Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr vývaru z chřestu/zeleninového vývaru
  • půl kila bílého chřestu
  • 2 šalotky
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce oleje
  • umeocet
  • sůl
  • na ozdobu: řeřicha nebo petrželka

Jak připravit chřestový krém

Největší práce je s oloupáním chřestu. Výhoda je, že veškeré zbytky z chřestu využijeme na vývar. Doporučuji si chřestový vývar opravdu udělat, protože polévce dodá sílu. Je samozřejmě možné použít i zeleninový vývar, ale s tím chřestovým to prostě nemá chybu.

  1. Chřest omyjeme, necháme okapat a odřízneme spodní čtvrtinu, které bývá dřevnatá. Schováme ji na vývar.
  2. Zbytek chřestu pomocí škrabky oloupeme. Loupat začínáme až pod hlavičkou chřestu.
  3. Slupky a odřezky z chřestu dáme do litru studené vody a povaříme alespoň 15 minut.
  4. Mezitím si oloupeme a nakrájíme šalotku na kostičky, očištěný a oloupaný chřest na kolečka.
  5. V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotku, chřest a trochu soli, společně chvíli restujeme. Plamen snížíme, aby se šalotka nepřipálila a nezapomeneme míchat.
  6. Slijeme vývar přes cedník přímo k restovanému chřestu.
  7. Společně povaříme asi ještě 10 minut, dokud chřest nebude měkký.
  8. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a vlijeme do polévky. Povaříme asi 3 minuty do zhoustnutí.
  9. Vypneme plamen. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přidáme rostlinnou smetanu a dochutíme pomocí umeocta.
  10. Podáváme posypané petrželkou nebo řeřichou.

Praktické

  • Šalotku a chřest nemusíte krájet na příliš drobno, polévka se bude stejně mixovat.

Obměna

  • Šalotku můžete zaměnit za klasickou bílou cibuli nebo pórek.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
  • Děti od 2 let mohou polévku s námi.

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...
  1. My máme klasickou škrabku s posuvným „nožem“ (jde dělat různě velký ořez dle typu zeleniny), stačí dát trochu větší rozestup mezi nožema a jde to krásně.

  2. Je to dobrota. Na závěr jsem jen přidal trošku limetkové šťávy (je jemnější než citrónová) a trošku čerstvě mletého bílého pepře – ať to není zas až tak moc jemné. :-)

  3. Na chřest existují spešl škrabky, mně ji Tescoma dala jako dárek za 1 korunu k většímu nákupu po netu. A jsem moc rád, že ji mám, odloupne jen tenoučkou vrstvu a jde to s ní velmi snadno a rychle.

    • To je prima vychytávka, ač se snažím kuchyňské náčiní minimalizovat, chřest mi natolik zachutnal, že si škrabku pořídím.

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSázíme podle Anastásie
Další článekWilliam H Kautz (93 let): Aktivní věděc a vegetarián