Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr vývaru z chřestu/zeleninového vývaru
  • půl kila bílého chřestu
  • 2 šalotky
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce oleje
  • umeocet
  • sůl
  • na ozdobu: řeřicha nebo petrželka

Jak připravit chřestový krém

Největší práce je s oloupáním chřestu. Výhoda je, že veškeré zbytky z chřestu využijeme na vývar. Doporučuji si chřestový vývar opravdu udělat, protože polévce dodá sílu. Je samozřejmě možné použít i zeleninový vývar, ale s tím chřestovým to prostě nemá chybu.

  1. Chřest omyjeme, necháme okapat a odřízneme spodní čtvrtinu, které bývá dřevnatá. Schováme ji na vývar.
  2. Zbytek chřestu pomocí škrabky oloupeme. Loupat začínáme až pod hlavičkou chřestu.
  3. Slupky a odřezky z chřestu dáme do litru studené vody a povaříme alespoň 15 minut.
  4. Mezitím si oloupeme a nakrájíme šalotku na kostičky, očištěný a oloupaný chřest na kolečka.
  5. V hrnci rozpálíme olej, přidáme šalotku, chřest a trochu soli, společně chvíli restujeme. Plamen snížíme, aby se šalotka nepřipálila a nezapomeneme míchat.
  6. Slijeme vývar přes cedník přímo k restovanému chřestu.
  7. Společně povaříme asi ještě 10 minut, dokud chřest nebude měkký.
  8. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a vlijeme do polévky. Povaříme asi 3 minuty do zhoustnutí.
  9. Vypneme plamen. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přidáme rostlinnou smetanu a dochutíme pomocí umeocta.
  10. Podáváme posypané petrželkou nebo řeřichou.

Praktické

  • Šalotku a chřest nemusíte krájet na příliš drobno, polévka se bude stejně mixovat.

Obměna

  • Šalotku můžete zaměnit za klasickou bílou cibuli nebo pórek.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
  • Děti od 2 let mohou polévku s námi.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Obě karantény jsem díky Jíme Jinak překonali s úsměvem (Eliška)

Eliška: Milá Evo a Romane, chtěla bych vám ze...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Behám ako rybička, kila idú dole (Marta)

Marta: Milá Evička, deň po dni varím podľa Jíme...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...
  1. My máme klasickou škrabku s posuvným „nožem“ (jde dělat různě velký ořez dle typu zeleniny), stačí dát trochu větší rozestup mezi nožema a jde to krásně.

  2. Je to dobrota. Na závěr jsem jen přidal trošku limetkové šťávy (je jemnější než citrónová) a trošku čerstvě mletého bílého pepře – ať to není zas až tak moc jemné. :-)

  3. Na chřest existují spešl škrabky, mně ji Tescoma dala jako dárek za 1 korunu k většímu nákupu po netu. A jsem moc rád, že ji mám, odloupne jen tenoučkou vrstvu a jde to s ní velmi snadno a rychle.

    • To je prima vychytávka, ač se snažím kuchyňské náčiní minimalizovat, chřest mi natolik zachutnal, že si škrabku pořídím.

  4. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSedmikráska chudobka: 7 krásných tipů pro vaši kuchyň
Další článekOčkování, mutace a vlastní imunita – SARS-CoV-2