- 1 velká mrkev
- 1/2 menší hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce kmínu
- sůl
Jak připravit kvašenou zeleninu
- Mrkev a zelí nakrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme na proužky.
- Zvážíme, kolik máme nastrouhané zeleniny.
- Přidáme do ní 1% soli. Na kilo zeleniny přijde 10 g soli.
- Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu se solí.
- Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
- Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
- Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
- Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo, pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
- Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
- Po 5 dnech ochutnáme.
- Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
- Když je pro nás pickles dostatečně křehké a kyselé, vyndáme zátěž, uzavřeme a přendáme do lednice.
Praktické
- Skladujeme v lednici dokud se nesní. Vydrží týdny i měsíce, pokud do něj saháme čistými nádobím a zelenina nahoře neosychá (pak může chytnout plíseň).
Obměna
- Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
- Pokud nemáte rádi kmín, můžete ho vynechat.
- Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.
Děti
- Pickles je vhodné pro děti od cca 1,5 roku ale s menším podílem soli nebo propláchnuté, případně přidané do neosoleného jídla.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Jak udělat pickles ve fermentoru .Dává se tam voda? Děkuji Vlasta
Dobry den,
je mozne kvasenou zeleninu zavarit? Napriklad cervene zeli?
Dekuji.
Tereza Kralova