Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme čerstvou energií, železem a spoustou vitamínů. Tato polévka je velmi sytá.
Ingredience
pro 4 porce
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti kopřiv
- 1 hrst další plané zelenina podle možností (jitrocel, pampeliškové listy, bršlice, žabinec,…)
- 1 litr vývaru nebo horké vody
- 1/2 hrnku uvařené červené čočky
- 1/2 hrnku uvařené rýže
- sůl
- olej
- sójová omáčka
- umeocet
- na ozdobení: sedmikrásky, pražená semínka, rostlinná smetana nebo domácí obilné mléko
Jak připravit krémovou polévku z divokých bylinek
- Na lžící oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
- Ohřejeme vývar nebo uvaříme vodu.
- Kopřivy a veškerou planou zeleninu omyjeme ve studené vodě (kopřivy můžete spařit vařící vodou, aby vás nepálily při krájení). Vše nakrájíme na menší kousky a přidáme k restované zelenině.
- Po chvilce restování zalijeme vroucím vývarem a povaříme pár minut, aby mrkev změkla.
- Přidáme uvařenou červenou čočku, rýži a česnek, necháme prohřát a vypneme. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a dochutíme umeoctem, případně kapkou sojové omáčky.
- Podáváme zdobené praženými semínky, sedmikráskami a slavnostně můžeme ozdobit rostlinnou smetanou.
Praktické
- Nemáme-li po ruce uvařenou čočku a rýži, dáme je vařit spolu s ostatní zeleninou. V tom případě musíme použít bílou rýži, která se vaří cca 14 minut.
Obměna
- Místo mrkve můžeme dát petržel, místo čočky fazolky a místo rýže jáhly. Žádná kombinace vás nezklame, nebojte se improvizovat.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, ale šetříme s olejem, solí, česnekem a octem.
- Menším dětem připravujeme bez dochucovadel jen na vodě/vývaru.
Testování nového receptu, technická poznámka – jednou to jaro přijde 😀
Tohle je zase taková paráda, použil jsem kopřivy a listy pampelišek. Je to výborná a taková fresh záležitost 😀
Dobrý den, ráda bych u těchto stránek seděla mnohem déle, ale i takto po kapkách už teď jsem nadšená, jsem ráda, že jsem se konečně odhodlala přidat se k Vám. Přestože mi pan doktor ortoped i paní doktorka cévařka na můj dotaz, zda své problémy mohu ovlivnit stravou, odpověděli, že ne a možná právě proto, jsem zde. Další problémy- nadýmání jsem už stihla pochopit -snídám dlouhodobě ovesnou nebo pohankovou kaši s ovocem a celou dobu jsem si myslela, jak zdravě snídám. Moje břicho bylo samozřejmě jiného názoru a Vy jste mu dali za pravdu. Takže začínám změny a zdá se, že i mému vnukovi dnes velmi chutnalo. Už bych fakt potřebovala být v důchodu – starat se o staré rodiče a pomáhat mladým se dvěma prťaty. Jenže to si ještě počkám, tak alespoň usím být fit, abych to vše i s prací zvládala. A jak jinak, než stravou, myslí a energií, že ? Takže díky, jsem Vaše :-)
Dnes jsem vařila poprvé. Byla jsem na ni moc zvědavá, protože kopřivy zbožňuji. Kopřiv jsem na zahradě našla zatím jen malou hrstičku a zbytek jsem nastavila jedlým „zeleným plevelem“, co nám již na zahradě vyrašil. Polévka byla mňamózní!
Gratuluji :-)
Jak často vaříte kopřivy? Já bych je mohla každý den, ovšem nevím, jestli už těch minerálů a vitamínů nebude moc:)
Já taky, ale nestíhám to, takže je máme tak 3x týdně, někdy více někdy méně. Minerálů není nikdy dost :-) Někteří říkají, že plané rostliny jsou silné a že stačí párkrát týdně. N
Jak jsem s dcerou doma, tak jsme pořád na chalupě, takže stačí vyjít před barák a hned mám plný sáček. Je to paráda, ráno tři kroky pro ptačinec na posyp na polévku, před obědem pro kopřivy a spol. na špenát. Užívám si to náramně a vůbec se netěším na konec rodičovské a návrat do města.
Tuto polévku jsem si fakt oblíbila, nyní ji snídám s tříletým rošťákem několikrát do týdne. I když po zbytek dne není jídlo úplně ideální, mám aspoň ráno dobrý pocit, že jíme dobře a po ranní kávě už ani nevzdechnu. „Maminko, jdeme sbírat kopšivy?“ Chodíme spolu večer, dnes jsme kvůli dešti nebyli, tak musím vymyslet na ráno něco jiného :)))
Ta bršlice – neznáte někdo označení „kerhart“?
My říkáme tomu nejprotivnějšímu plevelu kerhartka. A teď koukám, že je to zřejmě bršlice a že se to dá jíst… :-)
To je ale náhoda! Ten článek jsem nenapsala já? ;-) Zrovna včera jsme totiž velice podobnou polívku taky vařili. Ozdobená byla semínky, smetanou a pampeliškama a potvrzuju, je to luxusní lahoda.
Planá zelenina je skvělá věc! U nás vede bršlice s kopřivami připravená jako špenát s kukuřičnými těstovinami ve smetanové omáčce :-) Myslím, že to bylo rozhodující jídlo, které mého muže přesvědčilo, že si opravdu „žeru“ :-D