Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo! Toto je naše top kombinace, kterou děláme nejčastěji.
Ingredience
na 1 kvašák

- 1 velká mrkev
- 1/2 menší hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce kmínu
- sůl
Jak připravit kvašenou zeleninu
- Mrkev a zelí nakrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme na proužky.
- Zvážíme, kolik máme nastrouhané zeleniny.
- Přidáme do ní 1% soli. Na kilo zeleniny přijde 10 g soli.
- Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu se solí.
- Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
- Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
- Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
- Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo, pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
- Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
- Po 5 dnech ochutnáme.
- Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
- Když je pro nás pickles dostatečně křehké a kyselé, vyndáme zátěž, uzavřeme a přendáme do lednice.
Praktické
- Skladujeme v lednici dokud se nesní. Vydrží týdny i měsíce, pokud do něj saháme čistými nádobím a zelenina nahoře neosychá (pak může chytnout plíseň).
Obměna
- Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
- Pokud nemáte rádi kmín, můžete ho vynechat.
- Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.
Děti
- Pickles je vhodné pro děti od cca 1,5 roku ale s menším podílem soli nebo propláchnuté, případně přidané do neosoleného jídla.
Krásný den, chtěla bych se zeptat.,zda by jste mi nedali typ na krouhač zelí na pickles.. Který dobře krají nebo má nějaké vychytávky 🙏🙏
Nejlepší je taková ta lopatička s integrovanou škrabkou, kdy se dá jezdit zeleninou nahoru a dolů a dělá to hezké jemné proužky. Když děláme ve velkém, děláme na robotu, který je multifunkční. Používáme, když nakládáme 12 kg soudek viz foto dole v článku https://www.jimejinak.cz/jedny-ruce-navic-dokonaly-robot-se-super-slevou/
Taky dělám nejvíc tuto kombinaci, mohla bych ji jíst pořád, mňam. Ale vždycky na jaře se mi to kvašení hůř daří – nekvasí to tak pěkně jako na podzim a v zimě a začne se to jakoby kazit (na povrchu se to začne jaksi blemcat a divně zavánět) :-(. Řeším to tak, že pořád sleduji a jak hrozí zkažení, tak shrábnu horní vrstvu a přendám do sklenic a lednice, čímž kvašení ukončím. Jsem schopná to takto kvasit tak 3 dny, takže je to nakvašené méně (ale chutná dobře i tak). Nevadí to? Je to i tak prospěšné? Máte s tím taky někdo zkušenosti? Asi to bude tím zelím…
Kvalita zeleniny, vody i soli hraje samozřejěm roli, Ivo. Není problém kvasit jen 3 dny, dej to lednice dřív, než se ti vršek přestane líbít a je to 😉
Prosím o radu, dělám často kvašenou zeleninu, mám na to i speciální kvašák, ale minule se mi udělal sliz a musela jsem ji vyhodit. Nevíte čím to je. Ještě se mi to nikdy nestalo
Majko, všechny moudra už jsme sepsali do článků na webu, stačí zadat heslo kvašená zelenina. Triky a vychytávky jsou sepsané zde https://www.jimejinak.cz/jak-na-pickles-prakticke-rady-aby-se-zarucene-povedlo/
Taky máme tuto kombinaci nejraději :-) Naposledy jsem zkusila ještě navíc přidat zbytek řapíkatého celeru, nakrájeného na tenoučké plátky – vynikajíci!
To je taky dobrý tip 👍😋