Bezlepkový knedlík snadno a rychle? Tak to je knedlík z kukuřičné krupice či instantní kukuřičné polenty. Můžete ho upravit na mnoho různých způsobů, rodina jistě ocení novinku na talíři. k dostání je i instantní kukuřičná polenta, která je hotová za minutu. Rychlejší knedlík opravdu neznáme.
Ingredience
4 porce
- 1 díl kukuřičné krupice nebo polenty
- 3,5 dílů vody
- sůl
Jak připravit knedlík z kukuřičné krupice
- Kukuřičnou krupici namočíme alespoň 1 hodinu předem, ideálně přes noc.
- Ve stejné vodě ji pak vaříme, v momentě varu osolíme a stáhneme plamen na minimum.
- Důležité je nemíchat! Jakmile zamícháte, musíte už míchat až do konce, aby se vám nepřipálila. Pokud vydržíte a nezamícháte, máte cca po 40 minutách hotovo.
- Vypneme plamen, až nyní důkladně promícháme a nalijeme do hrnečků, do formiček, misky či srnčího hřbetu.
- Necháme ztuhnout, stačí 10 minut, pak ho opatrně vyklopíme a krájíme na plátky jako knedlík.
Jak připravit knedlík z polenty
- Instantní polenta se připravuje bez namáčení, pouze se vmíchá do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a za minutu až tři (dle druhu polenty) je připravená.
- Pak nalijeme do vypláchnutých hrnečků, nebo jiné mísy.
- Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme na plátky.
Praktické
- Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu a dejte ji do hrníčku den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete knedlík a ihned podáváte.
- Na klasické „knedlíky“ se nám nejvíc osvědčily hrnečky na čaj, pokud jsou uvnitř rovné, nebo jen mírně kónické. Před nalitím polenty hrnečky vypláchněte studenou vodu. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, když to nejde, pomůžeme si vidličkou, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.
- Pokud knedlík nesníme, můžeme ho pár dní skladovat v lednici. Před podáváním můžeme knedlík nahřát v páře, na pánvičce či grilovat v troubě.
Obměna
- Do těsta můžete přidat i bylinky nebo koření.
Děti
- Tento knedlík je vhodný bez soli už i pro nejmenší děti.
Dobrý večer, dala by sa pouzit aj pohankova krupica? Vďaka.
Já myslím, že by to šlo. Zkus to, Ivano a dej pak vědět.
Výborný polentový knedlik,dělám často.❤
Skvělá pomoc, když si ho člověk udělá předem, viď?👍
muze mi nekdo poradit co delat kdyz to netuhne?
Dobrý den. Knedlík jsem dělal mnohokrát, většinou z kukuřičné krupice. Pokud se dodrží poměr vody a krupice tak to funguje. Dávám 150g krupice a 530ml vody, vařím na nejmenším plameni na plynu 40minut. Hrnečky mám v lednici, aby se vychladily. Těsně před dovařením hrnečky vytáhnu a vypláchnu ledovou vodou, pak ihned naleju uvařenou krupici. Nechám na lince do vychladnutí, pak to dám přes noc do lednice.
díky za radu to bude ta chyba , nevychlazené hrnky a čekal jsem jen deset minut…příště pojedu podle pokynů, protože knedlík by moc dobrý , ale z časových důvodů jsme museli nakonec zahustit moukou
Moja babka robievala toto jedlo k fazulovej alebo šošovicovej polievke. Ako rumunskí slováci to poznali a ja poznám ako mamaliga.
Díky Evi, ale neporadila bys kolik asi ubrat vody na namočení abych z toho neměla lepidlo ? 😉
Lenko, když tak o tom přemýšlím, tak mně připadá zbytečně komplikované pokoušet se z mouky a kukuřičné polenty dělat těsto (takové, aby šlo modelovat možná ani nepůjde vyrobit), když je tenhle knedlík jinak tak jednoduše a rychle hotový? Vždyť v podstatě uvaříš kaši, necháš ztuhnout a máš knedlík 😉
Polentový knedlík mě dost láká. Nezkoušel jste někdo dělat v páře? Šlo by namočit a smíchat s menším množstvím vody, vypracovat knedlík konzistencí podobný bramborovému a pak dovařit v páře?
určitě by šlo
V špeciálnych obchodoch predávajú aj kukuričnú múku hladkú, z tej sa dá tvarovať vraj cesto, ale skôr akoby na lokše. Ešte som neskúšala. Myslím za roky skúseností s polentou to v pare asi pôjde ťažko, ona „nabobtná“ vo vode, ktovie či by to nebolo tvrdé. Ale treba skúšať nové veci.
Konečně jsem vyzkoušel knedlíky z kukuřičné krupice, dodnes jsem dělal jen z polenty. No a ke knedlíkům přece patří gulášek 😀
Knedlíčky jako ze žurnálu, ale guláše bych si musela dát dvakrát tolik. Nebo víc 😋
Díky 😀 Vše je jinak, toto množství je ohledně designu fotky. To co jím je tak 2 až 2.5x více, než je na talíři. Jinak bych už dávno vysublimoval 😂
Tak to pak jooo, já už jsem si začínala připadat jako nenažranec, když jsem viděla tu elegantní hromádečku 😃
Opravdu stačí hrnek jen vyplachnout vodou? Vypadne pak ten knedlík? Nebude třeba je něčím vymazat?
Ano, opravdu vyklouzne, nebojte se , lžička nebude potřeba :-)). Hrnek by měl být souměrný ;-) Když bude nahoře zúžený, tak nevypadne :-)
Dobře, děkuji za odpověď. Určitě vyzkouším. Ale dnes prisli na řadu obilné v paracku.
Jestli chceš, můžeš vymazat olejem, já jen vyplachuju vodou. Když chci vyklopit, pustím tam bokem trochu vzduchu nožem a už to lítá ven.
Prvý raz som skúšala knedlík z kukuričnej krupice, polentový som ešte tiež nerobila. Bola som zvedavá, ako sa to bude variť 40 minút bez miešania. Pre istotu som dala do teflonovej panvice, nemala som nič iné k dispozícii /myslím kvalitnejší hrniec so silným dnom/. Varilo sa pekne pomaličky, asi aj dlhšie, dobre to voňalo. Po 40 minútach sa mi zdalo, že ešte tam je asi voda, tak som nechala dlhšie. Neskúšala som lyžičkou skontrolovať dno. :-) asi po 50 minútach to začalo voňať inak. Vrch som opatrne dala do hrnčeka, vyzerá, že tuhne. Na dne panvice zostala samozrejme súvislá hmota, pomyslela som si, že sa bude dlho máčať vo vode, aby sa to dalo umyť. Kým som dávala do hrnčeka, od spodku panvice sa oddelila placka alebo palacinka alebo ako to nazvať. :-):-) Nie je prihorená, asi vedľajší produkt a možno bude lepší ako knedlík :-)
Zrovna se o tom chystám napsat, Gabi, protože o ten vedlejší produkt je u nás vždycky rvačka 😂
Díky za recept. Povedl se perfektně ?
ted jsem dělala polentové knedlíky z instantní kaše,a SUPER!!jen musíte dát tak cca o 1/2 menší mnoožství vody než je psáno :-) a jsou výborné
Na tento recept jsem použila kukuřičnou kašu místo krupice, dala méně vody a přesto jsem po dlouhém vaření měla těsto moc řídké. Také se mi to trochu na dně přilepilo, ale po 40minutách s dostatečným mícháním se dno postupně odlepovalo. Ztuhlo mi to jen na puding. Takže na knedlíkách jsem si bohužel nepochutnala.
Kaše se na knedlíky opravdu nehodí :-)
Hodí se kukuřičná strouhánka? Na kukuřičnou krupici jsem nenarazila.
to už vůbec, ta je dobrá tak na smažení
Kukuřičná krupice je na http://www.puritas.cz. Za 13 kč :-)
Díky za recept, včera jsme uvařili ve školní jídelně polentové knedlíky s restovanou zeleninou a kuřecími paličkami a děti nevraceli. Úspěch :)
Dobrý den, prosím pro jak staré dítko je takový knedlík vhodný?
Od roka úplně v pohodě, do roka je potřeba nesolit.
Co prosím znamená 1 díl ? 1 hrnek ? děkuju :)
Díl znamená poměr surovin, záleží kolik toho chcete. Např. vezměte díl velikost hrnku a měříte to na hrnky…
Recept vypadá lákavě,narazila jsem na něj náhodou,při hledáni receptu na tvarohové knedlíky v alternativě bez mléka,myslíte,že by z tohoto šly udělat knedlíky plněné ovocem? Nedovedu si představit konzistenci,nebo je to moc řídké?
Ovocné knedlíky jsem ještě nezkoušela, ale šla bych na ně z těsta z jáhel, bílého tofu, rýžového papíru a pohankové mouky. Mám to v plánu, snad se k tomu dostanu.
Naposledy jsem vařila polentu tak, že jsem krupici nejdřív trošku opražila nasucho (jen lehce) a zalila vařící vodou. Uvařila se podstatně rychleji.
Polentu jsem zkusila v pekárně na program marmeláda a je to perfektní, míchá to, vaří to, nepřipaluje to. Pak jen naleju do formy nebo na plech a je hotovo.
Blanko, to je skvělý nápad, dát polentu do pekárny!!! Použila jste recept shora – 1 díl kukuřičné krupice, 3.5 dílu vody, sůl? Asi jste použila teflonovou formu? Já mám totiž v pekárně nerezovou formu, ale bojím se, aby se nepřipálila. Mám ještě i teflonovou formu z mé rozbité původní pekárny.
Ano, recept dle návodu, někdy přidám pro změnu chuti kmín, jindy provensálské koření. Formu mám teflonovou. Ať se zadaří!
Já vařím polentu normál v obyč nerez hrnci. Když to začne bublat, ztlumím to a míchám těch pár minut. Pak to dám na minimum a ještě to nechám chvíli propařit. Pak to buď hodím do misek ztuhnout nebo na plech upéct. Ještě se mi to nepovedlo připálit, dno je vždycky trošku napečené, ale stačí to jen namočit a je to pryč. Knedlík jsem teď objevila i ve výživě – ten je tužší než to, co uděláte doma, tak jsem si ho koupila, protože já z toho mám vždycky buď placku nebo kostičky :)
Dobrý den,
dnes jsem již po několikáté zkoušela tento knedlík a opět připálený hrnec :-( Zkoušela jsem snad už všechny možné velikosti a typy hrnců, malá velká plotýnka…Pokáždé drápu a odmáčím :-( Nemáte někdo náhodou zkušenosti s děláním polentového knedlíku na sklokeramickém sporáku? Popř. dělá se také něco jako rozptylka na plynový sporák pro sklokeramiku? Děkuji moc za odpověď a případné rady.
Já mám také sklokeramiku a nepamatuji se, že bych ho připálila. Chce to raději kvalitní hrnec se silnějším dnem a pokud vaříte z polenty, tak míchat. Dejte trochu víc vody a mírný plamen.
Děkuji za rady. Mohla bych se ještě zeptat jaký hrnec používáte Vy? Děkuji :-)
Mě se teď osvědčil keramický hrnec. Mám teda plyn a s rozptylkou v tomto hrnci uvařím polentu v 2,5 násobku vody bez připálení. Vymýšlím, jak docílit toho, aby byl knedlík tak pěkně tuhý jako ten kupovaný a už se to hodně přibližuje. Jinak hrnec hodně využívám na zeleninku dělanou s minimen tuku či vody když vařím u mamky na klasických starých elektrických plotýnkách, kde je regulace teploty hodně pomalá a zeleninu jsem tam jinak snad pokaždé připálila.
já smíchám v misce suchou polentu+sůl a zaleju 1,5násobkem vařící vody, promíchám, vytvaruju knedlíky/šišky, vařím cca 10 min ve slané vodě. Pevné jsou dost, troufla bych si říct, že stejně jako ty kupované. Za těch 10 min se nestihnou rozvařit (vařím mírně – sice var, ale ne klokotem), ale polenta se stihne uvařit. Mně se instantní polenta po 1-3minutách zdá syrová, takže vařím dýl.
Teď koukám, že jsem to napsala špatně. Nevařím z polenty, ale z kukuřičné krupice a ta se mi vždy připálí. Mám litěné nádobí ze Sfinxu (teď Belis), nebylo úplně levné, ale na vaření kukuřičné krupice asi nemá dostatečně silné dno…Kouknu po nějakém třeba od Tescomy. Nicméně děkuji všem za rady :-)
Já vařím v zepteru, ten má opravdu silné dno, v něm připálit nejde. Ale už se mi povedlo taky připálit vše možné, včera zrovna rýži s jáhlami v tenkém hrnci.
Neskúšali ste niekto variť vo vodnej lázni?Mne sa tiež párkrát pripálila tak ma napadlo,že by to asi šlo takto ale ešte som sa k tomu nedostala.
Vařím tenhle knedlík tak, že do mísy naliju vařící vodu, přidám sůl, nasypu polentu, příp. burizony, zamíchám a vařečkou „nakydám“ na předem akorát velkou rozstříhanou potravinovou fólii. Tu nezformovanou hmotu podélně zavřu fólií, uchopím za konce, které zaroluju a boucháním o stůl vytvořím knedlík, aniž bych si umazala ruce :-) Pak dám na pařák a ve vodní lázni 30, ale klidně i 45 minut na nejnižší stupeň nechám napařovat. Buď jíme hned nebo ho uvařím během dopoledne a je k obědu. A nebo, pokud mám knedlíků víc, ho pak rovnou v potravinové fólii nechám po vychladnutí v lednici. Příprava je možná i v ubrousku (na utěrce), ale tam je třeba knedlík nejdříve vytvarovat. Přiznám se, že mě ty oslizlé utěrky vadily, takže i chleba napařuju rovnou na pečícím papíru, na který ho pak dám na chvilku do trouby.
Tohle je zajimavý způsob. Už jsem přemýšlela, že bych zkusila koupit to střívko na tlačenku a uvařit to v tom, ale ve městě jsem si nikdy nevzpomněla to koupit :-) Ale tohle vypadá velice levný a jednoduchý způsob. Janino, v jakém poměru prosím dáváš vodu. A děláš to z té instantní krupice nebo normální krupice, která se vaří dlouho. děkuji
Ke střívku na tlačenku jsem se nikdy nedopracovala :-) Ale proto taky pak vznikají takové improvizace. Poměr nevím. Je nás běžně pět dospělých a jsme žraví, takže určitě litr vody a pak sypu a sypu a sypu. Polentu, takže instantní, ale přesto propařuju. Normální krupici používám na ranní kaši, večer ji máčím, ráno vařím. Na knedlík je pro mě moc „pomalá“, s polentou mi to jde líp.
V tom som skúšala urobiť knedík z jáhel ale normálne to prasklo.
Zřejmě slabá fólie. Používám německou, „echt kvalita“ ;-)
Používám střívko na tlačenku ( to menší), nalívám do něj vařenou polentu- nejčastěji tu instantní. Na jednom konci střívko zavázat, naplnit (přes trychtýř na plnění zavařovacích lahví to nepálí), sesypat aby se vypudil vzduch a konec zauzlit, nechat položené vystydnout.Po vystydnutí je krásně tuhá :)
Já tedy dělám knedlík jako Janina z polenty (a ranni kaše z krupice) a jednoduše si vypláchnu pár větších hrnků, kam uvařenou polentu nakydlím a nechám vychladnout/ztuhnout. Poté před podáváním vyklopím, nakrajim a napařuju na paracku nebo griluju či osmahnu, podle věku stravniků a ročního období ;-) někdy i děti ochutnaji grilované ale většinou naparujeme… Je to rychle a velmi jednoduché, navíc v zimě stačí dát naplněné hrnky ven za okno a zanedlouho je vše schladlé a lze knedlíky vyklopit. Je-li třeba ještě rychleji podávat, dám hrnek do mrazáku a za chvílí mohu porcovat.
Je rozdíl jaká kukuřičná krupice se použije? Dnes jsem koupila kukuřičnou krupici jemnou, dá se to z ní také udělat? Děkuji za zkušenosti.
Přiznám se že jsem do teď netušila že je jemná a jiná krupice? Ale podle mě by to mělo jít stejně, pořád je to kukuřičná mouka.
kukuřičnou krupici bych neproplachovala – je to jen hrubší mouka
Prosím Vás zajímalo by mne, zda se kukuřičná krupice proplachuje jako ostatní obiloviny, a jestli je na to nějaký fígl. Po propláchnutí mi toho moc nezbylo. Ale nějaké ty plísně atd v ní budou, ne?
Krupici ani mouku neproplachujte, to vám toho asi fakt moc nezbude. Jestli tam náhodou nějaká plíseň je, tak var a kyseliny v našem žaludku si s ní poradí.
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,co to znamená 1díl?? Např.u tohoto receptu,moc děkuji za radu.
To záleží na vás, jaký velký díl použijete, třeba hrnek.
Dobrý den, moje otázka se netýká tohoto receptu, ale chtěla jsem se zeptat jak skladujete kukuřičnou mouku? Mě se teď stalo, že mi asi žlukla. Přidala jsem jí do buchty a byla nahořklá. Bydlím v paneláku, kde moc chladno není, tak jestli jí můžu dát do lednice? Moc děkuji za radu.
ahoj Helčo,hledam jednoduchy recept na obilny placky,ktere bychom mohli vzit s sebou na cesty.
ahoj Helco,hledam nejaky recept na obilny placky, placicky,ktere bychom si mohli vzit s sebou,kdyz jedeme treba na lyze atd.moje deti maji porad hlad :-)
Knedlík byl výborný.Ke konci jsem do těsta zamíchala burizony.Kvůli mozaiky.:-))
Výborný nápad, také ve v nich moc dobrá uvařená rýže.
Dobrý den,prosím Vás kde seženu ingredience na vaření,např.miso pasty do vývaru,nebo umeocet atd.?
Všechno prodávají ve zdravé výživě. Miso pastu doporučuji pro začátek středně tmavou, ta nejtmavší má velmi výraznou chuť. Umeocet si rovnou kupte ve velkém balení, je to výhodnější a poměrně dost se ho spotřebuje, skvěle dochutí každé jídlo, používám ho téměř do všeho.