Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Jednoduchý knedlík z kukuřičné krupice (polenty)

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Bezlepkový knedlík snadno a rychle? Tak to je knedlík z kukuřičné krupice či instantní kukuřičné polenty. Můžete ho upravit na mnoho různých způsobů, rodina jistě ocení novinku na talíři. k dostání je i instantní kukuřičná polenta, která je hotová za minutu. Rychlejší knedlík opravdu neznáme.

Ingredience
4 porce
  • 1 díl kukuřičné krupice nebo polenty
  • 3,5 dílů vody
  • sůl

S Jíme Jinak jsem už tři roky. Podařilo se mi vysadit antikoncepci a zlepšit si zásadně zdraví. Změna jídelníčku mi p...

Jak připravit knedlík z kukuřičné krupice

  1. Kukuřičnou krupici namočíme alespoň 1 hodinu předem, ideálně přes noc.
  2. Ve stejné vodě ji pak vaříme, v momentě varu osolíme a stáhneme plamen na minimum.
  3. Důležité je nemíchat! Jakmile zamícháte, musíte už míchat až do konce, aby se vám nepřipálila. Pokud vydržíte a nezamícháte, máte cca po 40 minutách hotovo.
  4. Vypneme plamen, až nyní důkladně promícháme a nalijeme do hrnečků, do formiček, misky či srnčího hřbetu.
  5. Necháme ztuhnout, stačí 10 minut, pak ho opatrně vyklopíme a krájíme na plátky jako knedlík.

Jak připravit knedlík z polenty

  1. Instantní polenta se připravuje bez namáčení, pouze se vmíchá do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a za minutu až tři (dle druhu polenty) je připravená.
  2. Pak nalijeme do vypláchnutých hrnečků, nebo jiné mísy.
  3. Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme na plátky.

Praktické

  • Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu  a dejte ji do hrníčku den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete knedlík a ihned podáváte.
  • Na klasické “knedlíky” se nám nejvíc osvědčily hrnečky na čaj, pokud jsou uvnitř rovné, nebo jen mírně kónické. Před nalitím polenty hrnečky vypláchněte studenou vodu. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, když to nejde, pomůžeme si vidličkou, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.
  • Pokud knedlík nesníme, můžeme ho pár dní skladovat v lednici. Před podáváním můžeme knedlík nahřát v páře, na pánvičce či grilovat v troubě.

Obměna

  • Do těsta můžete přidat i bylinky nebo koření.

Děti

  • Tento knedlík je vhodný bez soli už i pro nejmenší děti.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dnes jsem to zkoušela poprvé a buď příště musím dát ještě menší plamen nebo širší a nižší hrnec… měla jsem to hodně na vysoko, asi hned na začátku se mi u dna nejspíš vytvořila tlustší neprostupná vrstva a nahoře jsem měla pořád vodu. Když jsem začala cítit spláleninu, vypla jsem to a vrchní část vylila na plech. Sice to teď ztuhlo, ale je to tím spáleným pořád načuchnuté. Co teď s tím? Radši vyhodit, když to bylo dole spálené nebo třeba zkusit opéct na pánvi nebo v troubě jako placku? :-/

Dobrý večer, dala by sa pouzit aj pohankova krupica? Vďaka.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma