Bezlepkový knedlík snadno a rychle? Tak to je knedlík z kukuřičné krupice či instantní kukuřičné polenty. Můžete ho upravit na mnoho různých způsobů, rodina jistě ocení novinku na talíři. k dostání je i instantní kukuřičná polenta, která je hotová za minutu. Rychlejší knedlík opravdu neznáme.
Ingredience
4 porce
  • 1 díl kukuřičné krupice nebo polenty
  • 3,5 dílů vody
  • sůl

Jak připravit knedlík z kukuřičné krupice

  1. Kukuřičnou krupici namočíme alespoň 1 hodinu předem, ideálně přes noc.
  2. Ve stejné vodě ji pak vaříme, v momentě varu osolíme a stáhneme plamen na minimum.
  3. Důležité je nemíchat! Jakmile zamícháte, musíte už míchat až do konce, aby se vám nepřipálila. Pokud vydržíte a nezamícháte, máte cca po 40 minutách hotovo.
  4. Vypneme plamen, až nyní důkladně promícháme a nalijeme do hrnečků, do formiček, misky či srnčího hřbetu.
  5. Necháme ztuhnout, stačí 10 minut, pak ho opatrně vyklopíme a krájíme na plátky jako knedlík.

Jak připravit knedlík z polenty

  1. Instantní polenta se připravuje bez namáčení, pouze se vmíchá do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a za minutu až tři (dle druhu polenty) je připravená.
  2. Pak nalijeme do vypláchnutých hrnečků, nebo jiné mísy.
  3. Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme na plátky.

Praktické

  • Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu  a dejte ji do hrníčku den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete knedlík a ihned podáváte.
  • Na klasické “knedlíky” se nám nejvíc osvědčily hrnečky na čaj, pokud jsou uvnitř rovné, nebo jen mírně kónické. Před nalitím polenty hrnečky vypláchněte studenou vodu. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, když to nejde, pomůžeme si vidličkou, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.
  • Pokud knedlík nesníme, můžeme ho pár dní skladovat v lednici. Před podáváním můžeme knedlík nahřát v páře, na pánvičce či grilovat v troubě.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat i bylinky nebo koření.

Děti

  • Tento knedlík je vhodný bez soli už i pro nejmenší děti.

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně začínám svůj den snídaní, už...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje...

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar, jaký JimeJinak dává. Ač jsem...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase asi 6 cm a je...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v...

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela program. A jsem ráda, že...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu jsem s Vámi už po...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto to napíšu. Nevím, jak je...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci v receptech, ale také jsem...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle týdnu. Zaujaly mě, ale nějak...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za nápady a hlavně recepty na...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek zpětné vazby ke kurzu. Musím...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď hledá. Moc mě baví postupně...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni mentruace (slabá 2,5 dne) mám...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou odvádíte prostřednictvím vašich stránek. Jsou...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články a doporučení klubu Jíme Jinak...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše recepty ! TAK jsem se...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše stránky. O zdravější život se...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

48 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. ted jsem dělala polentové knedlíky z instantní kaše,a SUPER!!jen musíte dát tak cca o 1/2 menší mnoožství vody než je psáno 🙂 a jsou výborné

  2. Na tento recept jsem použila kukuřičnou kašu místo krupice, dala méně vody a přesto jsem po dlouhém vaření měla těsto moc řídké. Také se mi to trochu na dně přilepilo, ale po 40minutách s dostatečným mícháním se dno postupně odlepovalo. Ztuhlo mi to jen na puding. Takže na knedlíkách jsem si bohužel nepochutnala.

  3. Díky za recept, včera jsme uvařili ve školní jídelně polentové knedlíky s restovanou zeleninou a kuřecími paličkami a děti nevraceli. Úspěch 🙂

    • Díl znamená poměr surovin, záleží kolik toho chcete. Např. vezměte díl velikost hrnku a měříte to na hrnky…

  4. Recept vypadá lákavě,narazila jsem na něj náhodou,při hledáni receptu na tvarohové knedlíky v alternativě bez mléka,myslíte,že by z tohoto šly udělat knedlíky plněné ovocem? Nedovedu si představit konzistenci,nebo je to moc řídké?

    • Ovocné knedlíky jsem ještě nezkoušela, ale šla bych na ně z těsta z jáhel, bílého tofu, rýžového papíru a pohankové mouky. Mám to v plánu, snad se k tomu dostanu.

  5. Naposledy jsem vařila polentu tak, že jsem krupici nejdřív trošku opražila nasucho (jen lehce) a zalila vařící vodou. Uvařila se podstatně rychleji.

  6. Polentu jsem zkusila v pekárně na program marmeláda a je to perfektní, míchá to, vaří to, nepřipaluje to. Pak jen naleju do formy nebo na plech a je hotovo.

    • Blanko, to je skvělý nápad, dát polentu do pekárny!!! Použila jste recept shora – 1 díl kukuřičné krupice, 3.5 dílu vody, sůl? Asi jste použila teflonovou formu? Já mám totiž v pekárně nerezovou formu, ale bojím se, aby se nepřipálila. Mám ještě i teflonovou formu z mé rozbité původní pekárny.

      • Ano, recept dle návodu, někdy přidám pro změnu chuti kmín, jindy provensálské koření. Formu mám teflonovou. Ať se zadaří!

  7. Já vařím polentu normál v obyč nerez hrnci. Když to začne bublat, ztlumím to a míchám těch pár minut. Pak to dám na minimum a ještě to nechám chvíli propařit. Pak to buď hodím do misek ztuhnout nebo na plech upéct. Ještě se mi to nepovedlo připálit, dno je vždycky trošku napečené, ale stačí to jen namočit a je to pryč. Knedlík jsem teď objevila i ve výživě – ten je tužší než to, co uděláte doma, tak jsem si ho koupila, protože já z toho mám vždycky buď placku nebo kostičky 🙂

  8. Dobrý den,

    dnes jsem již po několikáté zkoušela tento knedlík a opět připálený hrnec 🙁 Zkoušela jsem snad už všechny možné velikosti a typy hrnců, malá velká plotýnka…Pokáždé drápu a odmáčím 🙁 Nemáte někdo náhodou zkušenosti s děláním polentového knedlíku na sklokeramickém sporáku? Popř. dělá se také něco jako rozptylka na plynový sporák pro sklokeramiku? Děkuji moc za odpověď a případné rady.

    • Já mám také sklokeramiku a nepamatuji se, že bych ho připálila. Chce to raději kvalitní hrnec se silnějším dnem a pokud vaříte z polenty, tak míchat. Dejte trochu víc vody a mírný plamen.

        • Mě se teď osvědčil keramický hrnec. Mám teda plyn a s rozptylkou v tomto hrnci uvařím polentu v 2,5 násobku vody bez připálení. Vymýšlím, jak docílit toho, aby byl knedlík tak pěkně tuhý jako ten kupovaný a už se to hodně přibližuje. Jinak hrnec hodně využívám na zeleninku dělanou s minimen tuku či vody když vařím u mamky na klasických starých elektrických plotýnkách, kde je regulace teploty hodně pomalá a zeleninu jsem tam jinak snad pokaždé připálila.

        • já smíchám v misce suchou polentu+sůl a zaleju 1,5násobkem vařící vody, promíchám, vytvaruju knedlíky/šišky, vařím cca 10 min ve slané vodě. Pevné jsou dost, troufla bych si říct, že stejně jako ty kupované. Za těch 10 min se nestihnou rozvařit (vařím mírně – sice var, ale ne klokotem), ale polenta se stihne uvařit. Mně se instantní polenta po 1-3minutách zdá syrová, takže vařím dýl.

          • Teď koukám, že jsem to napsala špatně. Nevařím z polenty, ale z kukuřičné krupice a ta se mi vždy připálí. Mám litěné nádobí ze Sfinxu (teď Belis), nebylo úplně levné, ale na vaření kukuřičné krupice asi nemá dostatečně silné dno…Kouknu po nějakém třeba od Tescomy. Nicméně děkuji všem za rady 🙂

        • Já vařím v zepteru, ten má opravdu silné dno, v něm připálit nejde. Ale už se mi povedlo taky připálit vše možné, včera zrovna rýži s jáhlami v tenkém hrnci.

    • Neskúšali ste niekto variť vo vodnej lázni?Mne sa tiež párkrát pripálila tak ma napadlo,že by to asi šlo takto ale ešte som sa k tomu nedostala.

      • Vařím tenhle knedlík tak, že do mísy naliju vařící vodu, přidám sůl, nasypu polentu, příp. burizony, zamíchám a vařečkou “nakydám” na předem akorát velkou rozstříhanou potravinovou fólii. Tu nezformovanou hmotu podélně zavřu fólií, uchopím za konce, které zaroluju a boucháním o stůl vytvořím knedlík, aniž bych si umazala ruce 🙂 Pak dám na pařák a ve vodní lázni 30, ale klidně i 45 minut na nejnižší stupeň nechám napařovat. Buď jíme hned nebo ho uvařím během dopoledne a je k obědu. A nebo, pokud mám knedlíků víc, ho pak rovnou v potravinové fólii nechám po vychladnutí v lednici. Příprava je možná i v ubrousku (na utěrce), ale tam je třeba knedlík nejdříve vytvarovat. Přiznám se, že mě ty oslizlé utěrky vadily, takže i chleba napařuju rovnou na pečícím papíru, na který ho pak dám na chvilku do trouby.

        • Tohle je zajimavý způsob. Už jsem přemýšlela, že bych zkusila koupit to střívko na tlačenku a uvařit to v tom, ale ve městě jsem si nikdy nevzpomněla to koupit 🙂 Ale tohle vypadá velice levný a jednoduchý způsob. Janino, v jakém poměru prosím dáváš vodu. A děláš to z té instantní krupice nebo normální krupice, která se vaří dlouho. děkuji

          • Ke střívku na tlačenku jsem se nikdy nedopracovala 🙂 Ale proto taky pak vznikají takové improvizace. Poměr nevím. Je nás běžně pět dospělých a jsme žraví, takže určitě litr vody a pak sypu a sypu a sypu. Polentu, takže instantní, ale přesto propařuju. Normální krupici používám na ranní kaši, večer ji máčím, ráno vařím. Na knedlík je pro mě moc “pomalá”, s polentou mi to jde líp.

          • Používám střívko na tlačenku ( to menší), nalívám do něj vařenou polentu- nejčastěji tu instantní. Na jednom konci střívko zavázat, naplnit (přes trychtýř na plnění zavařovacích lahví to nepálí), sesypat aby se vypudil vzduch a konec zauzlit, nechat položené vystydnout.Po vystydnutí je krásně tuhá 🙂

          • Já tedy dělám knedlík jako Janina z polenty (a ranni kaše z krupice) a jednoduše si vypláchnu pár větších hrnků, kam uvařenou polentu nakydlím a nechám vychladnout/ztuhnout. Poté před podáváním vyklopím, nakrajim a napařuju na paracku nebo griluju či osmahnu, podle věku stravniků a ročního období 😉 někdy i děti ochutnaji grilované ale většinou naparujeme… Je to rychle a velmi jednoduché, navíc v zimě stačí dát naplněné hrnky ven za okno a zanedlouho je vše schladlé a lze knedlíky vyklopit. Je-li třeba ještě rychleji podávat, dám hrnek do mrazáku a za chvílí mohu porcovat.

  9. Je rozdíl jaká kukuřičná krupice se použije? Dnes jsem koupila kukuřičnou krupici jemnou, dá se to z ní také udělat? Děkuji za zkušenosti.

    • Přiznám se že jsem do teď netušila že je jemná a jiná krupice? Ale podle mě by to mělo jít stejně, pořád je to kukuřičná mouka.

  10. Prosím Vás zajímalo by mne, zda se kukuřičná krupice proplachuje jako ostatní obiloviny, a jestli je na to nějaký fígl. Po propláchnutí mi toho moc nezbylo. Ale nějaké ty plísně atd v ní budou, ne?

    • Krupici ani mouku neproplachujte, to vám toho asi fakt moc nezbude. Jestli tam náhodou nějaká plíseň je, tak var a kyseliny v našem žaludku si s ní poradí.

  11. Dobrý den, moje otázka se netýká tohoto receptu, ale chtěla jsem se zeptat jak skladujete kukuřičnou mouku? Mě se teď stalo, že mi asi žlukla. Přidala jsem jí do buchty a byla nahořklá. Bydlím v paneláku, kde moc chladno není, tak jestli jí můžu dát do lednice? Moc děkuji za radu.

  12. ahoj Helco,hledam nejaky recept na obilny placky, placicky,ktere bychom si mohli vzit s sebou,kdyz jedeme treba na lyze atd.moje deti maji porad hlad 🙂

  13. Dobrý den,prosím Vás kde seženu ingredience na vaření,např.miso pasty do vývaru,nebo umeocet atd.?

    • Všechno prodávají ve zdravé výživě. Miso pastu doporučuji pro začátek středně tmavou, ta nejtmavší má velmi výraznou chuť. Umeocet si rovnou kupte ve velkém balení, je to výhodnější a poměrně dost se ho spotřebuje, skvěle dochutí každé jídlo, používám ho téměř do všeho.

  14. Zobrazit všech 48 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrnové karbanátky s pečenou zeleninou a rýží, řepový salát s křenem
Další článekSezóna jahod začíná