Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Naše nejoblíbenější pickles

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo! Toto je naše top kombinace, kterou děláme nejčastěji.

Ingredience
na 1 kvašák
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 menší hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kmínu
  • sůl

Od narození jsem měla ekzém, v 17 letech mi pak zjistili hypofunkci štítné žlázy. Byla jsem s tím smířená, ale věděla...

Jak připravit kvašenou zeleninu

  1. Mrkev a zelí nakrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme na proužky.
  2. Zvážíme, kolik máme nastrouhané zeleniny.
  3. Přidáme do ní 1% soli. Na kilo zeleniny přijde 10 g soli.
  4. Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu se solí.
  5. Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  6. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  7. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  8. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo, pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  9. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  10. Po 5 dnech ochutnáme.
  11. Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
  12. Když je pro nás pickles dostatečně křehké a kyselé, vyndáme zátěž, uzavřeme a přendáme do lednice.

Praktické

  • Skladujeme v lednici dokud se nesní. Vydrží týdny i měsíce, pokud do něj saháme čistými nádobím a zelenina nahoře neosychá (pak může chytnout plíseň).

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
  • Pokud nemáte rádi kmín, můžete ho vynechat.
  • Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od cca 1,5 roku ale s menším podílem soli nebo propláchnuté, případně přidané do neosoleného jídla.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nakládáme bílé zelí, mrkev a cibuli do 3l sklenice každý týden již 2,5 roku (chutná doma všem) a každý podzim do zeláku 20kg zelí na klasické kvašené zelí. Je to levnější, chutnější a vždy při ruce. Ušetříme i za probiotika, ty už nekupujeme.
Nenechte se odradit prvním neúspěchem, vše musí být čisté, sklenice napařujeme.

Na trzích v listopadový sváteční den jsem si koupila keramický kvašáček od pana Zamazala. Modrý. Nikdy se mi v něm nic nenepovedlo … jinak, vždycky se mi v něm pickles povedlo:-))))) Nejraději máme bílé zelí s mrkví a červené zelí s červenou cibulí. Když nevařím jen pro dva a jsou tu vnoučata, nakládám stále a jíme, když je chuť (každý den), takže ani ten plný proces neproběhne.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11

7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu

Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich 7 naši...

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.
1
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
3
28

Květák naložený v umeoctu

Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...