- 1 díl kukuřičné krupice nebo polenty
- 3,5 dílů vody
- sůl
Jak připravit knedlík z kukuřičné krupice
- Kukuřičnou krupici namočíme alespoň 1 hodinu předem, ideálně přes noc.
- Ve stejné vodě ji pak vaříme, v momentě varu osolíme a stáhneme plamen na minimum.
- Důležité je nemíchat! Jakmile zamícháte, musíte už míchat až do konce, aby se vám nepřipálila. Pokud vydržíte a nezamícháte, máte cca po 40 minutách hotovo.
- Vypneme plamen, až nyní důkladně promícháme a nalijeme do hrnečků, do formiček, misky či srnčího hřbetu.
- Necháme ztuhnout, stačí 10 minut, pak ho opatrně vyklopíme a krájíme na plátky jako knedlík.
Jak připravit knedlík z polenty
- Instantní polenta se připravuje bez namáčení, pouze se vmíchá do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a za minutu až tři (dle druhu polenty) je připravená.
- Pak nalijeme do vypláchnutých hrnečků, nebo jiné mísy.
- Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme na plátky.
Praktické
- Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu a dejte ji do hrníčku den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete knedlík a ihned podáváte.
- Na klasické “knedlíky” se nám nejvíc osvědčily hrnečky na čaj, pokud jsou uvnitř rovné, nebo jen mírně kónické. Před nalitím polenty hrnečky vypláchněte studenou vodu. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, když to nejde, pomůžeme si vidličkou, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.
- Pokud knedlík nesníme, můžeme ho pár dní skladovat v lednici. Před podáváním můžeme knedlík nahřát v páře, na pánvičce či grilovat v troubě.
Obměna
- Do těsta můžete přidat i bylinky nebo koření.
Děti
- Tento knedlík je vhodný bez soli už i pro nejmenší děti.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Tyhle knedlíky jsou super, jednoduchý, rychlý a dobrý :) dělám je často – dneska byly s omáčkou z červené čočky a řepy s rozmarýnem, vynikající! 😋
Dělala jsem z polenty, co se má vařit za stálého míchání 4-6 min. Takže jsem nenamáčela, jen použila poměr 1:3,5… Přidala tam trochu černuchy a sušeného česneku, nalila do formy na srnčí hřbet a byly rychlé a výborné!! 🙂