Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kondiment, který si připravujeme jako jarní delikatesu pro dny, kdy budeme na jaro jen vzpomínat.

Ingredience
pro 1 lahvičku
  • hrst modřínových výhonků
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 1 lžička hořčice

Jak naložit modřínové výhonky

  1. Opláchněte modřínové výhonky ve studené vodě.
  2. Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí.
  3. Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
  4. Zavíčkujte.

Praktické

  • Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
  • Já je nesterilovala a vydržely půl roku.
  • Pro obměnu je můžete naložit do umeocta, jsou pak slanější.
  • Pokud máte rádi hodně slané kondimenty, můžete k hořčici přidat sůl jako jsme to dělali u smrkových výhonků.

Kdy a jak sbírat modřínové výhonky

  • Až půjdete na modříny, myslete opět na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
  • Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky modřínů.
  • Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.

Jak použít nakládané modřínové výhonky

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem „masovým“ pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus modřínu nebo požvýkali pryskyřici. Je lehce nakyslý. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.
  • Krom toho, že si je dáte na chuť, můžete je cíleně použít v momentě, kdy na vás jde rýma nebo kašel – má dezinfekční a antiseptické účinky.

Tip

Stejně jako modřín můžeme naložit i smrčkové výhonky.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.
Čtěte na toto téma dále

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekReflux – jak vzniká a jak ho vyléčit
Další článekDítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc než se doporučuje