Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Polévka z bílého chřestu jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr vývaru z chřestu/zeleninového vývaru
  • půl kila bílého chřestu
  • 2 šalotky
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce oleje
  • umeocet
  • sůl
  • na ozdobu: řeřicha nebo petrželka

Už od mládí mě trápily různé zdravotní problémy. Pro bolest kyčle jsem mnohdy nemohla ani chodit a lékaři mi zjistili...

Jak připravit chřestový krém

Největší práce je s oloupáním chřestu. Výhoda je, že veškeré zbytky z chřestu využijeme na vývar. Doporučuji si chřestový vývar opravdu udělat, protože polévce dodá sílu. Je samozřejmě možné použít i zeleninový vývar, ale s tím chřestovým to prostě nemá chybu.

  1. Chřest omyjeme, necháme okapat a odřízneme spodní čtvrtinu, které bývá dřevnatá. Schováme ji na vývar.
  2. Zbytek chřestu pomocí škrabky oloupeme. Loupat začínáme až pod hlavičkou chřestu.
  3. Slupky a odřezky z chřestu dáme do litru studené vody a povaříme alespoň 15 minut.
  4. Mezitím si oloupeme a nakrájíme šalotku na kostičky, očištěný a oloupaný chřest na kolečka.
  5. V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotku, chřest a trochu soli, společně chvíli restujeme. Plamen snížíme, aby se šalotka nepřipálila a nezapomeneme míchat.
  6. Slijeme vývar přes cedník přímo k restovanému chřestu.
  7. Společně povaříme asi ještě 10 minut, dokud chřest nebude měkký.
  8. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a vlijeme do polévky. Povaříme asi 3 minuty do zhoustnutí.
  9. Vypneme plamen. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přidáme rostlinnou smetanu a dochutíme pomocí umeocta.
  10. Podáváme posypané petrželkou nebo řeřichou.

Praktické

  • Šalotku a chřest nemusíte krájet na příliš drobno, polévka se bude stejně mixovat.

Obměna

  • Šalotku můžete zaměnit za klasickou bílou cibuli nebo pórek.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
  • Děti od 2 let mohou polévku s námi.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

My máme klasickou škrabku s posuvným “nožem” (jde dělat různě velký ořez dle typu zeleniny), stačí dát trochu větší rozestup mezi nožema a jde to krásně.

Tonantzin
31. 5. 2017

Je to dobrota. Na závěr jsem jen přidal trošku limetkové šťávy (je jemnější než citrónová) a trošku čerstvě mletého bílého pepře – ať to není zas až tak moc jemné. :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.
1

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.
6
26

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...