I výhonky z mladého česneku, které se zalamují, aby česnek nerozkvetl, se dají skvěle využít v naší kuchyni.

Ingredience
  • 200 g česnekových výhonků
  • 3 g soli
  • 4 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje

Jak na pesto z česnekových výhonků

  1. Omyté česnekové výhonky rozmixujeme v mixéru na hrubo nebo 2x pomeleme ve strojku na maso. 
  2. Vzniklou pastu promícháme se solí a přidáme olej pro lepší konzistenci pesta.
  3. Naplníme do skleniček, které dobře uzavřeme.
  4. Skladujeme v lednici.

Praktické

  • Pesto vydrží v lednici půl roku.

K čemu se pesto hodí

Pesto je universální dobrota, která se hodí do spousty pokrmů.

  • Zamíchejte pár lžic pesta do uvařených těstovin a máte výbornou a rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Přidejte lžičku pesta do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto je skvělé do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička pesta v pomazánce je také lahoda.
  • Samostatné pesto se dá také namazat na chleba nebo na topinku.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.
  • V pestu můžete marinovat zeleninu nebo tofu před grilováním.

 

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...
  1. Zaujalo mě že jste tam dala kvasnice…tak to bych tam při tom experimentu ještě vrazila vajíčka, spíš smažená. Teď jsem to pesto dodělala, sůl a oliváč použila od oka. Možná bych doporučila příště zpracovat ty česnekové palice měkkčí, dřevnaté vyhodit. Minulý týden jsem přesně stejným způsobem udělala pesto z velkého množství libečku do kterého jsem přidala smil italský. Není to špatná kombinace, ale pozor, trochu hořká díky smilu. Ale hořčina je dobrá na játra a žlučník.. Mohu doporučit, chuťově zajímavé.

    • Není to jako při vaření, je to spíš jako nakládání. Ale není to problém, pokud byste nejedli jen samotné pesto jako hlavní jídlo. Do některých tipů receptů se přidává sůl a nechá se pracovat, třeba v pickles, v pestech či v presovaných salátech.

  2. Zrovna dnes jsem měla výhonky v bio bedýnce od farmáře a protože nejsem doma, syn mi poslal fotku-ne moc zdařilou ?, tak jsem přemýšlela co to asi je. A ejhle do toho tvůj recept..díky za inspiraci,hned po příjezdu zpracuju na pesto?

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak šel čas aneb óda na venkov, ten český
Další článekVlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním