Milujete melouny a jejich slupky vyhazujete do koše? Chyba! Zkuste je naložit a vyrobit z nich tuto osvěžující dobrotu.

Ingredience
  • slupky od melounu
  • křen
  • česnek
  • kuličky pepře
  • květ kopru
  • list rybízu
  • 1 l vody
  • 1 lžíce soli

Jak připravit kvašené slupky od melounu

  1. Slupky od melounu pořádně omyjeme a odkrájíme zelené části (necháme jen bílou dužinu).
  2. Nakrájíme je na hranolky.
  3. Do čisté sklenice skládáme vrstvy slupek a prokládáme to kouskem křenu, česnekem, pepřem, listy rybízu a květy kopru.
  4. Až máme poslední vrstvu, zalijeme to nálevem.
  5. Nálev připravíme převařením vody se solí – vodu nalijeme do hrnce, nasypeme sůl a necháme zavřít, poté vypneme.
  6. Necháme trošku vychladnout a zalijeme sklenici až nad poslední vrstvu melounu.
  7. Nahoru dáme větší kus omytého zelného nebo kapustového listu a zatížíme tak, aby byl meloun včetně listu celý ponořený pod hladinou.
  8. Necháme kvasit v pokojové teplotě cca 10 dní.
  9. Poté sníme nebo uchováváme v lednici.

Praktické

  • Pickles můžeme zatížit buď dobře vyvařeným kamenem, čistou sklenicí, speciální pružinkou, naplněným sáčkem s vodou aj.
  • Chutná podobně jako naložené okurky :-) Slupky jsou šťavnaté a výborně osvěží.

Obměna

  • Místo listu rybízu můžete použít např. bršlici nebo jiný list.
  • Nálev si můžete ochutit dle preferencí vlastním kořením a dochucovadly (zázvor, česnek, kořen kukurmy, chilli papričky, feferonky, kopr, nové koření, bobkový list, kuličky pepře, hořčičné semínko aj.).

Děti

  • Pickles je slané, proto podáváme dětem až od 2,5 let a jen kousek.

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....
  1. Můj nálev byl bez listu rybízu, byl s listem zelí, nevím, jak moc je to rozhodující, ale nechutnalo nám to jako naložené okurky a zelenou slupku se nám nepodařilo ani pokousat.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNebe v puse aneb salát není jen okurka, paprika a rajče!
Další článekŠpendlíková bublanina (bezlepková)