Milujete melouny a jejich slupky vyhazujete do koše? Chyba! Zkuste je naložit a vyrobit z nich tuto osvěžující dobrotu.
Ingredience
  • slupky od melounu
  • křen
  • česnek
  • kuličky pepře
  • květ kopru
  • list rybízu
  • 1 l vody
  • 1 lžíce soli

Jak připravit kvašené slupky od melounu

  1. Slupky od melounu pořádně omyjeme a odkrájíme zelené části (necháme jen bílou dužinu).
  2. Nakrájíme je na hranolky.
  3. Do čisté sklenice skládáme vrstvy slupek a prokládáme to kouskem křenu, česnekem, pepřem, listy rybízu a květy kopru.
  4. Až máme poslední vrstvu, zalijeme to nálevem.
  5. Nálev připravíme převařením vody se solí – vodu nalijeme do hrnce, nasypeme sůl a necháme zavřít, poté vypneme.
  6. Necháme trošku vychladnout a zalijeme sklenici až nad poslední vrstvu melounu.
  7. Nahoru dáme větší kus omytého zelného nebo kapustového listu a zatížíme tak, aby byl meloun včetně listu celý ponořený pod hladinou.
  8. Necháme kvasit v pokojové teplotě cca 10 dní.
  9. Poté sníme nebo uchováváme v lednici.

Praktické

  • Pickles můžeme zatížit buď dobře vyvařeným kamenem, čistou sklenicí, speciální pružinkou, naplněným sáčkem s vodou aj.
  • Chutná podobně jako naložené okurky 🙂 Slupky jsou šťavnaté a výborně osvěží.

Obměna

  • Místo listu rybízu můžete použít např. bršlici nebo jiný list.
  • Nálev si můžete ochutit dle preferencí vlastním kořením a dochucovadly (zázvor, česnek, kořen kukurmy, chilli papričky, feferonky, kopr, nové koření, bobkový list, kuličky pepře, hořčičné semínko aj.).

Děti

  • Pickles je slané, proto podáváme dětem až od 2,5 let a jen kousek.

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Můj nálev byl bez listu rybízu, byl s listem zelí, nevím, jak moc je to rozhodující, ale nechutnalo nám to jako naložené okurky a zelenou slupku se nám nepodařilo ani pokousat.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLesní houby a jejich vliv na zdraví
Další článekSpaghetti carbonara vegetariana