Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Naše nejoblíbenější pickles

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo! Toto je naše top kombinace, kterou děláme nejčastěji.

Ingredience
na 1 kvašák
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 menší hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kmínu
  • sůl

Saša se přihlásila do kurzu a rozhodla se se mnou podělit o svoje úspěchy za posledních pár dní. Je toho toli...

Jak připravit kvašenou zeleninu

  1. Mrkev a zelí nakrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme na proužky.
  2. Zvážíme, kolik máme nastrouhané zeleniny.
  3. Přidáme do ní 1% soli. Na kilo zeleniny přijde 10 g soli.
  4. Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu se solí.
  5. Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  6. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  7. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  8. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo, pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  9. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  10. Po 5 dnech ochutnáme.
  11. Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
  12. Když je pro nás pickles dostatečně křehké a kyselé, vyndáme zátěž, uzavřeme a přendáme do lednice.

Praktické

  • Skladujeme v lednici dokud se nesní. Vydrží týdny i měsíce, pokud do něj saháme čistými nádobím a zelenina nahoře neosychá (pak může chytnout plíseň).

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
  • Pokud nemáte rádi kmín, můžete ho vynechat.
  • Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od cca 1,5 roku ale s menším podílem soli nebo propláchnuté, případně přidané do neosoleného jídla.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Tak jsem se kooonečně taky odhodlala. Jen mi tam přijde dost toho kmínu. Jsem zvědavá, jak to dopadne :-)

Klub

Ahoj, dnes jsem dělala svůj první pickles a musela jsem tam dát více soli, protože to nepustilo šťávu. Teď už je to stlačené do 3/4 sklenice a snad to bude v pohodě. Vynechala jsem cibuli. Chci to mít nachystané než začne podzimní detox :-)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

5

7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu

Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich 7 naši...

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Pickles daikon-mrkev-cibule

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...

Pickles z řepy a daikonu

Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí...

Kvašená červená řepa s křenem

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v ...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.