Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme čerstvou energií, železem a spoustou vitamínů. Pokud použijete rýži a čočku, bude polévka velmi chutná, velmi vydatná a splní požadavek na kompletní talíř.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti kopřiv
  • další planá zelenina podle možností (jitrocel, pampeliškové listy, bršlice, žabinec,…)
  • 1 litr vývaru nebo horké vody
  • 1/2 hrnku uvařené červené čočky
  • 1/2 hrnku uvařené rýže
  • sůl
  • olej
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • na ozdobení: sedmikrásky, pražená semínka, rostlinná smetana nebo domácí obilné mléko

Jak připravit polévku z divokých bylinek

  1. Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
  2. Ohřejeme vývar nebo uvaříme vodu.
  3. Kopřivy a veškerou planou zeleninu omyjeme ve studené vodě a kopřivy spaříme vařící vodou, aby nás nepálily při krájení. Vše nakrájíme na menší kousky a přidáme k restované zelenině.
  4. Po chvilce restování zalijeme vroucím vývarem a povaříme pár minut, aby mrkev změkla.
  5. Přidáme uvařenou červenou čočku, rýži a česnek, necháme prohřát a vypneme. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme umeoctem, případně kapkou sojové omáčky.
  6. Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce uvařenou čočku a rýži, dáme je vařit spolu s ostatní zeleninou. V tom případě musíme použít bílou rýži, která se vaří cca 14 minut.
  • Nemáte-li obilné mléko, lze použít i lžíci sójové, nebo ovesné smetany (pozor na lepek!), ale není v receptu nutná.

Obměna

  • Místo mrkve můžeme dát petržel, místo čočky fazolky a místo rýže jáhly. Žádná kombinace vás nezklame, nebojte se improvizovat.

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Dnes jsem vařila poprvé. Byla jsem na ni moc zvědavá, protože kopřivy zbožňuji. Kopřiv jsem na zahradě našla zatím jen malou hrstičku a zbytek jsem nastavila jedlým “zeleným plevelem”, co nám již na zahradě vyrašil. Polévka byla mňamózní!

  2. Jak často vaříte kopřivy? Já bych je mohla každý den, ovšem nevím, jestli už těch minerálů a vitamínů nebude moc:)

    • Já taky, ale nestíhám to, takže je máme tak 3x týdně, někdy více někdy méně. Minerálů není nikdy dost 🙂 Někteří říkají, že plané rostliny jsou silné a že stačí párkrát týdně. N

      • Jak jsem s dcerou doma, tak jsme pořád na chalupě, takže stačí vyjít před barák a hned mám plný sáček. Je to paráda, ráno tři kroky pro ptačinec na posyp na polévku, před obědem pro kopřivy a spol. na špenát. Užívám si to náramně a vůbec se netěším na konec rodičovské a návrat do města.

        • Tuto polévku jsem si fakt oblíbila, nyní ji snídám s tříletým rošťákem několikrát do týdne. I když po zbytek dne není jídlo úplně ideální, mám aspoň ráno dobrý pocit, že jíme dobře a po ranní kávě už ani nevzdechnu. “Maminko, jdeme sbírat kopšivy?” Chodíme spolu večer, dnes jsme kvůli dešti nebyli, tak musím vymyslet na ráno něco jiného :)))

    • My říkáme tomu nejprotivnějšímu plevelu kerhartka. A teď koukám, že je to zřejmě bršlice a že se to dá jíst… 🙂

  3. To je ale náhoda! Ten článek jsem nenapsala já? 😉 Zrovna včera jsme totiž velice podobnou polívku taky vařili. Ozdobená byla semínky, smetanou a pampeliškama a potvrzuju, je to luxusní lahoda.

  4. Planá zelenina je skvělá věc! U nás vede bršlice s kopřivami připravená jako špenát s kukuřičnými těstovinami ve smetanové omáčce 🙂 Myslím, že to bylo rozhodující jídlo, které mého muže přesvědčilo, že si opravdu “žeru” 😀

  5. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRozmarýnová zelená čočka s řasou hiziky, mrkví a zelím
Další článekKoprová polévka z bílé ředkve (daikon) a celeru