Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kondiment, který si připravujeme jako jarní delikatesu pro dny, kdy budeme na jaro jen vzpomínat.
Ingredience
pro 1 lahvičku
  • hrst modřínových výhonků
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 1 lžička hořčice

Jak naložit modřínové výhonky

  1. Opláchněte modřínové výhonky ve studené vodě.
  2. Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí.
  3. Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
  4. Zavíčkujte.

Praktické

  • Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
  • Já je nesterilovala a vydržely půl roku.
  • Pro obměnu je můžete naložit do umeocta, jsou pak slanější.
  • Pokud máte rádi hodně slané kondimenty, můžete k hořčici přidat sůl jako jsme to dělali u smrkových výhonků.

Kdy a jak sbírat modřínové výhonky

  • Až půjdete na modříny, myslete opět na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
  • Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky modřínů.
  • Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.

Jak použít nakládané modřínové výhonky

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus modřínu nebo požvýkali pryskyřici. Je lehce nakyslý. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.
  • Krom toho, že si je dáte na chuť, můžete je cíleně použít v momentě, kdy na vás jde rýma nebo kašel – má dezinfekční a antiseptické účinky.

Tip

Stejně jako modřín můžeme naložit i smrčkové výhonky.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTofu na kari
Další článekJak vyléčit problémy se střevy? (dráždivý tračník, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida)