Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hotovo! Toto je naše top kombinace, kterou děláme nejčastěji.

Ingredience
na 1 kvašák
  • 1 velká mrkev
  • 1/2 menší hlávky bílého zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce kmínu
  • sůl

Jak připravit kvašenou zeleninu

  1. Mrkev a zelí nakrouháme na nudličky, cibuli nakrájíme na proužky.
  2. Zvážíme, kolik máme nastrouhané zeleniny.
  3. Přidáme do ní 1% soli. Na kilo zeleniny přijde 10 g soli.
  4. Všechny ingredience smícháme ve větší míse spolu se solí.
  5. Promačkáme tak, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  6. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  7. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  8. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo, pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  9. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  10. Po 5 dnech ochutnáme.
  11. Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
  12. Když je pro nás pickles dostatečně křehké a kyselé, vyndáme zátěž, uzavřeme a přendáme do lednice.

Praktické

  • Skladujeme v lednici dokud se nesní. Vydrží týdny i měsíce, pokud do něj saháme čistými nádobím a zelenina nahoře neosychá (pak může chytnout plíseň).

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
  • Pokud nemáte rádi kmín, můžete ho vynechat.
  • Můžete přidat kurkumu pro barvu nebo trochu šťávy z řepy.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od cca 1,5 roku ale s menším podílem soli nebo propláchnuté, případně přidané do neosoleného jídla.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Aj okolie si všimlo (Eva)

Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Obě karantény jsem díky Jíme Jinak překonali s úsměvem (Eliška)

Eliška: Milá Evo a Romane, chtěla bych vám ze...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Nepřestává mě fascinovat, co dokáže ranní polévka (Eva)

Eva: Vím, že už na to taky většina lidí...
  1. Pěkný den, pickles dělám už skoro rok a je vynikající. Jdlo už si bez něj nedovedu představit. Nakládala jsem ho do velké baňaté zavařovačky. Na vánoce mi Ježíšek naložil keramický zelák na kvašení. A od té doby se nám piskles nedaří. Každá dávka v něm zplesnivěla. Máte s tím, někdo, zkušenost? Děkuji.

    • Mám ten stejný problém, přestala jsem kvasit úplně. Nedávno jsem po dlouhé době naložila řepu se zelím a řepu s křenem, a protože toho bylo méně, dala jsem to do skla. Oboje se povedlo. Teď nakládám opět a sice mám vytažený keramický kvašák, ale mám obavy to do něj dát.

      • Tak Lamm, je to jasné. Zelák dám na chalupě na okno a naaranžuji do něj usušené květiny a kvasit budu zase v té mojí baňaté zavařovačce:-). Ať se daří.

    • Mám to stejně, v nadšení z nového jsem si pořídila malý keramický kvašák od Orionu a pokaždé mi zelenina zplesnivěla. Až teď po dlouhé době jsem se odhodlala zkusit to znovu s obyčejnou zavařovačkou, tak uvidím.

  2. Milujeme pickles a těším se až zase vyzkoušíme něco dalšího. Včera jsme měli kysané zelí od mamči no a pustila se do něj naše dcera (rok a půl). Evi četla jsem, že od roka a půl je to ok a je to dobře, jen opatrně se solí. Je vhodné jí už dávat pickles každý den k jednomu jídlu jako máme my ostatní? Děkuji, celkem me překvapilo, že jí to tak chutnalo. Běžné děti takové věci většinou nejí 😁

    • Lze kvasit i s minimem soli, přidávala jsem kupovaná probiotika a dařilo se. Takové pickles mohou i děti a není už nutné kvůli nadbytku soli proplachovat a okrádat se tak o cenné minerály.

  3. Krásný den, chtěla bych se zeptat.,zda by jste mi nedali typ na krouhač zelí na pickles.. Který dobře krají nebo má nějaké vychytávky 🙏🙏

  4. Taky dělám nejvíc tuto kombinaci, mohla bych ji jíst pořád, mňam. Ale vždycky na jaře se mi to kvašení hůř daří – nekvasí to tak pěkně jako na podzim a v zimě a začne se to jakoby kazit (na povrchu se to začne jaksi blemcat a divně zavánět) :-(. Řeším to tak, že pořád sleduji a jak hrozí zkažení, tak shrábnu horní vrstvu a přendám do sklenic a lednice, čímž kvašení ukončím. Jsem schopná to takto kvasit tak 3 dny, takže je to nakvašené méně (ale chutná dobře i tak). Nevadí to? Je to i tak prospěšné? Máte s tím taky někdo zkušenosti? Asi to bude tím zelím…

    • Kvalita zeleniny, vody i soli hraje samozřejěm roli, Ivo. Není problém kvasit jen 3 dny, dej to lednice dřív, než se ti vršek přestane líbít a je to 😉

  5. Prosím o radu, dělám často kvašenou zeleninu, mám na to i speciální kvašák, ale minule se mi udělal sliz a musela jsem ji vyhodit. Nevíte čím to je. Ještě se mi to nikdy nestalo

  6. Taky máme tuto kombinaci nejraději :-) Naposledy jsem zkusila ještě navíc přidat zbytek řapíkatého celeru, nakrájeného na tenoučké plátky – vynikajíci!

  7. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRakovina přiměla maminku v 65 letech jíst jinak
Další článekV kraťasech až na vrchol