I výhonky z mladého česneku, které se zalamují, aby česnek nerozkvetl, se dají skvěle využít v naší kuchyni.

Ingredience
  • 200 g česnekových výhonků
  • 3 g soli
  • 4 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje

Jak na pesto z česnekových výhonků

  1. Omyté česnekové výhonky rozmixujeme v mixéru na hrubo nebo 2x pomeleme ve strojku na maso. 
  2. Vzniklou pastu promícháme se solí a přidáme olej pro lepší konzistenci pesta.
  3. Naplníme do skleniček, které dobře uzavřeme.
  4. Skladujeme v lednici.

Praktické

  • Pesto vydrží v lednici půl roku.

K čemu se pesto hodí

Pesto je universální dobrota, která se hodí do spousty pokrmů.

  • Zamíchejte pár lžic pesta do uvařených těstovin a máte výbornou a rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
  • Přidejte lžičku pesta do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto je skvělé do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička pesta v pomazánce je také lahoda.
  • Samostatné pesto se dá také namazat na chleba nebo na topinku.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.
  • V pestu můžete marinovat zeleninu nebo tofu před grilováním.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...
  1. Opravdu 30 g soli ? Dala jsem 25 a nedalo se to jíst. Přiředila jsem to slunečnicovým semínkem a stále to bylo pekelně slané. Tak jsem přihodila řapíkatý celer a začalo to být zlehka poživatelné. Když už jsem byla v tom experimentování loupla jsem tam ještě lahůdkové droždí. Stále je to ve stavu, že bych si to nenamazala na chleba, ale pokud se toho dá jen málo k něčemu nejlépe neslanému, tak už to není jen poživatelné ale přímo dobré. Otázkou je, jak dlouho mi to v ledničce vydrží ? Vzhledem k nastovování mám poměrně značné zásoby 😀

    • Není to jako při vaření, je to spíš jako nakládání. Ale není to problém, pokud byste nejedli jen samotné pesto jako hlavní jídlo. Do některých tipů receptů se přidává sůl a nechá se pracovat, třeba v pickles, v pestech či v presovaných salátech.

  2. Zrovna dnes jsem měla výhonky v bio bedýnce od farmáře a protože nejsem doma, syn mi poslal fotku-ne moc zdařilou ?, tak jsem přemýšlela co to asi je. A ejhle do toho tvůj recept..díky za inspiraci,hned po příjezdu zpracuju na pesto?

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak šel čas aneb óda na venkov, ten český
Další článekVlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním