- 1 velká mrkev
- 1/2 menší hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce kmínu
- sůl
Jak připravit kvašenou zeleninu
- Mrkev a zelí nakrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme na proužky.
- Zvážíme, kolik máme nastrouhané zeleniny.
- Přidáme do ní 1% soli. Na kilo zeleniny přijde 10 g soli.
- Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu se solí.
- Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
- Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
- Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
- Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo, pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
- Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
- Po 5 dnech ochutnáme.
- Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
- Když je pro nás pickles dostatečně křehké a kyselé, vyndáme zátěž, uzavřeme a přendáme do lednice.
Praktické
- Skladujeme v lednici dokud se nesní. Vydrží týdny i měsíce, pokud do něj saháme čistými nádobím a zelenina nahoře neosychá (pak může chytnout plíseň).
Obměna
- Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
- Pokud nemáte rádi kmín, můžete ho vynechat.
- Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.
Děti
- Pickles je vhodné pro děti od cca 1,5 roku ale s menším podílem soli nebo propláchnuté, případně přidané do neosoleného jídla.
Komentáře
Nakládáme bílé zelí, mrkev a cibuli do 3l sklenice každý týden již 2,5 roku (chutná doma všem) a každý podzim do zeláku 20kg zelí na klasické kvašené zelí. Je to levnější, chutnější a vždy při ruce. Ušetříme i za probiotika, ty už nekupujeme.
Nenechte se odradit prvním neúspěchem, vše musí být čisté, sklenice napařujeme.
Na trzích v listopadový sváteční den jsem si koupila keramický kvašáček od pana Zamazala. Modrý. Nikdy se mi v něm nic nenepovedlo … jinak, vždycky se mi v něm pickles povedlo:-))))) Nejraději máme bílé zelí s mrkví a červené zelí s červenou cibulí. Když nevařím jen pro dva a jsou tu vnoučata, nakládám stále a jíme, když je chuť (každý den), takže ani ten plný proces neproběhne.