Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme čerstvou energií, železem a spoustou vitamínů. Tato polévka je velmi sytá.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 hrst další plané zelenina podle možností (jitrocel, pampeliškové listy, bršlice, žabinec,…)
  • 1 litr vývaru nebo horké vody
  • 1/2 hrnku uvařené červené čočky
  • 1/2 hrnku uvařené rýže
  • sůl
  • olej
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • na ozdobení: sedmikrásky, pražená semínka, rostlinná smetana nebo domácí obilné mléko

Jak připravit krémovou polévku z divokých bylinek

  1. Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
  2. Ohřejeme vývar nebo uvaříme vodu.
  3. Kopřivy a veškerou planou zeleninu omyjeme ve studené vodě  (kopřivy můžete spařit vařící vodou, aby vás nepálily při krájení). Vše nakrájíme na menší kousky a přidáme k restované zelenině.
  4. Po chvilce restování zalijeme vroucím vývarem a povaříme pár minut, aby mrkev změkla.
  5. Přidáme uvařenou červenou čočku, rýži a česnek, necháme prohřát a vypneme. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme umeoctem, případně kapkou sojové omáčky.
  6. Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce uvařenou čočku a rýži, dáme je vařit spolu s ostatní zeleninou. V tom případě musíme použít bílou rýži, která se vaří cca 14 minut.

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát petržel, místo čočky fazolky a místo rýže jáhly. Žádná kombinace vás nezklame, nebojte se improvizovat.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s olejem, solí, česnekem a octem.
  • Menším dětem připravujeme bez dochucovadel jen na vodě/vývaru.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
  1. Dnes jsem vařila poprvé. Byla jsem na ni moc zvědavá, protože kopřivy zbožňuji. Kopřiv jsem na zahradě našla zatím jen malou hrstičku a zbytek jsem nastavila jedlým „zeleným plevelem“, co nám již na zahradě vyrašil. Polévka byla mňamózní!

  2. Jak často vaříte kopřivy? Já bych je mohla každý den, ovšem nevím, jestli už těch minerálů a vitamínů nebude moc:)

    • Já taky, ale nestíhám to, takže je máme tak 3x týdně, někdy více někdy méně. Minerálů není nikdy dost 🙂 Někteří říkají, že plané rostliny jsou silné a že stačí párkrát týdně. N

      • Jak jsem s dcerou doma, tak jsme pořád na chalupě, takže stačí vyjít před barák a hned mám plný sáček. Je to paráda, ráno tři kroky pro ptačinec na posyp na polévku, před obědem pro kopřivy a spol. na špenát. Užívám si to náramně a vůbec se netěším na konec rodičovské a návrat do města.

        • Tuto polévku jsem si fakt oblíbila, nyní ji snídám s tříletým rošťákem několikrát do týdne. I když po zbytek dne není jídlo úplně ideální, mám aspoň ráno dobrý pocit, že jíme dobře a po ranní kávě už ani nevzdechnu. „Maminko, jdeme sbírat kopšivy?“ Chodíme spolu večer, dnes jsme kvůli dešti nebyli, tak musím vymyslet na ráno něco jiného :)))

    • My říkáme tomu nejprotivnějšímu plevelu kerhartka. A teď koukám, že je to zřejmě bršlice a že se to dá jíst… 🙂

  3. To je ale náhoda! Ten článek jsem nenapsala já? 😉 Zrovna včera jsme totiž velice podobnou polívku taky vařili. Ozdobená byla semínky, smetanou a pampeliškama a potvrzuju, je to luxusní lahoda.

  4. Planá zelenina je skvělá věc! U nás vede bršlice s kopřivami připravená jako špenát s kukuřičnými těstovinami ve smetanové omáčce 🙂 Myslím, že to bylo rozhodující jídlo, které mého muže přesvědčilo, že si opravdu „žeru“ 😀

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPolévka s divokou zeleninou a rýžovými těstovinami
Další článekCizrnovo-batátové pyré s pažitkou