Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kondiment, který si připravujeme jako jarní delikatesu pro dny, kdy budeme na jaro jen vzpomínat.

Ingredience
pro 1 lahvičku
  • hrst modřínových výhonků
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 1 lžička hořčice

Jak naložit modřínové výhonky

  1. Opláchněte modřínové výhonky ve studené vodě.
  2. Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí.
  3. Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
  4. Zavíčkujte.

Praktické

  • Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
  • Já je nesterilovala a vydržely půl roku.
  • Pro obměnu je můžete naložit do umeocta, jsou pak slanější.
  • Pokud máte rádi hodně slané kondimenty, můžete k hořčici přidat sůl jako jsme to dělali u smrkových výhonků.

Kdy a jak sbírat modřínové výhonky

  • Až půjdete na modříny, myslete opět na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
  • Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky modřínů.
  • Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.

Jak použít nakládané modřínové výhonky

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem „masovým“ pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus modřínu nebo požvýkali pryskyřici. Je lehce nakyslý. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.
  • Krom toho, že si je dáte na chuť, můžete je cíleně použít v momentě, kdy na vás jde rýma nebo kašel – má dezinfekční a antiseptické účinky.

Tip

Stejně jako modřín můžeme naložit i smrčkové výhonky.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.
Čtěte na toto téma dále

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekReflux – jak vzniká a jak ho vyléčit
Další článekDítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc než se doporučuje