý den, ráda bych u těchto stránek seděla mnohem déle, ale i takto po kapkách už teď jsem nadšená, jsem ráda, že jsem se konečně odhodlala přidat se k Vám. Přestože mi pan doktor ortoped i paní doktorka cévařka na můj dotaz, zda své problémy mohu ovlivnit stravou, odpověděli, že ne a možná právě proto, jsem zde. Další problémy- nadýmání jsem už stihla pochopit -snídám dlouhodobě ovesnou nebo pohankovou kaši s ovocem a celou dobu jsem si myslela, jak zdravě snídám. Moje břicho bylo samozřejmě jiného názoru a Vy jste mu dali za pravdu. Takže začínám změny a zdá se, že i mému vnukovi dnes velmi chutnalo. Už bych fakt potřebovala být v důchodu – starat se o staré rodiče a pomáhat mladým se dvěma prťaty. Jenže to si ještě počkám, tak alespoň usím být fit, abych to vše i s prací zvládala. A jak jinak, než stravou, myslí a energií, že ? Takže díky, jsem Vaše :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.
1

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.