Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Nakládané modřínové výhonky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kondiment, který si připravujeme jako jarní delikatesu pro dny, kdy budeme na jaro jen vzpomínat.

Ingredience
pro 1 lahvičku
  • hrst modřínových výhonků
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 1 lžička hořčice

Každý večer mi bylo zle, cítila jsem oblast jater a žlučníku, byla jsem téměř pořád na kapkách na trávení. Po přechod...

Jak naložit modřínové výhonky

  1. Opláchněte modřínové výhonky ve studené vodě.
  2. Vložte do připravených skleniček spolu s hořčicí.
  3. Ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte připravené výhonky.
  4. Zavíčkujte.

Praktické

  • Pokud je nesníte v dohledné době, můžete jejich životnost prodloužit sterilováním – ve vodní lázni nechte skleničky ponořené do dvou třetin a vařte na mírném ohni 20 minut.
  • Já je nesterilovala a vydržely půl roku.
  • Pro obměnu je můžete naložit do umeocta, jsou pak slanější.
  • Pokud máte rádi hodně slané kondimenty, můžete k hořčici přidat sůl jako jsme to dělali u smrkových výhonků.

Kdy a jak sbírat modřínové výhonky

  • Až půjdete na modříny, myslete opět na přírodu a neotrhejte všechny výhonky z jednoho stromu! Z každého si vezmeme pár kousků, poděkujeme a jdeme o strom dál.
  • Sbíráme pouze měkké světle zelené konečky modřínů.
  • Výhonky sbíráme za suchého počasí a jen dokud jsou měkké, tedy do konce května.

Jak použít nakládané modřínové výhonky

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Výhonky můžeme přidávat do salátů místo kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – je to jaky byste si ukousli kus modřínu nebo požvýkali pryskyřici. Je lehce nakyslý. Stačí tedy jeden na ozdobu či dojem.
  • Krom toho, že si je dáte na chuť, můžete je cíleně použít v momentě, kdy na vás jde rýma nebo kašel – má dezinfekční a antiseptické účinky.

Tip

Stejně jako modřín můžeme naložit i smrčkové výhonky.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let, nejspíš jim ani nebude chutnat.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

mohu vynechat hořčici?

Kdybych použila umeocet, mám ho taky svařit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
17

Rychlý salát z vodnice, ředkviček, salátu a kvašené zeleniny

Pokud chcete k jídlu přidat něco šťavnatého, udělejte si tento jednoduchý salátek.

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.
2

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...
13
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....