Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr vývaru z chřestu/zeleninového vývaru
  • půl kila bílého chřestu
  • 2 šalotky
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce oleje
  • umeocet
  • sůl
  • na ozdobu: řeřicha nebo petrželka

Jak připravit chřestový krém

Největší práce je s oloupáním chřestu. Výhoda je, že veškeré zbytky z chřestu využijeme na vývar. Doporučuji si chřestový vývar opravdu udělat, protože polévce dodá sílu. Je samozřejmě možné použít i zeleninový vývar, ale s tím chřestovým to prostě nemá chybu.

  1. Chřest omyjeme, necháme okapat a odřízneme spodní čtvrtinu, které bývá dřevnatá. Schováme ji na vývar.
  2. Zbytek chřestu pomocí škrabky oloupeme. Loupat začínáme až pod hlavičkou chřestu.
  3. Slupky a odřezky z chřestu dáme do litru studené vody a povaříme alespoň 15 minut.
  4. Mezitím si oloupeme a nakrájíme šalotku na kostičky, očištěný a oloupaný chřest na kolečka.
  5. V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotku, chřest a trochu soli, společně chvíli restujeme. Plamen snížíme, aby se šalotka nepřipálila a nezapomeneme míchat.
  6. Slijeme vývar přes cedník přímo k restovanému chřestu.
  7. Společně povaříme asi ještě 10 minut, dokud chřest nebude měkký.
  8. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a vlijeme do polévky. Povaříme asi 3 minuty do zhoustnutí.
  9. Vypneme plamen. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přidáme rostlinnou smetanu a dochutíme pomocí umeocta.
  10. Podáváme posypané petrželkou nebo řeřichou.

Praktické

  • Šalotku a chřest nemusíte krájet na příliš drobno, polévka se bude stejně mixovat.

Obměna

  • Šalotku můžete zaměnit za klasickou bílou cibuli nebo pórek.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
  • Děti od 2 let mohou polévku s námi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...
  1. My máme klasickou škrabku s posuvným „nožem“ (jde dělat různě velký ořez dle typu zeleniny), stačí dát trochu větší rozestup mezi nožema a jde to krásně.

  2. Je to dobrota. Na závěr jsem jen přidal trošku limetkové šťávy (je jemnější než citrónová) a trošku čerstvě mletého bílého pepře – ať to není zas až tak moc jemné. 🙂

  3. Na chřest existují spešl škrabky, mně ji Tescoma dala jako dárek za 1 korunu k většímu nákupu po netu. A jsem moc rád, že ji mám, odloupne jen tenoučkou vrstvu a jde to s ní velmi snadno a rychle.

    • To je prima vychytávka, ač se snažím kuchyňské náčiní minimalizovat, chřest mi natolik zachutnal, že si škrabku pořídím.

  4. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSázíme podle Anastásie
Další článekWilliam H Kautz (93 let): Aktivní věděc a vegetarián