Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo! Toto je naše top kombinace, kterou děláme nejčastěji.

Ingredience
na 1 kvašák
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 menší hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kmínu
  • sůl

Jak připravit kvašenou zeleninu

  1. Mrkev a zelí nakrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme na proužky.
  2. Zvážíme, kolik máme nastrouhané zeleniny.
  3. Přidáme do ní 1% soli. Na kilo zeleniny přijde 10 g soli.
  4. Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu se solí.
  5. Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  6. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  7. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  8. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo, pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  9. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  10. Po 5 dnech ochutnáme.
  11. Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
  12. Když je pro nás pickles dostatečně křehké a kyselé, vyndáme zátěž, uzavřeme a přendáme do lednice.

Praktické

  • Skladujeme v lednici dokud se nesní. Vydrží týdny i měsíce, pokud do něj saháme čistými nádobím a zelenina nahoře neosychá (pak může chytnout plíseň).

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
  • Pokud nemáte rádi kmín, můžete ho vynechat.
  • Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od cca 1,5 roku ale s menším podílem soli nebo propláchnuté, případně přidané do neosoleného jídla.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Jíst Jinak mě baví, nabíjí energií a je mi neskutečně dobře (Pavlína)

Pavlína: Zdravím všechny vespolek :-) V první řadě bych...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Vánoce v pohodě a podle našich představ (Věra)

Věra: V loni během Podzimního detoxu jsme doma měli...

18 kg dole a energie tolik, že se nepoznávám (Lenka)

Lenka: Já se nepoznávám, jsou čtyři hodiny odpoledne a...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Shodila jsem 20 kg a únava ustoupila (Hana)

Hana: Chci vám moc poděkovat za tyto stránky, jsou...

I po kurzu pokračuji dál, protože je mi dobře (Petra Monika)

Petra Monika: Děkuji za kurz Huneme do plavek, bylo...
  1. Ahoj, dnes jsem dělala svůj první pickles a musela jsem tam dát více soli, protože to nepustilo šťávu. Teď už je to stlačené do 3/4 sklenice a snad to bude v pohodě. Vynechala jsem cibuli. Chci to mít nachystané než začne podzimní detox :-)

    • Skvělé, Martino, kvašená zelenina by měla být na stole celý rok, teď v chřipkovém období obzlvášť, takře chválíme 👍👍👍

  2. Pěkný den, pickles dělám už skoro rok a je vynikající. Jdlo už si bez něj nedovedu představit. Nakládala jsem ho do velké baňaté zavařovačky. Na vánoce mi Ježíšek naložil keramický zelák na kvašení. A od té doby se nám piskles nedaří. Každá dávka v něm zplesnivěla. Máte s tím, někdo, zkušenost? Děkuji.

    • Mám ten stejný problém, přestala jsem kvasit úplně. Nedávno jsem po dlouhé době naložila řepu se zelím a řepu s křenem, a protože toho bylo méně, dala jsem to do skla. Oboje se povedlo. Teď nakládám opět a sice mám vytažený keramický kvašák, ale mám obavy to do něj dát.

      • Tak Lamm, je to jasné. Zelák dám na chalupě na okno a naaranžuji do něj usušené květiny a kvasit budu zase v té mojí baňaté zavařovačce:-). Ať se daří.

    • Mám to stejně, v nadšení z nového jsem si pořídila malý keramický kvašák od Orionu a pokaždé mi zelenina zplesnivěla. Až teď po dlouhé době jsem se odhodlala zkusit to znovu s obyčejnou zavařovačkou, tak uvidím.

  3. Milujeme pickles a těším se až zase vyzkoušíme něco dalšího. Včera jsme měli kysané zelí od mamči no a pustila se do něj naše dcera (rok a půl). Evi četla jsem, že od roka a půl je to ok a je to dobře, jen opatrně se solí. Je vhodné jí už dávat pickles každý den k jednomu jídlu jako máme my ostatní? Děkuji, celkem me překvapilo, že jí to tak chutnalo. Běžné děti takové věci většinou nejí 😁

    • Lze kvasit i s minimem soli, přidávala jsem kupovaná probiotika a dařilo se. Takové pickles mohou i děti a není už nutné kvůli nadbytku soli proplachovat a okrádat se tak o cenné minerály.

  4. Krásný den, chtěla bych se zeptat.,zda by jste mi nedali typ na krouhač zelí na pickles.. Který dobře krají nebo má nějaké vychytávky 🙏🙏

  5. Taky dělám nejvíc tuto kombinaci, mohla bych ji jíst pořád, mňam. Ale vždycky na jaře se mi to kvašení hůř daří – nekvasí to tak pěkně jako na podzim a v zimě a začne se to jakoby kazit (na povrchu se to začne jaksi blemcat a divně zavánět) :-(. Řeším to tak, že pořád sleduji a jak hrozí zkažení, tak shrábnu horní vrstvu a přendám do sklenic a lednice, čímž kvašení ukončím. Jsem schopná to takto kvasit tak 3 dny, takže je to nakvašené méně (ale chutná dobře i tak). Nevadí to? Je to i tak prospěšné? Máte s tím taky někdo zkušenosti? Asi to bude tím zelím…

    • Kvalita zeleniny, vody i soli hraje samozřejěm roli, Ivo. Není problém kvasit jen 3 dny, dej to lednice dřív, než se ti vršek přestane líbít a je to 😉

  6. Prosím o radu, dělám často kvašenou zeleninu, mám na to i speciální kvašák, ale minule se mi udělal sliz a musela jsem ji vyhodit. Nevíte čím to je. Ještě se mi to nikdy nestalo

  7. Taky máme tuto kombinaci nejraději :-) Naposledy jsem zkusila ještě navíc přidat zbytek řapíkatého celeru, nakrájeného na tenoučké plátky – vynikajíci!

  8. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTo není plíseň! To jsou kořínky.
Další článekCo mi dalo vyhoření